Ја има готова во прав во аптеките за здрава храна и поголемите маркети.Една лажичка во часа со сок на гладно секое утро.
Мојот ваучер го одобрија јупии, е сега дилемата е каде да го правам, Хаџи Лега ми е на мисла, некоја со мислење за него што правела ИФВ?
Девојки, дали некоја од вас сте имале искуство со доктор Димитров од Ремедика. Дали може да ми кажете какво ви било зашто имам неколку месеци што идем кај него. И понекогаш е многу тежок за комуникација. не можам никако да го седнам и да зборим долго време. ме гледа во ехо, све е ок и тоа си е тоа.Јас сакам да почнам со процедурите за ваучер, ама не сме никако со докторот во иста линија. Тој како да инсистира да продолжам во природен пат.. ве молам пишете ми за искуството со него
Ама чекај малце. Ќе поднесуваш документи за ваучер за ин витро зашто ти така сакаш или зашто за тоа стварно има индикација? Што дијагноза имате за која е потребно вонтелесно опллодување? Се навратив на твои мислења од друга тема од пред само 2 недели и таму имаш пишано дека проблемот кај тебе е со метаболизмот на инсулин и шеќер и овулациите, дека Димитров те упатил на подетални испитувања и потоа ти дал терапија глукофаж со цел да ти се намалат и шеќерот и инсулинот и да ти се доведат во ред овулациите за да можеш да забреминиш по природен пат. Немаш проблеми со резервите и си млада. Ако тоа ти го кажал, значи дека смета дека кај тебе нема индикација за посериозна процедура како ин витро, но сепак ти си одлучуваш по свое дека тоа не е тоа и дека докторот не е во право и решаваш да почнеш процедура за ваучер? И тоа по само две недели од примање терапија? Не ми е јасно стварно. Ко да е ин витро земање брис па ми текна утре ќе идам ќе го правам. Зашто не пробаш неколку месеци да си под терапија, да смениш начин на исхрана, да бидеш физички активна, да ослабнеш (пишуваш и дека имаш вишок килограми), па да видиш дека ќе се среди и инсулинот и шеќерот и овулациите, па може стварно и ќе останеш трудна природно. Не сакам и нема потреба да изигравам апологет на Димитров само затоа што јас сум негов пациент, ама стварно не разбирам како не слушате совети на доктор специјалист. Во краен случај, дури и да поднесеш документи за ваучер, нема да ти го дадат ако причината е само инсулинот, ако немате машки фактор. Ќе те вратат прво да направиш четири инсеминации.
Сосема си во право. Целосно свесна сум за све што збориш и ти, и докторот. Јас имам две години и пол што се потрудим да се забременим. И освен целата процедура, и анализи што ги имам поминато, психички премногу оптеретувана се чуствувам последниве месеци. Знам дека сите овде поминувате низ исти моменти, знам дека има некои од вас кои имате и по големи стравови,но имам моменти каде што имам голема анксиозност поради ова работа, имам потреба да најдам друго решение освен само да чекам. Плус, јас имам поминато низ 2 циклуси на инсеминација, и еден циклус само стимулација (Во систина), немаше резултат, затоа и одлучив да променим клиника и доктор. Правев и диагнистичка хиперо/лапаро, ништо не најдоа. И веке на крај не сакам веке да чекам. ЈАС сама веке сакам да продолжам со друга постапка. Не е докророт веке, е до мене. Инаку фала ти, имаш право во све што си пишала. понекогаш се наоѓаме во ситуација каде разумот целосно не издава, но тоа е проблемот кога немаш ништо друго во рака освен да чекаш. Позз
Проблем со овулации поради висок инсулин и шеќер најлесно се средува, верувај. Од сите дијагнози со кои се соочуваме на ова наше ин витро патешествие, таа е една од полесните зашто постои ефикасна терапија, и со промена на начин на живот и самодисциплина многу брзо се постигнуваат резултати. Мислам дека напиша дека имаш само 27 години и разбирам дека си нестрплива, ама што да кажеме ние со 10 години повеќе и со 5 дијагнози повеќе од тебе и години лечење стерилитет зад нас? Биди трпелива, доколку се соочуваш со анксиозност, можеш да поразговараш и со психолог. Затоа ти реков, се нашол проблемот и проблемот воопшто не е толку сериозен, дај си уште некој месец, ама применувајќи ги сите совети и придржувајќи се до терапијата, па види како ќе биде. Ако не, па направи ги и додатните 2 инсеминации и после ќе можеш и ваучер да побараш.
Jas odam kaj Hadzi Lega ... i so znam , ok e doktorot ... abe oni vo globala rabotat site po protokoli , ne smisluvaat topla voda ... barem jas taka msilam ... tie se sproveduvache na veke smisleni protokoli ... i neshto sto e trendi se primenuva ... i probuvaaat ... taka da odi napravi si muabeet ... chovekot e fin i vnimatelen ...
Зошто мене тоа ми го кажаа телефонски кога се јавив, навистина не знам... за џабе фрлив 4000 ден... фала девојки.
Да прашам дали пред пункција ви мереле прогестерон, естрадилот ми е 2000 а прогестеромот 1.6 дали имате искуство да споделите се исплашив дали ќе има трансфер или пак ќе ми мерат пред трансфер прогестерон?? Хеллп
Здраво девојки И јас сум една од вас што го оди трнливиот пат Ние сме со дијагноза азооспермија но благодарение на Др Александар Мицковски успеавме да најдеме материјал за ин витро Арно ама кај мене излезе проблем, на ехо ми најдоа полип на матката... Мора да го отстранат со хистероскопија Ве молам споделете искуство, и како одат тие процедури со упати и тн.. Ви благодарам
Хистероскопија закажи по државните болници ,јас пред две години се оперирав во Чаир кај др.Зоран,супер поминав ,задоволна од персоналот и хигиената најважно е што штедиш финансиски ,чини само 700 ден .со три вечери лежење.Упат од матичната,чисти брисеви,екг од матичната и толку.
Хистероскопијата е една од најлесните гинеколошки процедури. Јас направив во Ремедика поради сомнеж во ХСГ дека имам преградба во матката, и лапаро (поради мала миома во преден дел, надвор од матката). Испадна дека кај мене беше само диагностичка зашто докторот не најде преградбата, и формата на матката во хистероскопијата беше ок, и миомата е многу мала и нема потреба за интервенција. Не знам дали има разлика зашто кај тебе ке се отстрани полип. Сигурно ке се земе и материал за биопсија после. Ама како што сум слушнала, тоа би било полипектомија, нема ни болки ни ништо. Ке се оперираш со анестезија и за кратко време ке си можеш да продолжиш со нормално функсионирање. Не се плаши. Ако имаш можност, најстручен човек за ова работа е мојот доктор Димитров во Ремедика. Јас сум многу задоволна од него. И мислам дека нема подобар во ова работа од оној. Затоа топло ти го препорачувам. Само мора да платиш убаво
Јас на ГАК го слушнат тоа на една девојка и го кажаа. А на клиничка Биохамија и мене не ми направија проб со упат од матичен.
Jas kaj nego sum, doktorot e prevnimatelen, ne odi po sema tuku te sledi i vnimava na toa sto smeta deka treba.Odi konsultiraj se so nego, napravi eden razgovor,pred se treba da imas doverba vo doktorot kade sto ke pravis ivf.Mislam deka nema da zgresis dokolku praves kaj nego.