Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 глас(а)
    15,2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 глас(а)
    5,8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 глас(а)
    6,5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 глас(а)
    6,2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 глас(а)
    16,3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 глас(а)
    2,8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 глас(а)
    0,6%
  1. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Уште не сум сигурна дека ќе правам, ама ако правам во Систина. Фала ти:l:

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. young ^ sad

young ^ sad Активен член

Се зачлени на:
    11 септември 2018
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    79
    Исто и кај мене е доста почесто мокрење и натечени гради... Фала ти мила се надевам и јас на || Дај боже кај сите што го чекаме тоа

На Twins256 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мила има два вида на скречинг едниот е во амбулантски услови а другиот во склоп на хистероскопија. Јас правев во амбулантски услови исто како обичен преглед,5 минути највеќе и веднаш си отидов.Не е болно само малку незгодно ама ништо страшно. А ако прават во склоп на хистеро,си одмараш 2-3 саати во соба и си одиш после

4. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Аха, незнаев за ова, фала ти. Ќе видам што ќе ми каже на следна контрола:hug:

5. AneSk

AneSk Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    452
    Допаѓања:
    1.219
    Ги однесов во фонд на здраство кај црвен крст, жената што дојде да ги земе документите само набрзина спремни ти се документите сите, јас да да, дај ми ги, ги зема и си тргна да си оди јас по неа нешто печат да ми ставите на фотокопиите само ми рече не ставаме печат ќе ти се јават за 1 месец и си отиде ни 2 минути не траеше тоа. Ѕвонам на броевите што се на страната никој не се јавува... Се надевам не сум баксуз да се утне нешто...

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. L*G

L*G Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2017
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.363
    Препорака добив од роднина која со многу ниско амх и неколку неуспешни ивф во различни држави, отиде во Истанбул, со прв обид и само 2 добиени ембриони, на 40г доби ќеркичка, која денес има 4 години, и отиде повторно лани и повторно само два ембриона доби уште една ќерка.

Кога сакав јас да ги контактирам и отидам, позатвараа граници, и случајно ми испадна да отидам на консултација во Ремедика, па сега ќе си ја пробам среќата со последниот ваучер.

Ако не бива, би отишла во Приштина или Истанбул.
    Ги следам на инста и им се восхитувам на успесите.

На Sienna_MK, princessp, reni" и 9 други им се допаѓа ова.
  7. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Девојки дали после стимулации и пункција имавте промена во циклусот. Кај мене е многу пообилно. Има ли место за паника или се тоа е нормално?

8. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.220
    нормално е.
    мене ми доцнеше па кога конечно добив, цели 10 дена ми течеше само малку и кафано па после тоа едно 3 дена обилно.
    кај секој е различно. некои имаат оскудна а некои обилна менструација после постапка, не се секирај.

На Lavica344@ и TanyaClover им се допаѓа ова.
  9. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2020
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    508
    Фала ти многу ме опушти. А иначе мене ми дојде цела недела порано, односно после 1 ипол недела по пункцијата:l:

На LunaGrey и Lavica344@ им се допаѓа ова.
  10. Bislimska

Bislimska Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    313
    Допаѓања:
    627
    Исто и мене 1 недела порано и ми траеше 10 дена! Па, следниот мензис ми дојде после 6 недели.

На TanyaClover му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    Здраво девојки, женички
    Да ви се придружам и јас во темава.
    Маж ми е опериран пред 3 години од тумур на тестиси каде што едниот тестис му е изваден и следеше период од 3 месеци хемотерапија. Пред самата операција остави сперма да му замрзнат.
    Веќе година дена се обидуваме за бебе но ништо. Вчера направи спремограм и како што очекувавме резултатите се лоши, дијагноза oligoasthenozoospermia gravis. Др.Панчевски од Систина ги виде резултатите и ни кажа со овие резултати бидејќи се веќе 3 год поминати од операцијата и терапијата да одиме на ИВФ.

Ме интересира кои се испитувања треба да се направат во оваа ситуација и која е процедурата како и која цена е ИВФ во Систина.

