Можеби има и различни облици кога е во прашање Т форма, незнам што да речам бидејќи и ја сум збунета. Даа, пишува на ХСГ декс е таа форма, али кога ке ја споредам сликата со други облици од Т форма, па и не е до толку тесна.. Ниту фонд ниту докторот Таше предложил нешто, во неа негледаат проблем, така испаѓа.
Мм е со дијагноза азооспермија, со претходно направена интервенција Тесе имаме замрзнато материјал уште за 3 обиди. Е сега не ми е јасно за второво ивф дали и сопругот треба да прави испитување на хепатит б ц и хив или сако јас? Зошто ми нема некоја логика ниту ќе остава материјал ниту спермограм ќе се прави... Ако некој знае да ми каже. Денес вртев во фонд не крева никој жив..
Провери си но покачените димери немора да значат прележан ковид туку има и др причини зошто можат да се покачат...(од искуство-мн порано пред да се појави ковид) најдобро да се консултираш со трансфузиолог...
Јас за втор ваучер поднесов само извештај од биопсија, ништо друго од него. Тоа се прави еднаш и тој извештај ја опишува неговата состојба. Мислам дека нема потреба он ништо да испитува. Мене така ми одобрија.
Devojki, kolku dena posle punkcija vi nastapi menstruacija ? Pravev punkcija pred 20 dena, ne dojde do transfer zosto ne uspeaja da izvadat niedna jajce kletka. Bas zelno iscekuvam period ovoj mesec, dali i na vas vi docnese ?
Здраво некој со искуство да ми каже дали од декапептил може да се деси да се одолжи циклусот, да касни? Плус правено и скречинг , дали и од него може да касни?
Жал ми е, @Cloverrrr еве, ти се придружувам и јас. Мојата бхцг по крио трансфер е НУЛА. ZERO. NADA. Уште од 8ми ден ми почнаа симптоми за добивање, исто како што ми се случува секој месец, телово многу добро си го познавам и знаев дека I need to brace myself for the worst. Прво еден домашен тест негативен, па ај уште еден, па ај уште еден по тој и така додека не ги потрошам сите до еден што ги имав купено, и на крај бета за да се стави крај на агонијата и да прекинам со повеќе непотребна (и скапа!) терапија. 10 месеци оставив меѓу пункцијата и трансферот мислејќи дека ќе го доведам организмот во совршен баланс. И некако изгледаше така. Одлични ембриони, одличен ендометриум, среден инсулин, одлични хормони, среден шеќер, покриена со клексан за секој случај поради мутации, иако имав перфектна хемостаза и д-димери 2 дена пред трансфер. Да не почнувам за ригорозното придржување до здрава исхрана и планирање оброци, умерена физичка активност (возење точак, пешачење, јога, планинарење), неконзумирање алкохол, исфрлање средства кои содржат хемикалии од употреба, ама ете, за жал не постои никаква гаранција! Мислам дека особено ме скрши тоа што е бхцг немерлива, мислам дека многу полесно ќе го пребродев сево ова, да завршеше барем како биохемиска бременост. Нулава ме уништи. Ќе одам на консултација дека следно би сакала да направам лапаро-хистероскопија, па потоа или нов крио, или ќе идам скроз на ново ин витро. Тоа е. Ве поздравувам сите, и оние што се моментално или ќе бидете во скоро во исчекување и ви посакувам среќа и солзи радосници!
@ladystardust мила Тотално те разбирам се совршено и по "книга" и на крај ништо ...верувај уште полошо е кога ќе почне да расте бетата па се намалува НЕОБЈАСНИВО Исплачи се одмори се ,собери силии и откажување нема Кај мене доцнеше циклусот но неколку дена (др.мислеше а и јас ,дека од него)
Мила мој совет да си отидеш на консултација кај двајцата и да си одлучиш самата тоа е најбитно ти да чуствуваш доверба кон докторот.Јас лично би ти препорачала Плодност
целосно те сваќам. Тешка е борбата и финансиски и психички...секако! Без врска е помислата дека некои остануваат бремени во секаква состојба. И колку и да контролираш се осеќаш како да е ова лотарија и статистика. Како и да е одиме напред до успех
Офф мила исто и јас бев баш на 8 ден почнав да ги осекам симптомите за добивање и малку као добив некоја верба читајќи искуства уназад за кафен исцедок као имплементација ама кај мене не било тоа и ново разочарување, ама мора да ја исправиме главата и нема откажување. И јас сум кај Димитров се мислеше дали да ми врати на 3 ден ради естрадилот после пункција и сепак одлучи така ама тоа била вољата, едноставно нема да се откажеме заедно ќе одиме напред, што вика мојот мм до 50 ќе се обидуваме( иако не ги разбира мн репродуктивните работи кај жената) барем ме бодри да собирам сила за следно. И едино што знам е дека за крио трансферот ама на никој нема да кажам само јас и тој и тие две недели off phone па што сака нека биде. Едноставно мислам дека има луѓе мн завидни и ми пренесуваат таква енергија. Ќе одиме напред мила и ке успееме ќе видеш ❤️ Hugs and kisses
Извештајот го имаме да ама не ми беше јасно тоа. На страната на Фзо пишува истата документација со плус извод од првородено дете
Zdravo, Jas vrska nemam kako odi procedurata so fondot. Znaci pocnav so ivf na privatno, imam stignato samo do punkcia bidejki ne se oplodia jajce kletkite. Pocnavme pak so procedurata posle mesec,predhodniot mesec dadov poveke od 1000 evra samo za inekcii (gonal f pen,cetrotide),ovoj mesec pravime na priroden medificiran ciklus inekciite do sega me cinea okolu 500 evra (Meriofert,Cetrotide),dali ima sanci nekako da se vratat parite od fondot za inekciite samo,trebase li predhodno da napravam nesto ili voopsto ne gi pokriva fondot. Ili dali moze da mi objasnite detalno ako i ovoj pat nemame uspeh sto treba da napravam za da apliciram za vaucer bidejki vrska nemam.
.. i da ve prasam na priroden modificiran ciklus do kolku jajce kletki e mozno da se vadat? Mene dr. mi rece ke vidime ako e mozno 2 da izvadime
Не се рефундираат парите за инекциите. За документите за апликација за ваучер можеш да разгледаш на страната на фзо. Во образец 2 ги има наведено сите, само за инсеминации ќе видите дали ви треба. Тоа зависи и со каков проблем сте и од предходна историја. Во образец 4 е наведено што покрива ваучерот. http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=B5C974629F170249B59B83F25792321F
Ти следуваат 3 ваучери...ако не дај Боже не бидне потребни документи ти се: Хормони 3 ден,хив,хепатит за двајцата,4 инсеминации,2 спермограма,крвна слика со седиментација за тебе,хсг,3 и 4д ехо,пап тест и брисеви,сето тоа не постаро од 6 месеци(освен пап и спермограм до 1 година).