Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

259 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

79 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

106 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

310 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

278 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

32 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Snaata Cestitki mila i so lesno do kraj
    Vaka me interesira sdali i sab i nede rab vo Sistina, nekoi dezurstva ili ne?

2. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Сите кажуваме субјективно можеби, но треба да внимаваме да не пишеме нешто во стил "заборавете на тоа и тоа", "сигурно е тоа и тоа", "никако така"...Верувам дека беше добронамерно, но да припазиме. Посебно за некој кој само што се соочил со дијагноза, уште ништо не знае, не ги знае сите опции и плус му треба малку надеж. Peace :)

На ZvezdicaLea, s.maja, Cherry blossom89 и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Сеуште сум на истото мислење од пред 6 год дека на нашиве болници за ивф им недостасува психолошка поддршка во пакетите. Не може да премолчуваат работи од што те знаат и им е незгодно да ти ги соопштат, затоа јас директно кажувам без улепшавање. На ништо не извадено од тесе да ми раскажуваат разноразни ситуации и дека ќе биде да сме верувале итн итн, уште да ми речеа запалете свеќа негде за да биде. И верувавме и правевме свашта и пројдоа 6 год и ништо не се случи само времето пројде и пак завршивме на изборот донор/посвојување. Јас верувам дека за да се реши проблемот треба да е јасно кажан и јасно да се презентирани опциите па кој како сака, а не да го кажуваме малку веројатното што некој сака да го чуе

На Sienna_MK, Capricorn Taurus, marijamarkoska и 7 други им се допаѓа ова.
  4. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Не е ендометриоза, trust me. Симптоми на ендометриоза се јаки болки во долниот дел на стомакот, особено за време на менструација и околу овулација, обилно крварење (со цели парчиња, бљак), долга менструација од 7+ денови, чоколадни цисти на јајниците. Плус е хронична болест и симптомите се интензивираат како поминуваат годините. Јас ги имам сите симптоми наброени, а тумор маркерите ми се мирни (бар беа пред некоја година кога последен пат ги проверував).
    Се надевам ќе ти биде подобро што поскоро. И update-ј не' за ситуацијата.

На NNA, Twins256, LunaGrey и 5 други им се допаѓа ова.
  5. AniSel

AniSel Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    793
    Психолошка потреба е неопходна и пред и за време а посебно по неуспешна постапка. Матичната ми кажуваше дека во време на ЕКС ЈУ сите гинекологии имале психолози - пошто се многу важна нишка за родителство, а посебно за ин витро.

На ZvezdicaLea, Martka, marijamarkoska и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    @Pacient srna за олигоастенозооспермија ти им викаш да не гаат надеж и да се спремаат за донор?
    Извини ама претерано е.

@ladystardust поради болка во мала карлица ме упатуваа уште пред 3 години да испитувам ендометриоза, ама на погрешен начин, матичната ме прати на рентген..
    Специјалист тогаш ми рече дека најверојатно болките ми се од простагландтините што ми ги влошуваат проблемите што ги имам со кичмата..

На Twins256, LunaGrey, Lavanda87 и 9 други им се допаѓа ова.
  7. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Да, џабе и рентген и МР и ехо (освен во случај на чоколадна циста на јајник која има специфични ултразвучни карактеристики кои се гледаат на вагинално ехо и кои се индикација за болеста), дијагноза на ендометриоза и стадиумот на болеста се утврдува исклучуво преку лапароскопија.

На Prolett, Twins256, LunaGrey и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Па баш дека ако не успее прво инвитро одма сугерираш за донор ми е некако сурово...извини.

На Twins256, Nithya, Bilka5T и 2 други им се допаѓа ова.
  9. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    3.964
    Јас разбрав дека на @Pacient srna и кажале дека се ќе биде во ред па на крај го изгубиле драгоценото време.
    И јас после само првото инвитро многу паднав, и тоа со донор, немав шанси воопшто да одам со мои. Можеби мора сами да си бараме психолог, ама некако мислам дека нема што да ми каже, освен дека ме разбира и дека треба храброст да се преброди таа ситуација, а све тоа си знаеме. Секако дека треба поддршка, само можда како некое здружение за поддршка за инвитро пациенти и дружење и споделување искуства.

