1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Мила и јас имав многу болни гради лани летото, после трансфер почнаа и беа цело време натежнати, осетливи и болни, такви ми беа и после позитивен тест се до спонтан во 6 ГН. После тоа веднаш ја снема болката, ќе се повлече, не се секирај!:hug:

На Prolett, s.maja, LunaGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.371
    Допаѓања:
    5.244
    Женчиња, каков Q10 користите и од колку милиграми дневно?

Јас наназад неколку години пиев на healthaid, ама ми се виде многу скап, па си најдов заменски на канадска фирма од бг, а после и од iherb. Тој е од 200 мг, пишува само q10.

Читав тука дека разни форми има: ubiqvinone i ubiqvinol - брза абсорбција.

Си викам да не пијам за џабе, па најдов бројче од Тримекс, кои се претставници кај нас на америчките Now . Они ги имаат и двете форми. Им кажав дека ги пијам за подобар квалитет на јајце клетки и од нивна страна добив одговор дека нема потреба да се пие чиста форма на Q10 т.е. ubiqvinol, доволно е обичната форма на q10 или ubiqvinone.

На s.maja, Spiritus, LunaGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Јас многу истражував на оваа тема исто и главно дојдов до заклучок дека многу голема улога има дали се зема ubiqvinone или ubiqvinol, најмногу заради тоа што многу тешко се апсорбира во организамот и затоа е најдобро да се зема во најчиста можна форма а тоа е ubiqvinol. Now се многу добри, исто станува збор за чиста форма само што мислам дека се во доза од 50 мг (мислам на тие што се продаваат кај нас) а цената не им е баш ефтина.Јас пијам на Jarrow Ubiquinol од 200 мг, треба дека ги има на iherb. Според мене тие се најдобри. Ако сакаш можам да ти ги сликнам и да ти ги пратам во порака.

На s.maja, natasam и brm_brm им се допаѓа ова.
  4. Brankapska

Brankapska Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2019
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    30
    Zdravo feminki!znam da prasanje mozda nie za ovde ama me interesira documenti za invitro postapka smo predali na 9ti juli se uste nema nikakav odgovor a kaza za oko 20dena stize odgovor?dali nekoja od vas ima broj da se javim da prasam ili da cekam

5. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Дали некој има информација отприлика колкава е цената на предимплантациско генетско тестирање (PGD) во NewBorn?

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Колку год имаш?
    Мислам дека немаш потреба за тоа. И јас сакам, ама ми рече Др млада си мн. Не ја знам цената.
    Ми рече дека е нормално жената да има повеќе неправилни од правилни ембриони.
    Исто како кај мажот, нормално е да има повеќе фалични сперматозоиди.
    Кај паровите што зачнуваат нормално, сигурно имале по неколку зачнувања за кои не се ни свесни. Зачнувања кои завршиле уште пред да и касни на жената, заради лоши ембриони. Ама тие не се свесни дека тоа се случило. А ние знаеме. Тоа е лошото...

На venividivici, s.maja, Nithya и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Нема услови за PGD во New born.

8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
  9. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Jas koga prasuvav lani mi kazaa deka se zemaat nekolku kletki od embrionot mora da e blastocysta I materijalot go prakaat vo Turcija a embrionot se zamrznuva

На s.maja, DTN, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Да, знам и јас дека мора да се замрзне па се чекаат резултати. Баш ќе прашам за цена нареден пат кога ќе идам.

На s.maja и DTN им се допаѓа ова.
  11. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @Brankapska Здраво...сеуште не се знае до кога ке се чека..има членки што чекаат и повеќе...најверојатно почеток на септемри ...
    За контакт види на сликата подоле..јас на тие броеви лани се јавував и ми одговорија..сега незз дали се уште истите 20200819_182801.jpg

12. Animini

Animini Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2018
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    506
    Jas pravam PgD vo newborn, gi prakjaat vo Turcija a tuka gi biopsiraat. Cenata se dvizi od 1500-2000 evra vo zavismost od brojot na embrionite ( ima cena do 6 i nad 6 embrioni).

