Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Така е. Јас и очекував дека коментарите ќе ги сватат како злонамерни. А нашата цел е да бидеме конструктивни во забелешките и ако може нешто да се подобри. Сите сме заедно во ова, ве молам да не се сваќаме погрешно. Рековме- даваме огромна поддршка за здружението БРАВО за борбата, и со молба да не бидеме сватени како злобни малограѓани. Штом почнале со јавни настапи треба да бидат свесни дека ќе има забелешки и да не се навредуваат од коментарите.

NNA, Nade-sunrise, Kris80 and 4 others like this.
  2. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Честитки од срце. Со лесно и само убавини да ве следат :sun:

Lavanda87 likes this.
  3. Angie77

Angie77 Популарен член

Devojcinja,
    Denes bev na endocrinolog I Vo cetvrtok pravam test za rezistencija na insulin. Kako ke preziveam 2 saati I 3 pati bockanje ne znam Ili pak so kanula da mi stoi I gledam uste od sega mi se losi. Ako ne e dobar rezultatot doktorkata mi rece metformin I deka slobodno moze da se zema pred da zapocnam so in vitroto. Duri I preporaca podobro sega otkolku da de ceka vo tekot na bremenost I premier vo gestaciski dijabet. Dali nekoja ima isto iskustvo? Citav mnogu nus pojavi od metforminot: gadenje, glavobolka itn. Se nadevam da bide vo red rezultatot no me plasi toa sto sekogas sekerot na gladno mi e na gorna granica :(

Kris80 and tina2018 like this.
  4. Twins256

Twins256 Популарен член

Браво!!! Со среќа...имај си лесна бременост!!! Честитки❤

Lavanda87 likes this.
  5. Twins256

Twins256 Популарен член

@krofna...девојче драго, секоја конструктивна критика е дадена за да се подобри нешто...Сите ние дадовме огромна почит кон здеужението и никој не е против него...Но постојат работи кои едноставно сметаат кај мнозинството од нас(мислам на ние ,членките на Феминаа од оваа тема) а чим сме мнозинство значи работата е сееиозна.
    Значи, добронамерните критики се однесуваат на
    *зборувањето и начинот на водењето на дебатата со соговорникот,
    *фацијалната експресија-гримаси, *мљацкањето со устата,
    *речникот и користењето на србизми и сленгови (говорете мекедонски,нели?) ,
    *непрецизното поставување на прашањата и оддалечување од темата,
    *претераното говорење на водителката(пропратено со сите овие набројани карактеристики) поточно од 1 час и 45 мин,докторот говореше само 35 мин...
    и може нешто сум изоставила...

Сето ова допринесува да звучи толку непријатно за уши,просто да не можеме да го изгледаме интервјуто до крај...
    Бидете ни благодарни што сето ова ви е предочено..Само оној што гледа од страна може да го примети она што не чини,како би можел оној другиот,од другата страна тоа да го промени доколку би сакал да постигне успех во она што го работи.

Сепак вебинарите се за нас гледачите,зар не?

Уште еднаш,СЕКОЈА ЧЕСТ ЗА ЗДРУЖЕНИЕТО,фала за поддршката која ни ја пружа!!!

6. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Здраво, сакам некоја од вас да ми ја каже целата постапка за инвитро и да сподели искуство, исто така ме интересира дали од инјекциите се поправа? Благодарам

KonstantinaM likes this.
  7. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

@Angie77 , се плашиш од боцкањето? Ќе издржиш мила, само сети се на крајната цел :inlove:
    Мене докторот овојпат ми даде сиофор да започнам пред постапката. Сиофорот е исто како метформин (ако има некој стручен тука нека ме поправи ако сум грешка, ама јас сфатив дека истото го прави) и јас немав никакви нус-појави, освен слаба дијареа првите неколку дена. Воопшто не беше страшно. Мислам дека му треба време на организмот да се навикне или да се прилагоди убаво дозата. Верувам дека ќе бидеш добро:sun:
    Со среќа, со лесно и со плод во целата постапка. :f:
    Известувај не' повремено ^_^

Angie77 likes this.
  8. parisian chic

parisian chic Истакнат член

Честитки!!! Лесна бременост да си имаш до крај! :sun:

Lavanda87 likes this.
  9. Stara

Stara Популарен член

Честитки!

Lavanda87 likes this.
  10. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Девојки хелп,

што значи ако почнувам со микрогинон на втор, трет или четврти ден, дали тоа значи дека ќе помине уште еден месец, ќе добијам уште еднаш, па после стимулации и така натаму постапката?

Фала!

11. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Зоја ти си?:D
    Нашите критики беа сосем на место,сите беа културни иако ти пробуваш да извадиш од контекст дека некој кажал дека е уличарка што не е точно,туку кажано беше дека има уличарски сленг.
    Фала и многу за здружението,секоја чест,туку која е поентата ако никој не и ги гледа вебинарите или ако веќе со такво однесувње веќе одбиваат и да и гостуваат? Јас да сум на местото на докторот веќе нема да губам драгоцено време во викенд да дремам пред компјутер за Зоја да објаснува.
    Таа жена борец како што напишаа другарките овде беше премногу сурова за жените со ниско АМХ и ред други работи да не се повторуваме. Ако е способна нека тера само,нека се бори за нашите права,секоја чест,ама па и онаква како што не претставува не е во ред,нека не одржува вебинари веќе ако не се поправи бидејќи како што прочита од сите тука никој не може да ги гледа,иритантни се.
    Сите критики се издржани и точни!

