од матичен гинеколог земав упат. упат за на Клиничка биохемија за амх . 250 денари е ГАК не функционира за хормони моментално. Ама на Клиничка Биохемија ги има сите реагенси па можеш што сакаш да испиташ. Сите репродуктивни,тироидни, пролактин...
јас бев и во 8, 10, 11 наутро... така да докај 11ч сигурно земаат. резултатите можеш да ги земеш истиот ден после 17часот од матичниот гинеколог, она да ти испринта,зошто ги закачуваат на мој термин. а следниот ден после 13ч можеш од клиничка биохемија на шалтер да ги подигнеш. (пред 13 не оди,нема да ти ги дадат)
Луна работи клиничка биохемија во сабота? Ако не, подобро е на втор или на петти ден да се испитаат хормони?
Девојки трансферот со замрзнати ми е закажан за во сабота. Бев со долг протокол со примена декапептил депо.Моментално сум на прогестеронска подршка (пролутекс и утрогестан). Што мислите дали да проверам прогестерон ден пред трансфер? И колку би требало да изнесува ден пред трансфер? Која вредност би била најдобра?Докторот не ми спомна ништо, ама нели јас се сама си проверувам
А зошто да проверуваш сама ? Или барем прашај го дали да провериш, ако се сомневаш или имаш некое претходно искуство со висок/низок прогестерон, потсети го. Мене пред пункција ми беше 0,33, после не мерев. Немам поим ни колку треба да е. Среќно!
Толку треба да е пред пункција. После пункција треба да се зголемува и на ден на трансфер да биде висок, ама колку незнам. Јас дека бев со декапептил депо и јајниците ми беа во мирување,па после почнав со прогестеронска подршка, затоа се плашам дали доволно се има качено со терапијата.Фала на мислење
Pisav i pred toa jas primav prolutex i crinon 4-5 dena pred transfer. Na denot pred transfer merea bese 7 i doktorot rece pojacaj dozata prolutex utre sabajle pak ke merime ako ne e nad 20 ne praime transfer. Sledniot den bese preku 20 i bidna transferot. Potoa mi rece sega teraj i po 1 prolutex dnevno ama mene ne me drzese mesto i barav sledniot den pak da mi go proverat i pak bese padnat na 7. Taka dojdovme do dozata 2 prolutex na den,sabajle i navecer i crinon navecer. Dali ke bese uspesno i so 1 ne znam. Proslite 3 transferi mi bea so 3x1 dabroston i bea neuspesni. Moj sovet proveri si, mene sea nema nekoi sto ke me ubedi deka ne bilo do progesteronot.
Многу ти благодарам. Ти беше со контролиран циклус, односно дали имаше примено инекција за мирување на јајниците или на природен циклус? Јас сум со еден пролутекс дневно и утрогестен двапати по два.Според ова сфатив дека за еден ден ти се има покачено од 7 на 20 така? Значи брзо се качува. Во секој случај ќе проверам утре.
Ovoj pat bev na kontroliran ciklus so 3x2 estrofem od pocetok na ciklusot i potoa prolutex, crinone, aspirin i fraxiparin. Vitamini i folna sekako da ne gi pisuvam se podrazbiraat. Bev 1-2 pati na eho i zakazavme. Iskreno i jas se zacudiv kako tolku fluktuira progesteronot pogotovo koa mi rekoa da merime pa ke odmrznuvame poleka Tocno taa si bese razlikata od prolutexot posto kolku sto se kaci koa ja nakaciv dozata na isto i padna denta koa ostanav na edna doza. Zbori si so doktorot ama mene na predhodnite transferi ne mi go merea voopsto.
Мила мене на ден на трансфер ми мереа прогестерон и ми беше 7.5 и др ми рече дека е понизок од што треба да биде и ми појача на терапија.Јас колку што знам на ден на транфер би требало да биде од 10-20
Еве ја гледам табелата за референтни вредности на мојот резултат. Овулац.врв. би било на пример времето во пункција. Лутеална гледај го. Пошто после овулација почнува лутеална и тебе тогаш ќе ти биде трансферот. Значи 0,95-24 треба според табелата. Мене на 21ви ден од циклус ми беше 16.2 (без никаква терапија)и Др рече тоа е добра вредност. Тебе сигурно ти е и повисок ради поддршката провери си за секој случај превозбудена сум за тебе
Да пријавам негативна бета. Од понеделник наваму се утепав од правење домашни тестови и секој негативен ми отвараше милион мисли на каење, самосожалување, па гнев кон себеси, па откажување... Со секој негативен домашен тест си потврдував дека мојот сон заврши. Втора постапка на 43 години. Од кај Ивановски излегов околу 16 часот. Право на шалтер да прашам за цени за наредна постапка: природен циклус, замрзнување, трансфер на свежи, трансфер на замрзнати... НЕ СЕ ОТКАЖУВАМ! И голема заслуга во тоа имате сите вие храбри жени
Јас имам успешен завршеток со миом во цервикс и тоа 2 огромни.Ми ги извадија со бебуш со царски кај Ивановски и Темелковски.Ивф то ми беше на 39 години и муабетот беше да се вадат,па да чекам да заздрави местото,па можно е организмот пак да ми создаде....и така во круг,а годините ми одеа.Ми беше повуци-потегни....ама фала Богу....бидна....Тоа е мојот случај.....Секако консултација со докторот што ќе ти го прави ивф то.Ти посакувам успех