Zdravo Sobiram dokumenti za fond za invitro sega sum so dijagnoza jas tumor na jajnik borderline dali mi treba i izvestaj od specijalist deka dozvoluva invitro ili? Dali nekoj se soocuval so vakov problem dali mislite deka ke bara fondot ? Vi blagodaram
Ако не поднесеш документ за состојбата, зошто би барале? Како би знаеле? Поднеси само документи кои ги бараат, ништо друго, не си комплицирај. Со лесно!
Неодамна една членка објави сумирано цени за ивф во неколкуте болници во МК. И се извинувам на членката што не ја запамптив, па ако сака или таа или било која да ги сподели цените за пункција, трансфер во Ремедика, Њу борн....би била многу благодарна.
@Veki4kaa си роди здраво право бебе @Nithya немој да се секираш,добро е што сте детектирале проблем,добро е да си пратите ембриончиња на генетско испитување во Турција,ќе ве чини само повеќе финансиски,немој воопшто да се разочаруваш,има шанси за здраво право бебе,ќе биде.
Девојки еве еден линк кој што може да биде корисен, конкретно за поврзаноста на PCOS со инсулинска резистенција, андрогени хормони... целиот тој поврзан круг што мене не ми беше јасен пред тука да ми објасните дека андрогените хормони имаат врска врз имплантацијата... Можеби на некого ќе му биде корисен: https://nfic.ff.ukim.edu.mk/policistichen-ovarijalen-sindrom-dijagnoza-menadzment-i-terapija/
Intracytoplasmic sperm injection. Izbrani spermatozoidi direktno gi vbrizguvaat vo citoplazmata na jajce kletkata. Razlicni bolnici razlicni tehniki preferiraat Drugata metoda in vitro e da gi pustat site spermatozoidi da "plivaat" kon jajce kletkata i eden prirodno da ja oplodi. Vaka kao posigurno im e so ICSI, 50-80% uspesno oploduvanje ima. Vo Sistina mislam na ovoj nacin odat pri ivf recisi sekogash.
Неизмерно ви благодарам на сите што ми пишавте совети, мислења или некој збор за охрабрување Групава е од огромно значење кога имаме болка што не можеме да ја споделиме со најблиските. Шокот е голем, никоја да не го осети. Знам дека има шанси, знам дека со пробување може да се најде здрав ембрион ама тука е втората болка - немаме многу сперматозоиди за пробување. Не се откажувам, само ќе треба време да соберам сила за уште повеќе мисли што оставаат без спиење. Уште еднаш ви благодарам на сите, денес сум подобро поради вашите пораки
Со оглед на тоа дека Ве читам подолго време (уште додека бев со инсеминации) па еве ги пројдов неуспешно, сега ми се 90% собрани документите за поднесување, здравје нареден месец да се поднесат....и мене ме интересира истово.
Тие цени беа објавени за приватно без фонд/ваучер. Штом поднесуваш, речиси се ти е покриено освен смрзнување на ембриони доколку останат (систина е 49.500), не е покриена терапија суплементи за двајцата пред и по трансфер (<200евра ме чинеше мене) и доколку треба некоја инјекција да докупиш, тие се поскапи, но мене на пример не ми требаше ни една плус, бев покриена со тие од фонд што следуваа. П.с. Со среќа и прво ивф да е успешно ти посакувам
Здраво, професорката е прекрасна и ќе те прими на консултација, само појди до кај неа на детската клиника (мислам на втор кат беше)
Zdravo devojki,mene vcera mi pravea transfer.Pa me interesira kolku lezenje e dosta lezenje,prvite 3-4 dena mi rekoa dosta da odmaram,no speak da si stanuvam za jadenje,toalet,tushiranje.A ponatamu mozam I po nekoja ne tolku teska obrska okolku doma da zavrsam,da prosetam nadvor I sl.Vie kako pravevte?Ne sum jas bas lezecki covek,plus samo vcera so lezev denes eve vekje me boli grbot.Fala
I jas sum nova na temata. Pred cetiri dena imav transfer i nikako ne sum stanala od krevetot. Me boli i grb i se od lezenje no mora taka da bide za da imame pozitiven test
Не претерувајте со лежење, мора да се движите за да циркулира крв во матката. Првите два дена се одмара повеќе, после треба да се движите.
Леле некој доктор од странство да ги слуша препоракиве на нашиве доктори за однесување после трансфер ќе се изнасмее. Ваму кај што живеам јас (а така е и во Германија, и секаде низ Европа и Америка), мируваш макс. 1-2 саати после трансфер и после ти викаат да продолжиш најнормално да функционираш, да си идеш на работа ако идеш, да се движиш, да работиш, единствено препорачуваат да избегаваш интензивна физичка активност (трчање, кревање тегови и сл. ) и сауна. Друго ништо, се најнормално. Треба циркулација, треба движење без напрегање, од толку калкулации како да лежам, дали можам полуседички, дали смеам на стомак или на лева и на десна страна само дополнително непотребно го стресираме организмот, така што таквото однесување може на крај само да биде контрапродуктивно.
Кој тоа ви рекол дека мора строго лежење за да биде тестот позитивен? Какво лежење бре жени се препорачува одмор ама одмор а не строго лежење ако само се леже како ќе оди крв до матката? Еве јас лежев само првиот ден со јадење во кревет вториот ден си седнав на маса јадев како нормален човек си обавував лесни домашни обврски како готвење правење кафе... На 5-от ден излегов на прошетка лесна прошетка со моето куче значи толку многу ми годеше воздух и размена на мисли прошетката траеше 15 минути ама мене ми значеше многу а после 14 дена тестот беше позитивен. Затоа брзо стани од кревет истуширај се среди се како жена сите знаеме колку ни годи тоа направи си кафе испиј го како човек на раат и тргни ги мислите на страна читај си книга излези надвор на воздух до тераса гледај серии уживај во духот на празниците и мисли позитивно. Ајде жени сите кои сте имале трансвер станувајте размрдајте се мислите на позитивно до мах ви претстојат многу убави денови уживајте додека не стигне некое мало човече оа да не можитекафе раат да испите.. Ајде нема лежење ајде туш кафе и релаксирање Ќе ја тагнам и @StrongCactus