12. Nithya

Nithya Истакнат член

Не можам да ве дочитам :)
    10тина дена ме немаше, си имав за плачење.. кој изгубил милениче ќе ме сфати.

Честитки на сите позитивни тестови, со лесно нека ви е до крај <3 да си уживате во бременоста :hug:

Тие што не успеавте овој пат, наредниот ќе биде.. или тој после него.. Битно - Нема откажување! :muscle:

@Nade-sunrise почнала со боцкии :dance: ај со лесно, и со полно меше, и најубави јк и многу ембринчиња да има :l: Како оди? Војникот те боцка и те држи строго или забушавате? :D

Едно инфо до сите, Гак почнале со испитување на хормони.
    Јас денес си ги зедов резултатите од клиничка биохемија, се што можев испитав..
    Уште кариотип да земам резултати, па да отидам кај Трајковски со три тома документација.. :drunk:

Витамин д3 - 36,77
    АМХ - 3,43 (имам скоро 36 години)
    тестостерон пак низок, скоро 0,5 ..
    другиве ми изгледаат добри, освен инсулин и пролактин што и покрај терапија ми се покачиле.

upload_2020-10-5_15-46-18.png

13. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

За поправање не можам да одговорам...поправена сум некое килце ама не е од инекциите :D Собираш документи за ваучер...аплицираш,чекаш еден месец сигурно...во меѓу време консултација со доктор каде би сакале да го правите ифв со сите испитувања што ги имаш направено...Доколку ги немаш хормони на 5ти ден од циклус,брисеви,спермограм хсг....по разгледување на твојата историја докторот те упатува на дополнителни испитувања доколку смета дека треба...по одобрување на ваучерот одиш во клиниката и се договарате за почеток на постапката,со долг,краток протокол тоа веќе зависи од твојата историја докторот прави проценка.Ова грубо ако треба нешто по конкретно слободно прашај 8-| :D

Мишел*, NNA, Prolett and 2 others like this.
  14. Milce89

Milce89 Истакнат член

Зависи со кој протокол ќе почнеш, ако си со долг, во кратки црти еден месец контрацепција, па од следен стимулација со инекции, те следи докторот и кога ќе процени ти прават пункција, и за некој ден трансфер. После следуваат фамозните две недели:muscle:
    Јас не се поправив, и немав некои нус појави..Ти посакувам успех ако почнуваш:hug:

Мишел*, Prolett and Lavanda87 like this.
  15. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Мила топ си :)
    Жал ми е за твоето милениче, знам како ти е. Нека си почива во мир:l:

за инсулинот, пробај со храна да го симнеш и можеш да пиеш мио инозитол. Мене ми е инсулинот 11, почнав фертимилин да ги пијам, Трајковски рече може. Суплемент е за намалување на инс. резистенција, на synergy се, можеш да прочиташ на гугл детали. Не знам што пиеш моментално?
    Иначе се друго ти е супер:*

Prolett, Lavanda87 and Nithya like this.
  16. Twins256

Twins256 Популарен член

Јас го земав метформинот од 500мг 2 пати на ден ,но не поради причина поврзана со дијабет, туку поради ПЦОС...3 години го пиев,баш заради тоа да постигнам бременост...
    Ги имав тие нус појави но мноогу малку и не толку често,но последната година драстично ми се промени столицата...Имав дијареа можда 3-4 пати во неделата,грчеви во стомакот...и кога имав уредна столица често се случуваше веднаш по неа и дијареа да ме фати...
    Во консултација со гинеколог,веднаш ги прекинав и пијам други суплементи за ПЦОС..
    Но ако кај тебе е ендокринолошка причината за нивното консумирање,тогаш треба комсултација со ендокринологот(се разбира по резултатите од тестирањето)
    Но немора да значи дека ке имаш нус појави од наведените..може ни една нема да осетиш...се е индивидуално..
    Среќно!

Angie77 likes this.
  17. Nithya

Nithya Истакнат член

Фала ти мила :hug: едно маче толкацко, ама го преплакав очи си истеков.. :u:

За инсулинот пијам Инофолик Комби, од Србија набавив терапија за 5 месеци и еве веќе пола ја испив.. Ама пак е висок ќе морам да си се вратам на метформин и рестрикции во храната..

Друго што ме мачи, амх некако ми изгледа висок ако споредам со ова:

upload_2020-10-5_16-45-37.png

Мишел*, s.maja and Lavanda87 like this.
  18. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Многу ми е жал за миленичето :( сега хормоните ми лудуваат па завчера си го гледав кученцето и ми текна дека некогаш ќе треба да се соочам со тоа дека ќе го нема и фатив да си рикам,премногу го сакам,така да скроз те разбирам...

Мишел*, s.maja, NNA and 4 others like this.
  19. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Абе супер ти е , не го мисли воопшто. Ќе видиш и Др ќе ти каже дека си таман.
    Мене 6,68 ми е амх:drunk:

Kris80 and Nithya like this.
  20. Nithya

Nithya Истакнат член

Јас не да рикав.. комшиите не знам како не ме пријавија.. ама тоа е, нема назад..

Ти душо да не мислиш сега на тоа.. уживај си и гали го мешко :inlove:

Фала мила што ми ги растера облаците од мисливе :D

Last edited: Oct 5, 2020
    NNA, LunaGrey and Stressed Out like this.