Не сум знаела дека и во Систина и во Њу борн се прави,ама добра информација може на некој ќе му помогне.Јас две години бев во Систина никој не ни спомна
Последно време кај и да се свртам дна фрагментација читам. Дај кажете искуства. Како се прави, што покажува резултатот и што во случај ако резултатот не е добар има чаре? Зар и во Систина прават. Окапав таму никој ништо до сега не спомнал
Супер вести @Sienna_MK и @Bubce38 Внесувате радост и надеж тука. Ви посакувам само убави вести понатаму. И мене ме интересира муабетот за днк фрагментација. Кога се тестира и што чаре ако се покаже проблем, како понатаму?
Јас колку што сум запознаена днк фрагментација се прави на спермата само. Се тестира било кога исто како спермограм е само друго гледаат. Знам поврзано е со оксидативен стрес па веројатно антиоксиданси би помогнале... и менување на животни навики. Ако не се оплодуваат ембрионите или не се развиваат после трет ден, е обично индикација дека е можно да е до тоа. Еве едноставно напишано https://www.embryoclinic.eu/fertility-nolink/fertility-investigation/man/?lang=sr
Днк фрагментација се прави со анализа на спермата, ние сме ја правеле заедно со спермограм од истиот примерок. Сперматозоидите со днк фрагментација немаат квалитетен генетски материјал, имаат мала шанса да оплодат ј.к, а ако се добие ембрион тој најчесто е неквалитетен, бавно се развива, не стигнува до бластоцист, дури и ако стигне до бластоцист и се имплантира може да дојде до биохемиска, спонтан, итн. И нормален спермограм може да има висока днк фрагментација и затоа треба да се провери. Во случај на висока днк фрагментација се препорачуваат истите работи како и при лош спермограм, промена на штетни животни навики, суплементи (антиоксиданси), евентуално се бара причина за истата (а може многу да ги има). Постои и метода која се препорачува баш за сперма со висока днк фрагментација и воопшто за оптимизирање на машки фактор. Тоа е Macs методата при која со помош на магнетни полиња се селектираат најквалитетни нефрагментирани сперматозоиди. Во нашава држава ја работат само во Плодност и чини 450еур. Во нашиот случај днк фрагментацијата е на граница кон висока и неколку пати ја имаме користено Macs за спонтан циклус, секогаш добиваме ембрион, само еднаш престана на 3 ден да се развива. Ако не е квалитетна ј.к, џабе Macs и затоа за спонтан циклус не се исплаќа освен ако има потврдена висока днк фрагментација. Мислам дека и ти @brm_brm правеше на спонтан циклус како мене, до каде си, извадивте уште нешто, замрзна? Јас сум со истрошена резерва и секоја ј.к ми е драгоцена, па гледам максимално колку што можеме да користиме Macs. Последниве 3 ивф на спонтан со добро темпирани пункции извадивме 3 ј.к, 2 бластоцисти замрзнавме, едниот добиен со Macs+ICSI, другиот само со ICSI. Сега пополека се спремам за крио трансфер. @Sienna_MK Честитки од срце!
Девојки, некоја од вас спомна дека имала Хашимото со високи антитела и успеала да ги среди. Ако може да ми пише како (и препорака за доктор, по можност на приватно) Веќе неколку месеци ми се многу високи антителата, над 1300, примав Decortin за време на постапката, не се симнати (не знам ни дали може да се симнат). Сте имале ли успешно инвитро со вака високи антитела. Гледам и TSH ми е понизок од порано, значи има некој процес. Сите други резултати од крв ми се добри, само со ова не знам што да правам. Докторот не го загрижува ова многу, ама што знам ...
Јас сум кај Др. Муратовска во Систина веќе неколку години, и слободно можам да кажам дека е супер, посветена и не и е прегледот само набрзина. За пониско ТСХ, мене исто ми е сега пониско, дури под нормалната граница, но ми кажа дека е во ред во смисла на забременување, не треба да е повисоко. И во процес на инвитро ме држи со висока доза, зошто од самиот процес тоа се качува и таман во нормала да дојде. Само ми напоменува да пазам на тахикардии, бидејќи од висока доза може тоа да се случи.
И јас сум кај Муратовска. Имам антитела над 1000, не сум мерела колку точно и престанав да ги мислам. И почнав со превисоко тсх 26. Успешно ин витро имам и тсх ми е сега ниско, освен во 13та рипна ама се среди со висока доза.
Sakam da ve prasam dali nekoja od vas ima iskustvo so pienje na antidepresivi i nekoja terapoja zs jas imam mnogu golem strav ako zabrrmenam deka nema da smeam da ja pijam terapijata j deka ke pocnat tahikardicnite napadi
Zdravo na site i se izvinuvam za fontov. Od poddrska se prefrliv ovde. Se nadevam kje mi pruzite raka za poddrska. So maski faktor sme oligoastenoteratozospermija (koncentracija 3.7 milioni od koi 41% zivi i samo 2% so normalna morfologija). Seuste ne sum sobrana psihicki, naredna nedela zakazavme na urolog vo Remedika da vidime sto kje kaze. Spermogramot go pravevme vo Newborn i mm bese na konsultacii kaj doktor Tatjana, mu dala da pie samo Sexovit i za 3 meseci kontrolen spermogram. Neka spodeli nekoj iskustvo koj ima iskustvo so maski faktor i pozitiven ishod bidejki poddrska ite kako mi e potrebna.
Иста дијагноза со многу мала концетрација на сперматозоиди (помала од 1 мил) успеавме по 4 ивф во ремедика сега сум 24 нед Ти препорачувам да го посетите др Алрксандар Мицковски од Ремедика тој му даде на мм терапија па успеавме со последното инвитро Од терапија мм примаше Секој втор ден инекција fostimon Еднаш неделно инекција choriomon Секој ден таблети Имприл 1x1 и 2x1 Profertil терапијата ја примаше 3 мес и додека ја примаше терапијата немаше подобрување одкако ја прекина терапијата тогаш имаше многу големо подобрување па дури и замрзнавме ембрионче(да напоменам дека предходното ивф не успеавме нибтрасфер да имаме немавме правилни ембриони) Не губи надеж сигурна сум дека со соодветна терапија се ке се среди
dali na nekoja od vas vie poznat problemot so skrien jajnik pozadi matka, takov problem ima zena mi i doktor mitko ivanovski od sistina ni rece deka toa e pricinata sto prvoto in vitro bilo neuspesno, i pricina sto za vreme na punkcija za prvo ivf doktor trajkovski od new born ne uspeal da izvadi poveke od 4 j.k bidejki toj jajnik sto e zad matka ne moze da evulira i nema j.k tamu, zaradi ovoj problem zena mi ima problemi so ciklus i evulacii, dali nekoja se soocila so ovoj problem
Девојки, да се пофалам дека тестот за covid ми е негативен сепак било само стомачен вирус Исто сакам и да ве прашам за искуство со суперфакт. Мене неколку пати откако почнав со боцкање ми се појавува како алергиска реакција во вид на црвенило и малку поголем оток како убод од комарец. Се јавив кај сестрата и ми рече дека може да е од алкохолот и дека не е страшно Некое слично искуство?
Нормално е, исто беше и кај мене, бела точка со црвенило и благо чешање, ко комарец. Уште пред да се боцкам ми кажаа сестрите дека така ќе биде- да не паничам Среќно