Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

278 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    34.678
    Фала на инфо ..

На Luni му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lavica 344

Lavica 344 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    585
    Мила тежок патот е ама мора да се бориме,и јас сум иста со операцији со едно неуспешно ивф ама господ е голем ке ни помогне

На Lavica344@, s.maja, Prolett и 4 други им се допаѓа ова.
  3. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.869
    Znachi zenski samo ovie vo fondot (komisijata) izgleda nemaat zamena NEZAMENLIV kadar,wow

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    И трета недела одмор тераат :)

На Prolett и lia22 им се допаѓа ова.
  5. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.869
    Jas znam vtora ama treta im bila ccc

На Prolett и Luni им се допаѓа ова.
  6. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2012
    Пораки:
    1.455
    Допаѓања:
    4.694
    Како што ми изгледа цел месец ќе тераат. Нека си се одморат луѓето, се изнаработеа периодов :rofl:
    Решив да не се замарам. Кога стигне ваучерот тогаш. Не ни прашувам веќе.
    Само по пошта нека не праќаат, да не не работат и тие па за Нова година да биде :D

На s.maja, Prolett, Luni и 2 други им се допаѓа ова.
  7. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.869
    Se premorija A mozno e i tie vo poshta da ne rabotat dobro razmisluvash hahaa,neznam mozebi se i oni NEZAMENLIV I DEFICITAREN kadar

На Prolett, Lavica 344 и Nade-sunrise им се допаѓа ова.
  8. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Девојки моите хормони ке ги биде ли за во фонд

Прикачени фајлови:

На JanaDarling, Prolett, Mimmi39 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Сите ти се во референтни вредности така да-да

Кажи му само на Др да ти даде терапија за пролактинот да ти се спушти и за тсх исто, за да ти дојде под 2.
    И мене ми беше 25 пролактинот па ми препиша бромергон, не повеќе од 15 треба да е(идеално).

Ама за прифаќање ќе ти прифатат:)

На Prolett, Nade-sunrise, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.485
    Да.

11. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @Spiritus ...Поздрав...наспроти негативните искуства ,еве го моето позитивно...
    Со Др Тофоски и неговиот тим ,др Роса Спасова и сестра Зоре од ГАК се "дружам"година и пол...може и повеќе...почнувајки од еден обичен преглед,низ дијагностичка хистеро-лапаро,низ 4 IUI,па се до IVF....
    Кај нив дојдов по препорака на една моја пријателка...
    *IUI- секоја по 950 ден.- знаев дека нема да бидат успешни(пошто сум со еден прооден канал) ги направив заради условот за ваучер(кој што ми беше одобрен за само 5 дена,од страна на др Тофоски затоа што тој е претседател на едена од комисиите за одобрување)
    *IVF- по краток протокол,не надминав ништо од предвиденото од фондот(од стимулација примав decapeptil i fostimon), оплодувањето беше класично зошто имавме 2 јаки и здрави ембриони...се вкупно ме чинеше само 980 ден...платив некој лек после анестезијата после пункција зошто мн ми беше лошо
    *Ј.К- извадивме 8 убави јк,се оплодија 4 но трансферот (на 5 ден) го дочекаа само 2(со развој до бластоциста и морула) ...не замрзнавме ништо зошто останатите јк и 2 ембриони почнаа да го губат својот квалитет ...иако на ГАК не замрзнуваат,бевме спремни да замрзнеме во друга приватна клиника или како што ми кажа докторот "ако треба и дома во фрижидер ке ги чувам,само да биде се како што треба"...:l:
    * Ембриологот-една прекрасна жена,со која бев во контакт уште од првата IUI...за се ме известуваше,се слушавме по телефон некојпат и 2 пати на ден...со мене беше до самиот крај...

Но,природата беше посилна од се-моето тело не прифати ниту еден ембрион(иако се одеше повеќе и од подобро) Прокрварев на 8 ден од ЕТ... Неуспехот на моето Ivf не го препишувам на никој..така требало да биде...
    Целиот тој период,почнувајки од првиот обичен преглед,стекнав таква доверба во нив,завладеа една позитивна атмосфера, се роди емпатија меѓу нас,...хемија,топлина...просто неможам да опишам со зборови..едвај чекав да отидам на преглед,на боцкање....ми фалеа тие луѓе кога заврши постапката...
    Ми се чинеше дека бев главна на 3 спрат на ГАК...кога ке дојдев моето име одекнуваше по ходниците...
    А јас сум само еден обичен пациент од стотици кои доаѓаат таму,без никакви врски,а имав третман како да сум кинеска кралица....
    Морам да напоменам дека пред мене имаа започнато ivf ппстапка едно 6-7 пациентки и после мене уште толку...исходот не го знам,но знам само дека една поодамна имаше близначка бременост...
    Исто и за IUI...по 5-6 пара дневно чекаа...

