smiri se duso i od stres ne ti doagjat, bideki gi cekas ama ne se sekiraj, jas sekogas imav docnenje po nekogas i 3 meseci gi nemav, a ti sega samo od stres go imas ova docnenje
девојки сакав да ве прашам нешто, знаете некој гинеколог што работи со книшка во Скопје? ама да биде и професионален, некој што вие имате добро искуство. многу платив до сега приватно се, сега сакам да идам кај некој што работи со книшка.
@leonora994 јас бев кај Ложанковски, работат со книшка. Сега не сум повеќе таму оти се префрлив поради други попрактични причини во Ремедика и плус одам кај специјалист на клиника така да немав потреба веќе. Реално, докторките се многу, многу фини и сум задоволна. Единствена замерка е што ми дадоа контрацептивни пилули без да испитам хормони. Мислеа дека имам ендометриоза, а испадна сосем друга дијагноза. На крај и може не е нивна вина, ендометриозата и ова моево изгледаат многу слично, но требаше да биде попретпазлива. За едната сестра што работи таму имам позитивен впечаток, има одличен однос спрема пациентите. Но, од едната...биди претпазлива и биди многу упорна кога сакаш да ти завршат нешто, на пример упат за кај специјалист. На мене никако не сакаше да ми даде со изговор дека не била итна работата, а испадна стварно итно. И плус, некогаш знае да се испонаша, на пример да ти преврти очи. После тоа се поправи малку ама џабе, впечатокот ми е ист. Ова е само мое мислење, знам дека се добри, и реално освен овие работи за се друго ми беа ок. Едит: за докторките сакав да додадам дека секогаш ми ги објасниле сите прашања, многу се смирени, ако те видат дека се плашиш ќе те утешат и ќе разговараат со тебе. За мене и тоа беше битен дел, не само да ме прегледа.
Имаш тема Добар гинеколог на форумов, прочепкај и прашај таму, сигурно ќе добиеш многу повеќе мислења, да не ја полниме темава со оф-топици.
Moj sovet ti e stom tolku si se iznamacila da ostanes bremena vprocem kako site nie tuka sto go odime ovoj pat I se nadevame deka sto poskoro ke se ostvarime kako majki na zivi I zdravi bebinja, se mislis za ginekolog preku fond koj e dobar a koj ne e vo situacija koga si invitro trudnica I plus nosis bliznaci greska sega nemozes da dozvolis sto si stignala do tuka I ic pari da nezalis za ovie 9 meseci da si odis kaj iskusni strucnjaci kolku I da cini
да мила и ти имаш добро мислење, јас сум од Тетово и овде ич не мислам да правам ниту една контрола па мислев да доаѓам во скопје можеби таму се подобри, јас кога почнав да се барам за дете прво бев кај Гордана Петровска што работи во Систина, потоа во Хустера кај Филип, потоа кај Буџаков во Систина потоа ваму тами сите доктори ги сменив и во крај во њу борн и многу пари трошев, маж ми има добра работа ама мислиме да почнеме еден нов бизнис и да резикуваме малце, затоа реков ај да провам и преку фонд, ама ќе мислам уште еднаш, имам уште време за да одберам.
Ако си од Тетово одбери си од таму некој преку фонд колку за упати и слично ако е нешто итно на пр.ехо или сл,да немора да се малтретираш за билошто до ск .. а на приватно имај си асален доктор со асална апаратура и што ќе ти ја води бременоста.... мое мислење а твое е да си одлучиш
фала ви сите за мислењете, навистина требаше да ја дискутирам ова тема со луѓе што ја имат истата мака. **
Матичен избери си од тетово, за да ти се најде за нешто итно, упати или слично. А ти терај си после на приватно пак.
Zdravo zenski.Da ve prasam dali se ima nekoja od vas vakcinirano za korona ili go prasala doktorot dali ima vrska vakcinata so ivf postapkata.Jas sum zdravstveto lice i me povikaja za vakcinacija pa neznam dali da se vakciniram.Inaku imam edno neuspesno ivf vo januari zdravje Boze vo maj planiram pak da pravam.Imam 27 godini.
