Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

277 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Да не памти и да е невнимателен се две различни работи. Димитров не е невнимателен. Тврдам дека е апсолутно најдобриот оператор во државата за дијагнози како ендометриоза, цисти на јајници, миоми и слични состојби. Он и брат му за онколошки состојби на ГАК се апсолутно број 1 хирурзи кај нас. За ин витро е исто во самиот врв. Димитров со Петановски беа први доктори кои во Македонија направија ин витро на пациентка. Димитров беше првиот доктор што во Македонија успеа со замрзнат ембрион да донесе на свет здраво дете. Е сега со односот, да, е малку поспецифичен, ама тоа не го прави невнимателен. Едноставно, човекот е суетен и не сака други да му се мешаат во работата. Во мојот случај сега за сега е максимално инволвиран и засегнат. За гужва, сите доктори имаат гужва, едноставно се малку доктори специјалисти, многу пациентки, плус рачунајте дека цело Косово и пола Србија исто кај нас прави ИВФ.
    Докториве не се семоќни, не заборавајте. Сите имаме комплицирани состојби и дијагнози и затоа е потребно инволвирање не само на гинеколозите, туку и на ендокринолози, трансфузиолози... Исто така, и многу зависи од нас, колку ние сме спремни да се дадеме во оваа борба.

На Nora.A, Nane26, Twins256 и 10 други им се допаѓа ова.
  2. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    2.869
    I jas go imav istiot vpechatok.
    Samo muabet vo koj ne se vkluci neshto bash,pregled epa toa e shto ke te pregleduvam a prv pat me gleda

На Luni, tina2018, Bislimska и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Баш спомни му на Влатко за твојов случај, lean pcos со низок тестостерон. Докторот од видеото што го испрати @LunaGrey збори дека со суплементација на тестостерон кај ваквите пациентки ептен се зголемуваат шансите за успех.

На Twins256, Nithya, princess5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    А мене ми беше последно 16 тестостеронот(фоликуларна фаза), на табелата за реф, вредности пишува овул.врв: до 80.
    е сега јас не знам дали е тоа ок или не, па го прашав Др,и не ми одговори конкретно само ми кажа дека на следен трансфер или процедура ќе треба да се спуштат андрогените најниско што може:^)
    не знам како се спуштаат тие? не ми изгледа мене ко да ми се ептен високи...

Normal test results show total testosterone levels of: 15 to 70 ng/dL for women.

на нет сегде ова го пишува,што би значело дека сум на долна граница со 16ng/dL ...

и да ми рипне во врвот во овулација сепак мислам дека не би прошол 80 ng/dL

HormoneCycle.jpg

ќе почнам сама да се суплементирам и лекувам жими се и идам директ на пункција.
    си имам и гонал во фрижидер. сам свој ивф специјалист:@

на крај ќе испадне дека дхеа ќе треба да пијам слушајте ми го зборот.

Последна измена: 19 септември 2020
    На Twins256, s.maja, Bilka5T и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Секако ќе зборувам со него за се, па и тоа ќе биде тема, само прво ќе испитам АМХ да видам состојба, да не испадне филмови си правам од интернет (ова ми го кажа матичната)

Ама кога не гледам дека некој многу е внесен во решавањето на проблемот, контрол-фрикот во мене полудува и пробувам да се снајдам сама..

Димитров го прашав дали да испитам хормони на трет ден кога требаше да имам трансфер на природен циклус, ми рече што ќе ми се, редовно сум добивала на време.. Јас не ни знам колку ми е прогестерон на почеток на циклус, а во Борн ако е над 1 одложуваат трансфер..

Баш како @LunaGrey што вика, сам свој ивф специјалист. Пола од дијагнозите што ги имам не сакале да ми ги испитаат, сама сум форсирала..

На Twins256, Bilka5T, le.soleil и 7 други им се допаѓа ова.
  6. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Не се побунив и не кажав дека не треба да се плаќа...само мислам дека тоа не е класичен преглед едноставно мерење на фоликули и ендометриум...не ни мислев дека е без пари таман работа,само некако апла на прво седнување одма тоа го кажува сестрата бар малку нека те опушти праша како си...трите прегледи што следат ги потрошив до пункција,инаку за хормоните си одам на државно,а секако дека имало и ситуации кога не ни наплатиле ехо,консултација....докторот ми е најдобар и не би го менувала сега за сега :lol::angel:

На Twins256, Meckicja, princess5 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    те сфаќам јас, чисто сакав да и ја појаснам на членката ситуацијата пошто кажа само во борн наплаќале.
    ти се погодила изгледа дента нерасположена сестра:D малку се млади,не знаат како треба,остај ги ќе се научат:rofl:

На Twins256, s.maja, KonstantinaM и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Сестрите во Борн не се баш нај нај,тие поискусните се ок ама новите се (facepalm)

Јас благодарение на форумов и читање по нет кога отидов на консултација за инвитро кај Трајковски немаше нешто шо немав испитано,буквално се,сакав пред да почнам да имам чиста ситуација,преокупирани се докториве,многу не има,ама после неуспех треба посериозен пристап од нивна страна.

