jas otidev vcera na doktor, i jas ke pravam transfer vo ovie denovi so dve embrioni ama endometriumot mi bese 7, i doktorot mi rece barem 8 mm da bide i posle ke go pravime transfer, jas mislam deka mnogu malku e 5mm.
Да, еве и кај мене беше така вчера на прв ден од циклус. Парчињата кај мене се од кринон гелот кој сега се исфрла. Ако си користела и ти таква терапија, верувам дека е тоа.
Jas bas se zainteresirav za pgd I pgs I predmalku vrtev u new born da se rasprasam informativno bidejki samo oni gi nudat I mi kazaa deka ne pravat oni analiza se nosat vo turcija ama pravat samo kaj parovi kaj koi ima indikacija odnosno kaj koi vo familia ima takvo zaboluvanje I toa e ispituvanje na 4-5 hromozomi ne pravat kaj site parovi sto barat a od drugs strana nemat indikacija odnosno nepravat kaj parovi kaj koi e se vo red po toa prasanje. Potoa prasav a vo slucaj da Sakam da se napravi skrining na embrion od bilo kakva genetska anomalija iako vo familia nema takvo zaboluvanje cisto radi sigurnost deka embrionot e ok, rekoa deka dosega ne pravele odnosno ne nudat takva usluga iako ja ima vo evropa ama kaj nas sega za sega e nedostapna.A era test ima vo plodnost bitola po licenca na nekoja spanska labaratorija go pravat.
Тоа е најголемиот проблем кај нашите клиники, немаат нови методи, а знаат огромни ценовници да прават. На сите исти терапии, без подлабока анализа на проблемот, нема усовршување на тоа поле,а медицината оди напред секој ден. И се така во круг и нормално годините си поминуваат. Прашував и во Грција и Чешка, ем најразлични методи ,ем цените исти,дури и пониски. Ќе чекаме да биде подобра состојбата со пандемијата,па ќе пробуваме и надвор., сепак истите пари ги даваме и овде. Како и да е,мораме да дојдеме до целта.
Сите клиники имаат опција за ПГД во странска клиника доколку кај парот постои индикација за тоа (проблеми со кариотипот на некој од партнерите), не само Њуборн. Ремедика конкретно за предимплантациска генетска дијагностика соработува со клиника во Софија. Биопсијата ја прават ембриолозите во Ремедика, а примерокот се испраќа на анализа во Бугарија.
So pgd se pravi i hromozomsko ispituvanje ne samo dokolku kaj parot postoi indikacija za toa. Mnogu posle zabremenuvanje pravat nifti test za hromozomski abnormalnosti iako i dvata roditeli nemale nikakov problem.Vo mnogu evropski drzavi pgd e rutinsko, a i posle toa nema potreba da se pravi eve na pr.nifti test. Kaj nas i vo remedika ima zeni so nad 4 neuspesni ivf ali ednostavno ne go nudat ni pgd nitu era test koj vo momentot go ima samo plodnost.Sigurno deka i sistina i remedika moze da gi pravat no ete nema nisto od toa.
Значи многу ми е јасно како и кога се прави ПГД и дека е пракса во свет која рутински се прави пред трансфер без исклучок, зборам дека нашиве клиники го прават САМО во случај кариотипот на еден од партнерите да не е во ред. И тоа ете го кажале и во Њуборн. Кај жени по 38 година бројот на анеплуоидни ембриони е дури 80%, кај жени над 40 тој процент е уште поголем. Нифти, Панорама и други тестови силно се препорачуваат и прават и кај нас доколку жената е над 35 години. И тебе ќе те замолам ако можеш да пишуваш кирилица, како што е правило на форумот. Погоре на членката и дадов насоки како да инсталира.
Ок значи исто збориме грешно сум те разбрала затоа и дадов подетално објаснување знам нашиве клиники што нудат.....
Се надевам верувај веќе ни сили немам ,сите специјалисти ги поминав ,не се најде ќаре за мене .Ама нели надежда последна умира се надевам еден ден ке дојде денот да се израдуваме сите до една
Еве една голема гушка Верувај ќе дојде и твојот ден, господ има план за сите за нас, ние сме многу силни и борбени жени и за тоа сме одбрани баш ние да го одиме потешкиот исцрпувачки пат и кога тогаш бог ќе не награди и ќе ни ги наполни рацете и куќте со бебешки плач
Не би и препорачала да ризикува со толку тенок ендометриум. Прво нека прима терапија за задебелување на ендометриум(во мојот случај беше естрофен) па другиот месец доколку и се здебели нека прави, но обавезно поддршка со утрогестан вагиналети наутро и навечер. Мене за еден месец од 5мм Со терапија наредниот ми беше 10мм! Нека не брза...мој совет
Многу ме нервираат доктори, кои тоа од ракав одма го кажуваат без да проверат дополнителни работи. Прво, мора да се испита прогестерон на 21 ден за да се види дали имаш овулација! Ако овулираш и имаш редовен мензис, иако имаш такви резултати МОЖЕШ да останеш бремена со ТВОИ јајце клетки! Има и многу видеа на youtube, од доктори и парови кои со ниско амх и високо фсх останале бремени, нооо со ПРАВИЛНА терапија и индивидуален пристап... извини кој др беше што ти кажа такво нешто?
Ви благодарам на сите. И ги испратив со screenshot сите ваши мислења. Мислам дека ќе откаже. Имајте убава вечер.
Здраво женски вие шо се боцкате со мериоферт како ги ставате мускулно или стомак мене сестрата ме праша како сакам да ги клавам и јас и реков стомак ама сега некако срав ме фати сестрата кај шо се боцкав ми вика да не си грешка овие не се за во стомак
Може и во стомак и во рака и мускулно,јас ги ставав во рака ама слабо реагирав и потоа сменав мускулно и имаше поголем резултат.
Здраво на сите. По подолго читање ви се придружувам и јас на темава. Поводот за тоа е неуспешно прво ин витро после трансфер на тридневни ембриони (негативна бета). Сакам да прашам дали некоја од вас има искуство со ин витро на модифициран циклус? Какви и колку отприлика стимулации се примаат, каква терапија ви давале после трансфер? Ви благодарам.
Jas predhodniot mesec pravev ivf stignavme samo do punkcija se ne oplodia jajce kletkite.Posle ciklusot me vide dr.na 8 den i mi rece posle dva dena pak sa me vidi za da mi zakaze punkcija.Posle dva dena vide deka mn malce se zgolemeni 2 folikuli i mi rece ke bide so modificiran.znaci od 10 primiv Meriofert 3 dena po 1,posle koga ke vide pak na eho mi rece uste ne se zgolemi tie dve folikuli i mi dade uste 5 dena po 2 inekcii Meriofert na den da primam i Cetrotide. Deneska bev pak na kontrola mi rece deka izgleda samo 1 folikul ke izvadime bidejki toj ja postigna goleminata a drugiot poleka raste,i mi zakaza punkcija za ponedelnik.