Најискрено,многу жалам што нема да одам повторно кај нив...си реков дека сите ваучери таму ке ги искористам...ама оваа пуста корона си го направи своето;(
    Терам понатаму повторно по нивна препорака....најверојатно кај Влатко во Борн..
    Едит: Не отидов на ГАК од финансиски аспект,туку едноставно знаев дека сум вп виатинските раце на кои безрезеевно им верував...и сеуште им верувам!!!!

Извинете зе долгиов пост...се надевам дека ке охрабрам некоја членка да оди на ГАК,макар и за IUI...:inlove:

Поздрав и убав ден!!!:l:
    Среќа да не води која каде и да оди!!!

Последна измена: 14 август 2020
    На VSkopje, JanaDarling, s.maja и 21 други им се допаѓа ова.
  12. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Благодарам за деталниот опис ,,ми фалеа тие луѓе кога заврши постапката..." ова не можам да го замислам до толку требале да настапат родителски како за свое дете и индивидуално за да ти ја олеснат психички постапката. Одлично, ги чекале до бластоцисти а не како Систина уште враќаат на 2 дена (па и на 1,5 ден) колку да вратат побрзо. 950ден IUI наспроти 10.000 во приватниве клиники. Штета што не замрзнуваат ама ете имало опција за во друга клиника. Се надевам дека ќе се нормализираат работите што побрзо. Само брзо си прокрварила на 8 ден нареден пат барај поголема прогестеронска подршка.

Каде правеше во странство, какво ти е искуството од таму без разлика на резултатот и во која клиника си сега? Плодност објавуваа успешни приказни со дворога матка. Среќа понатаму.

Последна измена од модератор: 16 август 2020
    На s.maja, Animini, Prolett и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Тофоски се враќа во понеделник на работа..Ваљда ке потпошува одобрувања...пошто тој е претседател на една од комисиите за одобрување...
    Во ппнеделник ке одам кај него на консултации,ако дознаам нешто,веднаш ке ви пишам

На JanaDarling, Prolett, Spiritus и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @Spiritus Благодарам на советот..си ги знаеме сега недостатоците..за следен пат поучени од претходно,ке постапуваме поинаку...
    Се што наведов во постот е чиста вистина....дури докторите беа поразочарани од мене заради неуспешното ивф...и мене не ми беше верно за ГАК,ама ете,си осетив на своја кожа...
    И дa...4 IUI =4000 не е исто 40.000...епа има разлика...а резултатот е ист....
    Поздрав

На Prolett, Spiritus, Luni и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Zdravo devojcinja,
    Samo da prijavam deka dobiv pozitiven odgovor od Ministerstvo za vnatresni raboti vo Ceska. Stignav I do niv da im pisam I nema problem za vlez vo drzavata dokolku imame planirano medicinski uslugi. Treba da imame pismo od klinikata I se pravi PCR pri vlez vo drzavata. E sega uste da moze da patuvame I konecno otidam za transfer. AMA uste nisto aber vo Qatar zabranata vazi do 15 sep :(

На CvetCvet, Prolett, JanaDarling и 19 други им се допаѓа ова.
  16. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Среќно мила дајбоже поскоро да дојдеш до трансфер па со позитивен резултат и со бебче во раце :hug: биди стрплива ке дојде тој ден...

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Fala Luni, istoto go posakuvam na site od se srce

18. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.869
    A poveke komisii ima znachi shto gi razgleduvaat dokumentite?Ne znaev i deka dr.Tofoski bil pretsedatel.
    Te molam ako dobiesh nekoja informacija da ni pishesh da spodelish tuka

19. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Zdravo mila. Jas pravev histerolaparaskopija kaj dr Rosa Spasova, zaedno so dr Tofoski...prekrasni luge, pomagaat, bodraat, pravev i 5 inseminacii koi gi plakav 900 denari, iako... ne bea uspesni... Sakam da kazam se odnesuvaat tolku ubavo kako da si cel zivot tamu, a jas bev recisi 2 godini... no za zal podnesov dok za ivf vo sistina i sega ke vidime sto i kako... Inaku sega zaradi covidot ne mozam da odam na GAK... iako mi nedostiga vedrata i sekogas pozitivna doktorka Rosa... taka trebalo da bide, verojatno

На Spiritus, JanaDarling, Twins256 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.869
    @Prolett @Twins256 gi spodelivte vashite iskustva (pozitivni) na Gak,pa odluciv eve i jas da pisham,iako nekolku pati imam pishano.Moeto iskustvo e isto taka pozitivno, empatija imashe i vo mojot sluchaj so dr.Tofoski koj mi praveshe 2 histeroskopii i 3 inseminacii,samo na edna od inseminaciite na denot na inseminacija doktorot beshe otuseten (poradi zdravstveni prichini) pa istata ja izvede dr.Rosa.
    Za mene dr.Tofoski napravi mnogu,golema podrshka mi beshe vo operaciite,ispituvanjata,negativnite testovi,inseminaciite koi za zal bea neuspeshni.Se profesionalno izvrshi,no ete mozebi taka trebalo da bide,ne naogjam vina vo nego.Go pochituvam premnogu.

На Spiritus, s.maja, Prolett и 7 други им се допаѓа ова.