Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вонтелесно оплодување

Дискусија во 'Бременост' започната од pozitiv, 30 ноември 2009.

?

Кој доктор е ваша препорака за ИВФ постапка?

1. д-р С. Лазаревски (Систина)

249 глас(а)
    15,0%
  2. д-р М. Ивановски (Систина)

192 глас(а)
    11,6%
  3. д-р М. Поповиќ (Систина)

57 глас(а)
    3,4%
  4. д-р С. Адамова (Систина)

35 глас(а)
    2,1%
  5. д-р К. Кузеска (Систина)

19 глас(а)
    1,1%
  6. д-р З. Петановски (Ремедика)

97 глас(а)
    5,9%
  7. д-р М. Хаџи Лега (Ремедика)

77 глас(а)
    4,6%
  8. д-р Г. Димитов (Ремедика)

109 глас(а)
    6,6%
  9. д-р Т. Гуржанова (Њу Борн)

105 глас(а)
    6,3%
  10. д-р В. Трајковски (Њу Борн)

302 глас(а)
    18,2%
  11. д-р С. Сапунов (Санте Плус)

8 глас(а)
    0,5%
  12. д-р Т. Трпчевски (Плодност)

267 глас(а)
    16,1%
  13. д-р В. Органџиски (Органџиски)

31 глас(а)
    1,9%
  14. д-р С. Органџиски (Органџиски)

56 глас(а)
    3,4%
  15. ГАК (Сите доктори)

45 глас(а)
    2,7%
  16. д-р Е. Исјанова (Ултрамедика)

9 глас(а)
    0,5%
  1. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.056
    И мене тоа ме интересира

2. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Моја братучетка на 41г прво ивф успешно

На Ketty_80, Bilka5T, Martka и 5 други им се допаѓа ова.
  3. pikabu5

pikabu5 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.056
    Пред ивф, што треба поточно да се испита и направи? Ви благодарам

4. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.213
    :hug:

На Martka и L*G им се допаѓа ова.
  5. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Каде правевте ковид тестови пред пункција и дали ви го важеа за трансфер истиот? Со колку часа/денови ви го важеа?

6. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Јас правев трет трансфер кај Таше во Плодност и сум презадоволна.Имав два неуспешни трансферо во друга клиника и третиот при што пренесовме еден замрзнат ембрион од друга клиника во Плодност,трета среќа а прв пат кај Таше еве сум бремена 28 недела фала му на господ.Во споредба со другата клиника што не сакам да ја споменувам од Плодност сум презадоволна,на сите аспекти ми обврнаа внимание,добра подготовка на матката,на ден на трансфер примав атособан и ми мереа прогестерон за прв пат до тогаш и се виде дека кај мене проблемот за двата неуспешни трансфери бил нискиот прогестррон.Ми зголемија терапија и си имав позитивен тест.Имаат прекрасен ембриолог Стефан,немам зборови за него.Се на се,секое искуство е индивидуално ама за мене презадоволна е мал збор и на сите го препорачувам

На Ketty_80, Coco31, Sienna_MK и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Macufceee11

Macufceee11 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2019
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    1.544
    Исто и јас презадоволна. Две ин витра, двете успешни. Јас топло го препорачувам секаде :hug:

На NNA, Sienna_MK, happygirl и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Milititi

Milititi Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2021
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    720
    @L*G, мене ми беше најтежок денот кога дознав дека ќе го изгубам ембриончето. Искрено, до тогаш не ни знаев за биохемиска бременост. Но, веќе од наредниот ден се договорив со себе дека продолжувам уште посилна и со уште поголема мотивација и надеж, оти еднаш сме успеале. Инаку се борам 5 години и тоа беше мој прв позитивен тест воопшто. Те гушкам и ја делам твојата болка. Ама кога ќе ни успее на сите, тоа има да биде со фанфари и огномети :D

На Kris80, NNA, tina2018 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    20.000
    Абе тој Лазаревски еден збор, еден златник а? :) За цигарите го делам мислењето од @Twins256. Секако дека не се убави, дека се лоша навика и поголема причина од бебче за да се остават нема. Ама од друга страна можам да замислам колку ти создава стрес моменталната ситуација и баш во такви моменти, иронично, ама баш ти е најтешко да ги оставиш целосно. За да зборуваме за ефект, пологично ми е да ги откажеше пред месеци, а не сега за 2-3 недели. Ова не го кажувам како напад, плис не ме сфаќај така, сакам да кажам, не верувам дека до тие 3-4 цигари на ден дошло. Гледај колку што можеш повеќе сведи ги на минимум, ако може нека се 1-2 на ден, а ако добиеш позитивен тест ќе ја имаш најубавата причина за да ги оставиш (fingers)
    За Фостиманот немам шо да ти кажам, зошто немам искуство, ама гледам другите ти одговориле.

На Kris80, NNA, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Бога ми златник! Првиот пак кога бев кај него многу ми се допадна, ладен, искрен, не дава лажна надеж, ми ја кажа реално состојбата, и беше единствениот што ми препорача лапаро. И на крај насвистина испадна дека таму и ми бил проблемот. Правев на ГАК, биедјќи и Лазаревски ми рече не мораш овде, можеш и на ГАК. И ми се допадна кога го пршав каде најточни хормони, рече на клиника. Ок беше се. Вчера отидов со ваучерот, (после 1.5 година од лапарото) ме виде на ехо, не искоментира ништо, напиша триптофем до 2 ден, напиша фостимон, и збор не изусти, Анита ми рече почекај ме надвор, толку! Се запрепастив. Очекував барем ако ништо друго да ми објасни зошто долг протокол, да прокоментиравме за лапарото, за останатиот јајцевод, ништо. Се збунив, ја прашав Анита зошто ништо не ми објасни за долгиот протокол докторот, рече бидејќи видел дека имаш повеќе антрални ќе се оди со долг, за да се извлече максимумот. Значи останав без зборови, запрепастена! Го знам дека не зборува но, ни збор! Како и да е од денес почнувам со триптофемот па се надевам на 2 ден дека ќе биде подобра комуникацијата. Вака шо знам!

