Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

248 глас(а)
    15,1%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

189 глас(а)
    11,5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,5%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

34 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

104 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

300 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

263 глас(а)
    16,0%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Да ми дадоа, Цитерал, ај ќе видиме. Еве полека болката поминува до сега ме болеше ужасно. Што значи тоа, знае некој?

2. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    kako prvo studentite ne go pravaat toa,toa go raboti sestra so prisustvo na doktorot a studentite moze da se taka tamu da gledaat i da ucaat

3. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.903
    па зар сестра треба да го прави?? Сестрата учела да прави проодност на канали? Чисто сумњам :D Како може на приватниве доктор да го прави а тука сестри, и имам читано низ форумиве дека стажисти го правеле, како и да е , се гледа дека не била искусна , не била упатена во тоа, па што била мање битно ;)

4. jagoda1979

jagoda1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    mene na drzavna mi pravese doktorot licno a sestrata samo stoese od strana za ako treba nesto da donese i neznam od kade ovie muabeti za sestri i stazanti????

5. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.903
    епа ете LusySkyDiamonds самата кажа, младо неискусно девојче, ти личи на доктор ова? :) Плус неможе искусен доктор да ти го заглави спекулумот и да неможе да го извади. Незнам што толку ги браните државниве сум била и јас, сум имала пишано упат за 3д и 4д ехо а ме гледале на обично ехо :devil: тоа дека им е гајле многу :swear: , не обрнуваат внимание, чекаш два саати (џабе тој мој термин) катастрофа, не оти имаме пари одвише, туку кога се работи за најмилото треба да се обрне внимание на вакви работи. :) Да не одиме офф топици сепак темава не е за тоа , толку од мене :hai:

6. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    greska sum napisala toa go pravi doktor so prisustvo na sestra

7. jagoda1979

jagoda1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Бидејќи „изглед вара“ младото девојче 100% било д-р иако младо. Инаку сите критични случаи од приватните болници под најхитна постапка ги транспортираат во државна, што мислиш зошто е тоа така? Познавам случај каде што заради компликации од една од нашите толку фалени приватни клиники случајот е преместен на државна, но за жал по пат девојката почина, а после одма тоа вешто се сокри да не се шири муабет. Не би одела понатаму со коментари. Секој си има право на избор.

8. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    jagoda1979 potpolno si vo pravo da napomenam deka dosta doktori od drzavna se premestija vo sistina i red drugi bolnici i sega vo drzavnava ostanaa se poveke mladi doktori i doktorki inaku koj kako jas sum premnogu zadovolna od drzavna najmnogu od operativno 2,operativno 1,i od sterilitet pa zdravje vtoro invitro bi go pravela pak kaj dr tofofski.

9. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    devojki jas denes bev kaj doktorot i od 27 .01 pocnuvam so hormonska terapija,nego doktorot mi kaza da napravam imunolosko ispituvanje iako on ne smeta deka ima nesto loso no za sekoj slucaj.Ustanovata sto mi ja kaza taa usluga ja naplaka 9000 denari sto e mnogu,jas ne gi pecatam doma parite.Imate li iskustvo so ova ispituvanje,kako zasto se pravi,mene mi e FSH 9.3 i od taa pricina mi sovetuva takvo ispituvanje.neznam sto da pravam navistina.

10. butterflysk

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.940
    Допаѓања:
    3.903
    Кажи ми каков доктор неможе да извади спекулум, да дозволи да се заглави Lusyskydiamonds кажа дека цело време викала докторка на помош појма си немала, нека била и докторка ете, вакви работи не се оставаат на неискусни, ех со тоа испраќање помина тоа време кога ги испракаа знаеш зашто? Зашто конкретно за пример ке ја земам ете систина па таму се извршуваат најкомплицираните операции ги имаат сите можни оддели така да..порано кога беа само како гинекологија може пракале ама не сега, и факт е дека сите искусни доктори си отидоа од гак, а мене хсг да ми правим девојче што се учи не фала, кога дотичниот доктор Тофоски ми зимаше брисеви без ракавици што да кажам друго, не се грижат и не ом е гајле за пациентите !
    Кога веке спомна кажи кога се случило тоа, како зашто, баш ми ја погоди темава работам во матично и ни еден сомнителен смртен случај немам забележано да е пријавен на млада особа , а ако гледаме на тоа колку родилки починаа на државниве да не зборам се ежам од самата помисла, кој како сака ама не за џабе 95 посто од ИВФ се прават по приватниве клиники кој знае зашто :P

