Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

260 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 глас(а)
    5,7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

311 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.681
    Допаѓања:
    5.918
    Мојот амх пред 9 месеци беше како твојот. Јас не би се осудила на лапаро освен ако немам друга опција. Не се осудувам да ти кажам што да правиш, сепак е твој избор. Избери доктор и верувај му.

На NNA, ladystardust, Bilka5T и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lavica 344

Lavica 344 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2019
    Пораки:
    212
    Допаѓања:
    585
    И мене исто така фостимон ми дадоа и баш го праша Ивановски ми вика па има рок уште 15 дена

На Lavica344@ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ketty_80

Ketty_80 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2019
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    111
    Здраво, поздрав до сите.
    Сакам да ве прашам, во постапка сум на трансфер со замрзнати, утре треба да проверам прогестерон, а во меѓу време се боцкам веќе со пролутекс(два пати на ден) и еве сега во овие касни саати ми текна, дали треба да се боцнам сабајле пред проверка или не?

На Bilka5T и LunaGrey им се допаѓа ова.
  4. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    :hug::hug::hug:

@JanaDarling јас би го слушала Димитров. Сигурно има зашто ти вика да ја оперираш, сигурна сум дека е убеден штом тоа ти го предлага дека ќе ти го сочува здравото јајно ткиво. Е сега, да, битно е, како што вика @le.soleil, каде е лоцирана ендометриозата и колку е распространета. Стандард граница за операција за ендометриом на јајник е > 4 cm. Ендометриозата е токсична за околината и ако е во јајник, и за околното здраво ткиво и јајце клетките кои при стимулација се создаваат. При пункција доколку иглата поминува низ ендометриомот го пренесува токсичниот материјал врз здравите јајце клетки кои стануваат непримерни за оплодување. Јас од што си ја мавам главата во ѕид и цело време си барам дијагнози, се мислам дали може и мојот ендометриом на десен јајник (кој е инаку мал, меѓу 2.5. и 2.7.cm) да е причина зашто од толку многу пунктирани јајце клетки на крај останав со мал број ембриони на трет ден.

Инаку четири години и мене Димитров ми ја следи цистата и нејќел да ја вади, ама јас си дадов ЕДНА единствена шанса за трансфер. Ако не дај боже не успее, идам директно на лапароскопија, ќе стојам цврсто на ставот дека без лапаро, не правам следен трансфер. Ама па мене ми е полесно да донесам таква одлука, пошто резерви некако имам, иако имам најшашави резултати на свет - ФСХ 17.2. и АМХ 7.5., докториве се чудат, никој не видел вакви резултати, изрод сум :) Антрални фоликули имам и на стимулации бурно реагирам.

На форумов гледам многу позитивни приказни со ПЦОС, додека со ендометриоза и аденомиоза многу малку, иако ендометриозата е причина број 1 за инфертилитет, и потврдена во 50% случаи на идиопатски стерилитет кај жената. Единствено знам за @LivingGlam што е моментално трудна со ендометриоза по ИВФ. Баш би сакала да чујам за повеќе позитивни приказни и успешни процедури со оваа дијагноза...

Последна измена: 22 септември 2020
    На Mihaela123456, Stressed Out, Bilka5T и 10 други им се допаѓа ова.
  5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.128
    Ќе одам во спојлер за ендото пошо напишав реферат а не секој е засегнат. :D

Јас правев лапароскопија.

Требаше да се вади циста и миоми, но по некоја лудачка среќа цистата ја немаше наредниот месец и за време на зафатот не ми чепна јајници. Кај мене чудно, ендометриоми се појавуваа и исчезнуваа за неколку месеци, не беа постојани.
    При зафатот се виде дека ендото е проширено на абдоменален ѕид. Од едната страна се' беше исполепено. Значи и без циста или со една мала циста на ехо наод, проблемот може да е поголем а да не се гледа.
    Некој месец после тоа имав такви проблеми што сум сигурна дека ја имам и на дебело црево. :| Се' испитав, немаше бактерии, а јас четири недели бев во агонија. :D Се поклопија симптомите со тие пред и за време на менструација, но не поминуваа никако.

