Јас поднесов во мај. Нема измени, ова истото си стои на страната на фондот. За мажот треба само инф. скрининг (хив и хепатит б и ц) . Крвна слика не.
Devojki pomosh. Se raboti za moja prijatelka koja trebashe da ima transfer no ne i napravija ima hiperstimulacija (ne e vo drzavata). I rekle da pie mn.voda,technosti i ke sledat. Vo ponedeonik e povtorno na kontrola. Moze li nekoj da mi pishe sovet ili shto da zeme da pie. Ve molam nekoja koja go imala ovoj problem shto prevzemala. Prochitav izosport nekoi piele
Јас имав хиперстимулација,пиев исоспорт така во големи количини на ден и достинекс апчиња,докторот тоа ми препорача.Имав 18јк извадено и мораше јајници да се смират.До нареден циклус се беше во ред.
Јас од ден на пункција пиев 8 дена 1x1 достинекс (Cabergoline). Плус пиев многу течности, најмногу вода, супи, 3-4 литри на ден. И спортски изотонични пијалоци за надокнадување на електролитите како изоспорт се препорачуваат. Кај мене беше многу блага, освен стомачни болки првите два дена, не развив други потешки симптоми.
И јас развив средно тешка хиперстимулација после пункција. Битно е мирување, повеќе течности и допуна на електролити, затоа се препорачува isоsport или слични електролитни пијалоци. Битно е да се следат и следниве симптоми: болки/грчеви во стомак и лошење (колку се издржливи, дали се појачуваат), тешко дишење/губење здив (и при најмала физичка активност, пример одење до тоалет), значително зголемување килажа во рок од 24/48 часа, значително зголемени и болни јајници (во смисол ти сметаат при движење/одење и имаш посилни болки) тврд стомак и обем што видливо се зголемува од ден на ден (јас си мерев обем на стомак секој ден, со обично кројачко метро, во висина на папок) Тахикардија или палпитации кои се константни секој ден или се појачуваат. Штом забележите нешто што загрижува, значителни отстапувања или влошување од ден на ден, обавезно да се пријави на др. За хиперстимулацијата да се среди и да не премине во повисок степен, битно е да се пријави секое отстапување од ова погоре на докторот. Без плашење, ќе се среди, само следење на симптомите, течности, електролити и редовна консултација со др.
Да се приклучам и јас во групата со хиперстимулација со откажан трансфер Кај мене почна со оток на стомакот, големи болки и нагло зголемување на килажата. Завршив и на ургентен, др. Тофоски ме прими и ми објасни дека јајниците ми пливале во течност што била излеана во стомачната празнина, и НИКАКО нагли движења и виткање бидејќи имало опасност да се извиткаат јајниците и да се прекинат јајоводите, но не било критично додека не почнала течноста да навлегува преку дијафрагма накај бели дробови. Изотоничните напитоци помагале побрзо да се исфрли водата поради осмотскиот притисок, но кај мене беше нож со две острици. Од него до плафон ми отиде инсулинот и холестеролот ми се покачи бидејќи изотоникот е течен јаглехидрат во голем процент покрај електролитите Исто така ми рече да продолжам со Достинекс 8 дена после пункција, и строго на протеинска исхрана. Секоја промена на тешко дишење и ослабено мокрење ми рече да се јавам одма во амбуланта. Среќа кај мене не се влоши, ама после пункција 3 недели бев во кревет, подуена како балон. Верувам на другарка ти и имаат дадено терапија, нека мирува, нека пие изотоник и да практикува лесна и протеинска исхрана со многу течности. Нека и е со лесно и за брзо да се среди и да си направи трансфер
Поздрав женчиња...јас да се пријавам дека бев на консултација кај Влатко во Борн...фала на сите што ми го препорачавте,навистина докторот е топ...еден лајт муабет си направивме, да се запознае со мојата историја и наредна средба закажавме на 7.09.(тогаш се враќа од одмор) Сакаше веднаш да почнам со микрогинон,но јас му кажав дека многу лошо го поднесував кога го пиев пред хистеро-лапаро и рече во рој случај поинаку ке постапиме (како-немам поима,ако некоја од вас има вакво искуство нека сподели,што пиела место микрогинон) и што е најбитно-ми го прекина метформинот ...конечно се отарасив од него, и ми даде да пијам Фертилимин од Синерџи 2Х2... Па што ке биде-нека биде...Со Господ напред Чаооо!!!