11. veli4ekate

veli4ekate Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    588
    Допаѓања:
    547
    FSH 5,64 za vreme dodeka gi spremav dokumentite za invitro, a koga primav terapija za invitro FSH mi bese 1,79.

12. skydiver

skydiver Нов член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo na site,
    na 08.01.2014 go dobivme vaucerot od fondot. Sega sme na misla kade da go pravime in vitroto. Prvo razmisluvav za drzavna megjutoa dvajca iskusni ginekolozi me predomislija. Sega izborot e megju sistina i remedika. imam zakazano narededna nedela kaj Lazarevski i kaj Petanovski. Inaku treba da dobijam 21/22 januari pa izgleda deka ovoj ciklus ke go promasam osven ako ne mi docni i da mi se poklopat kockite epten. Ve molam za vase iskustvo so lazarevski i petanovski da go spodelite
    pozdrav do site

13. mihael4u

mihael4u Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    22
    srekice овој пост ме наежи .. лично не сум имала искуство со проблеми со забременување... меѓутоа братучеда моја која ја сакам како сестра минуваше низ овој проблем ... знам како и беше и на никој не посакувам... ти ја пужтам сета среќа за брзо да ја гушкаш твојата бебушка... мора да си даваш сила сама на себе и секако ние тука заеднички да се бодриме и тешиме.. поздрав и гушкање..

14. mihael4u

mihael4u Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    22
    плодност битола ... трета опција.. поздрав и се надевам ке биди успешно..

15. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    215
    Михаелче, а дали си размислувала во правец на тоа дека можеби дкторите соработуваат со приватниве гинеколошки клиники па затоа ве одвраќаат од државната гинекологија.
    Изборот е ваш секако, но јас мислам дека нема подобра опција од Државната гинеколошка клиника. Единствена предност на приватните е што има помалку пациенти и помалку се чека, инаку се останато е на страна на државното здравство колку и да е тоа лошо. Еве ви општ пример, ако било што се искомплицира, зошто не ве лечат тие туку е препраќаат во државните установи?
    Мислам, ова со приватниве клиники стана некоја мода па одат и оние што можат и што неможат да си дозволат, има луге кои земале и кредити за да се породат во наведените гинеколошки установи.
    Значи мојата забелешка пред се беше глобална, да не ме сватиш погрешно дека се однесува на тебе. Затоа што имав јас едно или еве 2 такви искуства, каде за банална гливична инфекциа на нокт на нога, дадов 250 евра за таблети затоа што докторот си соработувал со одредена аптека и ми рече као наводо таблетите за истата работа што се на листата на фондот биле штетни за панкреасот.
    Потоа кога се консултирав и со други доктори испадна дека ниту инфекцијата била до толку опасна ниту лековите што се на листа за да мора да се бапнат толку пари.
    Поентата ми е денес не знае човек кого да слуша, дали советот е вистински или некој си игра со емоциите со лугето за да заработи некој денар. А, темава со беињава е чувствителна и би отишле и на Марс, ако им кажат дека таму се поголеми шансите да добијат дете.
    Значи, каде и да одбереш е речиси исто, и Ре Медика и Систина, незнам само дали има некоја разлика о цената, не сум упатена дали сите трошоци ги покрива фондот или има и партиципација.

