1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Изгледа премногу не има нас па затоа а на фондот изгледа не им одговара да финансираат изгледа сакаат на приватно да одат луѓето... Страшно

Ке дојде денот и кога ние ке имаме успешно ивф затоа биди силна и трпение до тој ден те гушкам

Последна измена од модератор: 3 август 2020
    На Prolett, marijamarkoska, Emaema и 3 други им се допаѓа ова.
  2. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Те гушкам Луни:hug:

На Prolett и Luni им се допаѓа ова.
  3. seka87

seka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    254
    Здраво девојки!
    Подолго време сум надвор од темава, не ве читам многу често ама би сакала да споделам едно искуство за сите со НЕПРООДНИ КАНАЛИ.
    Пред една година правев ХСГ во Плодност и двата канали непроодни. Во консултација со Таше советуваше на уште едно ХСГ. Во меѓувреме побарав и други мислења СИТЕ ама баш СИТЕ беа за ИНФ или ЛАПАРАСКОПИЈА.

(**во меѓувреме аплицирав и за ваучер ИНФ ме одбија со обаразложение да одам на лапараскопија...)

Пред еден месец направив уште едно ХСГ лично кај Таше и замислете ги ослободи ДВАТА канали. Не знаете колку бев среќна и колку не ми се веруваше!!!

Девојки не одете директно на ИНФ, пробајте уште едно ХСГ, никогаш не се знае!

На Vase89, Spiritus, Prolett и 15 други им се допаѓа ова.
  4. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Бравоо чекаме убави вести, баш ни требаше во темава ваква информација јас сум секогаш за лапароскопија па потоа ивф ти посакувам поскоро бременост...

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.485
    Пиев неофолик мета (тоа е метилирана фолна киселина) и порано, но и до скоро. Пиев поединечно и метилкобалт амин (од 1000 mcg), цинк и б-комплекс (главните состојки на Имприл). Но, ги прекинав пред некој ден вака поединечни и решив да го послушам докторот, односно повторно да земам Имприл (тој содржи 2,5 mg метилкобалт амин, повеќе од дозата која јас ја пиев).

Ја има кај нас Неофолик? Мислев дека само во Бугарија ја има. Ја купував околу 9,5 лева. Колку е овде?
    Види ги цените и размисли си што е подобро, но и поисплатливо.
    Има кај нас и метилкобалт амин? Колку е?

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Во Имприл дозата на метилкобаламин е 2.5 mcg, ne mg, што значи е 400 пати помала доза од дозата што си ја пиела, не поголема. Таа доза е оптимум и одговара на 100% од препорачаниот дневен внес на витамин Б12. За оние што имаат намалено ниво на витамин Б12 во крвта и проблем со хомоцистеинот се препорачуваат поголеми дози од оваа.

На LivingGlam и Bilka5T им се допаѓа ова.
  7. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.485
    Да, во право си. Моја грешка.
    2,5 микрограми е во Имприл, а не милиграми....затоа и се мислев пред 1-2 месеци дали да го пијам, па се одлучив на поединечни витамини.
    Смачено ми е од суплементи, верувај ми. Но, веќе не си го комплицирам животот и ќе пијам што ќе ми препорача др-от.

На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Во кој дел ти беа непроодни? Пошто тоа е многу важно.
    Двете најчести блокади на каналите се случуваат;
    -на почетокот каде каналот се спојува со матката, тој вид се нарекува проксимална блокада
    -и во делот пред јајниците, тоа се нарекува хидросалфинкс блокада

и како ти ги ослободија, само со притисок од течноста/контрастот или некоја друга метода?

На Prolett, Luni и Bilka5T им се допаѓа ова.
  9. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Девојки, мене пункцијата ми е утре. Ми дадоа да ставам вагиналетки полигинакс, ама заборавив дали треба вечер да ставам или не. Не знам колку брзо се исфрлаат и дали е доволно туширањето, да не пречат во процесот.

Како се чувствувавте пред пункцијата? Вчера некое време пред да го боцнам hcg-то имав "болки" ко пред овулација и малку проѕирен исцедок. За сега толку.