Исто сум имала и хидронефроза наизменично на двата бубрези 4-5 пати досега. Камче видливо нема, не знаат од што заглавува и само ми давале инфузии со надеж дека ќе пробие и нема да дојдам до операција. Симптомите пак се поклопувале со мензис, буквално при секој случај. По истражување на нет, погодете што најдов. :D Сам свој дијагностичар и сигурно си правам филмови, но можно е да се шири на каналите, а ништо не се гледа на ехо или рендген освен блокиран бубрег. Сакав да ве поштедам од хорор приказнава ама е толку гадна состојба што одвреме-навреме може животот да ти го сјебе.

За циста при мали резерви не е баш паметно да се прави. Си знаат докторите и штом нејќе да чепка стварно е ризик. Но само лапарото може да даде реална слика за состојбата.
    Позитивно од лапарото е што менструалните болки ми беа поблаги после тоа. Не знам што точно прават за да третираат кај што е проширено, но делумно помогна. Обилноста си остана иста. А трајно решение за жал нема.

При инвитрото не ми направи голема мака, освен што не ми реагираа добро јајниците и извадивме малку јк (6) со агресивни стимулации. Од нив само 2 ембриони беа добри за трансфер. Едното посака да му бидам мајка и си растеме без проблем. На позитивната страна - бременоста е уживање после години и години болки и пропратни гадости. :)
    Добрата работа е што се решава проблемот на неплодност со инвитро, и ќе го решите сите.
    Е после бременост ќе видиме како ќе биде. :whew:

На ZvezdicaLea, happygirl, BlackHole и 22 други им се допаѓа ова.
  6. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Јас мислам дека нема разлика. Тоа ти е терапија, како и да е ќе се боцкаш и понатаму и ќе расте прогестеронот. Една доза не би требало да ја смени количината мн на мерењето. Среќно:)

На Ketty_80 и Milce89 им се допаѓа ова.
  7. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Devojcinja zdravo
    Vo cetvrtok odam za krvna slika, sedimentacija, seker I rabota na djiger. Dali da baram da ispitaat I rabota na tiroidnata zlezda? Posledno pravev nekoi analizi krajot na maj I site T3, T4, TSH bea vo granici. Kolku e dobra vrednost na TSH pred in vitro? Vo maj mi bese 1.284 uIU/mL a pred edna nedela anti thyroglobulin 18IU/mL. Pozdrav

На Bilka5T, Kris80, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    На државно идеш? Ако идеш веќе натаму покрај упатот со крвната слика нека ти дадат и упат со хормони. Чисто да си ги провериш. Јас отидов за гликоза и инсулин ама и реков на матичната пиши ги сите , штом веќе идам. Добра ти е тироидната, пожелно tsh да е под 2.5 пред постапка. Провери си и пролактин.

На Milce89 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Angie77

Angie77 Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    441
    Допаѓања:
    1.708
    Fala Luna,
    Jas ziveam vo Doha ne sum vo MK. Pred edna nedela Prolactinot isto mi bese vo granici. I porano imav ispituvano I sekogas e ok. A za hormoni ke prasam ginekologot sto treba bidejki ke pravam in vitro so donirani. Znam go merat progesteronot pred transfer ama ne e loso I drugite da gi ispitam na 2-3 den od menzis. Pozdrav od Doha

На Bilka5T, tina2018, KonstantinaM и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    I nas posle nekolku pojaveni spermatozoidcinja taa dijagnoza ni ja pisuvaa. Poentata mi e rasprasajte si se ubavo za informirani da si odlucite

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Девојки се боцкам со клексан, во процес сум за трансфер со замрзнати.Уште од 3та инекција ми се направи огромна модринка. Незнам како ќе продолжам понатаму да се боцкам, кога ќе треба да боцкам и проултекс. Имате ли искуство со модринки, дали да мачкам нешто што би можело да ми помогне?

