Мојот амх пред 9 месеци беше како твојот. Јас не би се осудила на лапаро освен ако немам друга опција. Не се осудувам да ти кажам што да правиш, сепак е твој избор. Избери доктор и верувај му.
Здраво, поздрав до сите. Сакам да ве прашам, во постапка сум на трансфер со замрзнати, утре треба да проверам прогестерон, а во меѓу време се боцкам веќе со пролутекс(два пати на ден) и еве сега во овие касни саати ми текна, дали треба да се боцнам сабајле пред проверка или не?
@JanaDarling јас би го слушала Димитров. Сигурно има зашто ти вика да ја оперираш, сигурна сум дека е убеден штом тоа ти го предлага дека ќе ти го сочува здравото јајно ткиво. Е сега, да, битно е, како што вика @le.soleil, каде е лоцирана ендометриозата и колку е распространета. Стандард граница за операција за ендометриом на јајник е > 4 cm. Ендометриозата е токсична за околината и ако е во јајник, и за околното здраво ткиво и јајце клетките кои при стимулација се создаваат. При пункција доколку иглата поминува низ ендометриомот го пренесува токсичниот материјал врз здравите јајце клетки кои стануваат непримерни за оплодување. Јас од што си ја мавам главата во ѕид и цело време си барам дијагнози, се мислам дали може и мојот ендометриом на десен јајник (кој е инаку мал, меѓу 2.5. и 2.7.cm) да е причина зашто од толку многу пунктирани јајце клетки на крај останав со мал број ембриони на трет ден. Инаку четири години и мене Димитров ми ја следи цистата и нејќел да ја вади, ама јас си дадов ЕДНА единствена шанса за трансфер. Ако не дај боже не успее, идам директно на лапароскопија, ќе стојам цврсто на ставот дека без лапаро, не правам следен трансфер. Ама па мене ми е полесно да донесам таква одлука, пошто резерви некако имам, иако имам најшашави резултати на свет - ФСХ 17.2. и АМХ 7.5., докториве се чудат, никој не видел вакви резултати, изрод сум Антрални фоликули имам и на стимулации бурно реагирам. На форумов гледам многу позитивни приказни со ПЦОС, додека со ендометриоза и аденомиоза многу малку, иако ендометриозата е причина број 1 за инфертилитет, и потврдена во 50% случаи на идиопатски стерилитет кај жената. Единствено знам за @LivingGlam што е моментално трудна со ендометриоза по ИВФ. Баш би сакала да чујам за повеќе позитивни приказни и успешни процедури со оваа дијагноза...
Ќе одам во спојлер за ендото пошо напишав реферат а не секој е засегнат. Спојлер Јас правев лапароскопија. Требаше да се вади циста и миоми, но по некоја лудачка среќа цистата ја немаше наредниот месец и за време на зафатот не ми чепна јајници. Кај мене чудно, ендометриоми се појавуваа и исчезнуваа за неколку месеци, не беа постојани. При зафатот се виде дека ендото е проширено на абдоменален ѕид. Од едната страна се' беше исполепено. Значи и без циста или со една мала циста на ехо наод, проблемот може да е поголем а да не се гледа. Некој месец после тоа имав такви проблеми што сум сигурна дека ја имам и на дебело црево. Се' испитав, немаше бактерии, а јас четири недели бев во агонија. Се поклопија симптомите со тие пред и за време на менструација, но не поминуваа никако. Исто сум имала и хидронефроза наизменично на двата бубрези 4-5 пати досега. Камче видливо нема, не знаат од што заглавува и само ми давале инфузии со надеж дека ќе пробие и нема да дојдам до операција. Симптомите пак се поклопувале со мензис, буквално при секој случај. По истражување на нет, погодете што најдов. Сам свој дијагностичар и сигурно си правам филмови, но можно е да се шири на каналите, а ништо не се гледа на ехо или рендген освен блокиран бубрег. Сакав да ве поштедам од хорор приказнава ама е толку гадна состојба што одвреме-навреме може животот да ти го сјебе. За циста при мали резерви не е баш паметно да се прави. Си знаат докторите и штом нејќе да чепка стварно е ризик. Но само лапарото може да даде реална слика за состојбата. Позитивно од лапарото е што менструалните болки ми беа поблаги после тоа. Не знам што точно прават за да третираат кај што е проширено, но делумно помогна. Обилноста си остана иста. А трајно решение за жал нема. При инвитрото не ми направи голема мака, освен што не ми реагираа добро јајниците и извадивме малку јк (6) со агресивни стимулации. Од нив само 2 ембриони беа добри за трансфер. Едното посака да му бидам мајка и си растеме без проблем. На позитивната страна - бременоста е уживање после години и години болки и пропратни гадости. Добрата работа е што се решава проблемот на неплодност со инвитро, и ќе го решите сите. Е после бременост ќе видиме како ќе биде.
