Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.9%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

206 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 vote(s)
    3.5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

21 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

106 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

87 vote(s)
    4.9%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

114 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

114 vote(s)
    6.4%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

325 vote(s)
    18.1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

291 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

35 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

60 vote(s)
    3.4%
  15. ГАК (Сите доктори)

50 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Немам над 40 години. Инаку и хормоните секогаш ми биле во ред, естрадиолот на 3ти ден ми бил максумум 50-60, не повеќе. Малку ми се пореметија најверојатно поради примената терапија за ивф на природен циклус кое го правев (го правев на мое барање инаку, не по совет од докторот). Затоа мислам дека уште ќе ми се намалат и ФСХ и Е2 во следните циклуси, но за да не чекам, мислев да прашам тука за мислење или искуство ако вака се добри да ги поднесам за ваучер за да не ми истечат други документи кои ги имам.

Ви благодарам многу за мислењето.

Sienna_MK likes this.
  2. Twins256

Twins256 Популарен член

Си закажав консултација ка Влатко во Борн...ај со Господ напред!!!(fingers)
    Чисто за инфо,до петок е на работа,после е 2 недели на одмор,се враќа на 7 септември...

CvetCvet, tina2018, Spiritus and 13 others like this.
  3. Маја Т

Маја Т Популарен член

Ајде со среќа, од лично искуство кажувам многу добар избор. И јас сум кај него. Фала многу на инфо, јас баш сакав сега да правам трансфер ама ова со одморот изгледа нема да можам.

4. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Друшки со лесно на новите позитивни и на сите во постапка им посакувам успех :hug:
    Јас се подоправив психички и полека почнав со испитувања и собирање на документи. Сега сум во фаза на размислување дали да продолжам кај Лазаревски или да идам у Плодност. Знам дека секој е случај за себе и индивидуално е со кој доктор ке ти се поклопат коцките, само еве чисто инфо од ваше искуство во Плодност. Благодарам :l:

5. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

А не е припремата за трансфер околу 2,3 недели?
    Освен естрофем и прогестеронска поддршка се дава нешто пред трансфер? Негде читав дека се прима и декапептил.

tina2018 and Маја Т like this.
  6. princess5

princess5 Форумски идол

Зависи од протоколот што ќе се одбере...(колку што разбрав кога прашувавме уште пред некој месец...)може од 21ден да се примаат и инекции и естрофем а може и без нив

Sienna_MK and LunaGrey like this.
  7. Маја Т

Маја Т Популарен член

@LunaGrey Зависи со каков трансфер се оди, ако е со контролиран се почнува од 21 ден од циклус. Јас почнав со триптофем, се боцкав па скоро до трансфер, околу пет дена пред трансфер престанав. Почнав со естрофен од денот кога добив.Прво со помала доза, па после ми ја зголеми.Со прогестеронска подршка почнав пет дена пред трансфер. Сега на последниот преглед имав циста и сум на терапија со микрогинон. Докторот ми рече дека може да се почне со триптофем и од прв ден на циклус. Доколку пак се оди на природен циклус тогаш не се почнува со триптофем или декапептил. И може да се почне со прв/втор ден од добиено.И тогаш процесот е значително пократок.

8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Мене докторот ми рече дека во мојот случај преферира трансфер на природен циклус дека имам редовни овулации, и да дојдам на ехо дури 8-9 ден да следиме фоликули и овулација. Тука гледам дека повеќето, особено вие во NewBorn добивате припрема за трансфер, циклусот ви е контролиран и почнувате многу порано. Ни од терапија немам појма што ќе ми дадат.
    Девојки, некоја да сподели (успешен) криотрансфер на природен циклус?

Kris80 and LunaGrey like this.
  9. Маја Т

Маја Т Популарен член

Секогаш е најдобро да се оди на природен циклус, ова ми беше исто кажано и од страна на докторот но кога се е во ред. И јас имам секогаш редовна овулација но кој мене проблем е прогестеронот, многу брзо се зголемува и доведува до презревање на ендометриумот и неуспешна имплантација. Секогаш е добро да се оди со контролиран циклус тогаш кога постои некој проблем.Во Њуборн не секогаш се оди со контролиран циклус, со докторот повеќе пати се обидувавме да одиме на природен циклус без терапија, но секогаш ми се јавуваше проблем со прогестеронот и бевме принудени да го одложуваме трансферот. За жал мојот криотрансфер заврши со биохемиска, нека споделат членките што имале успех на природен циклус.

10. Twins256

Twins256 Популарен член

@Маја Т Фала многу..се надевам на успех!!!