Мила, со лесно да ти оди целата постапка, докторот е одличен изборсакам да те прашам од која причина ти го прекина метформинот и дали си на посебен режим на исхрана, мислам без шеќери?
@Sienna_MK ..не,мила...јас не го пиев метформинот заради шеќер туку заради PCOS...шеќерот ми е во ред(ако мислеше на тоа)...ги прекинав зошто имав преголема промена во столицата и се мачев веќе цела година- од нормална и за 5 мин дијареа..и така секој 2 ден,може и по 2 пати(ги пијам можда 3 години,прерходно не ми било така,ама последнава година ептен). Немам никаков режим на исхрана,јадам се..шекерот во исхраната го откачив скроз заради општа здравствена состојба,не заради некој друг проблем.
Фала ти мила за одговорот, се зачудив малку и затоа те прашав, ама кај тебе почнало и негативно да влијае. Како и да е убаво е што имаш рестрикција во консумирање шеќер, верувам дека и тоа помага, јас го пијам ради покачен инсулин ама го пијам само 3 месеци и сега за сега е добро
Девојки, ја сум презагрижена. Мислам дека почнувам да развивам хиперстимулациски синдром. (или така ми се чини читајќи ги претходните постови) Денес ми е 6ти ден терапија со фестимон и чуствувам тежина во долен дел од стомак, нелагодност, подуеност, благо гадење. Вчера на преглед имав по 7-8 фоликули на секој јајник од по 9-10мм. Следниот преглед ми е во понеделник, се мислам дали да се јавувам во Ремедика утре заради симтомиве. Страв ми е од хиперстимулација....
Нема потреба да се грижиш сега, верувај. Нормално е тоа што го осеќаш. До следен преглед не може да ти биде ништо, а тогаш докторот ќе процени ситуација. Хиперстимулација се случува најчесто после стоп инекција, ако имаш голем ризик нема ни да ти ја дадат. Не ти треба сега стрес, опушти се
Јас имав по 15 фоликули на јајник . Ко трудна бев ќе прснев секој момент , не можев ни да се наведнам. Се осеќав ко камења да имам во стомак. И мене ми се гадеше и ми трнеа раце. Од стимулациите -од високиот естрадиол. Јас само 7 дена примав стимулации и ми прекинаа зошто ми станаа големи фоликулите. Одмарај пиј течности и предложи им да ти ја намалат дозата на стимулациите нареден преглед.Ти го следат естрадиолот , го мерат, ако ти е висок одма ќе ти намалат не се секирај. Мене ми беше над 6000 на 7ми ден од циклус и одма ми стопираа стимулации. Па не развив хипер. И мене ми беше мн страв. Паничев многу. После пункција ми беше мн подобро, мн ми беше мачно со 30 фоликули во мене, не можев ни да се наместам да спијам...тоа ми беше најмачно од целиот процес. Издржи
@Sienna_MK Се додека тера добро пиј го..ама ако осетиш промени било какви,веднаш кажи му на докторот... Поздравче,убав ден
Да не се тревожам значи..... мислев дека р Исто исто се чуствувам.... Ти благодарам за споделеното, а јас ќе се стрпам до утре
Јас. Кога е висок естрадиолот не даваат HCG стоп инекција (за да не рипне уште толку естрадиолот)туку даваат GnRH инекција односно- декапептил . Јас две инекции боцнав 36 часа пред трансфер. Нема нус појави и не е болно боцкањето. Од 30 фоликули,17 јајце клетки ми извадија.
I Jas primiv decapeptyl, nemav nisto nus pojavi, nesakani efekti nitu pak me bolese inekcijata. Koga ja primiv pravo peski otidov od klinikata do eden mall na shopping