Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

198 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

313 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    2.539
    Мила а ти бета нели испитуваше во твојот град? Или директно во Плодност отиде, бидејќи јас планирам во мојот град, па да јавам што и како, дај боже добро да биде.

На NNA, tina2018, Sienna_MK и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    2.539
    Не можеш сама, јас морав да одам да ме боцкаат мускулно, ама фостимон и мериофет, и тоа од клиника кажаа стручно лице, друго е во стомак, сама се боцкав

На NNA, tina2018 и Twins256 им се допаѓа ова.
  3. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Имам пишано на темава ама еве ќе пишам накратко. Се обидувавме со сопугот за бебче 6 месеци но неуспешно. Јас имам хипотироидизам веќе 3 и пол години и си пијам терапија. Хормоните и ТСХ ги проверив пред месец и ми се сите во граница на нормала, ТСХ идеално за бременост а цело време мислевме дека е тоа проблемот. Решивме да одиме да се провери сопругот, направи спермограм и излезе прва дијагноза во Гинекомедика ( НИКАКО ДА НЕ ОДИТЕ ТАМУ ПА МАКАР И БЕЗ ПАРИ ДА ПРАВАТ ПРЕГЛЕДИ И ИСПИТУВАЊА! ) и имавме шок дијагноза Азооспермија. Со тој резултат бевме кај др. Мицковски во Ремедика по препорака на членки овде од форумов на кои што сум им неизмерно благодарна, го виде докторот спермограмот и рече дека му е сомнителен да се направи обавезно нов, и да провери сопругот хормони. Хормоните излегоа супер, направи нов спермограм сопругот во Систина и излезе сосем друга дијагноза која што не е идеална Олигоастенозооспермија , но нема да има потреба со оваа дијагноза од биопсија на тестиси - микро тесе па инвитро, што е случај со дијагнозата Азооспермија, туку му даде др. Мицковски терапија на сопругот Конденсил, Профертил и еден куп препораки и антиоксиданти. Треба да ги пие од 3-6 месеци, во меѓувреме предложи да замрзнеме материјал од него и ако не успееме природно (препорача да продолжиме да се обидуваме природно), да одиме со инсеминација или инвитро.
    Сеуште немаме замрзнато материјал, сопругот ја пие терапијата само 1 месец и сакаме да одиме до крај на месецов да замрзнеме материјал, а сакам и јас да се проверам да видиме дали кај мене е се во ред, бидејќи како што кажав мојот матичен гинеколог воопшто не се замара и освен вагинално ехо каде што само ми кажува супер си, и удрете жешка партија со маж ти ќе биде, не ми кажува ништо постучно и соодветно.
    Извинете на долгиот пост ( не излезе баш накратко ) но навистина би ми значеле вашите препораки и искуства.

На Prolett, NNA, IRBBB и 10 други им се допаѓа ова.
  4. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мила можеш и во твојот град,јас отидов во Плодност да си испитам оти сама така сакав,инаку нема проблем

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мила прогестерон депо не можеш сама да се боцкаш,мораш медицинско лице,јас имам пријателка и доаѓа дома и ме боцка

На NNA, tina2018, Twins256 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Баш и јас гледав на you tube дали можам сама....мене ме боцка пријателка докторка,воопшто не боли а со големките игли е...незнам дали смееме сами?На видеата е убаво објаснето точно како да измериш кај да боцнеш...ајде некоја искусна да каже :nod: инаку во Борн почнале да наплаќаат,а кај матичната прашав не се плаќа...

На tina2018, Sienna_MK, Twins256 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Мене маж ми ме боцкаше, напред во нога/бут, не кај задник. Малку се зезнати дека се како маслени па потешко се движи. И секогаш ми се правеа како мали стврднувања/оток кои со тек на време исчезнуваа. И самото зимање на течноста за да влезе во шприц е поспора, треба да си го најдете шпицот кој најмногу ќе ви одговара, мислам дека беше од оние подебелите.

На Twins256, s.maja и Prolett им се допаѓа ова.
  8. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    2.539
    А истиот ден ги даваат резултатите и можеш да одеш право или другиот ден

На Maya12 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Evy81

Evy81 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    665
    Со мала игла ние, страв ми беше со голема, среќа заврши сагата, боцкав до 16та недела од после трансфер.

На tina2018 и KonstantinaM им се допаѓа ова.
  10. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мила јас немам искуство со таква дијагнозата на сопругот но само да ти дадам поддршка и се надевам дека ке успеете природно и со лесно да ви биде патот.Имаше неколку коемнтари од членки тука што не беа задоволни со дијагнозите од гиникомедика за смермограм.Ќе споделат мислења другарките што се повеќе запознати а тебе мила ти пуштам среќа:hug:

На IRBBB, tina2018, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Во Плодност за еден час се готови резултатите

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  12. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Јас пак ќе кажам немаме таква историја,ама од пристап на доктор сум задоволна од Владимир,ако не друго закажете консултација и одете со целата документација и видете како ќе ви се види...кажете му дека не ви се чека и нека ви предложи што понатаму,мој совет и за инвитро да одлучите е многу по брзо и по лесно од колку да поминат години во обиди...јас од свое искуство кажувам само "купував" на време и пак си направивме инвитро...што и да одлучите со среќа (fingers)

На NNA, IRBBB, tina2018 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. snegulka7

snegulka7 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    402
    Здраво девојки дали некој на самиот трансвер примал инекција атосибан и за што е оваа инекција?

На tina2018, BelataMasai, Prolett и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Јас мила примав на ден на трансфер атосибан и таа инекција е матката да се опушти да не прави грчеви со цел полесно да дојде до имплантација односно матката да не го исфрли ембрионот.Првите два трансфери неуспешни не примив а третиов примив и имам позитивна бета

На NNA, feminka#11, tina2018 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Искрено незнам каков ќе биде исходот може и на крај ќе треба инвитро, дека подвижноста и бројот на сперматозоди кај сопругот се доста намалени. Освен ако ептен се чудотворни апчињата што ги пие па да ги подобри резултатите и да дојде до природно забременување. Не сакаме и ние многу да чекаме иако млади сме и двајцата, но не сакаме да се мачиме 2-3 години со напразно обидување, секако почнавме со испитување рано, и мислам дека ако единствена опција ќе е инвитро би почнале со постапка за ваучер итн.

16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Штом сопругот оди во Ремедика, најдобро и ти да одбереш гинеколог за преглед таму. Друго е кога има можност за соработка во истата клиника, во случај да дојдете до инсеминации. Секако ќе го замрзне материјалот таму.

На NNA, IRBBB, DTN и 6 други им се допаѓа ова.
  17. babybubu

babybubu Популарен член

Се зачлени на:
    7 мај 2014
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    1.103
    Дај Боже мила, читав на форумов доста искуства со дијагнозава на сопругот кои што постигнале природна бременост, но ако кај нас е единствена опција инвитро ќе одиме со таа. Благодарам на поддршката многу. :hug:

18. KonstantinaM

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Имате време,не се секирај...за се има решение,затоа викам одберете специјалист во таа област и тој најдобро ќе ве посоветува (fingers)

На IRBBB, Luni и Prolett им се допаѓа ова.
  19. snegulka7

snegulka7 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    402
    Мхм утре ми е трансверот и ми рекоа за таква ампула да земмам а не ми беше јасно за што е благодарам за инфото.❤

На NNA, Luni, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. s.maja

s.maja Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2013
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    805
    Да мила, јас примав. Таа ти е за да се опушти матката и да не се грчи.

На tina2018, Prolett и snegulka7 им се допаѓа ова.