Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.6%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

208 vote(s)
    11.4%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

37 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

22 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

108 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

90 vote(s)
    5.0%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

115 vote(s)
    6.3%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

118 vote(s)
    6.5%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

332 vote(s)
    18.3%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

295 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

35 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

61 vote(s)
    3.4%
  15. ГАК (Сите доктори)

51 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Честиткии :inlove::hug: преубава вест,чувајте се (fingers):inlove:

Sienna_MK, Wanna.be.mum and Luni like this.
  2. Luni

Luni Популарен член

Девојки читам на една статиа чај од бабин заб многу помагало во плодноста кај мажите и жените имате ли пиено такво нешто?

Bilka5T and s.maja like this.
  3. DTN

DTN Популарен член

Дечки, би сакала да споделиме мислења за ренген на заби пред ivf. Дали сте правеле и колку време пред постапка би било оптимално за мин ризик?
    Јас превентивно не сум снимала ништо последниве 3 години откако интензивно сум во ivf постапки, иако знам дека зрачењето е минимално. Стоматологот смета дека ризикот е минимален поради минималното зрачење, но јас сепак сакам да исклучам секаков ризик. Пред следен ваучер би сакала да ги средам сите заби.
    ---
    Читав и доста истражувања за поврзаноста меѓу периодонтитис и гингивитис со успешноста на ivf. Иако нема се уште доволно докази, сепак има доста истражувања дека зголеменото присуство на бактерии поради орални проблеми го зголемува присуството на цитокини и следствено nk cells, што може да доведе до зголемена одбранбена активност на организмот и негативно влијание при ivf обиди. Можда и нема врска, но ќе помислиш на се' во нашава ситуација..

Last edited: Sep 6, 2020
  4. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Снимањето не мислам дека е штетно инаку за другово исто така многусум размислувала,имам два умници што се расипани,не ме болат ништо,тешко достапни се и многу пати ми паднало на памет дека можеби сметаат.

s.maja and DTN like this.
  5. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Jas imav isto dva korenja sto ne me bolea i si gi cuvav. Problemi so krvarenje na nepcata. Ne konsultirav stomatolog i pravev ivf.neuspesno za zal. Moze ne bila pricinata zabite..ne znam sto da kazam. No sega pobarav mislenje od stomatolog pred sledno ivf i toj mi kaza kakvo planiranje na ivf postapka so ovie bombi vo usta (facepalm):tmi: gi srediv pa daj boze da bil problemot vo zabite i da imame uspeh :l:

Kris80, Bilka5T, tina2018 and 3 others like this.
  6. DTN

DTN Популарен член

Да, во oднос на зрачењето, колку што сум проверила, за единечна снимка на заб зрачењето е минимално, околу 0.2 uSc - што е отприлика слично колку што добиваме од изложеност на сончева радијација. Не го сметаат за ризично при планирање бременост но јас сепак скептик, би го правела ако ептен мора и не многу брзо пред планирана пункција/трансфер.
    За панорама и рентген на цела уста, зрачењето е поголемо, се опфаќа поголема регија (според табелава што ја најдов за инфо од релевантен институт). За други регии, што поблиску до абдомен/матка/долен дел - не е воопшто препорачливо при планирање ivf и бременост.

radiation-amounts.jpg

LunaGrey, s.maja and Stressed Out like this.
  7. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Сопругот пиеше Трибестан кои се базираат на бабин заб. Значи состојката е делотворна, чајот би бил добар, прашање е само која количина од активната супстанца ја има во чајот и колку треба да се пие.

s.maja and tina2018 like this.
  8. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

@DTN ,баш ме замисли. Јас имам цел живот многу проблематични заби и крварење од непца. Во последниве десетина години ги поправав, доправав, менев амалгамски пломби, извадив 2 умника и фатив некој ред за чистење забен камен( или камен во непце, не сум сигурна во мојот случај кој му е правиот назив). Е сега тоа истото го правев последен пат пред пред 1 година и ќе одам следнава недела да го средувам пак. За две недели отприлика почнувам со стимулации. Да не е прекасно сега чистењето? Сепак доста ми крварат непцата, а после тоа воспалението се смирува и преќинуваат... Ако имаш некој корисен линк со инфо, те молам сподели...

