Друшки имате искуство со присуство на хпв но кај маж.Денес ан сопругот му стаса резултатот од брис и излезе дека има хпв
Мила ти пишав и во приватна порака. Ние сме со дијагноза азоспермија. Исто после 6 месеци обиди дознавме. Маж ми направи Микротесе во Ремедика кај д-р Александар Мицковски. Интервенцијата беше успешна, односно најдоа сперматозоиди. Ги замрзнавме и сега го чекаме ваучерот па да почнеме со постапка. Од докторот сме презадоволни и топло го препорачувам за ваков тип на проблем. Ви посакувам многу среќа П. С. од мојот ваучер нема абер. Овие од фонд не се јавуваат воопшто. Среда ќе го пратам маж ми таму директно да му кажат информација.
@Maci40 Ќе ти го пишев истово. Ако ти е важно да одиш со твои јајце клетки, искористи го ваучерот за да направите пункција и да замрзнеш. Ќе ти покријат за стимулации и пункција, ќе си платиш потоа за замрзнување и трансфер со замрзнати. Провери си цени и види дали можеш ова да си го дозволиш. Бидејќи ти се брза можеби ќе мораш и операцијата на миом да ја платиш на приватно. Нека пишат останатите дали можеш да аплицираш потоа за нов ваучер со замрзнати.
Koja e cenata za zamrznuvanje embrioni znaete? Preku fond moze da se aplicira za transfer na zamrznati, na pat sum za vtoro dete pa sakam da gi znam opciite. Kolku vreme trae postapkata za punkcija? Znam deka e so anestezija. I ako ne sum dosadna, najvaznoto za mene kako se podnesuva hirmonskata terapija, psihicki mislam luduvaat li hormonite mnogu, drugi poteskotii ima vrz pritisok.. Itn za prvoto dete bev so iui mala stimulacija, pa me interesira ova. Fala devojki, zeni, idni majki ❤️
Зависи каде замрзнување во Њуборн е 24000денари и секоја год по 100евра се доплаќа... во фонд ти даваат ваучер за Ифв (ако ти го користиш само за трансфер е твоја одлука)Трансфер на замрзнати е 33.000, пункцијата трае 30тина минути под целосна анестезија..
Јас овој проблем го имав константно и на следени циклуси за природно и за 3 инсеминации и за првото ивф. За второто ми се среди со регулирање на пролактинот. Никогаш не ми беше над граница, ама секогаш кон горна. Пред да почнам со второто ивф решив да консултирам друг гинеколог ( не мојот матичен ниту ивф специјалист) и таа сметаше дека треба да го спуштам пролактинот и ме стави на терапија. Кога ја почнав постапката за второто веќе имав друга слика(нормална дебелина на ендометриум) и успешно ивф. Дури и матичниот ја забележа промената. Единствено поразлично од претходно беше што тој период исто така внимавав прилично и на исхрана.
@Kris80 еве си најдов мислење од тој период. Плус пиев бетаимуне, омегазон и фемибион. Едит: се сеќавам и дека целосно исфрлив сувомеснато и други конзервитани производи.
И кај нас е таа дијагноза. Истото мислење го имаме за Др Мицковски. Бидете храбри и позитивни, еве го синко сега е 9 месеци и моментално спиеме гушнати. За се што треба пишете ми слободно. Ви посакувам приказна ко мојата
Во Систина замрзнување е 800 евра за една година, а трансфер со замрзнати е 27000 ден. Како ќе ја поднесеш терапијата е индивидуално, јас немав никаква мака, имаме членки кои не ја поднесоа добро. Зависи и што ики долку примаш. Јас имав малку последици од поголема стимулација, стомакот ми беше огромен и напнат подолго, ама и ова не е страшно. Разговарај со докторот, следи си го телото и информирај го за позначајни промени. Пункцијата не трае долго, пола саат подготовка и пола саат во сала со анестезија. Ова може да е и повеќе ако имаш многу јајце клетки. Потоа лежиш дури убаво не се разбудиш од анестезијата, ама и ова не е многу затоа што даваат мала анестезија. Трансферот може да трае подолго. Има подготовка пола час кога примаш лекови, самиот трансфер е без анестезија, трае многу кратко, може 10 минути. Јас потоа лежев еден час, па примив посебна терапија која не ја примаат сите и тоа траеше 5 часа. Не знам дали искуството им е слично на другите, но колку што читав времетраењето е слично на ова.
Здраво мас и. Јас имам миом 3 цм. Некои доктори ми советуваа да се извади друг ми рече не смета. И јас сум повозрасна од тебе. Уште немам правено и витро. Имаш фора, срекно.
Малку ми е чудно зошто компир и ориз да се избегнува, а да се конзумира грав, леќа, грашок...кога и вториве се скробни производи. Може дека имаат малку повеќе протеини од првите? Обожавам ориз и компир, но и јас гледам да ги конзумирам поретко.
Таква ми беше тогаш препораката од Трајковски. Претпоставувам заради протеините а и железото мешунките ги препорачуваат.
Аспермија е различна дијагноза од Азооспермија. Првата значи дека нема сперма во ејакулатот, втората значи дека нема сперматозоиди во ејакулатот, што е многу различно. Искрено, нема збор што би можела да ти го кажам и да ти олеснам, колку и да читаш среќни приказни ти ќе имаш милион мисли и стравови што нема да те остават раат.. Само ќе ти кажам издржи, биди јака и верувај. Ќе се согласам со сите што ти пишале за Др. Мицкоски во Ремедика, ако не сте закажале консултација кај него тоа нека ви е прво следно што ќе го направите. Докторот е премногу спремен за овие проблеми. Ти посакувам од прва да најдете и сперматозоиди и да се оплодат и да ти е успешно до крај. Има многу примери од прва што успеале, пробај да не мислиш негативно колку и да изгледа невозможно!
Претпоставувам дека и мојот бил толку како твојот за време на овулација, зашто сега на 17 ти ден после овулација ми беше 7. Верувам дека со терапија мора да се среди. Ми беше чудно затоа што за прв пат ми е толку тенок, секогаш ми бил со многу добра дебелина. Да мила, И според тетсовите за овулација што ги правев многу рана овулација сум имала.А ендометриумот го мерев на 17ти ден. Исто и кај мене пролактинот беше доста висок над горна граница, кога го мерев претходниот месец. Пијам бромергон за тоа, сега пак го мерев и ми е во граници но блиску до горна граница. За исхраната внимавам одсекогаш, но сега би почнала со поздрава храна, односно би исфрлила доста работи со кои знаев да се опуштам периодов. Ти благодарам многу за споделеното искуство, се надевам дека и кај мене е тоа причината, па да се среди.
Мојот трансфер ќе биде утре. Од 15 јк само 3 се оплодиле, и тие 3 биле со послаб квалитет. Малку сум разочарана ама што е, тука е. Дали некоја имала успех со помалку квалитетен ембрион?
Како сте со спермата? Зрели беа јајце клетките? Ако биле зрели а само толку се оплодиле, мислам дека повеќе е до сперматозоидите него до јајцата. Проверете днк фрагментација на спермата... Не се обесхрабрувај, имало мн успешни приказни и со не толку сјајни ембриони. Мојот беше квалитетен па ете не ми успеа. Нема правила. Ти држам среќа