Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,0%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

190 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

265 глас(а)
    16,1%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. Mimmi39

Mimmi39 Популарен член

Се зачлени на:
    11 ноември 2017
    Пораки:
    1.830
    Допаѓања:
    4.295
    Пиј слободно. Мин. 200-400 мг на ден.

На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    5.543
    Јас пиев 4 месеци пред ин витро, по 600 мг дневно во ubiquinol форма, ама на своја рака, сепак консултирај си се со докторот

3. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.895
    Па после првата пункција ми рекоа дека јајце клетките се супер во однос на квалитетот, ама количински би сакала да извадат повеќе. Ако влијае да се подобри квалитетот и количината супер, ако не влијае нема да има штета.
    Фала ви на сите за одговорите.

Последна измена: 4 март 2021
    На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.341
    Допаѓања:
    5.237
    Слободно пиј ги.
    Јас 2_3 години наназад пијам по 200мг дневно.
    Можеш да имаш само корист од нив.

5. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    4.693
    Девојки за машки фактор, олитератозооспермија, се смета за лесен или тежок случај? Нормална морфологија има само 3% , брзопрогресивни 10%, бавно- 80%. Концентрација 12.
    Правевме 4 инсеминации , инвитро прво неуспешно со две бластоцисти, сега втор трансфер во тек на една
    Прашањето ми е, дали може да се открие причината што довела до лош спермограм. Маж ми е 34 години, не пуши не пие спортува,нема прекумерна тежина. 3 месеци проксид и профертил пиеше и имаше незначително подобрување.
    Дали сте правеле други испитувања? Баш со другарка ова го дискутиравме, наводно и рекле едвај одбрале сперматозоиди асални за оплодување, а за тоа да се подобри,како?? И што е причината.

На NNA му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Da, ostanav trudna pred 5 gosini tocno, vo fevruari mesec. Veke bev na stimulacii od 21den od ciklus (a vekw sum bila trudna-nikoj ne me pregleda) i vo 8ma nedela prokrvariv. Ama sega e problem kvalitetot. Jas dobivam po edna jk ama ne e so pravilna forma i ne se deli. Neznam navistina poveke kaj da se obratam. Koga doktorkata krena race i mi kaza ne biva, neznam..

На Nikolina35 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Twins256

Twins256 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2020
    Пораки:
    806
    Допаѓања:
    6.648
    Ма БРАВО!!!! Е баш се израдував..со лесно и уживај си сега и влечи нè за нос❤❤❤
    Со среќа!!!

На NoraMK, Kris80, Nbnbnb и 2 други им се допаѓа ова.
  8. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    4.693
    Види се уште со еден доктор, и ембриолог .. секаде во светов ембриологот е многу повеќе вклучен во целава приказна.Ако и друг д-р ти потврди истото, ќе одиш со донорани. Пошто си млада, барем да ти кажат причина е генетска, или ова,она...
    Кариотип направи?

9. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    19.984
    Ти честитам од се срце за позитивниот тест и пред се за храброста што ја имаш и љубовта кон сопругот да бидете заедно во се ова до среќен крај. Ти посакувам бременост лесна како песна. :inlove:

На Martka, LaTama, Milititi и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Po sovet od embriologot bese ova. Inace ne sum pravel kariotip samo genski mutacii, i ispadna deka nemam.

