Здраво. Некој сега скоро да не бил во Железничар, дали знаете дали сеуште прават инфективен скрининг таму? Да не случајно престанале да прават поради оваа ситуација?
Да ве прашам околу Д витамин, кај мене 23,17 а пијам веќе 2 месеци Д3 2 пати на ден од 1000мг,некој совет?
Ниско е. Да не треба повеќе да пиеш? 1000 mg сигурно земаш? Тоа е премногу. Да не е 1000 iu? Обично 2000 iu се пие како препорачана доза, а по потреба и повеќе.
Да да најверојатно е така, јас земам од фармавитал Д3 по 2 таблети на ден, затоа прашувам за совет а гледам ниско е
Па на страната на Фондот кај што е за инвитро пишува двајца секретари, значи има замена, само што на другиов изгледа не му се работи. Незнам што да кажам се е хаос во државава.
За витамин Д од каде земате упат?? Не сум проверила оддамна и престанав да пијам витамин Д зашто имам кристали на бубрезите . Бев на интернист не сакаше да ми даде упат требало ендокринолог, а на ендокринологија нема термини. А искрено прескапо ми е да одам на приватно
Бев денес и ме одврати и од лапаро и од хистеро...ќе пробаме уште едно ивф па после здравје. Инаку беше многу фин и се ми објасни. Инаку видов правеа и инсеминации. Со лесно и на тебе мила, се да помине како што треба.
Да те прашам, ти ставија печат на некој документ или нешто број дека си поднела за документите, јас бев мината недела само ми ги земаа документите ништо не ми заверија со печат ништо не ми дадоа како доказ дека сум ги дала, само ми рекоа ќе ти се јават ѕвонев никој не ми се јавува на броевите.
@Lilijan7 @tina2018 za infektiven skrining kako se zakazuva preku maticniot lekar ili preku specijalist?
Не закажуваш, одиш со лична карта и 300 ден. А можеш и да закажеш преку матичен гин за тебе и матичен лекар за маж ти.
Девојки после неуспешни 3 ивф докторот ме упати да испитам имунолошки статус, пред една недела испитав и денес ги добив резултатите но ништо не разбирам од ова имам само едно покачување на антитела во IgA класа, имам само совет од лабараторија да направам детално микробиолошки испитувања (гинеколошки) и уринокултура. Дали некоја би знаела што значи ова покачување за што се работи.
ништо не даваат ,по матичен и име го проверуваат барањето. секретарката една била заразена , сигурно и другата е во самоизолација, пошто заедно седат, така да можно е да не добиеш никој зошто они две креваат на тел.
Чекам совет од сите што имале проблем со Д витамин кај мене 23,17 и претходно пишав, како го имате покачено?
анти бета гликопротеин штом ти е позитивно, веројатно си склона кон тромбофилија. имаш генски мутации испитано? покажи му го ова на докторот што ти го води ивф, според ова треба клексани да примаш. не е страшно малку ти е покачено,може и ништо да не е. Beta-2 glycoprotein 1 antibody is an autoantibody that is associated with inappropriate blood clotting. This test detects and measures one or more classes (IgG, IgM, or IgA) of beta-2 glycoprotein 1 antibodies. Beta-2 glycoprotein antibody is considered one of the primary autoantibodies called antiphospholipid antibodies that mistakenly target the body's own lipid-proteins (phospholipids) found in the outermost layer of cells (cell membranes) and platelets. This test is often ordered along with those for the other antiphospholipid antibodies, cardiolipin antibody and lupus anticoagulant. Antiphospholipid antibodies interfere with the body's blood clotting process in a way that is not fully understood. Their presence increases a person's risk of developing inappropriate blood clots (thrombi) in both arteries and veins. Antiphospholipid antibodies are most frequently seen in people with the autoimmune disorder called antiphospholipid syndrome (APS), which is associated with blood clots (thrombotic episodes), a low platelet count (thrombocytopenia), or with pregnancy complications such as pre-eclampsia and recurrent miscarriages, especially in the second and third trimesters.