Fala ti srcka. Jas imam napraveno samo 1 insemenacija sto bese neuspesna.Pred 8 meseci imav spontana ekstrauterina bremenost, i zavrsi so laparaskopija mi ja izvadija levata tuba. Ne znam dali ke mi pobarat uste 3 insemenacii? Ili dali ima sanci so vrski nekako da mi odobrat vaucer. Da receme deka ke mi odobrat sto treba da napravam drugo? Dali odma mozam so vaucerot da napravam primer invitro ili se ceka .jas pravam vo sistina,dali sestrata treba da ja izvestam ili kako posto stvarno vrska nemam kako odi procedurata.
Ти посакувам среќа и успех. Најдобро е да појдеш кај матичен гинеколог и ќе ти објасни кои документи ти требаат за ивф. Имаш образец и на страната од фзо. Ќе приложиш документ од едната инсеминација и документ дека ти е отстранета едната туба па нема да ти бараат други инсеменации. Најдобро е да одиш кај матичен да ти даде упати што да испиташ. Ги носиш документите во фондот и ќе добиеш известување за неколку недели. Фондот покрива дел од терапијата имаш на страната на фзо детали што и како.
jas posle 4 dena dobiv menstruacija, i vo toj moment kazav fala bogu sto ne pravev transfer pred tihe denovi
Jas 13 den od punkcijata dobiv.Bas mi e zal,znam kako e bidejki i mene mi se slici istoto,mi izvadija 6 jajce kletki a ni edna ne se oplodi.
ne mila jas imam 4 embrioni, ama dr mi rece ke pravime punkcija a trabsferot ke go odlozime za nekoj drug mesec, i posle punkcija vednas, mi dojde ciklot. Znaci dr ima pravo na se sto kaze
Izvini srcka sakav da mu pisam na druga.Bas mi e milo sto imate 6 embrioni,jas edvaj go cekam toj moment da mi kazat deka se oplodia jajce kletkite i dojde do embrionit.
Девојки, ме интерсира дали некој знае, дали 100% односно 50% се пренесува генот од донираната јајце клетка, или нешто се добива некој процент и од тој што го носи бебето? Чиста љубопитност, иако тоа ми е најмалку важно...
Најубаво јави се во фондот прашај дали ти требаат плус три инсеминации,ти секако ќе им приложиш документ од лапароскопијата...за врски искрено не знам ,за 1 месец се одобрува,штом го земеш од кај матичната земаш упат и оди во болницата и извести ги дека имаш ваучер..ти следува одредена терапија,3 мерења на хормони,пункција и трансфер.Е сега обично треба 6 месеца да поминат од претходното,ама тебе бидејќи ти е на приватно во фондот не мора ни да знаат мислам.
Нас секој пат ни бараа хепатит б ц и хив не постари од 6 месеци и за последново ивф направивме и двајцата!
Извинете што упаѓам вака, кои мерења на хормони ги покрива фондот ? Јас претходната недела мерев естрадиол за да видиме дали е во ред и да продолжиме со стимулации и ми го наплатија тоа...
Фондот покрива само 3хормони дал (3пати ќе биде истиот испитан или со едно земање пр.прогестерон и е2 = тоа ти се два... што би значело после 3те се наплаќаат)
Во тој образец пишува три пати а не три хормони и малце е двосмислено ама еве ќе цитирам тука Ја ова го разбирам како 3 пати е2 во долг протокол, ама за краток е три пати за било кој од наведените хормони. Мене ми тестираа е2 и п4 на втор ден, и после е2, лх и п4 пред пункција. Не доплатив ништо.
Јасно,но колку што се сеќавам во темава пишувавме порано за тоа дали се 3боцкања или 3хормони... и мислам дека поради тоа имаше дека доплаќаа членките понекогаш 1-2хормона...
Море на некого му одговара да е вака нејасно целосно. Низ темава имам прочитано различни искуства да добие човек впечаток како им текне така да си наплаќаат. А тој закон/правилник за ивф треба сериозно да се смени. Едно чудо нелогични работи има. Клиниките имаат повеќе искуства сега, треба да се прилагоди. Да не има чуено некој дали девојките од здружението имаат некој прогрес на тој фронт?
Мене до сега ми тестираа само е2 на втор ден и тој ми го наплатија... Дали треба да се нагласи дека сме преку фонд не знам... они во лабараторија воопшто не ни прашаа само им го дадов планот од докторот и толку