Јас мислам дека нема разлика. Тоа ти е терапија, како и да е ќе се боцкаш и понатаму и ќе расте прогестеронот. Една доза не би требало да ја смени количината мн на мерењето. Среќно
Devojcinja zdravo Vo cetvrtok odam za krvna slika, sedimentacija, seker I rabota na djiger. Dali da baram da ispitaat I rabota na tiroidnata zlezda? Posledno pravev nekoi analizi krajot na maj I site T3, T4, TSH bea vo granici. Kolku e dobra vrednost na TSH pred in vitro? Vo maj mi bese 1.284 uIU/mL a pred edna nedela anti thyroglobulin 18IU/mL. Pozdrav
На државно идеш? Ако идеш веќе натаму покрај упатот со крвната слика нека ти дадат и упат со хормони. Чисто да си ги провериш. Јас отидов за гликоза и инсулин ама и реков на матичната пиши ги сите , штом веќе идам. Добра ти е тироидната, пожелно tsh да е под 2.5 пред постапка. Провери си и пролактин.
Fala Luna, Jas ziveam vo Doha ne sum vo MK. Pred edna nedela Prolactinot isto mi bese vo granici. I porano imav ispituvano I sekogas e ok. A za hormoni ke prasam ginekologot sto treba bidejki ke pravam in vitro so donirani. Znam go merat progesteronot pred transfer ama ne e loso I drugite da gi ispitam na 2-3 den od menzis. Pozdrav od Doha
I nas posle nekolku pojaveni spermatozoidcinja taa dijagnoza ni ja pisuvaa. Poentata mi e rasprasajte si se ubavo za informirani da si odlucite
Девојки се боцкам со клексан, во процес сум за трансфер со замрзнати.Уште од 3та инекција ми се направи огромна модринка. Незнам како ќе продолжам понатаму да се боцкам, кога ќе треба да боцкам и проултекс. Имате ли искуство со модринки, дали да мачкам нешто што би можело да ми помогне?
Незнам дали ова ќе помогне и кај тебе, но кај мене за сега делува. Кога ќе се боцнам, не го стискам памукчето, само нежно поминувам со него и толку. Мене ми се правеа модруци од пролутексот, но сега за сега немам ништо,исто и со фраксипаринот така правам. Пробај, може ќе ти помогне, незнам дали е до тоа но делува кај мене. Така ми кажа последниот пат една сестра во Систина. Инаку можеш со хепатромбин да се мачкаш
Многу ти благодарам, истото го правам и јас со памукчето, ама кај мене изгледа не делува. Ќе пробам тогаш со хепатромбин. Само кажи ми како го мачкаш, одма после боцкање или може било кога?
Јас го мачкав некое време после боцкање, но не се замарав мнигу и не го мачкав цело време. Сега ова ми помага. Инаку @LunaGrey има право, клексанот во рака, а пролутексот во стомак. Така и јас правам, фраксипарин во рака. Минатиот трансфер имав многу модрици, бидејќи и триптофем и пролутекс во стомак, и тогаш од време на време со хепатромбин.
И ја сум целаа со модринки и грутки во рацете од Клексанот. Правилно аплицирање е под агол од 45 степени во рацете или бутините, а под 90 степени во стомак. После убодот не треба да се притиска со памук, зашто се нарушува апсорпцијата, треба да се остави самата течност субкутано да си се разлее. Можеш 3 пати на ден да се мачкаш со хепатортомбин или со Liotin, ама не веднаш после апликација...почекај некој саат. Јас користам Lioton, зашто има дупло повисока активна состојка во однос на хепатотромбин и е поефикасен гел.
Јас во првата постапка бев цела модра. Сега пак знам да помодрам ама помалку. Инаку местото го замрзнувам со парче мраз... ем не чувствувам болка ем модринките се поретки.
Здраво девојки, Сакав да ве прашам дали некоја од вас имала осип на телото после процедуриве за ИнВитро?Дали може лекарствава да имаат таков ефект.Последниве две недели ми се појавуваат црвени точки по цело тело кога ќе се испотам или заморам, немам чешање, не ме боли ништо само се тука и по 10 мин исчезнуваат. Сега паузирам не сум на никаква терапија, освен стандардната од суплементи:метилфолат, витД,витЦ, МgCaZn, еутирокс i metformin. Ќе одам на лекар наредна недела ама ако некоја има инфо да сподели би била благодарна. Почнувам да паничам малку.
А, да направиш диференцијална крвна слика уште денес да видиш бројот на тромбоцити? Ако имаш такви мали, точкести крварења може да се знак на тромбоцитопенија т.е. намален број на тромбоцити.
Јас за првото Инвитро бев со модринки не многу големи ама имаше доста.Се мачкав со Хепатромбин и ставав облоги Ацидиборици. За второто и третото дали една или две ми се појавија, а исто ги ставав инекциите.Се боцкав и клексани и пролутекс и нивестим се во стомак.Помага и парче мраз пред и после боцкање да држиш на местото.