9. DTN

DTN Популарен член

За чистење забен камен не би знаела, не сум сретнала инфо. По моја логика, не е поврзано со процес во корен/канали, некоја поголема интервенција или потреба од рентген, но од друга страна - има сепак можност за инфекција после третманот, посебно ако е случај на поинтензивни крварења од непца. Мое скромно мислење, сепак да си се советуваш со стоматологот и ivf докторот за што и да планираш да правиш во период пред ivf постапка, колку да добиеш стручно мислење и да си мирна.

s.maja, LunaGrey and _Vera_ like this.
  10. ladystardust

ladystardust Популарен член

Баш интересно што ја начна темава. Имам и јас истражувано и наидено на студии што покажуваат врска помеѓу болести на оралната шуплина со мутации на МТХФР генот. Утврдена е позитивна корелација помеѓу недостаток на Б витамини во организмот, особено Б12 (што можат да се јават како резултат на ваквите мутации) кај луѓе со болести на непцата и кариес, како и на високо ниво на хомоцистеин со хронични орални состојби како периодонтитис. МТХФР мутациите ја намалуваат антиоксидативната моќ на организмот и способноста да го прочитува телото од токсини и метали како што е на пример живата која ја има во амалгамските пломби, и поради тоа доктори и стоматолози препорачуваат доколку жената со мутации има вакви пломби, да ги отстрани. Јас до ваквиот податок дојдов пред ин витрото и одма на сопствена иницијатива отидов на забар да ги сменам двете амалгамски пломби што ги имав.

Last edited: Sep 6, 2020
    s.maja, LunaGrey, _Vera_ and 3 others like this.
  11. Animini

Animini Истакнат член

Девојки, дали на некоја од вас при трансфер на замрзнати ембриони освен прогестерон, естрафиол и кринон гел, и дале првите денови терапија: бускопан, бруфен, декортин и дијазепам навечер? Поздрав

s.maja and LunaGrey like this.
  12. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Јас ја имав таа терапија. Ама свеж ми беше трансферот,не смрзнат. Како и да е, бускопанот и дијазепамот ти е за грчеви, да ти биде смирена матката, декотртинот е за инфламација, го даваат да ги смири тие killer cells што ги имаме во организмот за да не го нападнат ембрионот , а бруфенот е за болка. Мене бруфенот мн ми го дразнеше желудникот а и немав болки па го прашав Др дали можам да не го пијам и ми дозволи.
    Тоа е таа терапија, максимално си покриена, да се намали секаков вид на ризик. Иначе терапијата ја почнав пред трансфер и ја пиев после трансфер исто. Среќно:)

Alishan30, DTN, Маја Т and 2 others like this.
  13. Animini

Animini Истакнат член

Фала ти премногу на одговорот. 5 ти ден од трансфер ми е , немам симптоми ама мислам позитивно❤️

Gocim, Broki5, Luni and 7 others like this.
  14. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Само позитивно :inlove:
    Инаку и јас ја имав истата терапија и на двата трансфера и со свеж и со замрзнат.
    Среќно,!!! (fingers)

s.maja, kukla21 and Animini like this.
  15. korzoo

korzoo Истакнат член

дали маж ти од трибестан имаше резултат, бидејки и јас пијам трибестан и профертил

16. princess5

princess5 Форумски идол

Кај мм имаше подобрување од Серматроп алфа (3720ден кутија за цел месец) 3мес.е предвидено да се пијат...

17. korzoo

korzoo Истакнат член

jas za tribestan i profertil plakam okolu 7000 za mesec dena

18. AniSel

AniSel Истакнат член

Маж ми пиеше трибестан и профертил. Одлични резултати.

s.maja likes this.
  19. Twins256

Twins256 Популарен член

Поздрав жениии..си го земав ваучерот!!!
    Со Господ напред,се надевам на успех овојпат

П.с се убив од вртење на 100 нивни телефони,никој не се јави(да им кажам да не ми го праќаат по пошта) па си го земав директно од кај нив, кај Мајка Тереза...
    Еве сум во Борн за да го предадам ...Па што биде нека биде...Господ е голем,ке не усреќи сите нас!!!

Sienna_MK, Martka, Elen@ and 32 others like this.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Мојот сопруг имаше позитивни резултати од трибестанот, но ги пиеше во комбинација со антиоксиданси.
    IMG_20200902_221547.jpg

Prolett, fana and tina2018 like this.