Денес правев седиментација и се е во ред, значи можам да одам на проверка на тубите. Првото прашање ми е, што би ме посоветувале каде да одам за проверка на тубите? и второто, не ми баш јасно кој и како се остварува правото за инвитро преку Фондот? како тоа се определува?На веб страната вели 3 години. Тоа значи дека треба 3 години да поминат за да ни одобрат, а во меѓувреме да пробуваме со инсеминација? Ако е така, долго време е тоа? Ние се обидуваме година дена природно и нема резултати, а јас со испитувања, хормони, седиментација, итн. мм спермограм почнавме од мај. Ве молам за подетална информација. Фала
Mila a dali e dobar spermogramot na partnerot?? Ako ne e dobar togas nemas potreba od hsg,inaku jas pravev vo drzavna na radiologija bidejki aparatot na ginekologija ne rabotese togas toa bese pred 1.5 godina,ako ti e dobar spermogramot a tubite se proodni togas ke ti baraat 4 inseminacii ako ne gi podavas dokumentite vo fzo i se ceka najmnogu 20 dena od denot na podnesuvanje .pozz
A da zaboraviv na klinika kostase 700 denari a na privatno e 4500 kaj Dr.Tofovski cinam toa e kaj nova zeleznicka i koga ke dobies se javuvas da zakazes toa se pravi 9_ti den od ciklusot
душо јас правев ХСГ на државна се прави 9 или 10 ден од циклус 700 ден е и не се чека, ќе си одиш ден претходно да ти дадат упут, оно ово, да ти закажат точно во колку часот и брзо е, како на рендген, и ако не ти се запушени каналите не боли. после тоа лежиш 2 часа во кревет, и те пуштаат дома. Јас прокрварив, 2 -3 дена имав крв како повторна менструација, ама не е страшно, ти кажувам за да не испаничиш ако дојде до тоа. После оа, ако јајцеводите не се проодни те праќаат директно на инвитро, а ако се, се прави пауза од 2-3 месеци и се оди на инсеминација. За да одобрат документи од фондот за инвитро се потребни 4 неуспешни инсеминации, а имајќи во предвид дека се прават барем преку 1 месец, тоа се 8 месеци, така да инвитро може да очекуваш најрано после 1 година. Јас ХСГ правев лани во март, а сега чекам резултат од 3та инсеминација, ако не биде, инвитро очекувам дури мај - јуни... што не ти е јасно слободно прашај
Фала многу за информацијата вистина убаво ми објасни, но дали дури по 3 години неуспешни обиди може да се оди преку Фондот или доволно е и 1 година?Како тоа се гледа, се смета?
Da ti treba od maticniot upat idi utre obavezno da zemes i utre pravac ginekologija na treti sprat desno od liftot ke vlezes niz edno stakleno vratice i tamu ke prasas za hsg,i obavezno spermogramot zemi go zasto bez toa ne pustaat i ke si zakazes zasto oni zimaat 3 do 5 devojki dnevno valjda tolku tecnost za vbrizguvanje imaat ama i moj sovet ti e ako si finansiski vo moznost da si ides na privatno .
dali zboris za gligor tofoski toj raboti na ginekologija toj e za invitro 3 zeni ostaana bremeni blagodarenie na tofovski [mod-kirilica:1esg1jrn][/mod-kirilica:1esg1jrn]
па душо пред 2 години неусшешни обиди и не те пракаат на никаква анализа, за жал мора да поминат 2 години од заедничкото живеење и активно пробување за да се посомнева на неплодност, ние со 1 ипол година ги започнавме испитувањата, мене ми беше зборот дека од кога ке ги почнеш испитувањата со хормони, оно ово ќе поминат околу 2 години додека стигнеш до инвитро
Dr.Tolovski na ul.Zeleznicka e pobaraj na informacii br ke ti dadat,jas koga pocnav lani vo mart so postapkata za in vitro bev samo edna godina vo brak a sepak pravev in vitro,sega koga gi podadov dokumentite za vtor obid nemav pak dve godini brak pa mi go odobrija vaucerot a ne mi pobaraa ni inseminacija iako spermogramot e los ama ne do tolku.Ti soberi gi osnovnite dokumenti,spermogram,hsg,snimka na matka ,hormoni,kevna grupa za dvajcata,hepatit b,c i hiv test za dvajcata,za tebe krvna slika,soprugot neka napravi uroloski pregled i pregled na restisi,ti mikrobioloski brisevi i pap test i podnesi gi dokumentite zavereni so baranje za vaucer od maticen ginekolog i ke ti kazat ako treba nesto plus jas taka napraviv a moite dokumenti za prvo in vitro nesakase maticniot da gi potpise so obrazlozenie deka spermogramot ne e tolku los i nema da mi odobrat pa me prakase na laparoskopija i inseminacija na sto jas ne se soglasiv i si otidov na privatno in vitro,ama sega go ubediv da gi potpise i bez nikakov problem mi go odobrija baranjeto.Taka da probaj vaka nisto ne te kosta .pozz
многу ти благодарам срекиче. Инаку денес бев на Клиника за ХСГ да прашам. И вака ми кажаа во понеделник на 13 ќе ми отворат историја и на 14 е постапката.
Супер,не се плаши не е страсно само земи си влошка,засто они даваат некои праисториски три прста дебели хи хи немозес да одиш .Јас вадев хормони и ми рекоа нареднот петок резултати а порано за еден ден ги даваа.
супер, ти реков дека е члесно, немора да одиш на приватно, околу 5000 е а на државно е 700 ден, само како што ти рекоа земи си влошки, зошто можно е да прокрвариш
edna moja prijatelka sto je bremena mnogu ja boli stomakot ama dole niskoto isto mnogu ja boli i kicmata ima li mesto za panika ili normalno e toa koga si bremena
Zdravo, Sakam da ve prasam: Utre imam punkcija, jas bev nastinata denovive ama po preporaka na doktorot ne piev nisto, samo prirodno vnesuvanje na vitamini i fala bogu denes sum podobra, no deneska mm digna temperatura do 39,1 pa me interesira dali e mozno na nekakov nacin temperaturata da ni napravi problem vo celava postapka na ifv (inace pravime ifv poradi slab spermogram) pa sega pomisliv dali temperaturava moze da deluva negativno na spermatozoidite. Fala vi i na site vi posakuvam uspesni ifv i srekni denovi zaedno so bebulinja
Amorce2,i nie bevme nastinati pred punkcija i ni rekoa da ne pieme nisto samo prirodno,a primerokot na soprugot go obrabotuvaat i niv im trebat samo kvalitetni pa mislam nemas potreba da se grizis ama sepak konsultiraj se so doktorot.so sreka
Еве да ви кажам само што се вратив од Клиника по ХСГ, ме болеше и еве уште ме боли лежам...Сакав да ве прашам нешто, постапката ми ја правеше едно младо девојче, многу некако неискусна ми се виде. Ја викаше таа другата докторка да дојде да и помогне. Се препотив, леле многу се плашам. Снимките дури за 1 недела.
оф леле мила затоа се бега од државниве болници те оставаат на некои сестри , студенти, се надевам дека добро изработила барем лежи си сега и одмарај. Ти дадоа ли антибиотици?