Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Animini

Animini Истакнат член

Јас мислам негативно заради тоа што со стимулациите произведуваме 10-15 јк и не може да се со ист квалитет како таа што се произведува во редовен циклус. Мое мислење секско е ова ама имам и ембриолог прашано во Атина истото ми го потврду. Зстоа и во многу случаи од 20 јк или од 7-8 оплодени , до 5 ти ден мах по 2 остануваат. Пак ќе кажам мое мислење. Иако јас сум решена секое ивф да правам генетско заради можни синдроми од различни искуства околу.

Најризик е тоа што од тие 10 , 4 дтигнале бластоцисти од моите а од нив 3 биле со генетски абнормалности. А првито најдобро оценето со синдром..

Last edited by a moderator: Sep 27, 2020
  2. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Se slagam so sekoj tvoj zbor. Kaj mene isforsiraa dq vratat embrion na vtor den samo za da ne propadne vaucerot za da zemat pari od fond. Da go cekaa ke prstanese da se razviva i ke nemav transfer. Znaev deka niso nema da bide . Dzabe primame terapija posle transfer. Jas vednas ispitav beta uste na 9 den i vednas prekinav so celoto toa bockanje.

tina2018, Bilka5T, s.maja and 3 others like this.
  3. parisian chic

parisian chic Истакнат член

Истото и јас го мислам. Од толку многу хормони што ги примаме, само растат количински а не и квалитетно.

4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

И тоа исто. Јас имав две бластоцисти ама ете трансферот ми беше неуспешен, сигурно била генетски неисправна и не се имплантирала.
    Втората ја замрзнав. Знак прашалник е дали е таа исправна.
    И со цел памет клиникиве уште враќаат 2-3 дневни ембриони, кога дури ни бластоцистите не се сигурни без ПГД тестирање. Тие може супер да изгледаат под микроскоп ама да не се генетски ок. И моите две беа со највисока оценка и на слика изгледа совршена ама ете не ја бивало.
    09E54FDF-460A-4DB4-A753-CBF5CE2CA61A.jpeg

Last edited: Sep 9, 2020
  5. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Јас имав 12 13 фоликули,ми извадија 7 јк,од нив 6 се развиваа,накрај останаа 4,еден вративме,3 замрзнавме. Ембриологот е многу битен во целиот процес.

Ketty_80, s.maja and DELFINA81 like this.
  6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

На кој ден ги замрзнаа?

s.maja likes this.
  7. ladystardust

ladystardust Популарен член

Точно е ова, за жал. И во мојот случај пунктираа многу јајце клетки, 17 или 18 зрели беа, на трет ден останаа едвај 6 ембриони, се спремам за трансфер и ептен се плашам ако ги остават до петти ден дали воопшто ќе остане некој саглам. Меѓутоа, има многу студии кои докажале дека дури и во случај на генетски абнормални бластоцисти голем дел од нив резултирале во здрави деца. Истите студии докажуваат дека ембрионот има голема способност да се регенерира, односно самиот да се „коригира“ и во случај на хромозомски абнормалности каде здравите клетки ги убиваат оние абнормалните, така што и прашање е дали некои ембриони прерано се отпишуваат, и можеби треба да се вратат. Дилемата постои и сакам да верувам дека нашиве ембриолози си ја вршат работата и дека природата е таа што го има последниот збор.
    За мене лично ПГД е ептен скапа процедура да се прави повеќекратно, освен се разбира во случај кога кариотипот не е во ред, тогаш обавезно.
    Тоа значи дека ти ја вратија само таа една бластоциста, останатите ги уништивте?

Last edited: Sep 9, 2020
  8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Немој да се плашиш, прашај ги, дали тродневните што ќе престанат да се развиваат во лабораторија имаат поголеми шанси во матка. Види што ќе ти кажат.
    Јас лично мислам дека немаат, мислам дека од старт при оплодувањето си стануваат или силни или не. Подобро да ја знам точната бројка на силни ембриони кои се развиваат, макар ниеден не ми останал, него да ги замрзнев сите 9 на трет ден па после на одмрзнување да не ми продожуваа да се развиваат. Ептен би ми било измачување тоа.

s.maja, Nithya and ladystardust like this.
  9. *katja*

*katja* Истакнат член

Еве ова може ќе помогне како објаснување. Накратко, за разлика од порано во поново време се смета дека со годините не се влошува квалитетот на јајце-клетките, туку проблемот е влошеното снабдување со енергија со возраста, што оневозможува правилна делба на ембрионот. Дополнителен внес на минерали, витамини и фолни киселини може значајно да го подобри резултатот.

In the past, it was assumed that genetic damage would accumulate in the eggs over a woman's lifetime, and that the probability of a successful pregnancy would get worse over the years. Today, we still know that the proportion of genetically sound eggs decreases with the age of the woman, but there is now a new reason for this damage. Studies have shown that the damage in the genetic information only occurs when the egg matures, shortly before ovulation. The energy supply of the egg cells becomes increasingly poorer over the years and the division of chromosomes (the genetic information in the cells) is damaged due to the poor energy supply. This new discovery at least gives hope, because it is possible to improve the work of the mitochondria in the egg cells (the mitochondria are the "power stations" of the cells). Many nutrients have an influence on energy production and if the body receives all the important substances in sufficient quantities, the mitochondria can work better and there is less damage in the egg cells. In addition to supplying energy to the eggs, protection against oxidative stress is an important factor. Therefore, supplying the body with all the important minerals, vitamins and fatty acids can make a real difference.