Исто, како ви беше по пункцијата? Мора ли да ме зема некој, многу веројатно ќе одам сама.

На Prolett, Acka22, s.maja и 4 други им се допаѓа ова.
  10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Јас ставив кринон гел вечерта пред пункција а тоа е густо бело, па немаше проблем. Мислам да си ставиш,мене не ми рекоа дека пречи. И јас имав овулациски болки и растеглив исцедок, оптеретени ти се јајниците, нормално е тоа. Немој сама на пункција, после си бајаги поспана, да возиш и да пешачиш не се препорачува, ако нема начин некој да е со тебе, обавезно со такси да си одиш дома.
    Ти посакувам многу успех:)

На Bilka5T, Prolett, s.maja и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.485
    Сопругот треба да дојде со тебе за да остави материјал. Потоа, ако мора да оди, нека оди, не мора да чека. После анестезија не се препорачува возење, па ако останеш сама, можеш да земеш такси.
    Исцедокот е ист како оној при природен циклус, кога се појавува пред овулација, и нормално е да го имаш.
    Полигинскс се дава превентивно, против некоја бактериска инфркција (верувам ја немаш), но по процедура ја даваат. Стави си вечер, нема да смета.
    Со лесно на пункцијата и да извадат здрави јајце клетки. :*

На Bilka5T, Prolett, s.maja и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Фала @LunaGrey @Mimmi39. Секако би се враќала со такси, мислев и тоа да не е комплицирано :) Ајде од утре со нови прашања :)

На Prolett, Broki5, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.497
    Допаѓања:
    2.597
    Како што кажа @LunaGrey многу зависи на кој начин не се проодни. Кај мене едниот беше со сигурност хидросалпингс а другиот не беа сигурни на ХСГ то па се испостави и тој дека оди во прилог на хидросалпингс при лапароскопијата со што ми ги затвориа каналите пред две недели. Многу зависи како не се проодни. Супер кај тебе што можело на тој начин да се среди

На Prolett и LunaGrey им се допаѓа ова.
  14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    57.120
    Спомнавте intermittent fasting погоре, ме мрзи од тел да пребарувам и цитирам.
    Тоа е супер начин на исхрана, но не го препорачуваат ако сакате да забремените и при бременост.
    Може да се наруши хормоналниот баланс кај жените. Плус здравите масти ви се клучни за регулирање воспалителни процеси, и не треба да барате начини да ги согорувате скроз преку гладување.

Гуглав многу за ова кога го практикував. Гинеколози, ендокринолоЗи и нутриционисти не го препорачуваат за жени во репродуктивен период. Нема доволно студии и доказите се од мали истражувања, ама доволно за да бидеме претпазливи.

