Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Девојки во врска со клексаните има ли некоја што поднела за рефундирање во ФЗО во друг град освен во Скопје? Мене ме одбија поради тоа што клексанот не бил во правилникот на лекови во БПО постапката :^) си викам по градовиве изгледа немаат мн искуства па по дифолт ги одбиваат сите пошо не им е јасно како да постапат.

2. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Со среќа, плод да вроди :*

На AniSel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    34.678
    Како мислиш пошо не е во правилникот? Па не е ... но е лек кој со извештај од трансфузиолог го рефундираш

На natasam и LunaGrey им се допаѓа ова.
  4. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Таков глуп одговор добив. Веројатно поради тоа што јас немав од тренфузиолог извештај туку од гинеколог, а тоа беше во склоп на информацијата што ја добив од ФЗО за време кога поради короната трансфузиолозите не примаа пациенти цитирам:
    Матичните лекари гинеколози
    Матичните лекари гинеколози можат да пропишуваат ампуларна терапија КЛЕКСАН за бремени жени кои за прв пат треба да започнат да ја примаат и за пациенти кај кои е потребно продолжување на истата врз основа на резултатите од Д-димери и ехо наод и потврда од специјалист трансфузиолог или специјалист гинеколог од болница или клиника, добиена по е-маил. Пациентите не треба да одат лично кај лекарот специјалист, туку матичниот лекар го обезбедува медицинското мислење по е-маил од соодветната болница или клиника. Медицинското мислење не е потребно да биде во посебен образец/документ, туку само напишано во е-маил порака до матичниот гинеколог. За потребата за рефундација избраниот лекар е должен да ја испечати електронската порака која го содржи медицинското мислење на специјалистот од болницата или клиниката, како замена на специјалистички извештај. Повторуваме дека пациентот не треба да оди кај лекарот специјалист за препорака за клексан. Овој начин на работа важи до траење на времените мерки за заштита од Коронавирусот.

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Ама бремени жени пишува. Да не важи само за нив ова?
    Изгледа не важи за жени во ивф постапка. Зошто ние примаме клексани пред и после трансфер.
    А да си дојдеш ти еден ден во Ск и да си завшиш работа најпаметно, пошто само ќе се нервираш, гледаш нит се тера нит се води здравствово наше.

6. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Е па денес гак вратиле на мејл да одам таму, а јас сум трудна. После трансфер секако не рефундирав 3 месеци, уште тоа да бркав ми фалеше. Ни сами не знаат што прават. Барем за нас со генетски мутации за тромбоемболични случувања се знае дека мора да примаме цела бременост. Мора да смислат начин за сите како да се поедностави и да признаваат препораки и мислења и од приватни институции, ама тоа е, да имаш за што плус да се нервираш.

На Twins256 и princess5 им се допаѓа ова.
  7. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Бремени жени може да рефундираат со извештај од специјалист-гинеколог (не матичен). Истата функција за нас ја има Трансфузиолог.

На Luni и natasam им се допаѓа ова.
  8. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    Dali imas transfuziolog vo tvot grad.Jas pred da pocne korona kriza zimav od Dr.Jani a potoa za da ne oda0m vo Skopje zemav od transfuziolog od mojot grad so preporaka na doktorot sto mi pravese IVF.

На princess5 и Nithya им се допаѓа ова.
  9. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    1.219
    Девојки ве молам за совет.. ги собирам документите за поднесување преку фондот, е сега јас сум со хормонален дисбаланс што редовно пијам хормонска терапија препишана од ендокринолог еутирокс 0.75 метформин 2x 500, спиролактон од 150, дексаметазон 0,5... Прашањето ми е Дали ќе ми треба официјален извешај од ендокринолог за терапијата што ја пијам или не. Докторот што ќе прави ин вито ми вика дека не треба таков документ не било потребно. Ви благодарам

