@Bejb15 првата слика е за клиничка биохемија. На ГАК вртам на овој број: 02 322 8440 @elena2003 втората слика е од документите што ми ги бараа. Знам дека за ваучер се потребни и други потврди, ти пратија линкови погоре, јас бев на приватно.
И мене Петановски ми го побара igf со amh. Кога igf е висок го супресира amh- лаички кажано. Реално голем број на гинеколози овие хормони не ги интересираат. Јас имам amh 1.3 и 0.4, гоолема разлика во резултати (размак од 5-6 месеци). Кога бев кај Димитров ми кажа дека според него вредноста била 1.2- тоа го процени според изгледот на јајниците на ехо (преглед на 3 ден од циклус-тогаш најдобро се гледаат јајниците). Овие хормони се исклучително осетливи, многу зависи од манипулацијата на лаборантот.
Mozes li da mi kazes kako toa zavisi od manipulacijata na laborantot ne sum go slusnala ova do sega pa bas me interesira
Димитров спомна дека многу претпазливо треба да се спремаат пробите за анализа. Дека секако има можност за грешка при мерењето, реално треба трета анализа за да се утврди кој резултат е точен- кај мене зборам.
Moze da spodelish vo koja lab si pravela? Moze i vo lp za da bideme vnimatelni iskreno ne se eftini ovie analizi za da se setame po laboratorii
Во Хемолаб и на клиника- биохемија. Одлучив да не го земам предвид хормонов, така ме соверуваа неколку гинеколози. Од која лаб е точен не знам, не испитав уште еднаш. Нека не ве плашам, треба секако да им веруваме на лабораториите, мое искуство е дека од лаб до лаб може да се разликува, тоа сакав да го споделам. Инаку, имам две другарки со амх 0.02 и 0.4 па и двете се бремени само со терапија со кломифен.
Здраво девојки, јас да пријавам дека вчера ни го одобрија ваучерот по втор пат, па би сакал да прашам дали некоја од вас има информација кога др.Трајковски се враќа на работа? Знам дека предходно периодов беше на одмор, а пред некој ден кога се јавив за информации ми кажаа дека уште не е на работа. @Bebe2021 Cestitki, preubavaa beta
Фала ти мила на одговорот. Се јавив сега, но ми кажаа дека уште две три недели нема да е на работа??? За една недела ќе се јавам пак, да видам што ќе ми кажат.
@Kejt362 и јас имам искуство за многу големи разлики во вредност во различни лаборатории, но не за овој хормон. Затоа ви советувам секогаш да ги правите анализите на едно исто место, во лабораторија на која и верувате и ако имате некој сомнителен резултат проверете пак на друго место иои ма истото и после консултирајте се со доктор. Секако повеќето хормони од денес до утре ќе се различни, ама ако ви е нешто сомнително не оставајте така. Бидеќи спомна дека си била и кај Петановски и кај Димитров, те молам, дали ќе можеш да ми пишеш кој каков впечаток ти остави, зошто баш се мислам помеѓу нив. Еве за да не правиме споредби јавно на форумов, плис кога ќе можеш пиши ми во ЛП. Мене Петановски не ми рече да го испитам тој хормон што го кажувате IGF 1, ама добро ние уште не сме стигнале до ин витро. Потака може ќе го бара.
Јас испитував АМХ во Хемолаб, резултатот беше 7.62. На Димитров не му изгледаше веродостоен дека јајниците на изглед имаат нормална морфологија, ми рече повторно да го испитам хормонот на ГАК, па отидов и на ГАК. Резултатот на ГАК беше 6.24, што е разлика од скоро единица и пол. И сега се водиме по тој од ГАК, не дека нешто многу ми мења пошто дијагнозата си ја имам, ама сум посмирена знаејќи дека сепак не е толку висок. За вакви и други испитувања ГАК и Клиничка биохемија, Институтот за микробиологија и за имунологија и хумана генетика, МАНУ имаат најдобри лаборатории и персонал што ги работи, сепак се клинички и научни центри. Плус секаде е со упат и се плаќа само партиципација.
Денес имав термин кај Трајковски, ме префрлија кај докторката. Докторот е позитивен, нема да работи сигурно до наредна сабота. Се надевам дека ќе е добро и ќе се врати одма потоа. Ние што почнавме процедура кај него...таа ни е среќата