Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

278 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Дечки, не знам колку сте информирани, но од Јан/Феб годинава започна со работа IVF здружение во МК. Еве ви линк до сајтот а повеќе инфо имаат на Facebook страната. Секој може да се зачлени, месечна чланарина е 100 ден, и со пристапницата секој член има право на попуст во одредени клиники/лаб со кои склучиле меморандум. Засега имаат потпишано меморандум само со NewBorn, и гледам има 5% попуст на IVF пакет, ембрио трансфер и хистероскопија. На тие суми шо ги плаќаме, и 5% значат. Дополнително имаат за цел да подобрат услови за БПО на ниво на држава, што и те како ни треба. Јас сум зачленета веќе неколку месеци, немам искористено попуст пошо не сум NewBorn па не можам да споделам искуство во тој поглед. Спомнаа дека работат на проширување на листата на партнери, имаа застој периодов поради пандемијата.

На Alishan30, Spiritus, JanaDarling и 11 други им се допаѓа ова.
  2. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Циклус ден 28392.:^)
    12 дена си тече, од вчера има налик на црвена боја ама уште е оскудно, по 2 влошки дневно користам. Сега ова го видов на нет и се замислив, можеби не ми е ова стара крв , може е волку темна зошто ми беше естрадиолот до плафон минатиот месец.... а сигурно и уште ми е.
    Грчеви имам од време на време, се мачи телово , си го осеќам... се ми се поремети.
    89E302EA-A566-4872-AFC2-0314344D12CD.jpeg

На Prolett и princess5 им се допаѓа ова.
  3. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Женички ај помогнете ми...на 10 ден од циклус имав фоликул 27 мм и ендометриум 9,6 мм па ми предложија да пробаме природно за да не ме изложува се.на празни пункцији.Е сега еве веќе 10 дена ми доцни а цело време имам слаби болки за добивање но никако да добијам.Некако немам храброст да направам тест оти знам дека не сум останата бремена.Температурата ми е 36,2.Од што може да ми доцни ? Секако ќе одам кај матичен Понеделник ама дај кажете ми ваше искуство и мислење.

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  4. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    Ти пишав еднаш точно 20 дена послабо крварење( некогаш посветла па потемна боја) од крај на еден до почеток на друг циклус после ин витро и со менструални болки. Бев на ехо кај докторот за ин витро, рече нема ништо и следниот циклус ми дојде порано ама без крварење ни пред ни после. И јас се пореметив од мислење,читање, затоа што никој не пишал нешто слично.

На ZvezdicaLea и LunaGrey им се допаѓа ова.
  5. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    627
    Денес втор ден од циклус, претходно
    10 дена примав Декапептил со идеја утре да почнам со Фостимон после проверка на Естрадиол (долг протокол). Утрово имав премногу силни менструални болки, неиздржлови со повраќање до колапс. Дали и на некоја од вас ова и се случило?
    Оваа хемија од вештачки хормони е страшна работа.

6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Глупости ова. Сега не знам ни ден од циклус нит можам да проценам кога би била овулација.

На Prolett и natasam им се допаѓа ова.
  7. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Јас имам малку поинаков проблем, ама сличен од аспект на изместување/пореметување на циклус после процедура.
    6 месеци пред ин витрото бев на микрогинон, после пункцијата (трансфер немав) добив нормална менструација, ама еве од тогаш наваму циклусите ми се сите до еден издолжени (имам редовни менструации и овулации кои секогаш ги осеќам и нормално добивам на 27-28 ден, сега еве тераат до 33-34 ден, а овулација не се случува (се тестирам со стапчиња за овулација, тестовите се негативни). Се фурам дека терапијата со орални контрацептиви и јаките стимулации направиле експлозија во организмот и некако испровоцирале и полицистични јајници (кои се гледаа на ехо после ин витрото, а и резултатот на АМХ упатува на тоа), па и затоа не овулирам. Поминаа веќе 5 месеци.
    Девојки со повеќе ин витра, после колку време ви се враќа организмот во нормала, како се справувате со сите хормонални пореметувања после постапка?

На happygirl, Prolett и LunaGrey им се допаѓа ова.
  8. Emaema

Emaema Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    111
    Мила направи тест , сигурно ке видиш две цртки

На Prolett и Лаура82 им се допаѓа ова.
  9. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Јас пиев циклопрогинова пред стимулациите а не знам зошто на пример. Тие не се контрацепција, тие служат за да индуцираат менструација. Не знам зошто ми ги дадоа на пример кога јас и без нив ќе си добиев на датумот на кој што добив. Им кажав дека редовна ми е менструацијата. Стимулациите не ми беа којзнае колку јаки , само 7 дена гонал ама еве очигледно се ми се пореметило. Докторот ми рече природно да пробуваме месецов зошто стимулациите уште месец два имаат дејство и ќе имам повеќе фоликули. Ама ај како да пробувам кога нит знам дали е ова добиено или не? Не за џабе пишува сегде, секој вештачки хормон внесен во телото остава трајна трага врз организмот.
    Се напнав и му реков на маж , течело не течело, секој ден да имаме односи.
    Сакав хормони да проверам, Др ми рече не се мачи, хаос ќе ти бидат, џабе ќе проверуваш, нема да бидат веродостојни резултатите. Ми рече само тироидни и пролктин можам.

