Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

263 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Драги мои сите го одиме овој тежок пат, па ме интересира колку луѓе околу вас знаат за целиот процес,мајки,свекрви,другарки,роднини,комшии и слично. За мене и сопругот ова е интимна работа и знае само една другарка, никој од блиските, не сакаме да не тормозат нонстоп со прашања до каде зме, ќе биде ли, па зошто ме, па кога пак и слично, едноставно помирна глава и полесно ни е при секоја пречка или неуспех сами да си го пребродиме. Како е кај вас, колкумина знаат и ви прават дополнителен стрес и притисок?

На Bilka5T, NNA, Kateto333 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. LunaGrey

LunaGrey Популарен член

Се зачлени на:
    18 декември 2018
    Пораки:
    2.693
    Допаѓања:
    26.219
    Никој друг. Освен две блиски личности.
    И мене ми е ради притисокот, не сакам никој да ме прашува. Доволно е болен секој неуспех па уште да треба да го раскажувам.
    На некој му е утеха да разговара , мене не ми е.

На Nade-sunrise, NNA, Kateto333 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. leonora994

leonora994 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2021
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    449
    Za mene znae cvekerva mi i cvekervot, i 2 od moite drugarki, na majka mi i na tatko mi ne mu kazev, i moite braka nistо neznat, bideki ne sakam da gi sekiram, ako ne uspehem ne sakam da gi vidal tazni moite roditeli i mojite braka. jas i koga se operirav koga pravev Histeroscopy i laparoscopy nikoj ne znaese osven svekerva i svekrv mi, i maz mi normalno, bideki ako ke gi vidam tie tazhni jas ke bidam uste po tazhna

На NNA, zverkica и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  4. AnaMarijaAa

AnaMarijaAa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    656
    И јас истите симптоми ги имав во Јуни и си реков ајде пак ништо не бидна. Ама сега чекам секој момент да го родам

На Bilka5T, IRBBB, kara.petra и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Девојче полека без паника...
    Се додека не е чиста свежа крв нема место за паника кафеав исцедок е момност за имплантација,можеби си се гребнала дкколку ставаш кринон гел или сл,мене ми се имаше случено гребнатинка од кринон. Стомак исто боли и во бременоста. И јас како тебе мислев дека ви секој момент ќе добијам па имав успешно ивф. Почекај диши не брзај почекај за бета уште 3-4 дена. Сега релакс гали мешко и ужувај покриена си со терапија.

На IRBBB, NNA, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Не мисли на најлошо, може се работи за имплантациско.Кај мене беше исто.Имав кафеав исцедок на 7, 8 и 9 ти ден.На 8 ден веќе се разочарав и му се јавив на докторот, ми рече направи веднаш тест.Иако немав намера да правам толку рано тест, сепак го направив и тоа навечер.Тогаш си ги видов двете најубави цртки:)Ако си со бластоциста можеш да направиш тест и Дај Боже и кај тебе да биде успешно.

На IRBBB, NNA, L*G и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Кај нас само мајка ми знаеше дека спремам документи за ивф. Од кога средив почнав со стимулации кажавме и на свекрва ми свекор ми и неколку пријатели блиски. Потоа веќе дознаа скоро сите и искрено мене не ми смета за мене и сопругот тоа е најнормална работа, и драго ми е и што околината околу нас го мисли истото и ми беа баш голема поддршка.

На IRBBB, NNA, Hoppe 2021 и 3 други им се допаѓа ова.
  8. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Секако дека е нормална работа, но немам сила истото да го повторувам и раскажувам на сите нон стоп и да одговарам на сите прашања што ќе им текнат зошто не биднало и што се десило

На Nade-sunrise, Hoppe 2021 и AneSk им се допаѓа ова.
  9. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Ќе си правиш тебе како ти одговара и според тоа ти како се осеќаш. А и зошто мислиш дека нема да бидне?
    Само позитивност и се ќе биде :l:
    Мене ми беше прво и успешно некаде длабоко во себе верував и навистина беше, сега за некој месец ќе се спремаме за втора среќа за бртче или сестриче :muscle:
    А зоштда не па и тоа и тоа :D

На IRBBB, Nade-sunrise, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Верувај дека колку помалку знаат толку полесно.Кај мене за првото инвитро знаеа сите од родители, пријатели, познаници.Многу ми беше тешко после неуспехот кога сите имаа да дадат по некој совет или да ми кажат да се опуштам.Мислам дека не постои збор што повеќе го мразам од Опушти се:)За вториот трансфер исто знаеа доста луѓе но значително помалку.Само за последниот трансфер знаеа само моите со оглед дека мајка ми е доктор и ми беше потребна во целиот процес.Многу ми беше се полесно.Ова е само мое искуство, не значи дека е исправно, ама и сега да се вратам назад, не би кажала баш на никого и нема потреба никој да знае, зашто најчесто оние што не поминале низ ова, знаат и најмногу да повредат со своите коментари и совети иако ненамерно и несвесно.Јас баш овде на форумот ја најдов најголемата утеха и подршка и не верувам дека се ќе пројдев така лесно без членките од тука, кои најдобро ме разбирале и знаеле како да ми помогнат.