Маја Т likes this.
  11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

оди на преглед, може ќе ти дадат терапија за регулација на циклусот и пукање на цистата,...претпоставувам дека е циста,...толкав фоликул на 10-ти ден нема.

Од задебелениот ендометриум е, без грижи.

А каква терапија примаше за на природен циклус, имаше трансфер?
    Терапија за после трансфер?

tina2018, LunaGrey and ladystardust like this.
  12. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Од стимулации примав мерионал 4 дена, еден ден мериоферт и три дена примав цетротиде. Терапијата после трансфер ми беше како и при класично ивф: естрофем 2х2, утрогестан 3х200, декортин, фраксипарин, аспирин.

13. natasam

natasam Истакнат член

Во правилникот мислам пишуваше ако е над 60 естрадиолот има 2 опции или АМХ над 1 или број на фоликули над 5. Ако на некој извештај од ехо имаш број на фоликули ок е. Инаку со тсх последно вредност 4 добив ваучер изгледа само да е во граници наведени на нормала ги интересира. Јас на фсх 5,8 и естрадиол 20 поднесов амх (беше 2,80 правен на клиничка биохемија за 250 ден)ама поради годините за секој случај не дека бараа. Иако мислам дека многу малку ти е покачен естрадиол над таа граница и не би требало да прават проблем. Со среќа.

Lilijan7 likes this.
  14. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Мила само што се прибрав дома, во Борн сум уште од 12 ч ама многу трансфери денеска па додека да дојдам на ред. Генерално за мене многу чекање, овие 5 дена неизвеснос голема, од 3 ј.к, две се оплодиле ама побавно се развиваат до 5 ден, само сепак њ добро што се развиваат пропорционално. Денеска ми вратија една морула во меше, с едното го оставивме до утре, ако стигне до бластоциста ќе го замрзнеме. Не знам зошто моите побавно се развиваат? Ја прашав Мими ембриологот она ми објасни дека таква им е природата, не значи дека се неквалитетни. Сега останува да уживам 2 недели, ми направија шема за движење,јадење и боцкање на депо со пролутекс. Од утре веќе станувам за депо да се боцкам кај нив:)
    Фала ви на сите за поддршката, многу голема неизвесност до сега па и до утре, ама решив да кулитам, како треба така ќе биде. Ве гушкам сите :hug: :hug: :hug:

15. Twins256

Twins256 Популарен член

@Sienna_MK Ајде девојче,само напред...Дај Боже да вроди со плод...сега уживај,кулирај,читај некоја добра книга,гледај филмчиња,мозокот на пасење...
    Едно ембрионче ама вредно...
    Ти ја пуштам сета среќа на светов!!!!
    За 2 недели да не израдуваш со позитивна бета:l::l::l::hug::hug::hug:

16. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Сега 2 недели уживање па убавина од цртки на крај. Дај Боже и тоа утре да си е супер за замрзнување.
    Ако не ти е тешко да ми пишеш за споменатата шема на движење.. јас сум кај нив исто, ама за движење немав многу посебни препораки. Има ли нешто посебно што нагласија, или пак има потреба од посебен пристап во твојата ситуација- мислам на некој спец. проблем или нешто?
    :sun::hug::l:

Nade-sunrise, Prolett, s.maja and 3 others like this.
  17. AnaMarijaAa

AnaMarijaAa Истакнат член

Јас пред неколку години бев кај Лазаревски на приватно 9јк од кои 2 се оплодија 1 стаса до трансфер и на крај негативна бета. Објаснување нема така требало да биди.
    Јуни трансвер во Плодност на инсистирање на Таше поднесов документи преку ФЗО 9јк од кои 2 се оплодија 1 стаса до трансфер сега сум 12 недела. Со среќа за каде и да се одлучиш

18. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Со лесно и со успех! :hug::hug:

Со лесно бременоста!
    Малку е чудно од 9 јк само една или две да се оплодат. Дали кажаа нешто за квалитетот? Степенот на зрелост? Машки фактор?
    Сега не е ни битно штом имаш позитивен исход, но дали нешто спомнаа барем во Плодност. Сепак, 9 е супер бројка.

Last edited by a moderator: Aug 17, 2020
  19. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

@Sienna_MK уживај и кулирај:) сите стискаме палци(fingers):l:

Prolett, Sienna_MK and natasam like this.
  20. Ана на мама

Ана на мама Популарен член

Ајде девојченце повлечи нога да ја разубавиме оваа година :inlove::inlove:

Prolett, Лаура82, Gocim and 4 others like this.