Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

266 vote(s)
    14.9%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

206 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

62 vote(s)
    3.5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

21 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

106 vote(s)
    5.9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

87 vote(s)
    4.9%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

114 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

114 vote(s)
    6.4%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

325 vote(s)
    18.1%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.4%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

291 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

35 vote(s)
    2.0%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

60 vote(s)
    3.4%
  15. ГАК (Сите доктори)

50 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Јас до пред првиот трансфер, секогаш сум била супер информирана за своите проблеми. Како и сите вас, сум го преорала форумов, што не научно сум читала, сама сум си барала каде и што да се тестирам. 2-3 прати ме прашувале што работам и дали имам нешто со медицина, толку сум била спремна на преглед :) Е некако ми се собра гужва и замор пред првото ин витро и решив безусловно да верувам и да се опуштам. Во гужвите на работа не стигнав ни да се информирам за протоколите и терапијата, правев како ми кажуваа.

На ден на трансфер ми дадоа листа со терапија препишана од доктор. Ја прашав убаво сестрата, како се примаат, да не треба да се пази нешто со нешто да не е заедно, ми рече не. Знаев само што и колку пати на ден. И така, иако ми немаше логика, пиев кардиопирин истовремено со клексан и ставав навечер пролутекс и криноне. Дури после некое време пишавте тука да се на 12 саати разлика (пустата не ве прашав на време). Имав биохемиска, може не е ради ова ама ете, ми остана мисла...

Сега на вториот трансфер овие работи уредно ми ги кажа сестрата. Истата сестра. Зошто не и првиот пат? Поима немам. На 6 дена пред трансфер (петок) докторот ми дава лист со протокол што да примам пред трансфер. Во понеделник се јавувам за да договорам точен термин и и' спомнав на сестрата дека докторот не ставил на протоколот дека имам Хашимото, па барав да провери дали да пијам Декортин. Ми дадоа, можеби требало и порано да почнам. Прашав и дали на денот на трансфер ќе треба да примам интралипидна. Ми рекоа пожелно е ама ќе требало да правам тест за ковид за да можам да лежам на одделение. Ова го дознавам на 3 дена пред трансфер случајно. Да не прашав ќе останев без терапија за антитела.

И што си ветив? Има бре се' да прашувам, ич не ми е гајле колку ќе го повреди тоа нивното его. Грешки се прават од презафатеност, не дека не се добри лекари. Немаат ни добра програма во која ќе внесат се', цела моја историја и терапија и протокол, па да ја испечати точно во секое време. Што е она пишување на ливчиња? Нели треба да има увид како ми поминале претходни инвитра? Има да читам се' што пишувате и ќе сум во тек. И имам право да прашувам, зашто јас најдобро си знам што сум испитувала последниве 5 години. Ќе му верувам на доктор само ако видам дека секогаш посветува доволно време на мене...

И си ветив дека нема да се разочарам ако сега нема да биде (шипки варени, пак ќе плачам :)) Само нареден пат мнооогу повнимателно ќе влезам во целиот процес.

2. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

А зарем не ви даваат за ова насоки? Посебно затоа што ќе патуваш во друга земја, нели ти бараат претходно да имаш уредни резултати?

Prolett likes this.
  3. ladystardust

ladystardust Популарен член

Па Павлина нели може да препише терапија, зашто те праќала на клиника? Јас планирам да идам баш кај неа на консултација откако ќе доиспитам уште неколку мутации, па со резултатите од нив и од хемостаза да видам што ќе ми каже во однос на терапија.

4. Angie77

Angie77 Популарен член

Da baraat obavezno I brisevi, PAP, itn. no zaradi Covid transferot vo mart se odlozi pa me interesira dali pak Da ispituvam hormoni. Mene po sekako ne mi trebaat svoi j.k pa logicno mi e hormonite da nemaat nekoja golema uloga osven progesteronot pred transfer. Zatoa cisto barav mislenje ako nekoja clenka ima praveno IVF so donirani j.k, koi ispituvanja konkretno od hormonite gi ima praveno

Bilka5T likes this.
  5. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Колку што знам, нема неквалитетни фоликули, туку јајце клетки.
    За подобрување на квалитетот треба да земаш суплементи.

matilda258, LunaGrey and Маја Т like this.
  6. Evy81

Evy81 Истакнат член

Она си препишува терапија, јас одам редовно кај неа. Ама ако сакаш да рефундираш мораш документ од клиника. Можеби затоа.

