Сопругот имаше наод нормозооспермија, па препоракава да ги пие беше за подобрување на квалитет. Ги пиеше со профертил ама многу кратко време, не верувам да имало некој резултат. Мене ми се чини дека јајце клетките кои ги добивме не се со најголем квалитет, па ако и второво ни е неуспешно, ќе одиме со подетални анализи, како фрагментација, а и подолга терапија ќе примаме.
Да се пријавам, помина и мојата пункција, извадени 15 јк. Ќе видиме како ќе се развиваат. Е сега, да ве прашам, треба да примам пролутекс, кринон гел, аспирин и клексани, плус друга терапија, ама ме интересира колку време разлика треба да има од прилика помеѓу пролутексот и кринонот и помеѓу аспиринот и клексанот дека ја имаат истата функција. Исто, имав прочитано дека не се истиснува воздухот од клексанот. Како го примате вие?
Јас на клексанот го испуштувам воздухот,а со аспиринот да има 8часа разлика гледај.така ми кажа докторот.пролутекс примав два пати дневно ,сабајле и навечер а кринон гел не сум,така не можам да ти дадам мислење за овие две.ти посакувам успешен трансфер.
Ајде со среќа, Дај Боже да се оплодат што повеќе. Јас аспиринот го пиев сабајле во 8 а клексанот вечер во 20 часот.Кринон гел ставав секогаш навечер кога ќе си легнев. А пролутексот го примав секој 4ти ден. За пролутексот ми кажаа кое време сакам, тоа. Јас обично се боцкав околу 17-18 часот.За клексанот не го испуштав воздухот, директно се боцкав.
Аспирин земав наутро на гладно, во 6. Клексан попладне во 6 или 7 (не се сеќавам точно). Не истиснував воздух и ставав под агол од 90. Ама ова како што ќе ти кажат од клиниката. Пролутекс ставав наутро во 9. Кринон вечер пред спиење. Витамини меѓу оброци. Со среќа, супер јајцеклетки сте извадиле!
Почнав со боцкање триптофем. Дали е нормално на местото каде што сум боцната да ми помодре местото или нешто правам по грешка?
И јас имав прогестерон депо, и тој ми беше секој четврти ден, па ми доаѓаше некако комбинација секој втор ден или пролутекс или депо.
Помеѓу клексанот и аспиринот 12 саати треба да има разлика. Аспиринот на гладно наутро се пие. Кринон го ставаш пред спиење вечер. А пролутексот можеш било кога како и прогестерон депо. Јас поручек накај 15-16ч боцкав. Со среќа
Јас се боцкав со триптофем и ми се случуваше да имам модрици, кажав на докторот ме виде како се боцкам сама и ми рече дека пред да ја извадам иглата треба да го притиснам местото со памукче па да ја извадам. Потоа не ми се појавуваа. Со лесно
И јас се боцкав со триптофем исто јас кога се боцнав малку ми поцрвени и помодри малку а потоа кога ме буцкаа други немаше ништо ,валида не сум буцнала добро а и на самото почнување со терапијата докторот ми кажа дека нема што да повредиш во тој дел на стомакот може само некаде да ти помодри ама не е страшно вели
Со срека мила,кажи ми каде правеше испитувања зашто и јас сега треба да почнам да собирам за втор ваучер,на приватно или државно мислев заради корона дали работат државни болници ???
Најголем дел од документите може да ги соберете преку матичен гинеколог. Освен спермограм, кој мора на приватно.
Lele ne znam veke nervi sokinav ..mu se javiv na doktorot yoj veli deka misli deka nema da mi napravi komisijata problem no najgolemiot problem e sto posllw operacija pa i laparoakopska treba da pominat najmalku 6 meseci a mene sekoj den mi e dragocen zasto ke baram so svoi jajce kletki a imam 44 godini..i sega iskreno ke probam so miom, a kako ke pominam neznam. Dali nekoja od vas ima praveno IVF so miom so golemina 4 sm