Вонтелесно оплодување

Discussion in 'Бременост' started by pozitiv, Nov 30, 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

261 vote(s)
    15.2%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

197 vote(s)
    11.5%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

58 vote(s)
    3.4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 vote(s)
    2.0%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

20 vote(s)
    1.2%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

98 vote(s)
    5.7%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

80 vote(s)
    4.7%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

111 vote(s)
    6.5%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

107 vote(s)
    6.2%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

312 vote(s)
    18.2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 vote(s)
    0.5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

279 vote(s)
    16.3%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

33 vote(s)
    1.9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 vote(s)
    3.3%
  15. ГАК (Сите доктори)

48 vote(s)
    2.8%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

10 vote(s)
    0.6%
  1. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Супер ќе си е се овој пат без грижи,гали мешко :inlove:

L*G likes this.
  2. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Честитки мила, имај лесна бременост, знам дека си во прашалници, но мислам дека си бремена и дека бетата ќе биде висока!!!:party::party::party:Со лесно:*

3. Milititi

Milititi Истакнат член

И јас имам 3 декапептил останато, се приклучувам кон постот на @Kateruna :)

WarriorAngel, Kateruna and princess5 like this.
  4. L*G

L*G Популарен член

И јас се приклучувам, имам 2 декапептил останато

WarriorAngel and Kateruna like this.
  5. L*G

L*G Популарен член

@marijamarkoska @Stressed Out Фала на поддршката драги мои соборки:hug:

6. Kris80

Kris80 Форумски идол

Ти посакувам успех (fingers) :hug: :l:

Sienna_MK and L*G like this.
  7. _Vera_

_Vera_ Форумски идол

Навивам за тебе друшке и ти посакувам висока бета. (fingers):inlove::hug::inlove:(fingers)

8. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Каде испитувате мутација за да пиете метилирана фолна? Со упат од матичен/матичен гинеколог или специјалист треба? И колку чини?

[USER2105]@Mimmi39[/USER] ме исплаши ова што го прочитав за витамин C и Q10. Јас веќе две недели пијам и тоа и тоа..на интернет читав за поврзаност ама немаше дека не треба да се пијат. Исто така пијам и едно Нескафе на ден.
    Секој ден нешто ново учам... имам полна тетратка со белешки. :D

Last edited: Mar 14, 2021
    Mimmi39, Sienna_MK and Meckicja like this.
  9. biba818

biba818 Истакнат член

Надевај се и радувај се, убав ден денес, честитки
    Да биде висока бета ❤️❤️❤️

Kris80, L*G, Sienna_MK and 1 other person like this.
  10. biba818

biba818 Истакнат член

Со упат од матичен гинеколог, на трансфузиологија или имунологија
    од 1500 до 2000 и нешто е партиципација во зависност од тоа што ќе ти назначат за испитување

WarriorAngel likes this.
  11. aurorce

aurorce Истакнат член

VO CENATA E SAMO TRANSFEROT VKLUCEN I PUNLCIJATA I ANSTEZIJATA PRI PUNKICIJA . A SEMATA I INEKCIITE SE PLUS I HORMONALNITE ISPITUVANJA SE PLUS. MENE PRVOTO INVITRO VO STIP PRAVENO PRIVATNO MI FATI OKOLU 210000 ILIJADI . A VTOROTO INVITRO GO RPAVEV VO NEW BORN SO VAUCER OD FONDOTO DOBIV PAK SI DOPLATIV ZA INEKCITE USTE 30 000 ILJADI.

12. Hoppe 2021

Hoppe 2021 Активен член

Многу премногу поскапиле,пред 3 години платив 82 илјада денари,вториот пат имав попуст и платив 72 илјада денари ,што ли мислат каква плата земаме,како намерно да прават да не може да си дозволиме да станеме родители .Со тие пари може и надвор од државата да си дозволиме на приватно.Оваа за New Born важи.

13. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Леле луѓе, што се овие испитувања сега? За дел сум слушнала од вас тука, отприлика знам што се како се, ама дел првпат ги гледам? Имам слушнато за антиспермални антитела, за cross-match, за кариотип, за тромбофилија, овие ANA, другиве кратенки, за некој сум слушнала, ама појма немам што се, за лупус исто знам што е, тоа барем го знам хаххаа :) Треба ли да имаш одредени индикации освен неможност да дојде до бременост, како на пример спонтан или за секој случај се испитуваат? Или можеби пред ин витро постапка или после повеќе неуспешни ин витра? Што значат па антиовалијарниве антитела? Со среќа @DTN, нека има убави резултати :) Ама јас се упрпав кога ја видов листава колку е долга. И често спомнувате кариотип, тоа е за мутации или?

blackstyle and NNA like this.
  14. ladystardust

ladystardust Популарен член

Еј не паничи безвезе :) @DTN има веќе три неуспешни трансфери зад себе, плус има покомплицирана дијагноза (сори ДТН што одговарам наместо тебе, се надевам нема да ми замериш). Вакви испитувања се препорачуваат после веќе едно или повеќе неуспешни ин витра или спонтани абортуси. Антиоваријални и антиспермални антитела се препорачува да се испитаат доколку воопшто не доаѓа до оплодување на јајце клетките и сперматозоидите, што честопати се заобиколува со употреба на методи како ИКСИ или МАКСИ, така што апсолутно не се неопходни според мене при ин витро постапка. Антитироидни антитела е пожелно да испитаат оние што имаат проблеми со тироида и болести на тироидата или ПЦОС бидејќи често двете дијагнози коегзистираат заедно.