Секако наредната недела треба да се видиме со Др.Панчевски да ни објасни се, но сакам да знам што да очекувам.

Би ви била многу благодарна доколку добијам некој одговор, совет... :hug::hug::hug:

П.С. Се извинувам на долгиот пост, но сакав колку толку да ја објаснам нашата ситуација.

12. biba818

biba818 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    648
    fala na info, bas denes pocnav da gi sledam
    sekako mislam deka Istanbul se najuspesni no ubavo e da znaeme deka i vo blizina gi imame
    Ti posakuvam uspeh ovde , srekjno <3

На princessp и L*G им се допаѓа ова.
  13. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    3.038
    Допаѓања:
    39.537
    Девојки , ве молам за одговор како поактивна тема, прашањето го префрлив овде од темата спонтан абортус:|. Ве молам да ме извините и ако ве вознемирува темата да не го отварате спојлерот

14. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.520
    Здраво, ќе ти одговори сигурно некој со поголемо искуство, но јас како што знам не треба да се чека многу. Можеби подобро уште денес да му се јавиш и на докторот кај што правеше инвитро и тој да те упати. Со лесно мила:l:

На _Vera_ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ние правевме со смрзнати сперматозоиди ама не вп Систина во Плодност, така за цена незнам да ти кажам, ама можиш доколку сакаш и преку Фонд да одиш,само ќе ги доставиш и документите од биопсијата и од операцијата. За постапката кога ќе бодеш се готова со стоп инекција, на тој ден на пункцијата ќе одмрзнат и ќе оплодат. Утредента ќе ти се јават да ти кажат колку се оплодиле.

На WhiteAngell му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.830
    Следно во ситуацијава е да направите консултација со ИВФ специјалист. Штом имате замрзнато сперматозоиди во Систина, најпрактично е да закажете преглед и консултација кај еден од докторите што работат ИВФ таму - Лазаревски, Ивановски или Поповиќ, Палчевски колку што знам не е ИВФ специјалист. А зашто не аплицирате за ваучер - со таа дијагноза одма ќе ви биде одобрен, без додатни интервенции (инсеминации), нема потреба да одите на приватно. Документите се средуваат за месец дена, ги пишува на страната на Фондот за здравство (хормонален статус, крвна слика, ПАП, микробиолошки брисеви, инфективен скрининг, ехо, спермограм...). ИВФ процедурата е иста без разлика на дијагнозата - по договор со избраниот доктор каков протокол ќе биде применет започнуваш со стимулации (хормонални инекции), следува пункција, па оплодување на добиените јајце клетки и трансфер на ембриони. На темава има повеќе членки со успешни ин витра, чиишто партнери имале иста или слична дијагноза.

На Sienna_MK, NNA, Nade-sunrise и 5 други им се допаѓа ова.
  17. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    2.315
    Свекрва ми работи во Систина и поради тоа се одлучивме за таму. Операцијата на маж ми и терапијата исто беа во Систина.
    Јас бев кај Панчевски ми зема ПАП ги чекам резултатите, на ехото се е во ред. Свекрва ми е блиска со Панчевски и затоа прво со него ќе се консултираме па потоа мислам дека ќе одиме кај Поповиќ по препорака на Панчевски.

Ги чекавме првично резултатите од спермограмот затоа јас направив само рутинска контрола, па сега ќе видиме што понатаму...

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Женски, дали тие што пиеле естрофем 2x2 после IUI или IV, после една недела од интервенција дали сте почувствувале болки во градите, тежина и грчеви во пределот кај јајниците како пред добивање? Дали хормонот го прави тоа се прашувам, бидејќи е дупла доза.

19. AniSel

AniSel Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    793
    Го препорачувам. Во рок од 8 месеци моментално сум во трета постапка кај него.

Нема да одвои многу време на разговор, но за најважното е посветен.

20. AniSel

AniSel Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    793
    Јас пијам 3х4 (веќе 3 постапки), во првите две имав енормни потења преку ноќ.

На s.maja и Sparkles27 им се допаѓа ова.