Имам налик на полицистични јајници, така ги гледаат и на ехо, а и на хормони не се класични полицистични , таков одговор добивав секаде изминативе 2 години. Али јас ги рачунам како такви, и имам и инсулинска рез. Дефицитарна сум на Д, пијам Д3 2000 единици дневно. Генетски мутации и резерви немам испитано
Нека кренат раце сите што се со ПЦОС на темава @TanyaClover и јас сум со ПЦОС, резистенција на инсулин и со ендометриоза. И не сум имала уште трансфер, имам замрзнато ембриони. Веќе неколку месеци пијам: - Имприл 1х1 - Витамин Д 2000 и.е. + витамин К2 80 мкг. (за три месеци го качив од 20 на 31,1) - Магнезиум 400 мг - Омега 3 (не го пијам континуирано, има периоди кога го прекинувам). Пред две недели ендокринолог ми воведе и метформин 1х750 мг., и еден месец спиронолактон поради покачени андрогени хормони. Жени со ПЦОС би требало да пијат или инозитол или метформин бидејќи и едниот и другиот ја зголемуваат инсулинската сензитивност и придонесуваат кон регулирање на циклусите и овулациите. Консултирај се за ова со гинеколог или ендокринолог. Најважен суплемент е секако фолната киселина или нејзиниот активен облик methyl folate, најчесто во дози од 400 - 1000 мкг.
Со срека мила и јас собирам док за второ ивф дај боже овој пат да си добиеме успех... И јас сум мила со ПЦОС И јас бев кај Ивановски ме разочара многу јас тука не оправдувам ако има премногу пациенти нека не прима други не само да се достигне бројот.......Док е ок немој да ме сватиш погрешно ама мене ме остави на пола пат и едино што ми кажа млада си имаш време.....
Оф баш ми е жал, што се случи? Мало богатство, време, солзи и енергија трошиме на ова,штета да не е се како што треба. Знам многу има улога и среќа и природа, ама сепак бар оној дел кај што може да се влијае, да биде како што треба.
Спонтаниот циклус има неколку фази и секоја си ја плаќаш посебно. Почнуваш со терапија и ако има фоликул/и закажувате пункција. Ја плаќаш пункцијата + ICSI по цените дадени подолу. Ако нема ј.к, плаќаш отприлика половина од цената за пункција дадена подолу. Ако стигнеш до трансфер го плаќаш трансферот. Најнеповолно сценарио е да извадат ј.к, да се оплоди и да не стигнеш до трансфер. Тоа ќе те чини од 300еур во Систина до 1000еур во Њу Борн. Подолу напишаните се цени од пред неколку месеци, ги собрав на едно место од пишувањата на членките што правеле ивф на спонтан циклус. Ако има некои измени во овие цени нека пише некој. За Плодност има промена во цената од минатата година, таму спонтаниот е околу 1100 - 1200еур, а ако е модифициран може трансферот да е поскап. Јас таму правев пред некој месец, ги замрзнавме ембрионите и трансфер не направивме, 500-600еур е цена за трансфер која ми ја кажаа таму кога прашав колку ќе чини. За Ремедика не сум нашла податок колку е пункцијата, а колку трансферот за спонтан циклус, само вкупна цена сподели една членка и не знам дали е точна и сеуште важи долунапишаната цена. Во некои клиники освен крајната цена за спонтан циклус си доплаќаш и ехо и хормони колку што си направила во текот на процесот. Систина – пункција + ICSI (≈300еур) +трансфер (700еур) = 1000еур Њу Борн – пункција + ICSI (1000еур) + трансфер (200еур) = 1200еур Плодност – пункција + ICSI (600еур) + трансфер (500 - 600еур) = 1100 - 1200еур Ремедика – пункција + ICSI + трансфер = околу 66000 - 67000д (≈1100еур)?
Фала ти, Колку несебично и прекрасно од твоја страна што вака прегледно се си собрала Кога ќе се стабилизирам, во план ми е и вака еднаш да пробам. Многу ти благодарам
Zdravo devojki .Nova sum na forumov pa bi sakala iskustvo na nekoj so mnogu niska rezerva na amh !!!Blagodaram
Доста не има такви. Добар дел успеале, останатите се бориме. Што поточно те интересира? Која е твојата приказна?
Дај Боже мила, со среќа и со лесно нека ни е Good luck и на тебе мила, па да сме и ние следните што ќе објават позитивни бети Фала мила, сите ние да си ја доживееме таа среќа наскоро
@ladystardust kaj koj endikrinolog ides? denes barase termin maticnata jas sakav kaj katerina adamova na klinika i mi kaza maticnata deka voopsto nema termini za kaj nitu eden doktor. @Prinsess_Eva jas imav isto. Isto piev pancef. Dopolnitelno sve sto najdov na google od prirodna terapija se staviv vo usta Naredniot mesec ja nemase. Pancefot e jak antibiotik i bi trebalo da ja iscisti ali jas sepak primeniv i alternativa.
Дечки, колку дена после трансфер правевте тест? Мене докторот ми кажа 15 дена,ама сум ве читала наназад некои и порано правеле. Еден ден до сега ми помина, како ли ќе исчекам уште 14
Imam 39 god. Amh mi e 0.01 se boram bmbeke 4 god. I veke mi kazaa deka nema sanai so sopstveni jajce kletki pa treba da odam na donacja. Dali ima nekoj so slicen problem a da uspeal so sopstveni jc. Amh mi e 0.01 a fsh mi e dosta visok imam 39 god.imam praveno 3 ivf ama neuspesno
И мене ми кажаа да одам со донирани, амх 0.36. Исто години како тебе. И веќе следниот месец од прв трансфер успеа, сега сум трето тромесечие. Ама кај друг доктор, не знам дали до тоа беше. Си стигнала 3 пати до трансфер или на пункција имаш празни фоликули? Кај мене излегуваа празни фоликули. Не знам каде ти биле обидите, го препорачувам Трајковски од ЊуБорн.
✌ Јас сум со ПЦОС(со шеќери и такви ствари немам никаков проблем) ...пиев метформин 2 ×500 3 години и кусур и пред 2 месеца др. Влатко од Борн ми ги замени со Фертилимин на Синерџи 2×2 (топло ги препорачувам) и еве уште ги терам(мада ми се случува последнава недела ипол еднаш по две да се напијм пошто заборавам нели..) Не видов некој аир од метформинот,(мада се изнамачив последната година со нус појави во однос на столицата) затоа побарав од докторот да ми ги смени и фертилиминот супер ми делуваат. Инаку,освен фертилиминот,терапијата од Борн и вит.Ц,понекогаш магнезиум, не пиев ништо друго после трансфер... Е сега пред 1 недела си купив Провен пробиотик за трудници...