So soprugot aplicirame. A ne znaev deka sama zena moze da aplicira za drzavno. Devojka sto ja poznavam si plati se sama.
Добар ден, ВЕ МОООЛАМ за искуство, веќе посетивме специјалист и ни даде насоки да се спремаме за вонтелесно оплодување ( според него тоа е единствениот начин во нашиот случај ). Дали некоја членка се соочила со неплодност поради машки фактор ОЛИГОАСТЕНОЗООСПЕРМИЈА? Според спермограм брзо прогресивни 0% , бавнопрогресивни има околу 40 % и другите се повеќето неподвижни, скоро секогаш кога ќе провереме се истите резултати и со нормална морфологија околу 5%? Ми треба искуство, дали некој реализирал бременост со вакви резултати, јас ги имам направено сите испитувања, се е во ред, млади сме и двајцата 30год., секако ние се спремаме полека за процедурата
А зошто не го затворил на време ,леле да се чудиш со овие доктори,демек ивф лесно е па пробај ако не пак операција.Извини од негативата ама паталец сум по тие врати.
Не една туку многу,оди кај некој ивф специјалист,нека ви даде насоки за понатаму,потоа собирај документи.Со среќа.
Да да, фондот исто овозможува ваучери за жени што сами сакаат да остварат потомство. Се аплицира на истиот начин како и за брачни/вонбрачни парови со донорски материјал, со плус документацијата што прашуваше.
Заради тоа што правеше хистероскопија , а за да затвори канал треба да прави и плус лапароскопија од надвор да влези , што е друга постапка нели , претпоставувам заради тоа ...
da da znam za toa, mene po veke me interesira dali gi imam dvete, doktorot mi rece pred 19 mart da ne pravam eho
@happygirl Нема @Ivonan@ олигоастенозооспермија е многу широк поим. Може да е намален бројот на сперматозоидите на 18 милиони во мл, може да е на 0.5 милион на мл. Исто и подвижни сперматозоиди може да се 35%, може да се 2%. Огромна е разликата. @Marie86 мене едниот јајцевод ми е проширен како вреќа и полн со течност, нефункционален. Поделени се мислењата дали да се отстранат/подврзат таквите јајцеводи или не. Многу статии имам читано дека и ивф биле неуспешни заради сактосалпинкс, оти течноста што ја содржи јајцеводот е токсична за ембрионот и го уништува. На гак д-р Трајанова без двоумење ми рече дека треба веднаш да го отстранам јајцеводот. Д-р Димитров пак, ми рече дека не е пречка и да почекам. Немав избор, бидејќи почна пандемијата со короната и на гак ги прекинаа лапароскопиите, а не бев во финансиска можност на приватно да правам. Фала му на Бога во меѓувреме забременив спонтано. Веќе трет триместар сум и досега сум немала никаков проблем.
mila ti so ova diagnoza odi i apliciraj za vaucer, ke go zemas bez da pravish inseminaci, i jas sum mlada imam 26 godini a maz mi 28 ama probavme i ne uspehavme i 8000 evri gi trosivme za xabe a posle so vaucerot sto go zemavme od fondot cekame bebe mozebi i bliznaci, zatoa sto po berzo pocni so postapkata
Е баш ми е мило , што има позитивен пример иако има врекиче со течност ... значи сепак бил во право проф, да се проба п апосле да се пробува затварање .... А кажими претходно сте имале обиди/инвитра ??? Па сега само од себе си се фати .... Ајдеее со лесно нека е пораѓање ... да си уживкаш
Браво, искрено се надевам дека и ние ќе имаме успех, дали ќе е со ваучер или не, само се надевам дека и ние ќе се израдуваме
Еве јас сум со позитивно инвитро и здраво право дете со таа дијагноза. Се дур ембриолозите можат да извлечат неколку здрави сперматозоиди, шансите за успех постојат. Инсеминации од фондот не ни бараа. Ако ти требаат подетални информации, повели прашај.