Da jas izpituvav pred 2 nedeli, matichniot opsht doktor ti dava upat za na inetrnist kaj ti e najblisku, i toa ne treba da e so termin , hiten neka ti dade , i kaj nego upat ke zemish za na biohemija na klinika samo tamu ipsituvaat , rezultat ustiot den i chini samo po 50 den dvata upati , tolku .... Ne odete po privatni ... nema smisla da se frlaat pari koga si go imame neshtoto od fondot ... Pozzz ...
Здраво Мене ми е прво инвитро во Систина по мое баранје бидејки дум имала воонматерична бременост и сакам побрзо да забременам не ми се чека веке.Кога бев на фоликулиметрија имав многу фоликули докторот не ми кажа број само ми рече дека све е во ред со терапијата. Вчера ми направиа пункција,ми извадија само 6 јајце клетки.Од старт бев многу разочарена бидејки се надевав дека све ке биде како што треба,млада сум имам 25 годии се надевав многу дури сакав да ги замрзам ембрините. Ми рекоа дека не била лоша бројка и дека ке ми се јават денес. Денеска ми се јавиа и ми рекоа дека до сега ни една јајце клетка не се оплоди,само една на неправилен правец, да почекаме до утре може ке се случи нешто.Се разочарав многу,го рачунам како најлошиот ден на свет. Дали на некоја од вас и се случило истото,и колку се шанците да се оплоди некоја јајце клетка,не ми се чека да дојде утрешниот ден.
Има шанси да се развие некоја,не губи надеж. На приватно правеше ин витро? Имаш направено испитувања?
Zdravo,jas sum nov clen na forumot i najprvo bi sakala site da ve pozdravam i da go spodelam moeto iskustvo so vestacko oploduvanje.Dolgi godini se borime so mojot soprug za dobivanje na bebence.Redovni pregledi i konstatacija od strana na doktorite deka sekogas se e vo red.Najprvo zapocnav so laparaskopija na kanalite i rezultat deka se proodni i se e vo red.Prvoto vestacko oploduvanje neuspesno potocno nemase oplodeni embrioni.Vo vtoroto vestacko oploduvanje mi izvadija 7 jajce kletki od koi 2 se oplodija no nazalost posle transferot ne preziveaja.Posle toa doktorkata pobara biopsija na endometrium da napravam i pregled na plazma kletki i ubijci kletki koi go unistuvaat embrionot no sepak rezultatite pokazaa deka nema prisustvo na tia kletki i deka i tamu se e vo red.Spored krvta me izvestija samo deka kaj mene postoi visok rizik da dobijam tromboza.Zatoa mi preporacaa namesto Aspirin tableti deka kje treba da se bockam so Clexani.Me interesirara vsusnost ako se bockam so Clexani dali postoi pogolema moznost za uspeh.Isto taka vo razmisluvanje sum da ja promenam klinikata pa bi sakala da procitam i vase razmisluvanje vo vrska so mojot slucaj.
Не знам колку години имаш, ама ама според ова што го имаш напишано, проблемот може да лежи во јајце клетките или сперматозоидите. Сопругот нека направи днк фрагментација на спрематозоидите, а ти внимавај на исхрана и внесувај добро избрана суплементација за подобрување на квалитетот на твоите јајце клетки. Среќно
Каков спермограм и дна фрегментација дали имате направено? Дали си пиела суплементи и сл за поквалитетни јајце клетки? Предиспозиции за тромбоза немаат толку големо влијание на успехот на ифв но важно е да примаш клексани заради предиспозициите за тромбоза (но по секој трансфер обично даваат клексани )..
Kaj mene vsushnost bea imase tri oplodeni embrioni megjutoa doktorkata kaza deka dvata embrioni se mnogu dobro oplodeni a ednoto ne bese dobro i gi stavija samo dvete no nazalost bez uspeh.Dodeka so soprugot posetivme spezijalist androlog-urolog koj napravi detalna analiza i spermogramot spored rezultatite bese odlicen.Zatoa i neznam vekje koe ispituvanje bi trebalo da go napravam ne sum vekje pametna.Sepak vi blagodaram na odgovorot
Jas edinstveno folna kiselina,omega3 i vitamin d3 pijam zatoa sto vitaminoy d3 mi e premnogu nizok.Soprugot pravese povekje spermogrami i site bea super,posledno bevme na urolog-androlog za podetalna analiza na spermogramot no i toj doktor mi kaza deka spermogramot e odlicen.Neznam dali voopste da ostanam vo istata klinika za obid za treto vestacko oploduvanje ili da pobaram drugo mislenje vo druga klinika.Vi blagodaram za odgovorot☺️
Да на приватно,кај др.Ивановски. Според мене имам направено све,веке 2 години се замарувам со оба работа, све што ми побара докторот имаме направено и јас и сопругот. Да речеме дека ништо нема да се случи дали можам пак следниот месец да продолжувам со ивф или ке мора да паузирам?
