@Lavica2602 рече дека имате пробано само со слаби стимулации досега... дали би пробала со јака стимулација на долг протокол? Барем да имаш шанси да извадат повеќе јајце клетки, па може една од повеќе ќе биде добра. Млада си за вака... дали имаш правено дополнителни испитувања, како што спомнаа погоре, генетски мутации, било што што би можело да влијае? Прашај го докторот што мисли за ова. Побарај второ, трето мислење. Опцијата со донор нема да ти избега, рано е да се откажеш. Те поддржуваме сите во оваа тешка борба Едит: во Ремедика прават подмладување на јајници со крвна плазма, размисли и за ова како опција. Каква терапија примаш за подмладување на јајници? Не сум сретнала терапија за тоа освен подмладување со крвна плазма...
Zdravo devojki, Mi predlozija da ispitam IGF1 hormon? Dali znaete dali se pregleduva nekade drzavno ili samo privatno? znaete za sto e ovoj hormon?
@Bejb15 јави се на клиничка биохемија прашај, ако ти речат дека немаат реагенси ќе ти дадат број да се јавуваш да прашуваш дали имаат добиено и тогаш ќе отидеш, или пак на ГАК. Во чаир исто имаат лабораторија. Едит: на странава на клиничка биохемија не го пише твојот хормон, ама се надевам дека прават некаде на државно... https://www.jzuukkb.mk/lista-na-analizi/ Во Авицена прават. Еве сликичка со цена.
AMH hormon dali se ispituva zaedno so ostanatite hormoni, neli FSH, TSH, LH, a ovoj hormon posebno se ispituva ili zaedno so hormonalniot status
Знаев,само тој го дава...во Хемолаб те прати? Искрено не знам колку е потребно,и јас го направив тогаш,еве нека споделат другите членки.
Може заедно доколку треба сите да ги проверуваш ,а може и одделно, колку што сум читала не зависи во кој ден од циклус го проверуваш .
@IVA B испитував АМХ пред еден месец, може и одделно, може и заедно со другите хормони. Овој хормон ти ја означува резервата на јајце клетки во јајниците. Поради тоа не зависи кој ден од циклус ќе ти земат крв.
Здраво девојки, Јас до сега немам испитано Амх, гледам во извештајот докторот напишал Амх=0.39 денот кога направив трансфер. Од каде можел да види или да знае ?! Или да не е некоја грешка бидејки мене никој не ми предложи до сега да испитувам ниту сум испитувала? 26 години имам многу ниско ми изгледа целата сум под стрес
@Grateful ти мереа естрадиол пред трансфер? И на мене ми бараа анти мулериан пред пункција, уште пред да почнам со стимулација, па испитав на државна, а после естрадиол испитував неколку пати. Може со другите испитувања што си ги правела да ти земале ако напишал докторот и за тоа, единствено тоа може да се случило, не верувам дека е грешка. Си ги испитувала останатите хормони?
kaj nas problemot bese kaj mene duso ne kaj maz mi, jas imav zafateni kanali 100% i problem so matkata imav septum, ama ako kaj zas problemot e maskiot faktor togas ke go zemas vaucerot bez inseminaci( sigurno ga znaes ova). jas pravev kaj V. Trajkovski i ti go preporacuvam i tebe
Нее значи 100% не дум направила до сега. Плус колку што знам тоа не е и баш ефтина.Јас све правам на приватно во Систина. Значи и првиот пат (пред 2 ѓесеци) и пред неколку денс сум мерила само Естрадиол и Лх пред пункција. Првиот пат ми рече супер е резултатот и одма ми закажа пункција а овој пат беше едтрадиолот малце ниско ми ја продолжи уште малце терапијата ..
Девојки здраво, После 3 неуспешни инсеминации и многу мала количина на сперма кај сопрругот се решивме за ин витро постапка. Ме интересира како иде целата постапка, дали се потребни додатни испитувања покрај хсг, хормони 3 ден добиено, крвна слика, 3 инсеминации, 2 спермограми правени во рок од 1 год и 1 направен нешто повеќе од 1 год, и доказ за хив негативни дека сме и двајцата и нормално пап тест. Друго нешто што ме интересира е кој ми дава предлог за ин витро- дали матичен доктор или специјалист во таа област? Ве молам за насоки, бидејќи малце повеќе сум изгубена. Ви благодарам на помошта и се надевам дека наскоро сите ние ќе се израдуваме со едно или две ангелчиња во нашите мешиња. ❤❤❤
@elena2003 за целиот процес ќе ти кажат членките кои што поминале низ тоа, јас кога правев пункција ми бараа и микробиолошки брисеви и инфективен скрининг за хепатитис (што најверојатно го имаш правено со скрининг за хив). Упат не ми даваше никој, се јавив и закажав кај докторот, па од таму тргна целата постапка. Петановски и Димитров од Ремедика и Лазаревски од Систина лично на мене ми изгледаат најдобри (сум била на консултации кај сите), членките од тука исто имаат убаво мислење за нив, можеби ќе ти препорачаат и други. Ако се одлучиш за на државно побарај упат од матичниот гинеколог за на специјалист. Од ГАК за вакви работи ги препорачувам др. Искра и др. Тофоски, само кај нив сум била досега, повеќе од одлични се и двајцата. Ама не сум сигурна дека тие прават и инвитро покрај инсеминации. Со среќа, па за брзо време да не израдуваш со добри вести.
Откако ќе ги направиш сите потребни испитувања одиш кај матичен гинеколог и тој ти потпишува предлог образец за ин витро. Освен овие испитувања кои ги имаш напишано ти треба уште 4д ехо и чисти брисеви. Инсеминации на некои им бараат да имаат по 4 направено, ама тоа зависи од проблемот кој го имате, може и да не ти требаат 4. На страната на Фондот имаш 2 обрасци кои треба да ги испечатиш и пополниш и сите овие документи (значи направените испитувања, предлогот од матичен гинеколог и двете изјави) ги поднесуваш до Фондот и чекаш ваучер. Штом го добиеш ваучерот, си закажуваш кај докторот кај кој што сакаш да го правиш ин витрото. Прочитај и на страната на Фондот, убаво е објаснето околу тоа кои документи се потребни за ваучер.
На страната на ФЗО ја има наведено потребната документација што треба да ја поднесете за да аплицирате за ваучер (во изјава 2 - Предлог е наведено). Откако ќе ги имате сите документи, ќе идеш кај матичниот гинеколог да го пополни предлогот. Ќе направиш копија на сите документи и ги носиш во фонд. Ќе си изберете клиника и доктор каде што би правеле ивф. Направете консултации и преглед таму. Кога ќе го добиете ваучерот ќе им јавиш и ќе те упатат за постапката понатака. http://www.fzo.org.mk/default.asp?ItemID=B5C974629F170249B59B83F25792321F Едит: Побарај за секој случај и од докторот каде што сте правеле инсеминации да ви даде и мислење дека поради слабата концентрација на сперматозиди предлага ивф, за да не ти ја бараат и четвртата инсеминација.
Zdravo, Za telefon vrtam na tie sto se objaveni online nikoj ne kreva da ne znaes nekoj drug broj za klinicka biohemija ili gag da prasam za hormonov dali imaat reagens. Prebaruvav vo grupava ama nemozev da najdam. Blagodaram