Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 vote(s)
    11.6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

100 vote(s)
    5.8%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

314 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

49 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Luni

Luni Популарен член

Да мила ама кај мене др запишал терапија за по пункцијата и го има и декортин 1*5 не ми е јасно зошто пред трансфер јас знам по трансфер се пијат дане е збунет докторот се мислам

2. AniSel

AniSel Истакнат член

Се почнува пред трансфер. Колку што знам целта е телото да не го исфрли ембрионот како страно тело.

NNA and Luni like this.
  3. Luni

Luni Популарен член

Ајјј јас денес не се напив да станам да се напијам мислев само едно..од утре денски ке си го пијам фала ви на одговор во касни часови :hug:

Meckicja, Andemona and AniSel like this.
  4. princess5

princess5 Форумски идол

Оваа терапија ти е за до трансфер тогаш ќе ти дадат др.терапија т.е ќе ти посочат колку дена што како ќе земаш... уживај и да не израдуваш наскоро

Sienna_MK, NNA, tina2018 and 4 others like this.
  5. TanyaClover

TanyaClover Истакнат член

Девојки малку ми е непријатно да прашам. Дали со редовно ставање на КРИНОН гел ви се случило да имате исцедок односно да го исфрлате гелот густ како "урда". Многу ми е непријатно кога ќе дојде ред за контрола и за трансфер да одам со таков исцедок. Или тоа е нормално?

NNA, bigi24 and Luni like this.
  6. Luni

Luni Популарен член

Нормално е мила еве и јас така сум :)

TanyaClover likes this.
  7. TanyaClover

Фала ти ме опушти, а баш ми беше непријатно да одам ваква на трансфер:hug:

Luni likes this.
  8. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Нормално е, не се оптоварувај со тоа. На сите ни излегува во разни облици :D
    Со среќичка на трансфер, со ништо не се замарај :l:

Sienna_MK, NNA, Luni and 1 other person like this.
  9. TanyaClover

:l::l::l:

10. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Јас го пиев декортинот 5 дена пред трансфер и 5 дена после трансфер, вкупно 10 дена.

Sienna_MK, NNA, Stressed Out and 3 others like this.
  11. Luni

Luni Популарен член

Среќно мила ти не мисли на ништо друго само на ембриончњто и гали меше:hug:

Sienna_MK and TanyaClover like this.
  12. Evy81

Evy81 Истакнат член

И јас 3 дена пред и 5 дена после трансфер.

tina2018 likes this.
  13. Angie77

Angie77 Популарен член

Normalno e Jas koristam Utrogestan I pred transfer mi napravija 2 pati dezinfekcija :)

TanyaClover likes this.
  14. Маја Т

Маја Т Популарен член

И јас имав проблем со имплантацијата, па да пробам да помогнам.Ние добивавме добри ембриони ама проблем беше имплантацијата.Кај мене проблем беше прогестеронот.Не на крај на циклус туку на почеток.Секогаш кога го испитував на 21 ден ми бепе супер и сите доктори сметаа дека тука нема проблем.Но кога го испитав на 2 ден од циклус и на 10 ти ден се виде дека е превисок, односно на почеток секогаш ми беше над 1, за да порасне пред овулација до 2.Тогаш докторот ми кажа дека таквиот прогестерон кој расте неправилно доведува до презревање на ендонетриумот при што имплантацијата е неуспешна.Секогаш прогестеронот пред овулација односно до 10-11 ден ид циклус мора да биде под 1.Незнам како е кај тебе.Ова лесно се решава кога се оди со долг протокол односно со контролиран циклус.Јас пред последниот трансфер правев и хистероскопија и скречинг.Ти препорачувам исто да си направиш ако немаш направено.Кај мене со хистероскопија се отстрани септум иако претходно после незнам колку прегледи и направено хсг не се виде септумот.Доколу немаш испитано вит д, ти препорачувам да испиташ и да почнеш со суплементација.Јас сите овие работи ги направив пред третиот трансфер и беше успешно.За храна можам подетално да ти пишам во лп.