11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    5.543
    Имаше пишано дека си внимавала на исхрана, што значи тоа? Дали имаше план од нутриционист? Дали пиеше некои суплементи? Проблемот со ембриони не секогаш е до самата јајце клетка, некогаш е до спермата некогаш до стимулациите и тајмингот на стоп инекцијата.
    Ќе го споделам моето искуство со надеж дека може ќе ти помогне тебе или на некоја друга членка. Не сакав да пишувам зашто јас сеуште не сум постигнала бременост ама барем сега имам далеку повеќе оптимизам од пред неколку месеци после првото ивф.
    Јас сум со низок амх 0.44, фсх највисок измерен 17.2 и имам ендометриоза низ цела карлица. Во јуни прв пат отидов на консултација за ивф каде што докторот ме советуваше да пијам само имприл пред постапката. Претходно земав Q10, елова и чуда што ги прекинав откако бев на консултација. 3 месеци пред постапката бев само на имприл. Првото ивф ми беше во Октомври, долг протокол, почнав со супрефакт од 20ти ден од циклус и требаше да добијам една недела после тоа. Ми каснеше 6 дена и во тоа време ми го продолжуваа супрефактот. Откако добив почнав со стимулации, по 4 фостимони дневно. После 6 дена стимулации моите јајници воопшто не реагираа, е2 20 и нешто, и ниеден фолекул над 10мм, мене ме удри дамла. Евидентно беше дека супрефактот ми направил оверсупресија на јајниците. докторот ми го прекина супрефактот и на следне преглед работите мрднаа почнаа да растат фолекули. За жал после 50 испримени фостимони јас имав само 2 фолекули на ден на стоп инекција. Двете имаа јк, од кои едната била лоша, другата не се оплоди. За мене тоа беше крај на светот, се извадив од памет дека моите јк никогаш нема да се оплодат и дека со мене е завршено. Многу се разочарав.
    Следното ивф докторот предложи да одиме со краток протокол после 3 циклуси. Одма после тоа јас скроз сменив начин на исхрана. На нутриционистот ги пратив сите мои резултати и според нив ми направи план за еден месец. Пред следното ивф веќе 3 месеци бев на режим на исхрана кој беше прилично ригорозен и доста дисциплинирано го следев. Во меѓувреме појачав и на суплементи, пиев се што прочитав дека влијае на квалитет на јк и ублажување на симптоми на ендометриоза. Една недела пред да почнам со стимулации бев кај матичната која ми рече дека ендометриозната циста ми се повлекла и дека имам само мало жариште и дека јајниците никогаш подобро не ми изгледале.
    Следеше вториот стимулиран циклус. После само 6 дена стимулации, на прва контрола јас веќе имав 2 фолекули со пристојна големина и еден помал за кој немав многу надеж. (16, 17, 12) Истиот ден примив стоп инекција и пак бев во депресија дека малку фолекули, дали ќе извадам јк а не па ембрион. На пункција извадија 3јк и се договоривме со докторот ако има ембриони да ги замрзнеме и да одиме уште некој циклус на природен да собереме уште некој пред да почнеме со трансфер. Утредента ми се јавија дека сите 3 се оплодиле. Просто не можев да си поверувам, бев пресреќна дека имам шанси за ембрион. На 5ти ден дознав дека сите се развиле во бластоцисти со одличен квалитет. До толку беше тоа неверојатно што почнав да се трипам дека ме лажат зашто ни на крај на памет не ми текнало да се надевам на таков исход.
    Тие ги замрзнавме и овој циклус како што веќе пишав одев на скорз природен циклус без стимулации, имав 2јк, една незрела, другата се оплоди и ми ја вратија на 3 ден како осумклеточен ембрион.
    Е сега, дали начинот на исхрана помогна, дали суплементите, дали терапијата (супресијата од првото ивф влијаела на ендометриозата) навистина не знам, можеби само циклусот ми се погодил. Никогаш нема да дознаам ама сакам да верувам дека се што направив и јас и докторот во овие 4 месеци имало удел.
    Јас сум сеуште далеку од успешна приказна, тек треба да видам дали некој од овие ембриони ќе резултира со здраво живо бебе ама самото тоа што ги имам ми дава кураж и оптимизам што е многу битно кога сум во процес.
    Знам дека твојата ситуација е различна, ама мое мислење е дека не треба да се откажуваш, ако треба смени доктор, некој што ќе сака да работи со тебе и ќе се труди да успеете. Ти со многу помлада од мене, донирани ќе ти бидат опција уште долго време, ама мислам дека уште имаш надеж и со свои. Секако, и со донирани тоа бебе ќе биде исто толку твое и нема да го сакаш помалце, можеби побрзо ќе стигнеш до посакуваната цел и ако се одлучиш на таков чекор ја имаш нашата поддршка. Навистина ти ја посакувам целата среќа на светот да успееш што побрзо.:hug::hug::hug:
    Се извинувам на рефератов

На Mawoto-Stefi, Ketty_80, natasam и 45 други им се допаѓа ова.
  12. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Ve molam za sovet veke 30 dena se bockam so fraxiparine vo stomak, poslednava nedela mi se pravat topcinja, kako da potekuva mestoto i nenormalno me cesha, dali nekoj ima isto vakov problem, shto da namackam, da stavam, da omekne, da pomine. Daj boze da se zadezi bremenosta i da treba da stavam uste dooolgo vreme pa ke mi treba nesto ahto ke mi pomogne sa ne se pravi taka.

13. Lavica2602

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    Ti blagodaram za spodelenoto.
    Ova mene mi e treta klinika. Znaci prethodno pred 3 godini imav 2 blastocisti, se oploduvaa i stigaa do blastocisti. Posle veke ne se oploduvaa. Na rezim na zdrava ishrana sum od avgustot, embriologot rece ima podobruvanje ama se somneva deka kletkata genetski ne e dobra zatoa i ne se oploduva ili ne se razviva. Od suplementi zemam
    Gluthatione
    Metilirana folna
    Resveratrol
    Nad+
    Dhea
    Vit D
    Selen
    Sega mozam da zemam q10
    Inace mene od lani i ciklusot mi otkaza, imav samo kafen iscedok eden den i tolku. Otkako gi pijam ovie +ishranata malku mi e normaliziran. Se konsulturav i so drugi so nizok amh, tie imaat ciklusi redovni kako sto treba..