На happygirl, s.maja, Prolett и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652

Супер...само напред..имало феминки со позитивно искуство од ГАК...не сум била единствена,тоа е добро...
    Докторите таму не се за потценување..и Влатко и Татјана во Борн дојдоа од ГАК...можда таму системот не функционира како треба зошто е државно,инаку би било одлично....
    Моето мислење е дека испегланите чаршафи и што ке ни дадат папучи додека лежиме и што ке не мазнат кога не ни треба,не секогаш дава ппзитивен резултат.Најбитно е во чии раце сме!!!!
    Ајде сега,само напред !!!:muscle::muscle::muscle:

На JanaDarling, Prolett, Kris80 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Мислам дека повеќето не сакаат на Гак да ја прават процедурата не заради докторите и кадарот,никој не ги потценува докторите, туку ради тоа што немаат асална апаратура. Ако не и најважно е како се чуваат ембрионите, во какви услови , во каков медиум, во каква лабораторија. Доволно е температурата да не одговара па тие да престанат да се развиваат. Докторите се важни меѓутоа условите се и поважни, а реално на Гак се од памтивек.

На dunika, Prolett, natasam и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @@
    @LunaGrey ...ммм не би рекла дека е така...лабораторијата е потполно нова,имав прилика да ја видам...и ехо апаратите и сите потребни инструменти...
    Ако се од памтивек,ако ја немаат таа продуктивност,ако нема пациенти,зошто тогаш врвни доктори сеуште работат таму? Јас додека одев имаше пациентки еден тон...

На Spiritus и Prolett им се допаѓа ова.
  13. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Миличка знаеш колку многу среќа ти посакувам ама на 10ти ден 27мм мене тоа ми личи на циста. Болките и при вгнездување на ембрионот и при прскање на цистата се исти. Направи тест без некое посебно очекување. Јас ќе бидам пресреќна ако сум грешка и ти стискам палци (fingers)

На Spiritus, s.maja, Prolett и 5 други им се допаѓа ова.
  14. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Како зошто работат таму? Зошто си зимаат плата што им одговара. Како и секој др нормален човек. Многу доктори си отишле по приватни болници зошто повеќе им одговарале условите таму, многу останале на државна зошто им се добри условите на државна.Не можеме да навлагаме во тоа кој каде работи и зошто таму работи , кога не можеме да знаеме.
    За колку пациенти имаат не знам и не е тоа меродавно за успехот на процедурите. Ти си задоволна од односот на докторите, како те подржувале , како си била главна на спратот... така кажа.
    Мене поддршката од маж ми ми е доволна, и искрено докторот не мора ни името да ми го знае, само сакам резултати да ми даде и да ми биде успешно ин витрото. Тоа ми е важно.
    Може имаат нова апаратура не знам, ама тука во групава немам прочитано некој да има успешно ивф од Гак, може грешам. Ама јас ваучер не би трошела таму. Тоа е мое мислење , а секој како мисли така нека си прави.

Последна измена: 15 август 2020
    На happygirl, s.maja, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @lia22 да,мислам дека се 2 комисии....обавезно ке пишам ако дознаам,во пон.ке се видам со докторот

На lia22 и Luni им се допаѓа ова.
  16. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Знам мила и јас тоа го помислив иако на извештајот пишува фоликул пред прскање но кога ми перзистира фоликулите во цисти имав болки во јајникот а сега немав само типични болки за овулација тие денови ...искрено не се надевам но може и некое чудо да се случило...но јас повеќе се грижам зошто да не добијам ако не сум бремена..што ми е сега пореметено

На Prolett и Luni им се допаѓа ова.
  17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.663
    Допаѓања:
    5.831
    Собери храброст и направи тест. Дај боже да е чудо па да не се мислиш што би била причината :sun:

На s.maja, Prolett, natasam и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    1.821
    Не си ја мачи душата направи тест, може среќата се досадувала па ти донесла чудо ;)
    А ако не си а немаш уште добиено најверојатно ти е пореметен циклусот поради цистата.
    Јас на 4 ден од циклус имав фоликул 10 мм па Влатко ми рече дека е најверојатно е циста. И така и беше, циклусот ми каснеше некои 15 дена мислам.

На Prolett, Luni и Лаура82 им се допаѓа ова.
  19. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @
    @LunaGrey така е мила,секој со своето мислење и искуство,затоа постои форумов...да споделуваме и да го прифаќаме она што ни одговара...а она што не ни одговара не мора да се реплицира со доза на нервоза (бар јас така ја сфатив твојата реплика)...
    Поддршката од дома секој си ја има,но мене лично ми треба подршка и доверба од оној кој ми го прави инвитрото( маж ми сигирно не е тој) па така од дома имам психичка,а на клиника сосема поинаква....
    И да, мене тој тим ме направи главна на спратот(пошто гледам и тоа дека го потенцираш) и осетив дека вредам во нивните очи,сфатов дека се хрожат за мене а некои други доктори (колку што можев да прочитам по форумов) пациентките ги гледаат само како €....како пари....
    Епа драга,каква и да е апаратуарата на било која клиника ,ако јас не сум трерирана пред се како жена која дошла помош да бара, па после како пациент, џабе ми е се...доверба тука нема,...
    На крајот на краиштата,успешноста на инвитрото 50% зависи од нашата сопствена природа,од нашиот организам....незнам каде да се чувани замрзнатите ембриони,и на најточната температура, џабе ако матката не ни ги прифати како страно тело...
    Поздрав,ова е мое мослење,се надевам не навредив никого.
    Убав ден:hai:

На happygirl, Spiritus, JanaDarling и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Мила ај направи си тест те замолувам утре уште сабајле да пишеш било каков да е исходот нема разочарување а ако е некој проблем ке се реши, за се има решение сепак дајбоже да е позитивен те чекаме утре :hug:

На princess5, Prolett, LunaGrey и 2 други им се допаѓа ова.