На DaisyDream, tina2018, Sienna_MK и 5 други им се допаѓа ова.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    5.554
    Не е муабетлија да, ама ако имаш прашања прашај го ќе ти одговори се. Ти посакувам успех во постапката.

На NNA, MarijaMi90, Moce19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Ме изнервира што не ми објасни зошто со долг протокол?

13. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    5.554
    Јас кога бев прв пат го прашав и ми одговори. На крај на денот битно е да знае што прави а не да ни полага сметки. Инаку те разбирам целосно и јас бев на почетокот таква, зашто е се толку на брзина, зашто не ми објаснува и џабе си стварав фрустрации. Пробај да се опуштиш и кога веќе си го избрала пробај да му веруваш. Ти следи психички исцрпувачки период и не треба да се нервираш за ситници. Знаат докторите зашто пробуваат со еден или друг протокол ама ако те мачи следен преглед прашај го. (fingers)

На NNA, Sienna_MK, WarriorAngel и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Фенерче

Фенерче Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    174
    Девојчиња здраво,

Јас сум 7 ден од трансфер на осум клеточни и морам да ви се пожалам дека многу кризирам и имам чувство дека нема да ја биде работава.

Имам ПМС симптоми цело време од првиот ден на трансферот и градите малце ми се осетливи. Реално и утре или задутре ми е терминот за добивање и цело време имам нагони за плачење. Сега дури и некои грозници имам кои иначе ги имам пред добивање и тоа прилично ме демотивира.

Лани имав едно неуспешно и многу тешко го поднесов, не сакав да постојам. После тоа следеа хистероскопија и отстранување на миом, па еден неуспешен со краток протокол кој заврши со празни фоликули.

Сега бев долг протокол и имав 17 фоликули, од кои 10 зрели, но имаме и тежок машки фактор па едвај успеаа ембриолозите да направат 3 ембриона од кои 2 ми вратија.
    Уште потешко ми паѓа што имам 41 година и освен што се обвинувам зошто порано не сум почнала, очај ме фаќа што ми се чини дека ова ми е последна шанса.
    Инаку ве читам редовно цела година и се соживувам со сите вас и ви посакувам се најдобро. А ви пишав, бидејќи знам дека вие сте единствените кои можете вистински да ме разберете.

На DaisyDream, Bilka5T, marijamarkoska и 18 други им се допаѓа ова.
  15. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    2.505
    Мене ми мириса на успех. Дај Боже!

На Martka и Фенерче им се допаѓа ова.
  16. Фенерче

Фенерче Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    174
    Аххх @Knizhevnik11 дај Боже :* фала ти за убавата мисла *

17. Marie86

Marie86 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2020
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    661
    Ajdeee zlatnaaa nemoj crni misli , so saka neka bidiii .... simptomite za ciklus so bolki vo gradi i bockanje vo stomak i grchevi s eod hormonite da znaesh ne se optovaruvaaj ... a toa sto plachish e dobar znak ... ;)... i za godinite ne se grizi , skoro imam poznanichki na 50 so rodija i dvete bliznaci .... ajdeee opushtise so bidi bidi ... nemozish nishto da smenish ... samo si se nerviraash ... pushtisi nekoja serija ima dobri na netflix ... eve predlog The Sinner , krimi e , dektetivska ... topp ... ke ti trgni misli ..ajde guski i so sreka ....:l::l::l:

На Milititi, NNA, L*G и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Kolumna

Kolumna Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2020
    Пораки:
    1.631
    Допаѓања:
    4.529
    Jas mislam deka hormonite ti se poremeteni i imas mesani custva od toa. Bez da napravis test ili beta, zasto da imaz razlog da se razocaras? Sto ako si bremena? Pa ida ne si, nema zasto da se custvuvas vinovna za nisto. Dovolno ti e tezok periodot i dovolno si se zrtvuvala za da bides majka, a uste pa da se custvuvas vinovna. Nema zasto. Ti si odlucila da stanes majka, koga tebe ti odgovoralo vo zivot. I ovoj period ne treba da ja izgubis nadezda zasto pak moze da se zabremenis.
    ti pratim gooolema pregratka i te pocekam so golem pozitiven test denovive <3

На Macufceee11, Milititi, Sienna_MK и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Milce89

Milce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    1.519
    Ајде да се израдуваш за некој ден:hug::hug::hug:
    Читај наназад коментари, нема никакво правило и со ПМС симптоми и без. Јас сум една од тие што го отпишав трансферот, го преплакав и пак позитивен тест.
    Пробај да се опуштиш, пушти си некој филм:hug: Ајде да ни пишеш убави вести за некој ден:sun:

На Alex*, tina2018, Sienna_MK и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Фенерче

Фенерче Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2021
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    174
    Фала ти @Marie86, срце големо си ти :hug::l:

На Marie86 му/ѝ се допаѓа ова.