Последна измена од модератор: 27 септември 2020
    На Twins256, s.maja, JanaDarling и 9 други им се допаѓа ова.
  9. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Баш така е. Али мислам најпозитивното во борн е што има мн сестри. Најголема фрустрација во Систина ми беше со таа една сестра што е презафатена и не крева тел

На s.maja, Meckicja, Stressed Out и 3 други им се допаѓа ова.
  10. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Од друга страна и ок е да те спремат што како ќе плаќаш да не ти дојде шок на крај :D, во секој случај со осетлива проблематика се бават и треба да се емпатични :inlove::angel: ни треба поддршка :$,инаку секогаш се достапни и отворени за прашања...

На Sienna_MK, marijamarkoska, Stressed Out и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Мене ми се јавија неколку дена пред трансфер со израчунато се, ми рекоа да си знаете колку треба да не ви кажуваме дента:)

На s.maja и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  12. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Мене коа завршив со стимулации ми удрија математика....за после пункција да платам што сме надминале...абе и они си ја вршат работата што да кажам,само што во тие моменти ние на сасвим трето мислиме и сме поосетливи и тоа ни е непотребна информација во моментот :D

На Sienna_MK и LunaGrey им се допаѓа ова.
  13. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    38.544
    Колешки по мака, ај малце хелп. Денес првпат боцкам мериоферт (2 прашок 1 амп.водичка) ама пред да се боцнам две големки капки ми "избегаа" од шприцот.
    Да се секирам ли, многу ли е битно? Имам уште за 2 дена, вторник на преглед.
    Фала однапред

14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.643
    Допаѓања:
    175.018
    Не се секирај.
    Ништо не се 2 капки.
    Јас кога боцкам обавезно капка две намерно ги 'фрлам', т.е ми бегаат:)

На Twins256, KonstantinaM и _Vera_ им се допаѓа ова.
  15. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    38.544
    Фала @Bubce38 на брзиот одговор. Малце сум Миле Паника :D

16. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Да се надоврзам на темата за клиникиве погоре. Потполно се сложувам со @Nithya
    Исто искуство само кај друг доктор. Не може 2 минути преглед и добро да ја доловиш мојата состојба или напредок. Разбирам дека приватниве IVF клиники се малку на број во МK а сите одиме таму + пациенти од соседниве држави. НО, не може никој да ми докаже дека со добра организација и желба не може да се подобри третманот и посветеноста кон пациентите. Нормално е дека на тој број пациенти нема да памтат докторите се'. Но денешно време има такви технологии на располагање, што стварно нема изговор. Прашањето е: колку е ставен квантитет над квалитет, и профитот над однос и емпатија кон пациент. Јас сфатив дека не ми треба звучно име ако не може доволно да се посвети на мојот проблем и детално да ја проучи мојата состојба. Како викаат: "the devil is in the details"..

На Sienna_MK, Twins256, marijamarkoska и 11 други им се допаѓа ова.
  17. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Малку оф топик. Неможам да си ги смирам цревата во стомакот, малку огладнав, и почна хаосот на кркорење, 4ти ден после трансфер. Мислите направив проблем? Да предизвика контракции на матката

18. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    И на трансфузиологија има доктори кои не ги третираат мутациите како сериозни. Со испитани мутации после спонтан др Анита не сакаше да ми даде клексани, па ми се случи втор спонтан. На форумов ја открив Герасимовска (сега во Ремедика) ми кажа што да испитам и кај кого да одам на Клиника - др Јани и др Усеини. Порано таму работела па си ги знае колегите. На трето забременување директ кај Усеини отидов, супер фин. Цела бременост само кај нив двајца, без проблеми. И еве читам за добар доктор во 8ми септември (го заборавив) кој не прави проблем.

На KonstantinaM, marijamarkoska, _Vera_ и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Luni

Luni Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2018
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.334
    Девојки три пати одам на трансфузиологија за кај др. Јани Ангелковски и никако со него да се исклонсултирам секогаш има замена е сега на 23 во среда имам пак закажано неговата замена минатиот месец кога бев ми закажа па сакам да ми кажете ако имате инфо дали е тој на работа пошто да не се маткам кај други сакам лично со него консултација?

20. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Devojcinja,
    Ajde pak mala pomos I vase mislenje. Za nareden transfer so donirani j.k dali da ispituvam hormoni? Nikade ne mozam da najdam studija osven deka pred transfer e biten progesteronot. Vo kolku e visok se odlozuva transferot.
    Planiram da odam za tiroidnata do sega T3, T4, TSH mi se sekogas vo granici a isto da ispitam I insulinska rezistencija. Sekerot mi se dvizi okolu 5 ama nikogas nemam ispitano insulin. Pozdrav od Doha

На AniSel му/ѝ се допаѓа ова.