Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    После пункцијата ми дадоа 2 недели боледување. И после трансфер даваат 2 недели, секако ако сакаш да ги искористиш. Ти даваат запис во клиниката каде што правиш ivf, па кај матичен гинеколог го отвораш боледувањето. Секако ако имаш позначителни проблеми и пред пункцијата, како што спомна ти додека примаш стимулации, мислам дека можеш да разговараш со матичниот гинеколог за боледување и во овој период. Јас би ти препорачала прво да разговараш со др кај што правиш ivf дека имаш проблеми и не можеш на работа, тој ако ти даде запис, матичниот брзо ќе го испроцесира.

На s.maja, Prolett и Lavanda87 им се допаѓа ова.
  2. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    245
    Ви благодарам,ќе си поразговарам со матичната гинеколог,ќе ја замолам.

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  3. natasam

natasam Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2013
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    630
    Ако не сака, пробај како што ти пишаа кај матичен општ, одма ми даде 7 дена од пункција барав јас кај него(пиша ишијас :)) , па си продолжив после со боледувањето од гинекологот.

На Meckicja, Prolett и Mimmi39 им се допаѓа ова.
  4. Spiritus

Spiritus Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2017
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    433
    Др. Ивановски може сам да се растерети како др.Лазаревски што е посветен само на ивф пациентки и ги води до 3 месец а после ги префрла на друг доктор а др.Ивановски води и трудници и прави пораѓаи и хистероскопии, киретажи и додека една горе ја пораѓа друга чека хистероскопија и не може да стигне сегде максимално.

На marijamarkoska, Gocim, s.maja и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Mila neka e sossreka . I jas od utre ke se bockam so superfakt .Od niv li imas takvi pojavi? Vo kolku se bockas? Kolgu grama? Prvpat ke se bockam. Ke me zaprvpat mojta dr maticna, opsst dr. a posle ja sama. Ke probam. So dolg li protokol si? Kaj koj dr? I sto ti e dijagnozata?

На s.maja му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @Lavanda87 јас си земав 30 дена боледување..2 недели што се боцкав и 2 недели после трансфер...и јас неможев да работам од тие стмулации...
    Само внимавај,законски ти следува 15 дена боледување..после тоа,со препорака од матичен бев на комисија(во поликлин.Букурешт) да ми одобрат уште 15 дена зошто повеќе од 15 дена треба да е ептен нешто сериозно,пр.болничко лекување и сл.
    Кажи му наа матичниот дека не можеш да работиш и тој ке ти објасни све...
    Позз

7. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.348
    Девојки во однос на боледувањето после трансфер, мене матичниот општ ми отвори 7 дена, а ми рече после тоа ако треба се со матичниот гинеколог.Прашањето ми е дали кога ќе го затворат тоа боледување ќе можам одма кај мат.гинеколог да отворам ново за уште 10 дена, бидејќи толку ќе ми се доволни.До сега сум немала потреба од боледувања и незнам точно како одат овие работи.Ако некој знае да пише.Фалаа
    П.С освен хепатромбин дали користите нешто друго за модринки на стомакот, почнаа да ми излегуваат а ми е 4 ден од трансфер.

8. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Со лесно до крај!(fingers)
    Сигурно ќе може да ти отвори со некоја друга шифра, зошто со шифрата за инвитро се отвара на денот на трансфер, бар мене мојот матичен гинеколог така ми кажа.
    За модриците не сум користела ништо, имав и јас поприлично, но од време на време само знаев и јас со хепатромбин да се намачкам. Уживај во деновите, и те чекаме со висока бета:inlove:

На ZvezdicaLea, Prolett, natasam и 4 други им се допаѓа ова.
  9. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.348
    Fala ti, daj boze site da se raduvame.
    Inaku opstiot maticen mi otvori so druga sifra za ovie sedum dena.Utre sekako ke se javam kaj mat.ginekolog da prasam.:*

На Prolett, Luni и Milce89 им се допаѓа ова.
  10. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    Феминки, сите што се спремате за пункција би сакала да ви воочам дека процедурата не е воопшто безазлена како што мислиме. За жал, моето искутво за малку ќе беше фатално. Не ми е поентата да ве плашам туку да бидете свесни за симтомите после интервенцијата.
    Имено, за време на пункцијата докторот ми повредил помал крвен сад што резултираше собирање на крв околу 1-1.5литар во стомачната шуплина. Симтомите ги почуствував 8 саати после интервенција, а се манифестираат со надуен тврд стомак и силна оштра болка под градите во предел на ребрата. Не ја игнорирајте ваквата болка, ако не дај боже ви се случи. Дополнително може да имате бледило на кожата, студена пот и плитко забрзано дишење. Ваквите компликации од пункција се ретки, но ете се случуваат и на иакусни доктори. Вообичаено мислиме на хиперстимулација, но разликата помеѓу хипер и крварење е дека крварењето се јавува во првите часови после интервенцијата, а хипер после 24 часа.
    За среќа навремено реагирав, компензаторните механизми ме заштитија.
    Ве поздравувам и чувајте се.
    П.С. уште еднаш ве молам да не ме сфатите дека кревам паники. Поентата е едукација за навремена превенција.

