На "водителката" треба некој да и' ја објасни разликата помеѓу класично интервју (водител поставува прашања и гостинот одговара) и вебинар = онлајн СЕМИНАР каде концептот е модераторот да го претстави гостинот, па тој да има своја 15-20 минутна презентација на претходно договорена тема и откако ќе каже што има да каже, да му се поставаат прашања од оние кои го гледаат. Јас ниту еден од "вебинариве" не го имам изгледано до крај иако сите гости беа многу интересни, од причина што нејзиното уфрлање додека гостинот зборува и "мудрување" на теми кои не се нејзина специјалност тотално ми го одвлекува фокусот од темата и она што они се обидуваат да го кажат.
Еве и јас се согласувам со сите вас,толку многу зборување,влегување во реченици...бегање од темата,зборување за самата себе си,а ни приближно нешто во врска со проблематиката,ги остава гостите (Владимир и Мимоза претходно) по 15 минути неа да ја слушаат навистина не е баш пријатно за гледање и слушање....секоја чест за здружението ,ама не гледам дека е направен правилен концепт на вебинарите...
Веројатно ке смени нешто откако се ова ке го прочита или ке го прочитаат па ке и пренесат... Пак ке кажам,секоја чест за здружението и тоа што се борат со државата да издејствуваат повеќе од 3 ваучери за прво дете или имаше варијанта тие 3 што секоја жена има право да ги користи за второ дете(а не сака или не може од Х причини) да и ги "подари" на некоја која ниту од првите 3 обиди не упеала..така да браво за се,...се е супер,само фали малку поголема професионалност (немора стручност за разни теми) во водењето на вебинарите , поточно дебатите со соговорникот ...
Probav ama ne mozam od zenava da go cujam. Prvo 20 min van tema zbori bezveze, posle strasno me nervira sto ne govori literaturno tuku na sleng, da ne recam ulicarski.
Морам да се согласам со се што кажавте за модераторот. Секоја чест за здружението и борбата ама одност и прчењето уста.... се плашам сега нас да не не хејта како тој Боби мк на кој посветува по најмалку 10 минути од секој вебинар...се изнаслушав за него
Морам да се надоврзам и јас на вашите впечатоци за Здружениево кое ја бара нашата поддршка, треба да застане позади нас и да зборува во наше име во ФЗО и Министерството за здравство. Најпрвин, јас навистина од срце поздравувам напор за формирање на едно вакво Здружение. Огромна храброст треба да излезеш да зборуваш јавно за нашиот проблем. Според мене, тоа може да го прави некој што веќе не е' во процесов, а не некој како нас што е’ во процесот и е’ исцрпен во секаква смисла на зборот. И навистина сметав дека треба да дадеме шанса наместо да критикуваме од анонимност во удобноста на нашите домови, ама има некои работи кои морам да ги прокоментирам, а гледам не сум единствена. Го изгледав целиот разговор со докторот, тој си беше крајно коректен, професионален и внимателен со одговорите. Но, и мене ич не ми се допадна постојаното пренасочување на фокусот од страна на претседателката на Здружението кон тотално непотребни нејзини лични работи кои докторот не го интересираат и му го трошат времето. Исто така, споделување на работи прочитани на анонимен форум на јавно гостување на докторот се no-no. Според изразот на лицето на докторот се доби впечаток дека и него не му беше пријатно. Ама, како лично засегната, мене крајно разочарувачки ми беше кога таа зборуваше за жени со ниско АМХ, при крајот на разговорот, меѓу другото и поради тоа решив да го пишам ова. Докторот молчи, таа зборува со таква сигурност како да е’ врвен ивф доктор, откако претходно со потсмев зборуваше за жените кои се' прават доктори и си препишуваат терапија на форуми. ***Ние со ниско АМХ да не сме си го трошеле времето и парите и да сме оделе директно со донирани ј.к. *** Тоа го вели жената која направила 7 ивф за да добие детенце со свои ј.к и која е еден од основачите на Здружение за поддршка на тие што минуваат низ процесов. И тоа кажано со арогантен тон во кој не видов ни малку емпатија или поддршка. Да, ние со ниско АМХ си ги знаеме шансите за успех и квалитетот на нашите ј.