Zdr devojki, ke pravam za prv pat ivf, ama endometriumot mi e 5.6 mm, dali moze da bide problem za uspesno invitro???
Дали некој знае комисијата во фзо во кој ден од неделата се состанува? Порано беше мислам во четврток.
@Ivana#IM во ред, фала ти на деталното објаснување. Јас во мислењето не видов маркетиншки трик, баш напротив, видов директно и незаобиколено фаворизирање на еден единствен доктор и една здравствена установа наспроти друга и недостаток на аргументи. Јас само би сакала да посочам на некои други разлики меѓу болници како Систина, Ремедика, Плодност од една страна и Њуборн од друга за да не остане впечатокот дека во Систина се бездушници, бидејќи кај многу што читаат вакви и слични постови делува сугестивно и ја разнишува самодовербата дали стварно ја донеле правата одлука да отидат во оваа болница или дали можеби требало во друга. Систина и Ремедика се комплетни болници со операциони сали, каде докторите кои прават ин витра паралелно и вршат сложени хируршки зафати и операции, каде следат ризични бремености и прават царски резови, каде оперираат бенигни и малигни дијагнози, од цисти, тумори, каде отстрануваат ендометриози и хидросалпингс, прават дрилинг и рејувенација на јајници, вршат милион различни гинеколошки прегледи и ред други работи. Њу борн од друга страна е центар за лечење инфертилитет кој нема операциона сала, каде единствено се прават поедноставни зафати како хистероскопија и скречинг, каде не се водат бремености и вршат пороѓаи. Па од таму е сосема јасно и разбирливо зашто односот на персоналот и нивниот пристап кон пациентите е друг, личен и индивидуализиран (таму во најголем процент одат единствено парови за лечење инфертилитет) и зашто едноставно фокусот во работата и сите ресурси што ги имаат на располагање се насочени конкретно на едно единствено подрачје. И конечно, зашто тајм менаџментот е полесно изведлив. Не знам за тебе, ама јас секое идење во мојата болница одново се воодушевувам и на докторите и на сестрите и им се восхитувам како воопшто успеваат да војуваат на куп различни фронтови истовремено, под таков притисок на илјадници пациенти на дневно ниво со најразлични дијагнози и состојби. Како воопшто постигнуваат и по која цена? Дури и огромните плати што ги земаат не се доволно по цена на здравјето што сигурно секојдневно го губат. А за таква работа во таква стресна околина треба стварно да си многу силен. Во мојот случај пред некоја недела трансферот доцнеше еден саат зашто мојот доктор го повикаа на итен царски рез, и ако веруваш 2 недели подоцна кога отидов на консултација повторно го чекав два часа зашто пак беше на итен царски рез. До мене исто го чека пациентка за фоликулометрија, до неа друга има предоперативна консулатација, трета трудна пациентка го чека за скрининг, девојче со цисти исто чека на преглед... На ехо преглед во меѓувреме исто го чекав саат и пол бидејќи правеше лапароскопија. И се трудам тоа да го разберам, има многу пациенти со многу проблеми, многу поголеми и од моите и едноставно не смеам да си го земам тоа лично и при срце зашто не ми било обрнето внимание и не сум добила ВИП третман. Сфаќам дека има многу пациенти, и на сите треба да им се помогне, без разлика каква е дијагнозата. Докторите се тие, 5-6 на број и стварно не можеме да ги клонираме. Единствено на тоа сакав да укажам, поради различните дејности на споменатите институции, не треба да се гледа толку црно-бело на работите и да се тврди дека овие се цареви, а овие другиве тотално нехумани и незаинтересирани, и при тоа треба да се има разбирање за сите оние што моментално целата своја надеж и сонови ги полагаат во оние „нехуманите“, „бездушните“ и „непосветените“. Те поздравувам и ти посакувам среќно и лесно да ти мине бременоста.
Maticen opst lekar ili pak maticen Cestitki od srce I samo ubavini zosto da go brises postot ti spodeli svoe iskustvo, I ne si prva so uspesno invitro jas imam kolegi I koleski od rabota so uspesno prvo invitro I vo remedika I vo Sistina, sekoj so svoja srekja nekade toa e prvo invitro nekade vtoro treto zavisi od organizmot na zenata od terapijata od mnogu faktori. A vo pravo si deka nie sme ranliva kategorija I pristapot treba da bide ohrabruvacki I motiviracki oti tezok pat odime taka da kaj si custvuvala sigurnost nadez tamu si otisla koj I da bil doktorot
Фала ти @DTN , сигурно е така дека нема правила. Само мене ме буни што е многу помалку и од регулар циклус...Како и да е, тераме. Поздрав
Женски...дали од вас има некоја што поднесувала документи за ин витро за второ дете , а првото да и е зачнатао по природен пат. Барајќи на страната на ФЗО наидов на еден дел каде како што јас разбрав не следува ваучер , но од друга страна на обрасците не се бара таков податок , само извод од првото дете ...секако ќе им пишам меил , но можеби некоја од вас имала такво искуство
Одговорив но не на вашата порака, Точно така, се слагам. Но темава е вештачко оплодување, па како таква установа специјализирана само за тоа, третманот е поразличен. Токму затоа и ги препорачувам! Не се растргнати на милион фронтови, туку фокусот им е тука и сехга.Па нели сите сакаме убав третман и човечки однос? Како и да е, далеку од тоа дека немаат успеси или не се добри и останатите, јас моето искуство го споделив и моето мислење. Поздрав и на тебе и ти посакувам само успех!!
