Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

201 vote(s)
    11.7%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

59 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

36 vote(s)
    2.1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

99 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.4%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

314 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

280 vote(s)
    16.2%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

57 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. babybubu

babybubu Популарен член

Браво за позитивните мисли, нека резултираат со успех!
    Во врска со ваучерот те читав дека дека стигнал на друга адреса, го чекам и јас мојот, ама уште нема ништо стигнато. Би требало ли да се јавам во Фонд да прашам дали ми е одобрен и пратен или да чекам?

NNA and WhiteAngell like this.
  2. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Да ви е жива и здрава ќеркичката, само радост да ви носи:l:

princessp and DELFINA81 like this.
  3. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Кај мене некако постепено одеше прафаќањето на реалноста дека тоа е нашата најдобра опција, прво поминавме време во природни обиди, па инсеминации и тн. И беше тешко многу често, кога гледав мајки со деца, кога во мојата околина ќе имаше трудница и сл, но да ти кажам и тоа поминува како самиот повеќе си ја прифаќаш ситуацијата. Поддршката од страна е добредојдена, но се случувало и некој да има намера да ме поддржи а всушност тоа што го кажува да не ми помага па и да ми одмага. Не секогаш блиските знаат да дадат соодветна поддршка. Многу е битно да се поддржувате вие двајца меѓу себе, да се храбрите и бодрите, и да се потсетувате со која цел сте тргнал по овој пат.
    Искрено се надевам дека што поскоро ќе ви се оставари желбата за дечиња.
    Само спокојно и стрпливо со себе :inlove:

Sienna_MK, blackstyle, NNA and 6 others like this.
  4. Marie86

Marie86 Истакнат член

Kako da se spravish ..... teshko e milaa ... veruvaj na site tuka sto sme mn im e teshko ... Site pominuvame okolu faktot deka okolu tebe trudni ostanuvaat po greshka ... pa kako trudnici praat muabet za nivnite problemi ... a tebe nikoj ne te prashuva kako ti e na dushata ... a tebe te obzemaa ljubomora , bes , gnev ... deka ete prirodno ne doaga kaj tebe i boli mnogu boli ... barash prichina sto si zgreshil vo zivotot i zoshto bash tebe ti se sluchuva toa ... Ama eteee taka trebalo da bidi ... SAMO EDNO ZNAJ ...NE SI SAMA ... vidi kolku ne ima ... ovoj problem veke e javna svetska tajna ... sekoj treti par ima problem so sterilitet ... Toaa e glavata goreee i borbaaa do realiziranje na zelbata sa detece ... Veruvaam i Veruvaaj deka ke bidi ... trnliv e patot ... ama se nadevam deka eden den ke zaboravime na bolkata koga nekoe malo bebule ke ni se nasmee ;)

5. CvetCvet

CvetCvet Популарен член

Да си се радуваш, си се дуплира важно(fingers)
    Со среќа да ти е:l:

6. princess5

princess5 Форумски идол

Јави се ако ти е одобрен за неколку дена стига (бидејки треба да се запази рокот кога го праќаат бидејки има нешто наведено Во рок од 8дена... затоа и брзо стига откако е одобрен )

babybubu likes this.
  7. Stara

Stara Популарен член

Честитки:party:

8. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Мене др.Билјана во четвртокот ме извести дека ми е одобрен, а во понеделникот веќе беше пристигнат на погрешна адреса, за среќа кај вистински луѓе и вчера ми го донесоа, си го земав :)
    Најубаво јави се прашај дали е поминат на комисија, дали ти е одобрен и ако си во можност оди лично земи си го, зашто стварно сме мизерија од држава.
    Ја имаа мојата адреса бидејќи претходно ми стигна писмо дома а сега ваучерот со мое име и презиме го пратиле на адреса на друга личност со исто име ама различно презиме, сега си размислувам можеби на моја адреса ќе пристигне некој сосема трет ваучер...