16. andrijance90

andrijance90 Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    8
    кој што сака нека кажи ама неможи државно да е подобро од приватно, еве и зашто
    1. Најдобрите доктори си отидоја сите по приватно
    2. Има помалце пациенти и со самото тоa докторот обрнува појке внимание на пациентот
    На државнине не те гледаат како што треба, само да те минат побрзо , конкретно јас имав проблеми со бешиката нешто мокраката цело време негативна оти не е проверена убо, однесов на приватно дадов 350 денари и си испадна то што требаше и сега сум си супер фала богу.
    Братучедка ми се породи систина фала богу одлично е, е за греота една комшика на гак и забравиле газа внатпе женана само шо не умреше , згора на тоa, кога отишла ја оставиле во рацете на некој неискусен да и ја вади што ли бил незнам.
    Прави напори министеров али џабе кога тие што работат таму не се посветуваат како што треба и се прават грешки
    И друго никој појке не прака од приватно на државно комплицирани случаи туку обратно. Еве пример роднина проблеми со жолчката лежи две недели во градска човекот слабее не го лечат го однесоја систина одма најдоа што му е операција жив здрав е :) Незнам зашто би праќале кога најдобрите лекари од земјава и странство работат приватни, то чуено не дочуено ви е, чаршиски стари муабети и сите се фатиле ко слеп за стап :sweat:
    Јас за било каков проблем да сум имала лек сум нашла во и кога живеев во внатрешноста(доагав тука) и сега кога живеам Скопје за се одам на приватно затоа што знам дека ми е сигурна дијагнозата.
    КОнкретно на темава најдобрите гинеколози постари ( Лазаревски Петановски, ПОповик, Таше плодност) помладите ( Ивановски , Адамоска) за инвитро се по приватниве, кога веке државата плака дел бар одете во сигурни раце ;)

На mihael4u му/ѝ се допаѓа ова.
  17. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    :@ :@ :@ Sto poveke citam tolku poveke se zamaram i me faka strav povtorno da pocnam so postapkata za in vitro.Barav po net za ova imunolosko ispituvanje i najdov ubavo objasnuvanje i najdov nekakvi si NK kletki.Natural killers kletki koi se odbramben sistem na zenata i ja napagaat spermata i ne dozvoluvaat oploduvanje a pri in vitro go napagaat embrionot i ne dozvoluvaat da se vgnezdi i zatoa najcesto se neuspesni.Sega kade da go ispitam jas ova,dali nekoj go pravel ova,zasto doktorite ne ne prakat na celosni analizi tuku samo ne saltaat nataka navaka.

18. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мене сега ме пратија на три различни испитувања преку крв - на Трансфузиологија, на Микробиологија и во МАНУ... Веќе ми е смачено од давање крв :(
    Што се однесува до инвитро, кога доктори од ГАК своите сопруги ги праќаат на ин-витро на приватно, не гледам друга опција. И мојот сопруг работи во јавното здравство, па кога доаѓа на ред прашањето каде да се оди, прв совет му е - одиш кај што е докторот со најдобро реноме, а таквите се воглавно по приватните болници (секако ако можеш да платиш).
    Иначе да, често при компликации пациентите ги праќаат во Клиничкиот центар, но тоа не е врзано со квалитетот на докторите таму, туку со дел од опремата во која приватните установи немаат инвестирано (заради цената која потоа би требало да ја наплаќаат, а пациентите не би можеле да ја платат)

19. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Jas mislam deka ne e do aparaturata nego do renometo na privatnata bolnica,oni ne sakaat vo istorijata da im pisuva za smrtni slucaevi. Jas znam za slucaj vo makedonija kade sto trudnica so bliznacinja cela bremenost isla na privatna klinika i tamu trebalo da se porodi no koga doslo vreme za poroduvanje ona dobila visok pritisok i vo privatnata klinika i kazale nie ne smeeme da te porodime idi vo drzavna. Vo drzavna isto ja gnjavele i poroduvanjeto zavrsilo tragicno za bebinjata. Taka da strucni se i te kako i aparatura imaat ama i cista istorija na sekakov vid zafati

На mihael4u му/ѝ се допаѓа ова.
  20. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    [mod-kirilica:2ylp6luo][/mod-kirilica:2ylp6luo]

A sto treba da ispituvas vo MANU? Jas se javiv vcera da prasam za imunolosko ispituvanje ama deckoto sto e postaven na informacii ne se razbira ama bas nisto mi rece neznam ne ve razbiram aj javete se koga ke dojde druga smena.