jas se soglasuvam so se sto ti pise ove, bideki jas pravev laparoscopy i histeroscoky vo sistina a doktorot posle operacijata nitu dojde da me vide kako sum, a vo new born jas punckija imav doktorot dojde da me vidi plus mi dade negoviot broj i mi kaze koga da ti trebam za nesto javimi se, sestrite bea kako seker, mnogu slatki i toa sto me cudi e deka mi go pamtat imeto koga me vidat, tie se mnogu lubezni a za Trajkovski sto da kazam za toj covek, dobro sto go imame vo MK, bideki ako go nemavme ovde jas vo Amerika ke odev samo da ja pravam ivf kaj nego.
Колку убаво напишано.Апсолутно се согласувам со тебе за докторот.Верувам дека другите клиники имаат подобри услови и повеќе персонал, имам искуство и со едните и со другите.Но во целиот тој тежок период што го поминав најважно од се ми беше односот доктор-пациент.Лично сметам дека таков доктор како др.Трајковски многу тешко може да се најде во нашата држава.Мене тоа ми беше најважно затоа и се решив за него.Покрај тоа и неговата стручност секако е неспорна.
Лејди,до некаде си во право ама и не,јас најпрво во борбава отидов кај Петановски,со препорака пратена,се набрзина,чекање со саати,па јас Тофоски на ГАК не сум го чекала толку. Ми дава број пиши во секое време а ниту еднаш не ми врати на порака,на seen ме оставаше,пак ќе споредам Илиевски од Чаир секогаш ми беше достапен на телефон,па зошто одиме во приватно? Растргнати биле? Па нека не се,како може Трајковски да не води бремености? Па нека си се средат и организираат во другиве клиники,нека си го менаџираат персоналот,логистика 0 имаат а цени глава боли,Плодност е слично,во Систина не стапнав. Не сакам со ова да влијаам на нечија одлука,секој си знае за себе,секој си има бонд со својот доктор,ова е моето резиме од 4 год акање по овие врати. За Трајковски немам што да додадам на се погоренапишано.
Луѓе знам дека докторите ги гледаме како богови се молиме и крстиме на нив ама малку некои претеруваат во нивното фалење. Грубо и дуру смешно звучат некои коментари кога некој друг ги чита. Во ред е да се каже личното искуство од некој доктор дали си задоволен или не ама да внимаваме малку да не претереруваме со фалењето
Јас и ти баш истиот пат го имаме поминато.Истото можам да го кажам за Петаноски.Цела година бев кај него.Морам да кажам дека е навистина прекрасен доктор и човек, но толку многу е растргнат на сите страни, што воопшто немаше време да ми се посвети како пациент.Само за инсеминација имам чекано по 4 часа.Што не треба и не смее да биде така.
Постов ти е полн небулози... зошто грубо и смешно да звучи да пофалиш доктор ако заслужил? И до каде е границата да не се претера?
Навистина незнам можеби не сум во право и јас ке го избришам и мојот коментар ако треба ама на некои постови навистина се изнасмејав
Баш поради ова, во потполност се согласувам со постов и со @ladystardust . Сите имаме различни искуства од сите болници и доктори и доста разочарувачки може да влијае на тие што се во постапка. Несакам ниту една болница да коментирам, ниту пак доктор, ќе кажам само дека сите кај што сме успеале, тие ќе ги пофалиме, што немора да значи дека со друг ќе биде така. Мене лично, не ми е дојдено до тоа дали докторот или сестрата ќе ми се насмеат, разбирам дека и они имаат денови, што ако сега не ми објасни ако го чека итен случај, ќе ми објасни нареден пат. Но тоа не е тема на муабетот, ако некој хо интересира, може да се пише во порака.. Важна е довербата која се осеќа само што ќе стапнеш негде и затоа нон стоп се коментира да се оди на консултации, па со кој доктор ќе кликне со тој.. Ви посакувам успех на сите што сте во постапка
Искрено не знам што да ти одговорам,не знам што толку те насмеало,никој не пишува со цел да рекламира некого свесно и намерно,сите доктори се врвни во оваа тематика,секој успеал кај различен доктор,на некого ете му е битен и односот и комуникацијата,на некого не,затоа секој сам си одлучува,тука се споделуваат и позитивни и негативни искуства,а тебе што ти е смешно уште не можам да разберам.