Треба да паузираш мин. 3 месеци, сепак си примала хормони во телото. Одмори и не се форсирај, млада си. Живеј го животот и бременоста ќе си дојде. Не кажа зошто правиш ивф....како е проодноста на каналите, антрални фоликули, амх, машки фактор. 6 ј. клетки не е така лоша бројка, дај Боже барем некоја да се оплоди. Ти треба само еден добар ембрион, верувај. Кога одиш на прегледи прашувај си се’ детално. Бројот на фоликули треба да го знаеш, нивна големина, дебелина на ендометриум......за да не си ја мачиш душата потоа со неодговорени прашања. Докторите често не кажуваат детали, а би требало да им кажуваат барем на оние кои се интересираат и го разбираат процесот. Можеш да го прашаш ембриологот каков метод на оплодување користеле.
Девојки при извршената хистероскопија др отстрани голем септум на широка основа U2a...oдмарам сега др рече да не брзаме со трансвер рече од септумот ми биле спонтаните абортуси!осекам во вистински раце сум и дека макава ке ми се исплати долгогодишна!
Септумот се гледаше на хсг снимка или на 4д ехо? Или сега ти го открија при зафатот? Ти посакувам брзо да си забремениш и да имаш лесна бременост до крај
Двајцата се одлични! Сум била кај двајцата, супер мислење имам. Сепак се одлучив за Систина и кај Ивановсли бидејќи е клиничка болница и не трчав на други места со испитувања. Од прво ин витро се оплодија 6. Чекам да стивне со коронава, па да правам трансфер. Со среќа!
Се обидуваме 2 години. 2 пати имав биохемиски бремености.Сопругот има направено Спермограм,Спермокултура,Дна фрагмантација,Микроделеција на у хромозом,хормони,хепатит б,ц,хив 1,2. Кај него све е во ред.Исто и јас имам направено милиони испитуванја све значи све е во ред. Имав направено 5 месеци пред да останам трудна проодност на канали (хсг) и тоа беше во ред ми беа проодни каналите, ама сепак ми се случи вонматерична ми ја извадија левата туба со лапараскопија што и докторитр се чудат,до сега кај 100 доктори сум била никој не ми кажа причина. Од кога ми де случи тоа многу де плашам да не дојде пак до некоја боонматерична (бидејки ако еднаш се случува нели шанците се пак де се случи и ако во операција ја проверија пак десната туба и е проодна нема ништо) поради тоа побарав на мое баранје да направам инсеменсција пред 2 месеци кој што докторот ми рече не е потребно бидејки добри сте двајцата да почекаме да се случи спонтана бременост, но бидејки овулацијата ми беше на левата страна (а јас немам туба)беше неуспешна. Паузиравме 1 месец,примив контрацептиви па лога добив почнавме со ИВФ. Во шемата ми пишува ендометриумот 8 ден ми беше 8 м,Ер 919,ЛХ 3.36 Ембриологот кога ми се јави денеска ми рече ке почекаме до утре ама јас немам вооопшто надеж. Дали знаеш дека и се случило ова и на некоја друга ?
Јас хсг 2014 имам правено тогаш само аномалија на матка се виде и бев оперирана успешно,од тогаш само инвитра правев,после спонтаниве др предложи хистеро и навистина се откри септум кога ке појавил не знам ни јас,можеби требало уште при првиот спонтан да се изврши хистеро али се е по препорака на др...да напоменам кога се менува доктор така иде оваа работа!фала ти душо дај боже сите да бидиме со успех
6 фоликули воопшто не е мала бројка. Еве јас ако е за утеха имав 24 години и имав 2 ј.к од кои едната имаше неправилна делба а другата беше јунак и успеа до крај. Би сакала и јас да имав за замрзнување ама ете така било пишано сега за второ ќе го одам повторно истиот пат. Почекај до утре можеби ќе се случи чудо Господ е голем
Причини може да бидат многу, неприлагодена стимулација, грешка на ембриологот, квалитет на јк и сперма или едноставно лош циклус. Што и да е, првите ивф се лотарија и даваат информација што треба да се смени следниот пат за да биде подобар исходот. Не очајувај, млада си, без посериозни проблеми, следниот пат ќе биде. А се надевам и дека утре ќе изненади некое ембрионче.