Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

264 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. simplegirll

simplegirll Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    247
    Sekako deka ke go dozivees Neznam kolku neuspesni ivf si imala no ke dojde red koga ke drzis bebence vo raka i dogodina na snegot ke igrate ❤❤Tezok e ovaj pat so mnogu razocaruvanje i stresovi.Gospod ni dava na site tezina kolku sto mozime da izdrzime, hrabra si ti, sleden pat ti ja isprakam cela sreka da vidis dve crtki❤

Последна измена: 14 февруари 2021
    На leonora994, Nbnbnb, Broki5 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    :hug::hug::hug: ќе биде

На Nade-sunrise, Kris80, LunaGrey и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Толку многу добро те разбирам.Колку само сум плачела после најави за бременост, а сум човек што многу ретко плаче.Еве сега сум на средина на бременост и сеуште не можам да се натерам да верувам дека тоа мене ми се случи.И сеуште си плачам понекогаш, зошто цело време имам чувство дека нешто не е во ред.Едноставно се низ што поминав има оставено последици врз мене.Знам дека ти е тешко да веруваш дека ќе успее и кај тебе но знам дека сигурно ќе успее.Само верувај и не се откажувај.

На KonstantinaM, Sienna_MK, Ketty_80 и 18 други им се допаѓа ова.
  4. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    247
    Исто и јас цела бременост не ми се веруваше и бев по малки испотресена да не се случи нешто но еве го тоа храбро ембрионче сега трчка околу мене☺ сега сум во исчекување на резултати за друго

На Sienna_MK, Nbnbnb, Broki5 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. Маја Т

Маја Т Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    2.146
    Допаѓања:
    6.691
    Колку убаво:inlove:Верувам дека дури откако ќе ја видам во живо ќе се уверам дека се е во ред.Дај Боже да добиеш убави резултати и за другото:)

На Sienna_MK, NNA, Kris80 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.962
    Допаѓања:
    34.564
    Ко јас да сум пишала...
    Но мила ќе дочекаме...верувам :hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug:

На Sienna_MK, Sexybaby86, leonora994 и 8 други им се допаѓа ова.
  7. simplegirll

Се зачлени на:
    19 април 2018
    Пораки:
    299
    Допаѓања:
    247
    Se ke bide vo red❤

На Маја Т му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Jetche

Jetche Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    1.034
    Zdr, mislenje za Dr.Tatjana vo New Born, kaj nea ke pravam ivf za prv pat?

9. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    4.846
    Јас имам хаши и триста чуда.Го има моето искуство неколку пати споделено,прочитај го.Кај мене интралипидна помогна во успешна бременост кај Ивановски во Систина.
    Не сакам да те разочарувам за кај неа,знам колкава е маката,но ќе бидам искрена,правев кај неа неуспешно ми беше,но не значи дека ќе биде и кај тебе.Би ти ги препорачала најдобрите Лазаревски,Ивановски,Трајковски,Петановски и Димитров,другите не ми се соодветни за стерилитет,стручни се но за оваа проблематика не се.Но тоа е мое мислење на 5 годишна борба за бебуш.Но секогаш води се по инстинкт,ако ти вели од душата кај Тања,да правиш кај неа.Извинете до сите што сум искрена.Знам колку боли.Ти посакувам успех(fingers)

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    9.719
    Верувај дека ќе дојде и кај тебе тој момент душо....на сите ќе ни се исполнат желбите.верувај
    Те гушкам.

На Bilka5T, NNA, Tinka1234 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.522
    Допаѓања:
    9.719
    Исто и јас.Не ми се верува дека имам бебче,еве веќе 3 недели е.После се што минав долги години,како во сон ми е што ја гледам покрај мене.Некако помешани чувства имам.Ќе даде Господ ваква среќа кај сите.

На KonstantinaM, Sienna_MK, Ketty_80 и 22 други им се допаѓа ова.
  12. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.886
    Допаѓања:
    4.688
    Комплетно исто се чувствувам. Сите со деца и бремени, некои и по две родија. Мило ми е за нив, искрено се радувам, но те потсетува на тоа што го немаш, а ете некои "по грешка" кога ќе ми кажат, или на пазење останале трудни, ми иде од 8ми да се фрлам :D Ќе дојде и нашето...мислам горе доле сите така се чувствуваме...само биди упорна. Ако треба на глава ќе одиме ама ќе стигнеме до тоа малечко што ќе трча на снегот. Ти пуштам сила и храбро до целта :hug::hug::hug:

На Sienna_MK, leonora994, *Mika и 16 други им се допаѓа ова.
  13. Milititi

Milititi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    720
    Фала ти, сега ми ги подгреа надежите. Во Систина знам дека ја практикуваат, впрочем и првичната информација ми е од таму.

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    За темата за клиниките сакам да се надоврзам. Се надевам читаат и ќе вроди позитивни промени нашата мака. Знам дека се растргнати, така е и во најдобрите ivf центри во светот. Но, не може некој да ме убеди дека буквално СЕКОЈА ПОСЕТА со закажан термин се чека по најмалку 2 часа. Дека сестрата не крева телефон и по 15 пропуштени повици. Дека само една сестра треба да биде со тој др (и за терапија, и за евиденција и за закажување термини). За нивната стручност - на сите погоре споменати нема збор. Секоја чест, но како и на се во државава недостига организација. За жал немаме сите можност за да си земеме ден од одмор за во ходник. Тешко на тој што има мака па да се моли за внимание

На DaisyDream, Marija_b, blackstyle и 14 други им се допаѓа ова.
  15. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    1.544
    Ќе одиш со шифра варикозни вени I.35 мислам дека беше, друг начин нема за жал.