На Bilka5T, AniSel, Maya12 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Незнам дали ова ќе помогне и кај тебе, но кај мене за сега делува. Кога ќе се боцнам, не го стискам памукчето, само нежно поминувам со него и толку. Мене ми се правеа модруци од пролутексот, но сега за сега немам ништо,исто и со фраксипаринот така правам. Пробај, може ќе ти помогне, незнам дали е до тоа но делува кај мене. Така ми кажа последниот пат една сестра во Систина.
    Инаку можеш со хепатромбин да се мачкаш

На s.maja, Bilka5T, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.158
    Допаѓања:
    6.700
    Многу ти благодарам, истото го правам и јас со памукчето, ама кај мене изгледа не делува. Ќе пробам тогаш со хепатромбин. Само кажи ми како го мачкаш, одма после боцкање или може било кога?

14. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    Клексаните боцкај ги во рака а пролутексот на стомак кај што немаш модринка

На tina2018, Маја Т и Milce89 им се допаѓа ова.
  15. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Јас го мачкав некое време после боцкање, но не се замарав мнигу и не го мачкав цело време. Сега ова ми помага.
    Инаку @LunaGrey има право, клексанот во рака, а пролутексот во стомак. Така и јас правам, фраксипарин во рака. Минатиот трансфер имав многу модрици, бидејќи и триптофем и пролутекс во стомак, и тогаш од време на време со хепатромбин.

На tina2018, LunaGrey и Маја Т им се допаѓа ова.
  16. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    И ја сум целаа со модринки и грутки во рацете од Клексанот. Правилно аплицирање е под агол од 45 степени во рацете или бутините, а под 90 степени во стомак. После убодот не треба да се притиска со памук, зашто се нарушува апсорпцијата, треба да се остави самата течност субкутано да си се разлее.
    Можеш 3 пати на ден да се мачкаш со хепатортомбин или со Liotin, ама не веднаш после апликација...почекај некој саат. Јас користам Lioton, зашто има дупло повисока активна состојка во однос на хепатотромбин и е поефикасен гел.

На ladystardust, Bilka5T, Маја Т и 2 други им се допаѓа ова.
  17. AniSel

AniSel Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    793
    Јас во првата постапка бев цела модра. Сега пак знам да помодрам ама помалку. Инаку местото го замрзнувам со парче мраз... ем не чувствувам болка ем модринките се поретки.

На Bilka5T, Маја Т и tina2018 им се допаѓа ова.
  18. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.348
    Здраво девојки,
    Сакав да ве прашам дали некоја од вас имала осип на телото после процедуриве за ИнВитро?Дали може лекарствава да имаат таков ефект.Последниве две недели ми се појавуваат црвени точки по цело тело кога ќе се испотам или заморам, немам чешање, не ме боли ништо само се тука и по 10 мин исчезнуваат.
    Сега паузирам не сум на никаква терапија, освен стандардната од суплементи:метилфолат, витД,витЦ, МgCaZn, еутирокс i metformin.
    Ќе одам на лекар наредна недела ама ако некоја има инфо да сподели би била благодарна.
    Почнувам да паничам малку.

19. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    А, да направиш диференцијална крвна слика уште денес да видиш бројот на тромбоцити? Ако имаш такви мали, точкести крварења може да се знак на тромбоцитопенија т.е. намален број на тромбоцити.

20. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.348
    Јас за првото Инвитро бев со модринки не многу големи ама имаше доста.Се мачкав со Хепатромбин и ставав облоги Ацидиборици.
    За второто и третото дали една или две ми се појавија, а исто ги ставав инекциите.Се боцкав и клексани и пролутекс и нивестим се во стомак.Помага и парче мраз пред и после боцкање да држиш на местото.

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.