к, ама не сме без надеж. Има успешни приказни и меѓу нас, пиша една жена додека траеше разговорот дека успеала со АМХ 0,01! Додека вадиме ј.к, добиваме ембриони и правиме трансфери ќе се бориме. Не очекував некој кој поминал низ процесов со таква леснотија да ни каже да се откажеме и да одиме со донирани ј.к, такви бесчувствителни коментари добиваме обично од тие што појма немаат што значи да поминеш низ ваков процес и веќе се реализирале како мајки. Исто така, како една од тие со ниско АМХ, а тука не' има една поголема група што пишуваме на темава, тоа што Здружениево се бори за повеќе ваучери за прво дете мене и на останатите ќе ни помогне само ако ги олабават условите за добивање на истиот. Во барањата на Здружението на нивната веб страна не стои дали бараат повеќе ваучери за кои ќе важи истиот правилник, или бараат и менување на правилникот. Со овој правилник нас не ни даваат ваучер за со сопствени ј.к. Евентуално еден, полабава е комисијата за одобрување на првиот, и толку. А не дека немаме пункции и трансфери, само што мораме се' од свој џеб да платиме. Многу од нас бројат двоцифрен број пункции, неколку трансфери, безброј прегледи... Стресот, исчекувањето, солзите, разочарувањето на жена која има едно неуспешно ивф кај нас се множат со двоцифрен број. А и тие што искористиле 3 ваучери можеби веќе влегле во групата со ниско АМХ, па и за нив е добро да се олабават условите. И никако не можам да се согласам со коментарите кои следуваат откако некој ќе се пожали колку пари даваме за ивф, иако добронамерни, а ги читам и во темава; ајде, ќе издржиме, не се важни парите важно е' да успееме, да не ги жалиме парите за квалитетна терапија... Па секој така се тешел на почетокот, ама има жени кои веќе нема од каде да даваат, зеле кредит врз кредит, продале тоа што може и нема од каде, имаат куп долгови. И оној ваучер за со донирани ј.к, смешки! Над 5000еур треба да дадеш за воопшто да го искористиш со можност (теоретска) да не добиеш ни еден ембрион! Па каде да ги најдеме тие пари ако тоа ни е' единствената шанса? И притоа немаме никаква гаранција за добивање барем еден ембрион? Мислам дека заслужуваме поголема поддршка и ние со ниско АМХ, нека не ме сфатат погрешно останатите. Може на пример Здружениево да внесе во барањата ваучер за спонтан циклус кој нема да вклучува терапија или ќе вклучи минимална терапија. Стандардниот ваучер кој вклучува терапија нека биде за тие што се со нормално АМХ, што реагираат на терапија. Секако нашата надеж најчесто е природниот или природно модифицираниот циклус, па барем малку да ни се помогне во тој поглед. Или веќе ако мора да се оди со донирани ј.к, ваучерот за со донирани ј.к да покрива поголем дел од трошоците. Ова прво ми паѓа на памет, можеби не е' најсреќно решение, ама сигурно нешто може да се направи, а не вака тој што треба да не поддржи и претставува да ни ја уништува и таа надеж што ни остана.
Се на место кажано Не сум го гледала тој период од муабетот, баш сега ќе го гледам. Прекинав после некое време од истите причини како и многу други тука, да не се повторуваме. Како и да е, излагањево ти е на место
Браво! Мн добро кажано. И не се само над 44 со ниско АМХ. Нè има и мнннооооогу помлади со ниско АМХ и комисијата треба да си го ревидира правилникот во однос на ваучерите за амх помало од 1.
Многу убаво срочено; целосно те поддржувам и се согласувам. Никоја од нас не знае колку ќе време ќе трае борбата и иако сме спремни се да жртвуваме за да дојдеме до пород, тоа не' остава во нерамноправна финансиска ситуација, да не зборам ментално и емоционално исцрпени. Иако верувам дека нашата држава не може/не сака да обезбеди значително поголема финансиска поддршка, сметам дека е можно поддршката да се модифицира на начини кои ти ги предложи, т.е малку поприлагодено на индивидуалните потреби и специфики за секој случај. Лично се надевам дека сите конструктивни коментари што ги дадовме во врска со вебинарот ќе бидат прифатени.
Поздрав жени... Имам едно прашање до оние кои боцкале одеднаш ДВЕ Овитрел стоп инекции...дали ги боцнавте една од десната,една од левата страна или двете инекции на една страна(лева или десна)?