Bas me zamisli, jas bev resena da proveram, cisto radi mene me interesira. Smetas deka nema potreba uste sega da se iapituva?? Jas neznam sto sledno treba da pravam nekako nemozam da sedam mirna i da cekam, se vikam aj moze nesto ke pomogne
Zenski, Vitamin D= 35.12 B12 146 Folate 24 Sto mislite za ovie vrednosti? B12 i folate pijam veke dve meseci redovno
Денес помина мојот скречинг, во амбулатски услови. Бигами боли, барем мене ме болеше. Нареден циклус ги враќаме замрзнатите пингвини
каде ги правеше? на клиничка биохемија Б12 референтна е од 184-505 Д3 10-44 и во овие рамки да е за фолат не знам референтна вредност
Јас до пороѓај,последните три месеци по два на ден,и после пороѓај ме частеа уште три...но све за бебе...боцкај и уживај
Луѓе имам една дилема/мисла па помогнете ми да ја разрешам... во блиска иднина треба да правам лапароскопија и можно е да треба да ми се извадат јајцеводите нели, ако не се ок. Прашањето ми е. Кога нема јајцевод каде паѓа јајце клетката при овулација? Претпоставувам во слободен простор во абдоменот. Моја пријателка која поради вонматерична бременост и беше изваден јајцеводот, ми кажа дека сега кога овулира од јајникот каде нема јајцевод дека има ужасни болки. Дури завршила на ургентно и се установило дека јајце клетката паднала на незгодно место и направило мало крварење внатре и заради тоа имала толкава неподнослива болка. И сега е под јаки апчиња за болка секогаш кога овулира на таа страна. Дали на некоја од вас што немате јајцеводи ви се случило вакво нешто? Мене ова ми звучи мн страшно. Колку и да се нефункционални некои јајцеводи нели е подобро да си останат каде што им е место ,барем да има јајце клетката каде да оди и да се одвива природен процес во телото, него така да паѓаат во слободниот простор до матката?
Auuu, boze mili...ne veruvam vo ova, nemam desen jajovod bidejki mi pukna od neotrkriena vanmatericna i me operiraa, no nikogas ne sum imala bolka nitu pak sum slusnala vakvo nesto.. mislam deka ne e bas vaka kako shto taa go opisala, mnogu zeni se se pocesto bez jajovod i ke sme slusnale neshto na ovaa tema no jas do sega ne sum.
Еве читав баш и на нет каде одат јајце клетките кога нема јајцевод и пишува дека се абсорпираат во стомачната празнина- abdominal cavity. Во нејзиниот случај изгледа “удрило”негде и се направило капка или две крв, а капка крв во телото е мн болно. Се надевам ова е мн редок случај.
Испитај си обавезно генетски мутации и тромбофилија...со упат за трансфузиологија,ти треба тоа испитување за постапката за да одредат терапија(клексани,метилирана фолна доколку треба)....Ништо не губиш.
И јас исто, прв пат слушам вакво нешто, и јас немам еден јајцевод веке 8 години ама немам никаква таква болка. Поздрав
Na klinicka biohemija pravev ama nemam referentni vrednosti neznam zasto. Spored toa sto go procitav vo net, b12 mi e nizok. Ama momentalno sum so covid i zelezoto mi e vo granica, sega ne sum sigurna dali e od toa.
@Anatema за жал не знам од кај може да се купи, но имам офтопик прашање. Нели letrozole се користи кај пациентки со рак на дојка или рак на јајници за да делува да се намалат тумори? Знам дека делува на естроген со цел да го намали. Барем од тоа што го читав на нет не знам која би му била намената во инвитро циклус...
Познавам девојка на којашто и се извадени јајцеводите, е сега таа не зборува многу на таа тема, ама колку што знам нема вакви проблеми. Ама зошто би ти ги ваделе ако немаш хидросалпинкс, колку што те имам читано, а цел форум го свртев на таа тема пред да правам хсг, не се твоите ни дебели, ни со течност...постои ли опција да им сугерираш на докторите да не ти ги вадат ако веќе видат дека не можат нешто да подобрат со операцијата или тие сами одлучуваат во текот на зафатот? И ако веќе дојде до тоа, нели е подобра опција во твојот случај да се подврзат или како се правеше? Мене радиолог од Систина ми објасна дека во ретки случаи е можно ако девојката е премногу стегната за време на Хсг-то да се покажат јајцеводите непроодни или дури и целосно да не се покажат. Мислам имаше еден таков случај и на форумов со една девојка. И после на операција проодни и испаднаа. Посакувам и кај тебе да биде така
Одлучуваат во текот на операцијата а пред операцијата се потпишува согласност за вадење доколку се нефункционални... е сега верувам не би ги ваделе од чиста мира, јас како и да е убаво ќе разговарам уште еднаш со докторот. Моите јајцеводи се мистерија, поделени мислења има за нив Целосно се проодни и тенки, само на крајот кај јајникот нема излевање на контрастот, иначе целосно се прикажани на снимките. Фала ти дај Боже барем еден да ми е саглам