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.795
    Допаѓања:
    4.895
    Како нема да те чеша штом 30 дена се боцкаш...прашај ги дали може да се боцкаш во рамо или во внатрешната страна на нозете.
    Кога се боцкав декапептил на почетокот почнав со стомак, ама кога ми дадоа и гонал ф, декапептилот го боцкав во рамо, а гонал ф во стомак.
    Знам дека различни инјекции се тоа. Тетка ми боцка фраксипарин во рамо, не и прават проблем.
    Не треба мускулно да се става оваа инјекција (пр. задник) ова го прочитав, треба поткожно да се боцка.

Пробај секоја инјекција на различно место да ја ставаш во стомакот, и јави се прашај, не би требало за во рамо да прават проблем. Сепак не сум медицинско лице, ова е само предлог. За мачкање не знам што да ти препорачам, и јас ја имав истата мака :doh:
    Кога ќе се боцкам пак ќе прашам дали може малку кокосово масло да мачкам.

15. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.888
    Допаѓања:
    4.693
    Девојки една пријателка што не е на форумов, минатиот понеделник трансфер на бластоциста (5-6 дневна не знам точно) денес 10-11 ден како доаѓа после трансфер. Сабајле два Sure check тестови негативни. Дали да прекине со терапија? Јас и реков прво бета хцг па после.. малце ми е down па мислам крева раце и нејќе да се боцка денес. Што да ја советувам

16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    5.543
    Нека направи бета и нека се слушне со докторот да види што ќе и препорача.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DTN

DTN Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    1.007
    Фраксипарин или клексан можеш да боцкаш во рамо. И јас прво сум боцкала во стомак и таму ми беше поболно, плус уште 3 други инекции имав па морав да комбинирам. Одкога пробав во рамо, сфатив дека ми е многу подобро и со помалку модрици. Консултирај си се и со сестрата што те води, ќе те насочи подобро. Поздрав

На Bebe2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bebe2021

Bebe2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2021
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.582
    Sekogas sum pravela doma test na 7mi den i ako bil negativen sum pravela preku krv i ako e negativen prekinuvam so se, svesna sum deka e 21 vek i deka e mnoogu napredna tehnologijata, svesna sum i deka b-hcg navleguva vo krvotok posle 4ti den i znam deka na 07mi ke pokaze, dosega sum imala 2 pozitivni ivf na 07mi den i 1 negativen, na toj negativen i preku krv mi rece doktorkata shto ke vodese od Sistina prekini so se, ne se fatilo, ne se maltretiraj. Znam deka ima isklucoci ama jas ne sum toj i ne veruvam vo toa. I posakuvam mnooogu srekja i cudo da se sluci i na 15ti den da bide pozitivno.

На ChokoLadna87, Mihaela123456, NNA и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Snaata

Snaata Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    247
    Да го споделам моето искуство и јас може исто на некој ќе му користи иако и јас сеуште не сум стигнала до целата.
    Исто и јас сум со ниско АМХ кое пред дев години беше 0.5 сега секако е многу пониско, кое го мерев после два долги протоколи, во првиот бев стимулирана со по 3 фостимони на ден и супрефакт од 21 ден добив 5 јајце клетки од кои 2 сњ оплодија едниот ембрион не се развивал добро трансфер до еден ништо, второто со 4 фостимони и плус на мериоферт една јајце клетка, шок не виден мислев дека ќе добијам удар одговорот му беше тоа е, а преходно кај него 5 години 4 инсеминации, природни циклуси во кои не можеше да погоди скоро секогаш беше пукнат фоликулот само еднаш не и беше празна ј.к не проверуваше хормони само од ехо.
    На трето со краток протокол 3 ј.к пак една и ништо.
    на 4 со природен модифициран 5 дена Летоназол и два дена по 2 фостимона плус Цетродите една се оплоди и прв пат бременост која заврши во 20 недела, прехпдно пиев супменти 3 4 месеци ако не и повеќе бидејки Е2 ми е висок и се одложуваше IVF и пролактинот го намалив за прв пат примав терапија да не ми е биде на горна граница.
    Значи кај нас многу е назад медицината сите не трераат со исти или слични протоколи а сите сме различни, тоа е нема стручност нема професионалност нема одговорност а имат премногу пациенти сите и не баш се замараат.

На Мишел*, NNA, Milititi и 10 други им се допаѓа ова.
  20. _Vera_

_Vera_ Популарен член

Се зачлени на:
    2 април 2020
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    35.131
    Прекрасно мила, честитки од :l:

На WhiteAngell му/ѝ се допаѓа ова.