На Prolett, NNA, BlackHole и 9 други им се допаѓа ова.
  15. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Баш напротив, кога желудникот ни меле храна нон стоп , телото не функционира оптимално,односно кога му даваме на телото шанса да работи нешто друго освен да вари и складира храна, тоа има време да се посвети на други работи, чистење токсини, негување на жлездите и слично. Пошто кога се вари храната , на телото тоа му е приоритет и се додека не ја свари и складира , ги “запоставува” другите функции, во втор план му се. 16 саати нејадење е далеку од гладување, од тие-8 саата спиеш. Значи испаѓа додека си во будна состојба, јадеш 8 саата и не јадеш 8- совршен баланс. Може имаш читано за другите видови , 18/6 или 20/4 кои да се многу тешки и ги практикуваат луѓе на кои им треба многу голема детоксификација ради х причини.
    Јас јадам во 19 последен пат, па во 23 веќе спијам. Станувам накај 8-9, пијам мн течности па јадам во 11. Во ниеден момент од денот не сум гладна. А здрави масти јадам секој ден.
    Целта на овој начин на јадење не е воопшто согорување на калории ниту масти, туку давање на телото да здивне од варење храна 24/7 за да може сите функции да си ги обавува оптимално. Јас немам ослабнато од начинов, може само 2 кг а со месеци јадам вака. Ама затоа имам повеќе енергија ,немам веќе главоболки како порано и не сум подуена во стомакот ко што бев. Кога телото одмара и не вари храна, надбубрежната жлезда најдобро работи- а таму се лачат секс хормоните :) И методов не налага што треба да јадеш, дал повеќе протеини или масти или јаглехидрати, тоа е лична преференција на секој, времето е битно, односно паузата. Јас буквално се јадам. Гладувањето е секако погрешно во право си, ама не се гладува вака...ако на некој му е мн 16 саати, може и да јаде 14/10 и тоа е супер. Ги имам читамо статиите за кои збориш, знам дека ги има многу(и во нив пишува секогаш ако постиш и јадеш со големи рестрикции,дека тоа е лошо-таа комбинација. ама не значи дека ако постиш мора и рестрикции, можеш да јадеш што сакаш на пример во 16 саата) ама мене лично ми е мн тешко на пример да вечерам во 21 пред спиење па да јадам во 8 штом отворам очи. Ко балон се осеќам и сум “падната”. А и не се придржувам строго до саатите, и 14/10 јадам, не бројам секој ден саати, навика ми е да не јадам доцна вечер и одма штом станам.
    Еве убава статија https://www.google.com/amp/s/www.wh...ng-for-fertility-the-dos-and-donts?format=amp

Последна измена: 3 август 2020
    На s.maja, happygirl, ladystardust и 5 други им се допаѓа ова.
  16. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    3.964
    Докторите ја препорачуваат медитеранската исхрана. Едино мене ми е скапо, риба јадеме еднаш неделно, а треба повеќе. Јас јадам леќа, грав, грашак. Пробувам да балансирам, ама за на работа си правам сендвичи. Проблем голем ми е, ако има некој на медитеранска да сподели што јаде? Фала

17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    57.120
    Луна, го знам сето ова и долго време го практикував овој начин на исхрана. Но има и друга страна, која многу често се спомнува - не се препорачува при обиди и бременост. Многу нутриционисти воопшто не го препорачуваат за жени. Во најмала рака не е доволно истражено, а експериментите на стаорци покажале дека негативно им влијае на овулација (овие експерименти не се со рестриктивна исхрана и калориска дефицит).

Знам дека си фокусирана на позитивното зашто си го осетила, и јас бев така и не сакав да се вратам на стар распоред на оброци.
    Ама кога веќе го практикуваш, мораш да внесуваш малку повеќе храна во тие 8 часа кога јадеш. Напиша погоре дека јадеш како врабец, искрено затоа и реагирав со првото мислење.

На BlackHole и happygirl им се допаѓа ова.
  18. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Во ред. Само што хормони проверувам две години, првата кога не практикував вакво јадење ми беа исти како вторава година со ваков начин.Хормоните не ми се мрднати две години. Нит од храна нит од сумплемемти. Според докторите ми се супер, според мене не се баш супер, а овулации имам.
    Иначе врабец беше фигуративно кажано, зошто оброците не ми се огромни. Сепак не се лишам никогаш од ништо. Како и да е, сите сме различни и никој не треба да се води според некаков пропишан план. Летно време помалку јадам, зимно повеќе, некои денови многу јадам, некои малку, би сакала се да се совршено ама го немам тој луксуз, сама водам фирма и најчесто по 10-12 саата ми е работен ден а и дома работам цело врема па да, се случува и да сум дефицит со калории. Гледам да сум здрава и фала богу сум, а се друго е надвор од моја контрола.

Последна измена: 3 август 2020
    На NNA, happygirl, zamce и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    20200803_133209.jpg

На Prolett, KonstantinaM, Emaema и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Maci40

Maci40 Активен член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    198
    Devojki baram vase mislenje za surogat majki, kolku e kaj nas vozmozno da se najde surogat majka i dali ste upateni koi od doktorive vo privatnite kliniki bi imale najmmogu iskustvo vo ovaa problematika?

На Bilka5T му/ѝ се допаѓа ова.