На Sienna_MK, marijamarkoska, natasam и 2 други им се допаѓа ова.
  10. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    34.678
    Не се многу ...ако се споредувам со тебе јас имам + цинк витД и вит Ц...место фемибион едни други-... обавезно земај витЦ со клексаните
    П.с. и уште не сум во процес на трансфер...
    Сигурно си ја знае раб...а и секој организам е различен може да ти е лошо од бромергонот или сиофорот...

На Twins256, _Vera_ и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  11. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Проблемот е што никој доктор не може да гарантира успех,има парови без ниеден проблем и без успех има и тешки дијагнози па изненадиле со успех од прва,правила нема,на крајот на краиштата сами ги носиме одлуките.

Баш ми е жал,ама ајде секое лошо за добро е :l:

Последна измена од модератор: 27 септември 2020
    На NNA, Twins256, _Vera_ и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Држи се мила:hug: жени лавици сме сите, штом и мажите си ги тешиме. Ќе дојдат на сите двете цртки:l:

На ZvezdicaLea, Twins256, DELFINA81 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    38.544
    Да те расположам,:) јас примам сиофор 1х500, еутирокс од 25, метилирана фолна, мет.Б12, фемибион
    Тековно по 3 инекции на ден во процес на стимулации, а по трансферот не по еден туку 2 клексана ќе примам :whew:
    Сиофорот ми се чини добро го поднесувам, а првпат примам. Физички сум ок, само што не знам главата кај ми е :D:D:D
    Ајде, ќе помине се, само да вроди со плод. Good luck (fingers)

На princessp, s.maja, Prolett и 7 други им се допаѓа ова.
  14. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    3.964
    Знам дека докторот не може да гарантира, само малку да се потруди да го употреби своето искуство и знаење. Не знам што да кажам, постариве доктори се поладни веројатно поради тоа што не можат да гарантираат и се оградуваат психички од негативни резултати, а помладите имаат повеќе елан и желба за работа, такво чувство имам. Инаку, би било све оставено на игра на случајност. А изборот го правиме од тоа што ни се нуди во моментот, не дека имаме безброј опции па да бираме. Сепак, надежда последна умира.

На marijamarkoska, Лаура82, Meckicja и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Апсолутно се согласувам дека докторите треба да се искрени и на време да ги кажат работите како што се. Ама не можеме ние да кажуваме дефинитивни ставови, барем не за работи за кои еве членки имаат различни искуства. Плус може секој треба да го изоди својот пат и сам да реши кога е доста, не знам...

На ZvezdicaLea, LivingGlam, Twins256 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Леле па зашто тогаш воопшто терапии чуда за да на крај се предомислат?Не го прашавте? Ај кај мене на сред стимулации полип се појави и одложија...сега пак сестрата ми напомена дека во тек на припремиве ако докторот одлучи да нема трансфер ќе нема?!Ај си викам они знаат најдобро мада чудно ми е како се предомислуваат?Во која болница бевте? Пробајте да не се нервирате што да кажам :hug::hug:и сега следно?

На marijamarkoska, Twins256, princess5 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Оти вит. Ц? До сега не ми кажале а многу долго ги примав.

18. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Оф оф имало и повеќе :lol: леле ајде само Господ да е со нас,реално мислам од Сиофорот ми е он ми е новитет,плус се тоа измешано со стрес и хаос ;( ја незнам по трансферот 2те недели како се издржуваат(facepalm),ајде тука сме си ќе се поддржуваме :angel:(fingers)

На s.maja, Luni, Twins256 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bilka5T

Bilka5T Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    213
    Допаѓања:
    515
    Да, за Сиофорот ова мо го кажаа, ама јас добро го поднесував. Ако не е подносливо прашај, можеби има опција да се почне постепено со помала доза.

На KonstantinaM му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.601
    Па да многу апчиња наеднаш плус стрес :sweat: ,фала ќе те послушам за витамин Ц ехее ти и други витаминчиња си примаш супер...ајде само за убаво да е:angel::hug:

На s.maja и princess5 им се допаѓа ова.