Доколку се јавуваат спонтани абортуси и неуспешни имплантации најважни да се испитаат се АФА (антифосфолипидни антитела) кои се врзани со коагулација на крвта, АНА (антинуклеарни антитела) за дијагноза на лупус и ревматоиден гастритис бидејќи во тој случај најчесто се примаат имуномудулатори пред и после трансфер. ХЛА типизација апсолутно не ми е јасно зашто се прави, кога и да има поклопување помеѓу двата партнери, терапија не постои. На 12 недели се прави НИФТИ или друг пренатален тест за детекција на абнормалии на плодот. Кариотипот е корисен после неколку неуспешни постапки, бидејќи во случај да е абнормален, опција е ПГД на ембрионите пред трансфер за да се добие генетски здрав ембрион.

Она што според мене не е лошо на почеток да се испита се хемостаза (времиња на коагулација) и генетски мутации за тромбофилија и д-димери, иако почнува меѓу докториве да станува пракса да даваат антикоагулантна терапија после трансфер (аспирин или клексан или двата), така што донекаде дури и да не се испитани, сме покриени. Плус хемостаза и д-димери обавезно се проверуваат после позитивен тест во ин витро, така што и да има индикација, терапија ќе биде препишана.

Last edited: Mar 14, 2021
  15. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Фалаааа многу :inlove: Добро е, за повеќето состојби има и полесно решение. Не испаничив многу, ама да, мн долга ми се виде листата :). Уште еднаш со среќа @DTN, испитај си што треба и да се најде решението што побрзо кај сите :hug:

Kris80 and DTN like this.
  16. aurorce

aurorce Истакнат член

Taka e za Makedonija toa e mnogu . Vo stip bese 125 000 iljadi samo transfer i punkcija i okolu 60000 prlativ za inekciite i site okolu ispituvanja prethodno mi fati 210 000. A sega so vaucer vo new born doplativ uste 30 000 iljadi.

17. DTN

DTN Популарен член

@MarijaMi90
    Фала ти на убавите желби, ти ги возвраќам :) Нема потреба од паника, можеби јас испуштив што не потенцирав своја историја во постот, зошто сум воопшто стигнала до точка да размислувам за некои од овие испитувања. Некои членки сме тука долго време и си ги знаеме историите, па се разбираме зошто прашуваме. Спомнав и во постот - дека ќе разговарам со др, што од овие испитувања што сум ги истражувала треба во мојот случај воопшто. Мислам дека сите сме свесни дека не треба ни да претеруваме со непотребни испитувања, колку и да сакаме да покриеме се'. Но добро е да сме информирани па да знаеме што да прашаме и разговараме со нашите доктори.

Мислам дека @ladystardust објасни предобро за испитувањава и останато, немам што да додадам. Поздрав до двете

Alex*, NNA, Sienna_MK and 4 others like this.
  18. MarijaMi90

MarijaMi90 Форумски идол

Да, да разбирам се. И сама спомна дека доктор ќе ти каже што конкретно треба. Сакав само да се информирам и да, преубаво ми објасна @ladystardust. Ние, во групава, си се разбираме како ни функционираат мозоците и си ги сфаќаме една на друга сомнежите. Камо докторите вака детално да ни објаснуваа, чест на исклучоци, ама тие само ќе ни кажат нема гајле тоа, има гајле, па ние чувствуаме некоја несигурност. Ги разбирам, немаат толку време да се посветат толку детално да објаснуваат, важно е да не се направи штета. Овде членките кои се подобро упатени објаснуваат и зошто нема гајле зошто знаат и тие кои мисли им се вртеле во главата и затоа мн подобро си се разбираме :)

Sara85, NNA, DTN and 1 other person like this.
  19. Enci201

Enci201 Истакнат член

Еј женски, како оди за инвитро за второ дете. Колку треба да е старо првото?
    Инаку, сме со успешна приказна од првото инвитро, и на сите ви посакувам многу среќа и мн дечиња

Bilka5T, DaisyDream, NNA and 6 others like this.
  20. Sienna_MK

Sienna_MK Популарен член

Нека ти е живо и здраво детенцето!!! Треба да наполни 18 месеци пред да ти ги разгледуваат документите за второ дете, нека биде успешно од прва :inlove:

Enci201 and NNA like this.