На Sienna_MK, Bilka5T, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    34 години. Не знам дали треба воопшто во мојот случај, ќе видиме.. Но читав нешто за методата, а и ми излезе ова на инстаграм од NewBorn, па се заинтересирав колку како каде.
    Screenshot_20200819_190301_com.instagram.android.jpg

На Meckicja, s.maja и LunaGrey им се допаѓа ова.
  14. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Дали некоја има слушнато за или применето INTRALIPID INFUSIONS пред трансфер?
    Според мн истражувања помага при имплантација со тоа што им сигналира на NK клетките (natural killer cells) да не го напаѓаат ембрионот. Инфузија е со мешавина од неколку состојки
    Еве повеќе
    http://www.elitekliinik.ee/eng/elit...s-what-it-is-usage-and-possible-side-effects/

и дали може негде да се испита кај нас, бројот на nk клетки?

На ladystardust, tina2018 и DTN им се допаѓа ова.
  15. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Еве јас :) Пред третиов трансфер сама побарав да примам интралипиди. Ја примав во Ремедика. Бело е како млекце, и многу бавно тече инфузијата, па едно 5-6 саати лежев таму. Бараа и Covid PCR тест пошо те примаат горе неколку саати. Ја примив два дена пред трансфер. Дозата ја одредуваат зависно од причината и маса/килажа. Јас примив доза
    250ml NaCl, 20ml lipofundin 20%.
    Немав никакви нуспојави. Колку смени нешто, еве кај мене не баш, но не е до тоа. И пред следен трансфер ќе размислам да побарам пак.
    ---
    Постои и опција имуноглобулини наместо интралипиди. Но интралипидите се полесна, според мене подобра синтетизирана варијанта за истата намена. Имуноглобулините се од крвна плазма, ризикот е поголем од нуспојави и нема потреба од тој ризик кога ефектот е скоро ист.

Последна измена: 19 август 2020
    На LivingGlam, Sienna_MK, ladystardust и 3 други им се допаѓа ова.
  16. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Епа и јас ќе си побарам:rofl:
    Фала ти на инфо
    А дали знаеш каде може да се испита за нк клетките, дали се во голем број присутни или не?

17. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Nk cells мислам дека ги докторирав хаха. Март требаше да одам Софија во Надежда клиника, да испитам и периферни и утерини NK cells. Но откажавме поради вонредната ситуација тогаш со пандемијата, па продолжив и без нив ама ги мислам цело време :)
    Во меѓувреме се распрашував низ МК лаборатории за план Б. Ману само не знам, не прашав. Добив инфо дека во РамусЛаб испитуваат NK cells, но само периферни (преку крв), не и утерини (со биопсија). Примерокот од крв го праќаат во нивната матична лаб. во Софија. Цената што ја потврдија за Total NK cells (само периферни) - 3350 ден. Најдобро е да се оди во средна лутеална фаза од циклус за испитување, но тоа се договара со нив и твојот IVF доктор. Го прашав др дали доволно податоци можат да се добијат само од периферните, пошо утерините преку биопсија даваат поточна слика за состојбата во ендометриумот. Одговорот беше дека може да дадат и периферните слика донекаде, но каков и да е исходот пак терапијата би била ваљда со интралипиди. Во план ми се сепак да ги испитам пред следен обид, пошо мислам дека се важни, па ќе ги разговарам и со следниот др.

На LivingGlam, Spiritus, s.maja и 3 други им се допаѓа ова.
  18. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.887
    Aj zenski da ve prasham jas pak,dali koga se pocnuva so Mycrogynon od 2 den od ciklus da se pie toa znaci deka ke se odi sigurno so dolg protokol ili ne?

На Prolett, Luni и LunaGrey им се допаѓа ова.
  19. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Ама како не ти објасниле кој протокол ќе бидеш и што се ќе примаш? Мене цела шема ми напишаа пред да почнам. Јас почнав од 2 ден со стимулации и краток протокл бев. Тие треба 21 ден да ги пиеш како што знам, па да добиеш па да почнеш со стимулации. Тоа е долг протокол. Мора да ти објаснат убаво мила не оставај така.

На AniSel, ZvezdicaLea и lia22 им се допаѓа ова.
  20. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    2.887
    Jas sakam pred vreme mila se da si znam :)
    Lani bev so dolg protokol i piev Mycrogynon,sega go cekam vaucerot no mu pishav na dr. koj mi rece cim go dobijam vaucerot i ciklus od vtor den na gi pijam do kraj site i da se javam na sestrata da odam za shema da mi pishat.
    Jas sum skoro pa sigurna deka ke e pak so dolg protokol,no si vikam aj da prasham nekoja od vas moze ima poveke iskustvo i se razbira.

На AniSel, s.maja и LunaGrey им се допаѓа ова.