Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

264 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Jovana-95

Jovana-95 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    117
    Zdravo
    Sobiram dokumenti za fond za invitro sega sum so dijagnoza jas tumor na jajnik borderline dali mi treba i izvestaj od specijalist deka dozvoluva invitro ili?
    Dali nekoj se soocuval so vakov problem dali mislite deka ke bara fondot ?
    Vi blagodaram

2. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    4.290
    Ако не поднесеш документ за состојбата, зошто би барале? Како би знаеле?
    Поднеси само документи кои ги бараат, ништо друго, не си комплицирај. Со лесно!

3. Rainbow_baby

Rainbow_baby Активен член

Се зачлени на:
    10 декември 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    7
    Со лесно нека ни е само :*

На Kris80 и Hope06 им се допаѓа ова.
  4. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    4.290
    Неодамна една членка објави сумирано цени за ивф во неколкуте болници во МК. И се извинувам на членката што не ја запамптив, па ако сака или таа или било која да ги сподели цените за пункција, трансфер во Ремедика, Њу борн....би била многу благодарна.

На venividivici му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    @Mimmi39 ја запамтив членката @BlackHole, и го најдов мислењето и го цитирам.

На Bilka5T, NNA, JanaDarling и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    @Veki4kaa си роди здраво право бебе :)
    @Nithya немој да се секираш,добро е што сте детектирале проблем,добро е да си пратите ембриончиња на генетско испитување во Турција,ќе ве чини само повеќе финансиски,немој воопшто да се разочаруваш,има шанси за здраво право бебе,ќе биде.

На Veki4kaa, NNA, Nithya и 2 други им се допаѓа ова.
  7. Hope06

Hope06 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    372
    А што е ICSI, и јас сум во план за ин витро, но ќе пробаме прво со уште една инсеминација.

8. kara.petra

kara.petra Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2020
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    564
    Девојки еве еден линк кој што може да биде корисен, конкретно за поврзаноста на PCOS со инсулинска резистенција, андрогени хормони... целиот тој поврзан круг што мене не ми беше јасен пред тука да ми објасните дека андрогените хормони имаат врска врз имплантацијата...

Можеби на некого ќе му биде корисен:

https://nfic.ff.ukim.edu.mk/policistichen-ovarijalen-sindrom-dijagnoza-menadzment-i-terapija/

На Bilka5T, NNA, Twins256 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.886
    Допаѓања:
    4.689
    Intracytoplasmic sperm injection. Izbrani spermatozoidi direktno gi vbrizguvaat vo citoplazmata na jajce kletkata.
    Razlicni bolnici razlicni tehniki preferiraat Drugata metoda in vitro e da gi pustat site spermatozoidi da "plivaat" kon jajce kletkata i eden prirodno da ja oplodi. Vaka kao posigurno im e so ICSI, 50-80% uspesno oploduvanje ima. Vo Sistina mislam na ovoj nacin odat pri ivf recisi sekogash.

На Hope06 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Неизмерно ви благодарам на сите што ми пишавте совети, мислења или некој збор за охрабрување :l:
    Групава е од огромно значење кога имаме болка што не можеме да ја споделиме со најблиските.

Шокот е голем, никоја да не го осети. Знам дека има шанси, знам дека со пробување може да се најде здрав ембрион ама тука е втората болка - немаме многу сперматозоиди за пробување.

Не се откажувам, само ќе треба време да соберам сила за уште повеќе мисли што оставаат без спиење.

Уште еднаш ви благодарам на сите, денес сум подобро поради вашите пораки :l:

На Sienna_MK, Veki4kaa, biba818 и 32 други им се допаѓа ова.
  11. venividivici

venividivici Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    75
    Јас правев прошлиот месец се ова што кажа. Нема проблем. Прават.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. venividivici

venividivici Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    75
    Со оглед на тоа дека Ве читам подолго време (уште додека бев со инсеминации) па еве ги пројдов неуспешно, сега ми се 90% собрани документите за поднесување, здравје нареден месец да се поднесат....и мене ме интересира истово. :)

На Mimmi39 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.886
    Допаѓања:
    4.689
    Тие цени беа објавени за приватно без фонд/ваучер. Штом поднесуваш, речиси се ти е покриено освен смрзнување на ембриони доколку останат (систина е 49.500), не е покриена терапија суплементи за двајцата пред и по трансфер (<200евра ме чинеше мене) и доколку треба некоја инјекција да докупиш, тие се поскапи, но мене на пример не ми требаше ни една плус, бев покриена со тие од фонд што следуваа.