10. Andemona

Andemona Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    2.500
    Здраво на сите, ајде после 2ипол години читање конечно и да се приклучам со пишување. За жал кога не зборам за сето ова некако ми е полесно затоа и не пишував буквално сама (односно скришно заедно со вас) без никој да знае ги поминав овие 2ипол години борба за бебе. Јас сум најпозитивната и најоткачената особа иначе ама за жал оваа борба многу ме истрошипаниката е огромна нервозата и стресот нормално исто најмногу заради годините(35) и малку грижа на совест зашто порано не почнавме со обиди буквално не само преку ден него и секоја ноќ нешто поврзано со тоа сонувамКако и да е ова го поттиснувам и пред луѓето сум сеуште откачена и најпозитивна и луда и тука за сите иако главата незз кај ми е. За повекето од вас веке се знам(2 години манијачење тоа е) и ви посакувам дупло од она што за себе си го посакувам❤️Накратко за мојава турнеа:Машкиот дел ок. Јас после 32 години дознав дека имам Пцос на првата средба со др. Тања, Њу Борн дотогаш никој ми немаше тоа кажано она заради хормоните ми кажа и тоа откако прашав зашто андрогените ми се толку високи иначе и она најверојатно немаше да спомне. Како и да е 4ри инсеменации, првата успешна за жал биохемиска(прва бета 180 втора 249тука веке ми беше јасно трета 100 и така се надоле) после тоа направена хистероскопија за остранување субсептум и уште 3 неуспешни инсеменации. Од испитување направено скоро се горе доле ок освен хормониве. Овој месец бев на микрогинон и сега сум 25 ден од циклус па откако ке добијам почнуваме со се надевам финалната рундаТоа е тоа девојки се престрашив и пишавпа сега сигурно малку полесно ке ми биде пукнав веке од уста збор за ова ми немаше излезено ми олесна сега

На Sienna_MK, L*G, Capricorn Taurus и 38 други им се допаѓа ова.
  11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Не
    Даваш само испитани хормони на 3ти ден од циклус (fsh, lh, prolactin, tsh, e2)
    Сите пиеме некаква терапија...

На tina2018 и AneSk им се допаѓа ова.
  12. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Во Скопје сум ама само ГАК даваат мислење, а на трансфузиологија само упат за земање крв ни даваат. Некоја нова процедура само да се искомплицира.

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Сабајле @Маја Т заврши работа на трансфузиологија, и тоа со итен упат.. Кој ти го кажал ова?

На Маја Т, princess5 и LunaGrey им се допаѓа ова.
  14. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Не ти посакувам добредојде на темава ,ти посакувам побрзо да си одиш:)
    Пишувај, не стискај во себе. И не мора пред другите да глумиш, живеј си за себе, не за другите.
    Зошто толку инсеминации мила? За жал многу е ниска статистиката за успешност со нив. Си собираш документи за ваучер?

На NNA, s.maja, Bilka5T и 8 други им се допаѓа ова.
  15. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    1.219
    И мене андрогените ми беа високи во плафон можам да кажам бев кај др. Емилија шукарева на детска клиника ми правеше КАХ и дознавме кој хормон (ген) ми прави проблем т.е 17 ОХ прогестерон со редовна терапија сега ми се ок хормоните.

На Bilka5T, Spiritus, Маја Т и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Матичниот гинеколог и на трансфузиологија исто. Погоре опишаната процедура од една девојка. Ова за трудници важи, за сите останати може на трансфузиологија сигурно.

17. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Пишав буквално ист пост како @LunaGrey, па го избришав да не се повторуваме :D

@Andemona душо, затоа само ќе те :hug:

На AniSel и LunaGrey им се допаѓа ова.
  18. Andemona

Andemona Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    2.500
    Уфф фала ви најмногу и се изнаплакав откако напишав ко камен да ми падна Да инсеменациите ми беа заради ваучерот, а и многу ме потрошија искрено зашто и гонали имав во едната ме фати 30 000 таа плус другиве по 15 000 ама тоа е короната не ми дозволи на гак да ги напраам колку ради реда
    Иначе секој ден отварав коа чекавме и за тебе резултат и мн бев тажна кога пиша негативно ама следното ке биде сум сигурна

Ете зашто треба да се пише, за ова испитување на пример незнаев обавезно ке го направам фала ти најмногу

Последна измена од модератор: 27 септември 2020
    На NNA, s.maja, Bilka5T и 8 други им се допаѓа ова.
  19. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    34.678
    Се ова што е Така е...За нетрудни се иде на трансфузиолог да се земе извештај
    (Јас за време на короната крај на март земав од др.Јани) а за веќе бремени се оди на гинеколог Специјалист и тие го продолжуваат мислењето...

На Nithya и LunaGrey им се допаѓа ова.
  20. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Ама 4 ти требале само... ајде нема веќе тажење, важно одиш напред кон целта и набрзо ќе бидеш таму:)

На s.maja, AniSel, Nithya и 1 друга личност им се допаѓа ова.