На Sienna_MK, KittyCat:), ZvezdicaLea и 19 други им се допаѓа ова.
  11. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Со 3 дневно сум затоа и уште порано е кај мене мислам за бета ама така ми рекоа да видиме утре, а ме загрижува и градите престанаа да ме болат незнам што да мислам веќе :(

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Па тогаш почекај, рано е уште.За градите не се секирај, мене воопшто не ме болеа и сеуште не ме болат, само на почеток ги чувствував како поцврсти.Дури имав и крварење свежа црвена крв во петта недела, неколку дена после позитивниот тест, па пак се беше добро.Знам дека е тешко, но пробај да мислиш позитивно.Навистина може да биде позитивен знак.

На NNA и Cloverrrr им се допаѓа ова.
  13. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Така е Маја, затоа никој не знае освен една другарка, кога ќе бидне ќе им кажеме на сите

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    2.618
    Ќе биде секако, а вие спремајте се па што побрзо да ви се исполни желбата

На NNA и Adams им се допаѓа ова.
  15. Adams

Adams Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2018
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    4.925
    Опушти се не барај симптоми, зошто навистина не постојат тоа се само психички. Еве да те утешам јас бев исто со тродневен ембрион тој беше и за напред и за назад беше еден и единствен па еве сега спие до мене. Ниту мене гради ме болеа цела бременост не осетив болка во гради, искрено моментално имам циклус ама градите ме убиваат од болка. Држам среќа да успееш и сета загриженост да биде напразно. И јас тука се паничев и кукав поготово кога ми кажаа дека имам 1 ј.к си реков тогаш готово смак света ама.. не било така се заврши добро а истото ќе се случи и кај тебе. Не ги заборавм никогаш зборовите на @dunika каде рече да се опуштам и да си купам еден букет цвеќе, па еве и тебе би ти го предложила истото зошто од тогаш еве веќе 2 години јас стално го применувам и да знаеш дека функционира и ќе те расположи

На IRBBB, AlicaInWonderland, NNA и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Фала ти мила на утешните зборови и баш ќе си купам цвеќе да ти кажам ќе си излезам после и си реков синоќа од коа се изнаплакав како е вољата на господ така нека биде од мене се беше направено што ми кажаа. ❤️

На IRBBB, NNA, Adams и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Kateruna

Kateruna Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2020
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    845
    За нас знаат сите блиски. Но јас како личност не многу објаснувам но чуствувам дека нема што да кријам. Но мојте блиски сите знаат до каде е мојата граница и не ме препрашуваат и не ми прават никаков стрес напротив се мојата голема поддршка. На работа исто така знаат дека сум во процедура и толку.

На NNA, zverkica, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Што се однесува до работа,јас имав многу спонтани и што и да ме прашаа им одговарав-Кога ќе биде ќе Ви кажам(се мисли кога ќе се породам),ич не ми чуе(lalala)(наша одлука,моја и на маж),од најблиските само свекрва и татко ми:inlove:и кога им кажавме дали е успешно или не добивме утеха а потоа и честитки.На другарките им кажав дека ќе имам проблематична бременост и дека не се знае до крај како ќе биде(ми дадоа поддршка без многу ука бука),имам супер другарки:*,останатите роднини и подалечни пријатели,кога се породив се надурлија што не им кажав дека сум бремена,него сум кажала кога сум се породила,па ука бука(facepalm)а јас си ќутев.Потоа нивните ќерки се породија и замислете и тие не ни кажаа дека се бремени и после роднините со подвиткани опашки-Ама Мартка знаеш ние не кажавме,ти знаеш како е,а јас кисело се насмеав:D,значи на свое боли:doh:.Значи тоа е нешто мое и на маж ако сакам ќе кажам ако не не:!:и тачка.Затоа мили мои,терајте го патот и терајте до целта,а другите кој ги шиша:emo:.Ви посакувам успех на сите(fingers):l:

На Alishan30, duffi, kara.petra и 21 други им се допаѓа ова.
  19. Elen@

Elen@ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2015
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    321
    Не се секирај тоа е честа појава во многу случаи кафеавиот исцедок мирувај колку што можиш повеќе,болките во стомакот можи се од хиперстимулација јас ги имам дури во 7 недела понекогаш,а за болките во градите и мене ми ги снема преку ноќ биди смирена и опуштена имај позитивна мисла нема правила за симптоми

20. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    2.584
    Фала ти мила, јас немав хипер мислам, имав само грчеви во цревата и тоа јаки после пункција и трансфер, а болката вчера почна како за добивање и исцедокот дури на 8 ден, еве денес само една капка на гаките а на бришење од синока нема и не бев за бета сепак оставивме да видиме како ке е денес и утре па Понеделник здравје ќе проверам и од време на време такво чуство како да сум добила денес исто имам. ❤️

На Elen@ му/ѝ се допаѓа ова.