П.с. Со среќа и прво ивф да е успешно ти посакувам :)

На Hope06, NNA, Inamya и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Мишел*

Мишел* Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    533
    Здраво, професорката е прекрасна и ќе те прими на консултација, само појди до кај неа на детската клиника (мислам на втор кат беше)

На Nithya му/ѝ се допаѓа ова.
  15. StrongCactus

StrongCactus Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    9
    Zdravo devojki,mene vcera mi pravea transfer.Pa me interesira kolku lezenje e dosta lezenje,prvite 3-4 dena mi rekoa dosta da odmaram,no speak da si stanuvam za jadenje,toalet,tushiranje.A ponatamu mozam I po nekoja ne tolku teska obrska okolku doma da zavrsam,da prosetam nadvor I sl.Vie kako pravevte?Ne sum jas bas lezecki covek,plus samo vcera so lezev denes eve vekje me boli grbot.Fala

На kara.petra, NNA, Melek 36 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Anuska12

Anuska12 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2019
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    4
    I jas sum nova na temata. Pred cetiri dena imav transfer i nikako ne sum stanala od krevetot. Me boli i grb i se od lezenje;( no mora taka da bide za da imame pozitiven test

На Hope06 и tina2018 им се допаѓа ова.
  17. StrongCactus

StrongCactus Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    9
    Voopsto nitu za jadenje ne stanuvash? I dali celo vreme si vo lezacka polozba ili I vo polusedecka?

18. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Не претерувајте со лежење, мора да се движите за да циркулира крв во матката.
    Првите два дена се одмара повеќе, после треба да се движите.

Последна измена: 15 декември 2020
    На Kris80, Stressed Out, marijamarkoska и 7 други им се допаѓа ова.
  19. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Леле некој доктор од странство да ги слуша препоракиве на нашиве доктори за однесување после трансфер ќе се изнасмее. Ваму кај што живеам јас (а така е и во Германија, и секаде низ Европа и Америка), мируваш макс. 1-2 саати после трансфер и после ти викаат да продолжиш најнормално да функционираш, да си идеш на работа ако идеш, да се движиш, да работиш, единствено препорачуваат да избегаваш интензивна физичка активност (трчање, кревање тегови и сл. ) и сауна. Друго ништо, се најнормално. Треба циркулација, треба движење без напрегање, од толку калкулации како да лежам, дали можам полуседички, дали смеам на стомак или на лева и на десна страна само дополнително непотребно го стресираме организмот, така што таквото однесување може на крај само да биде контрапродуктивно.

На Mihaela123456, Sienna_MK, Hope06 и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Кој тоа ви рекол дека мора строго лежење за да биде тестот позитивен?
    Какво лежење бре жени се препорачува одмор ама одмор а не строго лежење ако само се леже како ќе оди крв до матката? Еве јас лежев само првиот ден со јадење во кревет вториот ден си седнав на маса јадев како нормален човек си обавував лесни домашни обврски како готвење правење кафе... На 5-от ден излегов на прошетка лесна прошетка со моето куче значи толку многу ми годеше воздух и размена на мисли прошетката траеше 15 минути ама мене ми значеше многу а после 14 дена тестот беше позитивен. Затоа брзо стани од кревет истуширај се среди се како жена сите знаеме колку ни годи тоа направи си кафе испиј го како човек на раат и тргни ги мислите на страна читај си книга излези надвор на воздух до тераса гледај серии уживај во духот на празниците и мисли позитивно.
    Ајде жени сите кои сте имале трансвер станувајте размрдајте се мислите на позитивно до мах ви претстојат многу убави денови уживајте додека не стигне некое мало човече оа да не можитекафе раат да испите.. Ајде нема лежење ајде туш кафе и релаксирање :l:
    Ќе ја тагнам и @StrongCactus

На Milobebence, L*G, happygirl и 16 други им се допаѓа ова.