NNA and babybubu like this.
  9. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Девојки денес бев кај докторот и направивме уште една бета.. 98 :( а вчера 128.. друга лабораторија е ама пак не е добро.. изгледа пак ништо :(

10. Maya12

Maya12 Популарен член

Мила а зошто не направи бета во истата лабароторија?Мој совет да си направиш пак бета во истата лабароторија

11. Prinsess_Eva

Prinsess_Eva Истакнат член

Јас правев 2 пати во иста. Прво беше 51 па за два дена 128 (вчера) и денес бев кај докторот и тој ми даде д димери да испитам и вика ај и бета направи ми. И направив.. :( Утре треба пак во истата од вчера да направам.. ама искрено надеж нема, тоа е.. и да има разлика неможе да е толку.. така требало да биде..

12. Mirka_Miki

Mirka_Miki Истакнат член

Минатата недела имаше реагенси и на ГАК и Клиничка биохемија.

13. PositiveChild

PositiveChild Активен член

Здраво девојки, по првото неуспешно инвитро лани во февруари, каде резултатите покажаа кај сопругот лош спермограм, а јас имав хидросалпингс на десната туба и ми рекоа дека нема потреба да се отстранува, вчера бевме во друга клиника. Таму ни соопштија дека спермограмот е супер за инвитро со дијагноза астенозооспермија, но дека јас сум немала хидросалпингс, туку обична водна циста, на ехо нема ништо и моите јајници се хронично воспалени, мали по волумен и дека репродуктивно, имам оцена 4,5/10, наспроти гинеколошки 10/10. Ми рекоа малку да ослабам и дека мора да правиме пак инвитро со криопрезервација. Ме интересира дали некоја од вас имала вакво воспаление, како го решивте и дали треба да се реши прво, па да правам инвитро,или може да се прави инвитро и покрај воспалението?

14. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Девојки имате ли проверено ли хемостаза па да ми кажете дали се ок резултативе. Кога ми ги читаше имунолог резултатите од генските мутации повеќе обрна внимание на мтхфр ама не ми појасни дали имам предиспозиции за тромбоза, а на фактор VIII ми е мутиран едниот алел...
    Протромбинско време и артт ми се на горна граница...
    8783D439-11CD-4986-A483-15B8B8914EF4.jpeg

15. le.soleil

le.soleil Популарен член

Девојки, ми требаат информации за висок прогестерон на втор ден од циклус, од што може да биде покачен, дали пречи на ивф за квалитет и број на јајце клетки, за трансфер знам дека пречи. 1,56 ми е, пред неколку месеци проверив ми бил околу 1, а претходно секогаш убаво низок. На ехо нема цисти и перзистентни фолекули. Како малце проблеми да си имав, па уште ова ми фалеше ;(

Маја Т and Hoppe 2021 like this.
  16. princess5

princess5 Форумски идол

Дајбоже да се случи чудо и да се избори херојчето...(fingers)
    :hug::hug::hug: но ако не , тотално те разбирам истото го поминав пред н.г само што несподелив :(

Kris80 and NNA like this.
  17. princess5

princess5 Форумски идол

За ова најдобро трансфузиолог да си прашаш но штом е во границите Ок се...
    Јас сум со предиспозиции за тромбоза и скоро секогаш ми е скратено времето (затоа и примав клексани)
    Пс.ако сакаш прати ми го тоа од имунологија кога ќе ги видам моите ќе можам да ти кажам ;)

LunaGrey likes this.
  18. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Душо, навистина се надевам дека е лабораториска грешка /разлика во прашање. Сепак, тука сме и за добро и за лошо, да се поддржиме. Ако не биде овојпат, ќе биде следниот. Наше е да сме упорни и истрајни. Јас бев во слична ситуација и знам дека е многу многу тешко, но верувај ми, по некое време ќе смогнеш нови сили. Те :hug::hug::hug:.

Last edited: Jan 27, 2021
    spanija, Kris80, NNA and 2 others like this.
  19. babybubu

babybubu Популарен член

Се слушнав со докторката одобрен ми е ама дали е пратен не ми кажа. До сега нема стигнато по пошта ништо, дали утре пак да и ѕвонам на докторката или на централа да прашам дали е пратен?

IRBBB likes this.
  20. WhiteAngell

WhiteAngell Популарен член

Е не знам што да ти кажам, пробај ѕвони на централа, мене кога ми кажа дека е одобрен ми рече дека ќе ми го пуштат по пошта и толку беше муабетот.

Кога ти го одобриле ? Претходната недела или оваа ?