Ygritte, L*G, Gocim and 6 others like this.
  10. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

2 на 5ти и 1 на 6ти, имам 35 години.
    За квалитетот точно е декс нема правила и под микроскоп можеби се добри а всушност не се,претпоставувам заради тоа имав и биохемиска бидејќи се друго беше во ред.

s.maja, ladystardust and LunaGrey like this.
  11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Јас имав 30 фоликули и 17 јајце клетки ми пунктираа. До бластоцисти стигнаа две на 5ти ден.
    Други две на 5ти ден беа уште во морула фаза и ги оставија до 6ти ден да им дадат шанса ама ни на 6ти не станаа бластоцисти па ми рекоа сигурно не се генетско добри.

s.maja and Stressed Out like this.
  12. ladystardust

ladystardust Популарен член

Да, ете јас сега баш за тоа се измачувам. Од старт мислев ќе ги тераат до петти ден и така да ги замрзнат пошто јасно беше дека трансфер поради хипер нема да правам, кога ми се јави ембриологот на трет ден и ми рече дека шесте што останале ги замрзнале (оплодени се развиваа 10 до тогаш, наводно сите со одличен квалитет), ја прашав зашто не ги чекале до петти ден, па само тие што ќе останат да ги замрзнат, нејзиниот одговор беше: „ради ситуацијава“. Како влијаел ковид19 дали ќе стојат уште два дена во епрувета или во фрижидер еве не ми е јасно. Затоа кога отидов кај докторот на консултации, сама му реков пред трансфер да ги одмрзнеме и чекаме до петти. И да, боље еден саглам на петти ден од сите отколку 3 пати по 2 да ми враќаат на трети, а да не ги бива.

s.maja, Bilka5T, Nithya and 1 other person like this.
  13. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Обично, кога имаме повеќе ембриони ги оставаат до 5ти, зошто веруваат дека барем 1-2 ќе останат. Ако немаме мн ембриони ко да се плашат дека нема да остане ниеден и ги замрзнуваат на трет ден. Така ми изгледа мене. Ко да се плашат да кажат ете нема ниедна бластоциста.
    Јас од старт кажав-предложив дека сакам до 5ти да ги остават, ми рекоа ќе видиме. После кога видоа дека имав мн оплодени ми рекоа ќе ги оставиме сите до 5ти.
    И ти си имала добра бројка не знам зошто не ги оставиле. Каква врска има ситуацијава...
    Поминало сега и паметно ти е што си одлучила да ги чекаш после одмрзнување. Мене ми рекоа околу два саата после одмрзнување, ембрионот си продолжува со процесот, си продолжува да се дели и развива...

happygirl, Coco31, s.maja and 4 others like this.
  14. Angie77

Angie77 Популарен член

Devojcinja,
    Ve molam za mala pomos, poradi trombofilskite mutacii doktorot preporaca kleksani do 12 nadela naj malku. Kako se odreduva dali da se prodolzi so niv Ili ne? Pred da odam za transfer dali da napravam nekoi ispituvanja: D-dimeri, homocysteine Ili sto drugo? Vo Mart ispitav trombociti, vreme na protok I zgruzduvanje na krvta I drugi raboti povrzano so tromboza I se bese vo red. Sega se mislam sto da ispitam Ili gi povtoram tie analizi

15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Кои мутации поточно?
    Ако се протромбин и Factor V Leiden обавезно даваат. Ако е само мтхфр не мора да значи нарушена хемостаза и високи д-димери, некои гинеколозии не даваат превентивно.
    Докторот што ти препорачал и ќе те води, ќе го прашаш кога ќе дојде време за прекинување или продолжување.

Хемостаза убаво е да си провериш пред трансфер. Хомоцистеин не знам... ако примаш витамини и се чувствуваш добро можеби и не мора.

ladystardust likes this.
  16. Evy81

Evy81 Истакнат член

Јас примав од прв ден, па дури во 10 недела испитав хемостаза и димери. И покрај тоа што се во ред, ќе примам до крај, всушност поради терапијата ми се ок, што среќа од почеток ја примам. Сега не би те советувала да проверуваш, примај си секако клексани и аспирин (до 12та) ако имаш генетски мутации за тромбоемболични случувања, па ќе си правиш проверки за евентуално накачување доза.

17. Маја Т

Маја Т Популарен член

Јас имав 13 јајце клетки од кои 7 се оплодија, добивме 5 бластоцисти а 2 замрзаа на 3ти ден.Една од бластоцистите престана да се развива баш на 5ти ден.Во Њуборн колку што знам секогаш враќаат ембриони од 5ти ден.Дури и тие што се замрзнати на 3ти ден не ги враќаат веднаш, туку откако ќе ги одмрзнат ги чекаат да се развијат до 5ти ден па после се прави трансферот.Но не секогаш е гаранција дека трансферот со бластоциста би имал поголеми шанси за разлика од тој со 3 дневен ембрион.

L*G, tina2018, KonstantinaM and 5 others like this.
  18. lia22

lia22 Популарен член

Zeni soborki moi,mojot vaucher e odobren,denes si go zemav
    Se nadevam ovoj pat ke mi bide posleden i uspeshen do kraj.

Ygritte, Sienna_MK, Martka and 28 others like this.
  19. Evy81

Evy81 Истакнат член

Мене на 3 ден успешно ми вратија во Њуборн. На природен циклус, а вториот го чекавме до 5 ден, за да се замрзне, ама не се разви правилно.

20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Не зборев конкретно за борн, општо кажав дека имам впечаток дека таков е ставот на клиниките кај нас. Како да брзаат да напраат трансфер.
    Мислам дека има неколку членки тука што имаа трансфер на 3 дневни во њуборн.

s.maja, Meckicja, Spiritus and 2 others like this.