Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

262 глас(а)
    15,9%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Пробај и со пченична трева еден месец..кај мене имаше ефект

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BelataMasai

BelataMasai Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2019
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    1.082
    Moze da pises recept kako te molam:hug:

3. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Ја има готова во прав во аптеките за здрава храна и поголемите маркети.Една лажичка во часа со сок на гладно секое утро.

Прикачени фајлови:

• unnamed.jpg
      unnamed.jpg
      Големина на фајлот:
      19,8 KB
      Прегледи:
      40
    На Мишел*, Kris80, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Natali26

Natali26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2017
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    228
    Мојот ваучер го одобрија јупии, е сега дилемата е каде да го правам, Хаџи Лега ми е на мисла, некоја со мислење за него што правела ИФВ?

На Diva_ma, Martka, CvetCvet и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Девојки, дали некоја од вас сте имале искуство со доктор Димитров од Ремедика. Дали може да ми кажете какво ви било зашто имам неколку месеци што идем кај него. И понекогаш е многу тежок за комуникација. не можам никако да го седнам и да зборим долго време. ме гледа во ехо, све е ок и тоа си е тоа.Јас сакам да почнам со процедурите за ваучер, ама не сме никако со докторот во иста линија. Тој како да инсистира да продолжам во природен пат.. ве молам пишете ми за искуството со него

6. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Ама чекај малце. Ќе поднесуваш документи за ваучер за ин витро зашто ти така сакаш или зашто за тоа стварно има индикација? Што дијагноза имате за која е потребно вонтелесно опллодување? Се навратив на твои мислења од друга тема од пред само 2 недели и таму имаш пишано дека проблемот кај тебе е со метаболизмот на инсулин и шеќер и овулациите, дека Димитров те упатил на подетални испитувања и потоа ти дал терапија глукофаж со цел да ти се намалат и шеќерот и инсулинот и да ти се доведат во ред овулациите за да можеш да забреминиш по природен пат. Немаш проблеми со резервите и си млада. Ако тоа ти го кажал, значи дека смета дека кај тебе нема индикација за посериозна процедура како ин витро, но сепак ти си одлучуваш по свое дека тоа не е тоа и дека докторот не е во право и решаваш да почнеш процедура за ваучер? И тоа по само две недели од примање терапија? Не ми е јасно стварно. Ко да е ин витро земање брис па ми текна утре ќе идам ќе го правам.
    Зашто не пробаш неколку месеци да си под терапија, да смениш начин на исхрана, да бидеш физички активна, да ослабнеш (пишуваш и дека имаш вишок килограми), па да видиш дека ќе се среди и инсулинот и шеќерот и овулациите, па може стварно и ќе останеш трудна природно.

Не сакам и нема потреба да изигравам апологет на Димитров само затоа што јас сум негов пациент, ама стварно не разбирам како не слушате совети на доктор специјалист. Во краен случај, дури и да поднесеш документи за ваучер, нема да ти го дадат ако причината е само инсулинот, ако немате машки фактор. Ќе те вратат прво да направиш четири инсеминации.

Последна измена: 2 февруари 2021
    На kara.petra, NNA, Coco31 и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Сосема си во право. Целосно свесна сум за све што збориш и ти, и докторот. Јас имам две години и пол што се потрудим да се забременим. И освен целата процедура, и анализи што ги имам поминато, психички премногу оптеретувана се чуствувам последниве месеци. Знам дека сите овде поминувате низ исти моменти, знам дека има некои од вас кои имате и по големи стравови,но имам моменти каде што имам голема анксиозност поради ова работа, имам потреба да најдам друго решение освен само да чекам. Плус, јас имам поминато низ 2 циклуси на инсеминација, и еден циклус само стимулација (Во систина), немаше резултат, затоа и одлучив да променим клиника и доктор. Правев и диагнистичка хиперо/лапаро, ништо не најдоа. И веке на крај не сакам веке да чекам. ЈАС сама веке сакам да продолжам со друга постапка. Не е докророт веке, е до мене.

