Девојки, антитироидни антитела (aTPO и aTG) кај да проверам? Може ли тоа на Имунологија со упат, да не фрлам пак пари на приватно, се изнадавав за се и сешто? Докторкава ми ја гледаше тироидата на ехо, виде некоја микроциста, ептен ситна, ко точкичка, хормоните иначе сите ми се супер (ТСХ, ФТ4, Т4) и секогаш ми биле идеални, ама рече дека кај ПЦОС знае да прави проблем и обавезно да проверам антитела пред трансфер. Да земам упат или да не се мачам воопшто? Да не чекам резултати 2 месеци ако идам на државно
Не знам зошто би проверувала антитела, мене ми се над 1000 цело време, со терапија сум големи дози за хашимото/хипо. Па имав успешен трансфер. Ми требаше време да ги средам хормоните, а тебе ако ти се ок не знам дали воопшто да проверуваш. Консултирај се и со докторот каде што ќе правиш трансфер.
А-тпо имам испитувано на ендокринологија, на имунологија ги немаа реагенсите. Пробај земи упат, резултати даваат за ден-два.
Имам испитувано на патофиза и на ендокринологија, но секогаш упат ми давал интернист. Мене лани гинекологот ме убедуваше дека не може да ме прати директно на ендокринологија за ваков проблем, може ме мафтал Можно е ова да де испитува и во лабораториите во 8ми С. и Букурешт, ама нека потврди некој ако правел
Девојки дали на некоја од вас за време на стимулации и биле осетливи градите, помалку и болни како за пред циклус?
Da I pri prvoto I vtoroto in vitro epten osetlivi, duri pri dopir i bolni. Traese I posle transfer. Prvoto in vitro zavrsi so biohemiska I od denot Koga hCG pocna da opaga poleka I gradite prestanaa da me bolat. Ne mora da e taka kaj sekoj, razlicni organizmi razni simptomi. Pozdrav
Да, мене редовно при стимулациите и после трансфер. Нормално е, хормонски. Но различно кај секој секако.
Ооо две прекрасни ескимчиња во мешето на мама! Галете се сега и растете заедно со бетата. Најлесни 2 недели да си имаш и со двојна среќа да се израдувате! ❤️
Јас го мерев денот пред трансфер.Ми беше 11. Со среќа и со успех.За две недели да ни споделиш убави вести.Уживај и мисли како ќе се радуваш во брзо време
@Evy81, @Nithya, @Bilka5T фала за одговорите, девојки. Не знам зашто докторкава инсистираше на тие антитела, ме прашуваше и за симптоми на тироида и дали имам некој со болести на тироида во фамилија, ништо од тоа немам, не сум ни имала.. Ваљда со антителава сака да види дали постои ризик да развијам некоја состојба во иднина пошто со ПЦОС е поголем ризикот за хашимото. Знам дека позитивни антитела не се третираат, терапија се дава само доколку хормоните не се во ред, ама кај мене се супер резултатите и секогаш биле, фала богу. Иначе го прашав и докторот, рече стварно нема потреба од антитела на такви хормони, ама пошто сум јас плашливка, ќе ги направам за секој случај. Букурешт би ми било супер дека таму ми е матичниот и можам и на интернист за упат ако треба, па обавезно ќе проверам.
Мене дента на трансфер ми беше 54. Што мислите каква вредност е тоа? Не се секирам само општо барам мислење
Јас бев малку исплашена кога ми ја кажаа вредноста, очекував како кај другите да биде околу 10-15.. Сестрата ме смируваше дека од повисоко немало штета, вредоста била супер. Тебе што ти рекоа за твојата вредност?
Не сум сигурна што значи, но не би требало да е лошо.Секако земаме прогестерон после трансфер.Јас кога го прашав докторот за вредноста, ми рече добра е, но зголемив доза на пролутекс по две, тој ден и денот на трансфер.Прашај го докторот што мисли.
Па ембриологот ми рече као повисока е од нормалната ама океј е, па затоа сакав да чујам и други искуства Леле. Мислам ќе банкротирам од тие пролутекс веќе
Zenichki pravev kontrolen bris radi bakterija kaj maz mi enterococcus spp.ureden mi e po terapija so Citeral,no kaj maz mi pak e prisutna.Odnosi ne sme imale za vreme na terapija i po nea.Shto mislite dali samo on ke pie terapija ili i jas? Vlijae li na spermokulturata? Mnogu sum zagrizena veke pijam vtor mesec Mycrogynon i se nekoj problem se javuva
Знам, ама барем се чувствувам сигурна со нивИ сега ги ставам почесто.Само за убаво да се Кај тебе со таков прогестерон може и ќе нема голема потреба од нив.Ќе ти каже докторот.
Да, и јас кога отидов на имунолог ми ги ставија и тие aнтитела во палетата имунолошки испитувања (anti-TPO & anti-TG anti telo). Мислам дека битни им се да се осигураат дека тироидниот статус е стварно ок, дополнително од TSH & FT4. Јас ги направив лани на приватно Хемолаб, ти кажував. Ама цената е превисока. На клиника ако можеш или Ману, не знам точно, тогаш супер. Само не знам за колку време резултати, ако ти е битно времето.. Другарки, ме интересираат ваши искуства за оптимална дебелина на ендометриум пред трансфер. Која вредност ви ја потврдил вашиот доктор како задоволителна? Мене ми кажаа дека ако е под 10mm на ден на трансфер или ден пред трансфер, појачуваат прогестеронска терапија.
Девојки јас сум малку исплашена. Закажана ми е пункција. Денес кога бев на контрола не ми се допадна реакцијата на др. и малку ме исплаши. Рече дека има преку 20 фоликули и спомна да не се развие ХИПЕР. Естрадиолот ми беше 2400. Кажете ми што можам јас да превземам, освен тоа што ми рекоа да пијам повеќе течност.