На AniSel, Broki5, reni" и 20 други им се допаѓа ова.
  11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Леле ужас мила;(
    Мене мн ми беше страв од пункцијата среќа добро пројдов.
    Ти посакувам брз опоравак:l: многу ми е жал што си прошла низ болки. Ти посакувам мн оплодени јајни клетки и убави бластоцисти. Заборави сега на тоа и мисли напред:*

На Prolett, happygirl, natasam и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Се зачлени на:
    18 јули 2018
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    6.350
    Многу ми е жал мила низ хоророт што си го поминала:hug:, прв пат слушам за вакво нешто но дошло до внатрешно крварење, си имала голема среќа што си реагирала на време, воопшто не е лесна постапка ако не се внимава максимално. Ти посакувам брзо да се опоравиш и многу оплодени ј.клетки!:* :muscle:

На Prolett, happygirl, Emaema и 6 други им се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Во Систина е прилично разлабавено деновиве. Одам различни денови и времиња и воопшто не е како претходно.
    Веројатно и докторите се попосветени периодов инаку тоа претходно беше лента и ненормална гужва. Апсолутно не е никакво оправдување колку пациенти има еден доктор во еден ден/недела. Имаат распоред, ќе се организираат.

На marijamarkoska, Prolett, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    2.064
    Допаѓања:
    4.520
    Истото ми се случи и мене, внатрешно крварење во стомакот, може и полошо. После пункцијата, само што стигнав дома ми почнаа ненормални болки во стомакот, два пати се онесвестив од болки за кратко време и веднаш отидов на ургентен во Систина. Останав во болница 3 дена. Првата ноќ во болница имав уште 2-3 онесвестувања, па сестрите скоро цела ноќ беа со мене.
    Многу лошо искуство, но за среќа, за три дена закрепнав и докторот одлучи сепак да направиме трансфер, кој беше успешен.

Последна измена: 30 август 2020
    На Capricorn Taurus, marijamarkoska, Coco31 и 21 други им се допаѓа ова.
  15. s.maja

s.maja Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2013
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    805
    Девојки помагајте, трет ден ми е со суперфакт и сум со долг протокол. Фатив некој стомачен вирус со болки во желудник, диареа и гадење (мм и повраќаше) а сега имам температура 38.2 и пробав се...пиев електролити и линекс и стомакот ми се потсмири но сега парацетамоли 2х500мг., се туширав со млака вода, се мачкав со лимон, пиев лимон и никако да ја спуштам температурава...за кратко и одма се качува...совет некој:worried:

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    Веднаш оди кај матичниот општ..ај дијареа,стомак и не е така страшно,ке помине...ама со температурата нема играње...да не си фатила не дај Боже од ова короништево...одма на лекар

@Sienna_MK само да те поздравам и да ти посакам еден тон среќа утре со бетата...(fingers)
    Се надевам дека до сега е се во ред..Ајде израдувај не утре со висока позитивна бета...:hug:

Последна измена од модератор: 1 септември 2020
    На Sienna_MK, Prolett, Маја Т и 10 други им се допаѓа ова.
  17. s.maja

s.maja Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2013
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    805
    Знам и мене тоа ме плаши....на матичен дури утре но ноќва како да ја поминам:(

На Prolett и Luni им се допаѓа ова.
  18. Animini

Animini Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2018
    Пораки:
    100
    Допаѓања:
    506
    Sabajle vednas na lekar, za da znaes sto da pravis so terapijata... ako e stomacen nemas gajle i jas minatiot pat imav, kje ti prodolzat.. samo moras vo situacijava na lekar ili test da pravis za da si bides mirna.

На Prolett и s.maja им се допаѓа ова.
  19. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.652
    @s.maja Мој совет ти е ако во наредни саат-два (додека има дејство парацетамолот) не ти се спушти,веднаш на дежурен...било каде на дежурен...до тогаш..не знам...ако парацетамол,фервекс,tylolhot,оцет,ракија... и сл. не ти помага,тогаш мораш на дежурен

На Prolett, Luni и s.maja им се допаѓа ова.
  20. s.maja

s.maja Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2013
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    805
    Фала девојки на советите, сега малку ми се намали 37.7 но пак е висока. Ќе пробам се по дома па ако не се потсреди одам на дежурен а утре на матичен дефинитивно:(