Bilka5T, Sienna_MK, NNA and 19 others like this.
  15. bigi24

bigi24 Истакнат член

Здраво девојки, извинете што не пишав во петокот за бетата не бев во можност. Пааа завршив со биохемиска и бетата беше падната на 56.1 така што сега одмарам да заврши ова лудило со короништево глупаво па здравје Боже до година со нови сили и одам на друго место иако имам уште 5 замрзнати ембриони ама ќе ги оставам за не дај Боже:). Така девојки сега ве поздравувам и се читаме во бодобри временца, а нареден пат ќе ви пишам кога ќе бидам во понапредна бременост. Со Бог напред само здрвје, и немој да ве прочитам дека сте изгубиле надеж ќе ве скршам:D  бацушки и гушки до ситееее:hug::makeup::muscle:
    STAY STRONG AND BE POSITIV (ON BTHCG:rofl:)

Bilka5T, Sienna_MK, zverkica and 22 others like this.
  16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Зошто не пишеш на докторот, сестрата или ембриологот? Секоја клиника го дава поинаку, само таму ќе добиеш сигурен одговор.
    Еве пример јас почнав со четвртинка, па половинка, три четвртини... не се сеќавам точно како беше. Мислам дека го земав 5 дена (по пункција и два по трансфер). Кај тебе по напишаното веројатно е едно дневно, ама не можеш да бидеш сигурна ако не прашаш. И не пишува колку дена, мора да ги прашаш. Уствари ова е по пункција кај тебе, ќе ти кажат по трансферот дали да продолжуваш.
    Пишувајте им, не стегајте се. Се случува да заборавите нешто зашто стварно има премногу, а нивна работа е да одговорат.

17. tina2018

tina2018 Популарен член

Фала мила, прогестерон не испитав ни еднаш, хистеро и лапаро правев во септ, ми отстранија преграда и миом, еден канал затворија, другиот бил неправилен па го извадија. Вит д немам испитано, тоа ми е следно. Скречинг немам. Правев испитувања на Трансфузиологија, све чисто.
    Фала многу

Sienna_MK, _Vera_ and Маја Т like this.
  18. bigi24

bigi24 Истакнат член

Здраво девојки, извинете што не пишав во петокот за бетата не бев во можност. Пааа завршив со биохемиска и бетата беше падната на 56.1 така што сега одмарам да заврши ова лудило со короништево глупаво па здравје Боже до година со нови сили и одам на друго место иако имам уште 5 замрзнати ембриони ама ќе ги оставам за не дај Боже:). Така девојки сега ве поздравувам и се читаме во бодобри временца, а нареден пат ќе ви пишам кога ќе бидам во понапредна бременост. Со Бог напред само здрвје, и немој да ве прочитам дека сте изгубиле надеж ќе ве скршам:D  бацушки и гушки до ситееее:hug::makeup::muscle:
    STAY STRONG AND BE POSITIV (ON BTHCG:rofl:)

19. Маја Т

Маја Т Популарен член

Нема на што мила, тука сме за тоа.Провери си обавезно прогестерон, може баш тоа да е проблемот.Ако е тоа, ќе се реши и ќе имаш успех.Пиши ми кога ќе испиташ витамин д, можам да те советувам за храна и суплементи кои да ги земеш.Јас од изразен дефицит за многу брзо време успеав да го качам доста до задоволително ниво.Читав за тоа доста дека баш витаминот д кој исто го смета и за прохормон може да има големо влијание на имплантацијата.А кај нас ретко кој нема проблем со дефицит и покрај тоа што имаме доста сонце.Но со зимските месеци сега и загаденоста уште повеќе се намалуваат вредностите.Навистина ти посакувам успех следниот пат:)

Bilka5T, Sienna_MK, NNA and 4 others like this.
  20. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Скроз нормално и јас имав исто лани. Ужасно е кога излага и кај мене обилно излагаше ама нормално е не се грижи :)

TanyaClover likes this.