На Snaata и Маја Т им се допаѓа ова.
  16. Ved@

Ved@ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 февруари 2021
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    231
    Здраво на сите другарки по мака. Читав наназад доста постови и се восхитувам на вашата истрајност и храброст, не секој го може ова. Од скоро и ние се бориме со неплодност и проблемот е машки фактор, засега. Дијагнозата кај мм е олигоастенотератоспермија, направен е преглед кај уролог и е во ред, хормонален статус исто во ред. Концентрацијата е 4 м/мл, морфологија 3% и прогресивната подвижност 15%. Кај мене основните испитувања, хормонален статус, ехо, пап и брисеви се добри. Ме интересира дали со ваква дијагноза (тие што се со слична дијагноза) ви бараа инсеминации за ваучер и ако да колку?

На januari19 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Jas imav 0.1 amh i zabremeniv prirodno

На Sienna_MK, Bilka5T, Sara85 и 17 други им се допаѓа ова.
  18. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    604
    Допаѓања:
    1.081
    Мене Петаноски ми рече никогаш без донирани јајце клетки нема да имаш дете.Еве имам,и тоа природно

На Sienna_MK, Spiritus, Ketty_80 и 19 други им се допаѓа ова.
  19. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.599
    Допаѓања:
    19.957
    Ја читам темава веќе некое време иако не сум пишувала. Сеуште не сум стигнала до ин витро, но не е исклучена таа опција. Да имав повеќе храброст може и ќе го имав веќе направено, иако ни е кажано дека постои можност природно. Но, друго ми беше муабетот, да се надоврзам на темата што ја начна.
    И покрај тоа што не сум премногу долго во оваа борба, многу тешко ја доживувам целата ситуација, меѓудруго и заради некои други лични причини и фактори. Но сакав да споделам искуство од еден пар којшто го знам, поминуваа низ ова мнооогу долго, имаа неколку миссед итн. Било како било успеаа на крај. Мене најмногу ми остави впечаток тоа што ми го кажа дечкото којшто беше дел од оваа приказна. "Во ниту еден момент во тие години не помислив дека нема да успееме. Сигурен бев дека на крајот ќе си имаме детенце (а сега е веќе и множина)."
    Ме воодушеви зошто се гледаше дека навистина така мислел и покрај сите голготи низ кои поминале. Малку и ме охрабри да размислувам во таа насока: не знам како, не знам и точно кога, но знам дека ќе биде колку и да ми изгледа мене во моментов се невозможно и со секој нов преглед и ден покомплицирано.
    Се надевам дека и на вас ќе ве води тоа и секако дека сите ќе стигнеме до крајната цел. И сега, може ќе звучам контрадикторно, ама мене ми е поважно на тој пат да не се изгубам себеси и сопругот и да си го зачуваме пред се нашето здравје. Би сакала да можам искрено да се помирам и со таа помисла, дека на крај краева некогаш работите не зависат од нас и дека и без тоа би можела да сум среќна. Не сакам да живеам само како роб на таа мисла и мисија. Не сакам се друго да ми е на стенд бај и да ми трпи заради ова.
    На темава е за многу нешта разговарано, но или не сум прочитала или навистина не се пишувало на таа тема. Што мислите за советување со психотерапевт, па евентуално и психијатар, дали некоја се обратила за таква помош и дали имало резултат? Лична тема е, знам дека не секој сака да разговара за тоа, но сепак би ми било мило ако некој сподели искуство.

Затоа и го болдирав делот со тоа дека цел ден срцето те стега од болка. Можеби постојано се соочуваш со тоа, а можеби и е само момент. Можеби си го кажала и само фигуративно, но мене навистина ме стега желудникот и чувствувам физички тегоби од тага, страв додека сум во исчекување итн. Верувам дека тоа на крај може да се одрази и на физичкото здравје. Особено на хормонскиот баланс кој е важен во сето ова. Се восхитувам на сите кои остануваат позитивни и силни во целава борба, но некогаш сме кршливи (барем за себе си зборам) и во ред е да не сме секогаш силни, но да не дозволиме предолго да останеме во таквите моменти и да побараме помош ако е потребно :):inlove::)

На natasam, Sienna_MK, Spiritus и 21 други им се допаѓа ова.
  20. _Vera_

_Vera_ Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.680
    Допаѓања:
    35.001
    Колку те разбирам да знаеш...
    Да, има многу тешки денови. И понекогаш ми се чини дека воопшто не можам да го видам денот кога и јас ќе дочекам свое дете, не можам да го замислам дека тоа нешто толку посакувано конечно ќе се оствари. И понекогаш се плашам дека не правам доволно, а некогаш дека се трудам премногу, и лутам меѓу двете крајности збунета.
    Доста ме плаши моментот како оваа борба емотивно ме исцрпува, ама затоа пак научив нежно со себе- ако ми се плаче си плачам, ако не ми се зборува не зборам и тн. Си ги пеифаќам расположенијата дека ми се менливи, и кога дојде ден како овој што го опиша, само се стрпувам да мине... За сега тоа ми е доволно.
    :hug::hug::hug::hug::hug:

На Sienna_MK, Alex*, IRBBB и 20 други им се допаѓа ова.