7. ladystardust

Аха ок, фала ти. Јас сум све на приватно (€€€€€), така да нема да рефундирам ништо, битно ми е само да ги види резултатите и да даде мислење.

Bilka5T and Evy81 like this.
  8. Evy81

Evy81 Истакнат член

Можно е да растат на ехо кога се следат (како кај мене) а на пункција да бидат празни. Не знам дали на ова мисли. Обично кај ниски резерви се случува. Дхеа може да помогне, овунорм, имприл.

AniSel and Mimmi39 like this.
  9. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

За ова не знам, затоа што не знам дали со тој извештај ќе можев редовно да земам клексани преку фонд. Не ми спомнала а не сум знаела тогаш ни да прашам, Бев кај нејзе за консултација после спонтаните, со резултатите за мутации и барав совет што понатаму. Препорараката и' беше да направам некои тестирања на државно на трансфузиологија веднаш штом ќе останам трудна, па кога сум веќе таму да одам и кај соодветен лекар.

Бев кај нејзе на консултација и пред 2 години и тогаш ми спомна дека се смениле некои процедури со клиниката, да пробам за клексани да одам во 8ми септември. Можеби навистина треба извештај само од државно, ама за ова не ме држете за збор затоа што не дојдов до таа фаза.

ladystardust likes this.
  10. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не. Немаш проблем. Јади и ќе се смират цревата.

Milce89 likes this.
  11. Milce89

Milce89 Истакнат член

Фала ти:hug: Цел стомак почна да ми кркори, мислиш цревата концерт имаат:| Баш некако се разочарав ама веќе ми поминува

Mimmi39 likes this.
  12. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Не знам дали на тоа се мисли, но немам сретнато такво нешто за фоликули. Сепак, се работи за јајце клетка.
    Тоа што не растат, не верувам дека слабата резерва е причина. Со слаба резерва жени остануваат природно бремени, или развиваат по 1-2 фоликули со послаба стимулација.

Каква стимулација примаше? Со каков протокол? Земаш суплементи?

AniSel likes this.
  13. princess5

princess5 Форумски идол

Да на работа е пред 2недели бев кај него Понеделник и среда е на трансфузиологија...

Luni likes this.
  14. Evy81

Evy81 Истакнат член

Природен циклус со 2 дена стимулација беа обидите а успеа со плус летрозол од 5ти до 9ти ден. Ги земав суплементите што ги пишав, имприл, овунорм, дхеа. Сега сум трудна па ја следам темава за совет некој ако можам да дадам.

NNA, Inamya, Twins256 and 8 others like this.
  15. ladystardust

Паралелно земаше Имприл и Овунорм?

16. s.maja

s.maja Истакнат член

@Bilka5T @AniSel @Milce89
    Со лесно девојчиња. Па побрзо до две цртки(fingers)

Јас да се пријавам утре сум на пункција. Требаше да биде понеделник но др. рече нагло ми пораснале фоликулите. Прв пат сум на пункција, како оди процедурата?

Естрадиолот во петок ми беше 4050...тоа е добро или...?

Last edited by a moderator: Sep 27, 2020
  17. Milce89

Milce89 Истакнат член

Со лесно мила:hug:
    Ништо страшно, постапката кратко трае, 20тина минути, се будиш во соба, чекаш да ти истече инфузијата и си одиш. :f:

Prolett, Twins256 and AniSel like this.
  18. s.maja

s.maja Истакнат член

Фала мила:hug: Дај боже да биде се како што треба кај сите:l:

Prolett and Milce89 like this.
  19. Nade-sunrise

Nade-sunrise Популарен член

Со лесно утре мила :l:

Prolett, AniSel and s.maja like this.
  20. s.maja

s.maja Истакнат член

Фала ти мила:hug: