http://www.fzo.org.mk/WBStorage/Files/Obrazec_1-Barawe_za_BPO.pdf Во образецот се наведени сите документи кои ти се потребни. Бидејќи си со отстранети туби за тебе нема да се потребни хсг и инсеминации. Ќе го приложиш извештајот од интервенцијата. И документите што се наведени тука. Што се однесува до исхрана, препорачливо е да се избегнуваат производи со висока количина на шеќери, како слатки, бел леб, пици, газирани и вештачки сокови, да се избегнуваат пржени работи, црвени меса и да се внесуваат што повеќе зеленчуци, овошја, житарици. Во it starts with the egg ја препорачуваат медитеранската исхрана. Ти посакувам многу успех!
Devojki, ovie posledni meseci, nekoja od vas sto ima napraveno IVF vo remedika ako moze da mi gi kaze od prilika cenite za postapkata. Kolku vi kostalo od prilika komplet. Zborim privatno, ne preku fond..
Mnogu mi e zal za site sto sme vo vakva situacija, jas iskreno sum iznenadena I razocarana od se poveke neuspesni invitra kolku citam po forumov mislev toa za inseminaccii neuspex pa aj nekako, ama ova ne mi e jasno I jas imav neuspesno invitro, 8 jajce kletki dolg protocol 5 se oplodija ama 4 se razvija do blastocysta I na 5 den mi vratija 2 a dve zamrznavme. Terapija 2*400 utrogestan, 100 aspirin, 2*2 estrofem 1*5 dekortin, metilirana folna b6 b12 I kleksan od 0.4 Dopolnitelno deka godina si pijam vitamin e,d,zink I edna's nedelno selen I magnesium a koristam I polen I need.Lezev strogo 1nedela samo jadenje I wc posle edna nedela se izbanjav mi bese strav I posle nedela dena se razoduvav po soba I tolku.12 den beta <5 I ajde uste edna's 14 den 0.1 beta razocaruvanje vo beskraj transfer bez problem I punkcija bez problem se pravev kao skolski I nisto
Remedika, prof. Dimitrov Jas imav bolki 24 casa posle transferot sum primila 5 infuzii, verojtano toa vlijaelo nesto i ete deneska uste hcg napraviv i nisto..
Da se nadevame vo idnina ova da ne se povtori doktorive sto gi imame vazat za iskusni e sea do sto e gospod znae
Јас сериозно мислам дека доволно темава беше мрачна и е време да почнат да светат позитивни тестови и да летаат високи бети.
Нова сум на форумов, но верувајте како да ја познавам секоја една од вас. Почнав да ги читам искуствата од 18.01 кога ми беше денот на трансфер. Сакам само да ви кажам дека ВИ СЕ ВОСХИТУВАМ на сета сила, храброст и истрајност. Ние си знаеме се низ што сме поминале.. Мојата прва постапка заврши со биохемиска бременост-прва бета 80 со надеж дека ќе расте, втора бета по 3 дена - 65 и прекин на терапија по налог на докторот. Денес официјално го изгубив ембриончето. Но, веќе се надевам за следниот циклус, за нова шанса. Велат, и по најтемната ноќ доаѓа ден со најсветло сонце! Сигурна сум дека сите ќе не огрее!
Јас правев преку фондот, ама сеа дека не ми се чека уште 6 месеци за втор обид, планирам да одам приватно, но само со кломифен стимулација. Имам информација дека пункција каде е вклучено и оплодувањето чини 34.000 денари. Замрзнување по ембрион 9.000 денари. Трансфер 32.000 денари. За жал не знам да ти кажам за терапијата колку би било.
Доколку се работи за класично ин витро (долг или краток протокол) пункција со оплодување е 50.600 ден., а само стимулациите се ~ 1000€. Плус се мерат и хормони на неколку наврати, еден кошта 900 ден. И плус трошок е и терапијата по трансфер.
A Imas informacija kolku pauza treba da se pravi oti sepak hormonska terapija imame primano I ako Pak se odi od pocetok pa ke treba hormonska terapija, nekoja pauza se pravelo ama kolku e taka pauza neznam jas uste moj doktor ne sum go prasala a I planiram da rasprasam samo transfer na zamrznati kolku e pa moze da se razmisli
Мене докторот ми рече на третиот циклус може да се почне со нова постапка. Јас одморив уште еден месец после тоа.
Не знам, но верувам дека зависи каква била постапката,стимулацијата и исходот. Фондот наш се води по насоки на светската здравствена организација. Мене оваа опција ми ја предложи докторот, бидејки не можам да чекам 6 месеци. Значи само кломифен и пункција после овој циклус ( здравје тоа е наредниот месец), а трансфер месецот после. Тоа би било некако после 4-6 недели, така наоѓав и на нет као back to back циклуси. А ако имаш замрзнати, тогаш мислам може веќе од следниот циклус, само естрофем да ти дадат за подготовка и трансфер.
Девојки нели сега Амх одеше и на државно? Ја прашав матичната рече не знаела мислела дека не, ама демек утре ќе прашала.
Оди на државно, јас пред две недели испитував на Клиничка биохемија заедно со пролактинот платив 250денари.Ти треба само упат од матичниот гиниколог. Прашај само дали имаат реагенси.