Инаку фала ти, имаш право во све што си пишала. понекогаш се наоѓаме во ситуација каде разумот целосно не издава, но тоа е проблемот кога немаш ништо друго во рака освен да чекаш. Позз

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Проблем со овулации поради висок инсулин и шеќер најлесно се средува, верувај. Од сите дијагнози со кои се соочуваме на ова наше ин витро патешествие, таа е една од полесните зашто постои ефикасна терапија, и со промена на начин на живот и самодисциплина многу брзо се постигнуваат резултати. Мислам дека напиша дека имаш само 27 години и разбирам дека си нестрплива, ама што да кажеме ние со 10 години повеќе и со 5 дијагнози повеќе од тебе и години лечење стерилитет зад нас? Биди трпелива, доколку се соочуваш со анксиозност, можеш да поразговараш и со психолог. Затоа ти реков, се нашол проблемот и проблемот воопшто не е толку сериозен, дај си уште некој месец, ама применувајќи ги сите совети и придржувајќи се до терапијата, па види како ќе биде. Ако не, па направи ги и додатните 2 инсеминации и после ќе можеш и ваучер да побараш.

На DaisyDream, NNA, simplegirll и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Jas odam kaj Hadzi Lega ... i so znam , ok e doktorot ... abe oni vo globala rabotat site po protokoli , ne smisluvaat topla voda ... barem jas taka msilam ... tie se sproveduvache na veke smisleni protokoli ... i neshto sto e trendi se primenuva ... i probuvaaat ... taka da odi napravi si muabeet ... chovekot e fin i vnimatelen ...

На Natali26, simplegirll и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  10. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Зошто мене тоа ми го кажаа телефонски кога се јавив, навистина не знам... за џабе фрлив 4000 ден... фала девојки.

11. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.561
    Не мислам дека си во право,во глобала терапиите се тие,ама има голема разлика од доктор до доктор.

На Лаура82 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Да прашам дали пред пункција ви мереле прогестерон, естрадилот ми е 2000 а прогестеромот 1.6 дали имате искуство да споделите се исплашив дали ќе има трансфер или пак ќе ми мерат пред трансфер прогестерон?? Хеллп

13. Njanje

Njanje Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2016
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    662
    Здраво девојки :)
    И јас сум една од вас што го оди трнливиот пат :whew:
    Ние сме со дијагноза азооспермија но благодарение на Др Александар Мицковски успеавме да најдеме материјал за ин витро :inlove:
    Арно ама кај мене излезе проблем, на ехо ми најдоа полип на матката... Мора да го отстранат со хистероскопија :(
    Ве молам споделете искуство, и како одат тие процедури со упати и тн..
    Ви благодарам

На Rosberi, DaisyDream, NNA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Hoppe 2021

Hoppe 2021 Активен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2021
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    167
    Хистероскопија закажи по државните болници ,јас пред две години се оперирав во Чаир кај др.Зоран,супер поминав ,задоволна од персоналот и хигиената најважно е што штедиш финансиски ,чини само 700 ден .со три вечери лежење.Упат од матичната,чисти брисеви,екг од матичната и толку.

На NNA, Njanje и tina2018 им се допаѓа ова.
  15. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.527
    Хистероскопијата е една од најлесните гинеколошки процедури. Јас направив во Ремедика поради сомнеж во ХСГ дека имам преградба во матката, и лапаро (поради мала миома во преден дел, надвор од матката). Испадна дека кај мене беше само диагностичка зашто докторот не најде преградбата, и формата на матката во хистероскопијата беше ок, и миомата е многу мала и нема потреба за интервенција. Не знам дали има разлика зашто кај тебе ке се отстрани полип. Сигурно ке се земе и материал за биопсија после. Ама како што сум слушнала, тоа би било полипектомија, нема ни болки ни ништо. Ке се оперираш со анестезија и за кратко време ке си можеш да продолжиш со нормално функсионирање. Не се плаши. Ако имаш можност, најстручен човек за ова работа е мојот доктор Димитров во Ремедика. Јас сум многу задоволна од него. И мислам дека нема подобар во ова работа од оној. Затоа топло ти го препорачувам. Само мора да платиш убаво :D:D

На NNA, princess5, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. MNoris

MNoris Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2015
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    447
    Здраво девојки, искуство и некои информации за Инвитро на природен циклус?

17. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Јас на ГАК го слушнат тоа на една девојка и го кажаа. А на клиничка Биохамија и мене не ми направија проб со упат од матичен.

18. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    247
    Jas kaj nego sum, doktorot e prevnimatelen, ne odi po sema tuku te sledi i vnimava na toa sto smeta deka treba.Odi konsultiraj se so nego, napravi eden razgovor,pred se treba da imas doverba vo doktorot kade sto ke pravis ivf.Mislam deka nema da zgresis dokolku praves kaj nego.

На NNA и Natali26 им се допаѓа ова.
  19. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Каде е тоа клиничка биохемија? Јас имам упат за гак од таму ми кажаа не може

20. Natali26

Natali26 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2017
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    228
    Веќе сум била кај него и
    Ти благодарам мила