Јас денес на работа појдов, четвртокот имав трансфер. Ако сака да биде, ќе бидне па макар и стој на раце по цел ден да правиш. Од искуство на пријателка во странство, ден после трансфер се врати на работа, а работи во брза помош. Успешно беше, ќеркичка си има. Кај нив ниту препорачуваат лежење ниту следи боледување. Некако мислам дека ова со лежењево кај нас се форсира. Но ова е мое мислење и не значи дека сум во право Најубаво како тебе ти е пријатно така прави, да не ти биде на мисла. Само позитивна биди и те чекаме да пријавиш две цртки
Zdravo. Citam deka nekoi clenki gi vrakjale od fondot za 2d, 3d ili 4d. Jas vo upatstvoto ne gledam deka stoi ovoj dokument (jas imam laparo i histero i hsg). Kako podnesuvate so koja dokumentacija ako moze nekoj podetalno da mi pise. Blagodaram
Девојки со ДОСТИНЕКС се започнува уште од денот на пункција или од утредента? И кажете ми ФОЛНА пиете од 0,4 или од 5мг?
Ако е дозирањето 3х1 или 3х2, докторот ми нагласи дека се земаат точно на 8 саати, а не 3 пати дневно. Јас не ги поднесувам најдобро, имам главоболки секогаш кога земам естрадиол. @ladystardust Што земаш 3x2, естрофем од 1мг, вкупно 6мг? До контрола ти е тоа дозирање? Јас подготовката за трансфер со замрзнати ја почнав со помала доза од 2 ден од циклус, 2х1 циклопрогинова белите од 2мг, па докторот постепено ми ја зголеми дозата, стигнав и до 4х2 ама го одложивме трансферот, не се задебели доволно ендометриумот. Претпоставувам дека и јас ќе почнам нареден циклус/и со поголема доза уште од почетокот. @Angie77 10mm на 10ти ден од циклус е одлична дебелина на ендометриум. Со 6мг естрофем, 3х2 секој ден стигна до оваа бројка? Со среќа овој пат, се изначека ти, нека биде трета среќа и за тебе.
Како не стои Под ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ете го под број 1. Хистеро-лапаро или хсг (една од тие е доволно) па запирка има па пишува 4д на матка Еве линк http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=306C802D19B4C6419E101965CD7EA6E6 отвори и прочитај се детално, кликај на квадратите со црвен текст.
Јас естрофем сега пијам на 12ч по 1мг. минатиот пат (пред една година) мислам дека од него ме вртеше стомакот, ама не сум сигурна дали беше од него, па пиев и пробиотик. Овој пат немам никаков проблем.
Јас за FET од втор ден од циклус почнувам естрадиол оти тогаш ми прави преглед докторот и ми дава терапија, па следно ехо е околу 10ти или 11ти ден, да видиме до каде сме и да се прилагоди дозирањето. Горе - долу, тој е протоколот. Со среќа.
Хм, не ми спомна ништо за ехо на втор ден. Единствено го спомна ова и рече дека обавезно пред трансфер ќе мериме прогестерон пошто не секогаш резултатот било оптимален и трансферот во такви случаи мора да се одложи. Јас требаше на природен циклус да правам, па може поради тоа немам некоја којзнае си каква терапија. Циклопрогинова за што се даваат? Едит: Фала, среќно и на тебе во постапката!
Кога ќе правиш 4D, ќе му кажеш на докторот да ти извади и 2D и 3D сликички и ќе ги поднесеш заедно со извештајот. Се во едно се прави. Подобро поднеси ги сите за да не те враќаат.
Јас обавезно одам на преглед на прв или втор ден пред било што да започнеме со докторот во случај да не имам некоја циста оти имаше еден период кога често ми се создаваа. Не практикуваат сите доктори преглед на 2 ден, проценуваат дали има потреба. Штом не ти рекол докторот, немаш потреба. Прогестерон ми мереа на денот на трансфер при последниот FET. Не ми спомнале за одложување на трансферот во зависност од вредноста на прогестеронот, туку само за прилагодување на дозата што ја примам. Белите апчиња од Циклопрогинова се естрадиол од 2мг, некои доктори ги даваат наместо естрофем.
Dali nekoja imala iskustvo kako moeto. Na pukncija izvadeni jajce kletki od kou del degenerativni a od ostatokot samo 1 ebmrionce oplodeno . Dvajcata partneri so nikakvi indikacii site rezultati vo red.
@Nina6 Јас поднесов хсг и 4д од матка и јајници заедно со мислењето на Др и ми беше одобрен ваучер , не ми бараа 2/3д. Битно е извештај/мислење да имаш. Докторот што ќе ти го направи ехото треба да напише извештај за тоа што гледа тој на ехото. Дали е добра формата на матката, дали внатрешноста е чиста и така натака.