Девојки имам Фемибион 2 ,пишува за до 12 недела од бременост се пијат,ако и требаат на некоја,околу 30 тина апчиња,рокот е до мај 2021 и Профертил за мажи,но неколку месеци е изминат рокот,што мислам дека сепак можат да се пијат, криво ми е да не пропаднат а се прескапи.Ми ги даде сега другарка која живее во странство, со коронова не можеше порано. Исто ми останаа не ги пијам повеќе ,една лента Метформин и можеби околу 50-тина од folic acid,400. Ако сака некоја ќе и ги пратам.
Девојчиња може ли да споделите нешто повеќе за исхрана за време на целиот процес? Јас најверојатно почнувам да се боцкам од утре, па да знам дали треба нешто плус да вклучам во исхрана, дали да пијам нешто итн. И уште нешто, пушам Iqos, дали да ги мавнам скрос или нема да штетат на постапката?
Од тоа што имам прочитано досега,нема научен доказ дека вакцината би имала негативен ефект при ивф,но искрено јас не би се вакцинирала додека сум во некаква процедура или планирам ивф. Не се знае какви нус појави може да предизвика за нас.А нашиве доктори што можат да ни кажат,има и такви што нема ни да се вакцинираат, ова од што познавам некои. Со два ума сме. Сепак секој за себе ќе си одлучи најдобро.
Девојчиња некоја од вас да пие Q10 и да има препорака за аспирин? Како ве советуваше докторот да ги пиете? Колку што знам не смеат да се мешаат затоа што Q10 го намалува дејството на аспиринот и може да се јави ризик од тромбови. Заборавив др. Јани да го прашам и од лакт ќе си гризнам од што сум си лута сама на себе
@elanor пиењето аспирин го одложив за после пункција. И јас истото заборавив да го прашам и многу се изнервирав. За некој ден ќе отидам за на ехо па ќе прашам и ќе ти пишам што ќе ми кажат, ако нешто ти значи... @babybubu за цигарите најдобро е да ги оставиш... За исхрана секој ден јадам нешто лесно. Насабајле овошен шејк (банана, ореви, боровинки, малини, спанаќ). Цеден лимон обавезно и чаеви. После тоа леб со авокадо, домат, салата, јајце и грчки јогурт. За вечера полнети пиперки, многу салата со спанаќ, краставица, рукола, домати, моркови, семиња. Ова е само пример. За првата пункција исто се трудев да јадам поздраво поголем дел од времето. Готви си домашни јадења, риба купи си и многу салати и протеин. Ова е убаво да се практикува и после пункција додека се опоравуваш. Намали колку што можеш кафе, цигари, благо, леб и тестенини. За ужина земај си ореви, бадеми, лешници. На мене декапептилот многу лошо ми влијае, само на храна мислам и многу јадам. Вчера на пример јадев малку благо. Ова сепак и јаки лекарства се, треба да го храниш телото доволно протеини и витамини. Мислам дека колку што е битна исхраната во ваков период, многу битно е и психички да бидеш опуштена, смирена, да веруваш дека ќе биде ок, наспиј се доволно секој ден. Да немаш грижа на совест ако изедеш едно парче торта на пример. Со среќа
Ти благодарам мила Во врска со опуштање и смирување, јас сум баш напротив, се повеќе ми е страв од тоа што ќе биде и како. Ама мора да најдам начин и да го победам стравот и да не се оптоварувам со негативни мисли.
Јас имам правено муабет со епидемиолог, сеуште не со гинеколог специјалист, а епидемиологот ме советуваше дека 2 месеци пред постапка и за време на доење сите вакцини се безбедни, вклучувајќи и оние за ковид. Во тек на постапка и за време на бременост не се препорачува вакцинација, ама не поради фактот дека не се безбедни, туку дека едноставно не се правени клинички студии врз бремени жени. Јас лично сакам да се вакцинирам и доколку има можност ваму кај што живеам 2 месеци пред да правам ин витро тоа ќе го направам, пошто овде веќе некое време е во тек масовна вакцинација. Сепак поразговарај си со докторот и одлуката на крај е твоја, се разбира.