@Kolumna ти праќам и јас прегратка и фала многу. Зезнат е процесот, кој не го поминал не знае. На моменти ме фаќа оптимизам и летам, после клапнувам и ме обземаат лоши мисли. Така што таа слика како јас две недели си читам книги, галам меше, се претвори во плачење и страв. Не е дека немам надеж, ама ете. Гушкам и фала
@Milce89 знам дека нема правила, ама пусто тешко е човек да не си го ослушнува телото. Треба навистина да најдам некоја друга занимација. Како и да е фала ви што ме охрабривте ми значи!
И мене ми беше исто така па ги видов двете цртички немој да си правиш стресови само мисли позитивно во среда сум на прво ехо ти посакувам многу успех
Тие што пиете мака во прав, дали продолживте да ја пиете додека се боцкавте со агонисти(во случајов) триптофем? До кога ја пиевте, ја прекинавте ли?
Јас секогаш кога почнував процес прекинував се од суплементи и пиев само она што ми било препишано од доктор.
Moe mislenje: Niedno bebe ne bi sakalo majka koja shto na prviot neuspeh bi se otkazala i ne bi sakala da zivee, pod itno toj um smenete si go i malku razmisluvajte pozrelo t.e kako za godinite! Vtoro sme pocnale i nie porano pa ete ne biva na 22 sum pocnala 32 sum! Shto ako ne biva ne daj boze do 40? Da placam zosto ne sum pocnala od 13??? Ovde sme sobrani site so gooolemi maki, koj bez jajovodi, koj bez nieden speratozoid, koj bez niedna jajce kletka zrela i se trudime da si pomogneme koj so shto znae i moze na drugiot. Na primer ste izvadile 10 zreli jajce kletki na 41 godina, pa jas izvadiv samo 4 na 32! Oplodivme samo 2, 1 zamrznavme 1 vrativme i mnogu sum srekjna i blagodarna na Gospod oti tolku ni trebaa a bogami istoto go imate i vie! So prvoto imavme 15!!! I shto? Sakate kvalitet ili kvantitet? Aj malku smirete se, preslusajte se i zastanete na noze! Jas malku moze pregruba sum ama moram za da ve krenam i da vi dadam sila i elan epten ste zapadnale!
Ista sum i jas kako nea ama da ja utesam nea imav krvarenje vcera, otidov na pregled, se bese ok kako i shto rekoa drugite deka ke bide, 2016 koga iskrvariv izgubiv srceva akcija i me cistea, pa sega go vrzuvam so toa a znam deka ne treba, ok e se 6+2 jas si mislam 6+5 mi rece ona spored ehoto, malo edvaj se gleda, naredna nedela ke odam za potemelno ke mi javat samo koj den pa ke spodelam iskustvo poveke, inaku lezam kako invalid sum, vcera izgubiv vid koga stanav da odam, mi se razlevase cela slika kako voda da imav vo ocite ili kako mraz ispokrshen, kako stignav do taksito neznam ni sama, najverojatno od lezenje cel den. Krvta iscezna sega samo kafeavo i toa kako topcinja nekoj, kako od lepak koga ke istrugash takvo isusheno ete taka e od prilika ne e bas tecno, kojznae shto se deshava ama shto i da e pishano ke dojde, i ziva da se izedam i na glava da se prevrtam toa shto treba da bide ke bide, taka da malku se opushtiv
Duri ne se pokaze sprotivno custvuvaj se I odnesuvaj kako trudnica I malku pozitivna bidi kako sto kaza clenkata I da se nerviras nemoze da smenis predvreme nisto ne otpusuvaj barem do beta
Prasaj doktor koga ides na pregled nekoi zeni Imat hematomi vo matkata vo bremenost I zatoa krvarat a bebe to si e dobro.
Kolku hrabri ste, ne znam.. stvarno.. jas imam dve godini borba so ova, bez nikakva specificna diagnoza (unexplained infertility), imam dve inseminacii bez uspeh, i ponekogas mi doaga da placam od tolku stres i panika sto mi se sozdava od ova rabota. Nemam lice pred tebe da se pozalim, ama mnooogu mi e milo sto ides po pozitiven pat. ova e mnogu dobar znak za site koji idat vo ova borba, vklucitelno i mene
Така се чувстував и јас цело време. 2 години се бавтав со аденом на хипофиза демек од тоа не бива, цела година ми зема Кузеска, со инсеминација, демек какви се такви се каналите, ај пред менопауза си. Инсеминација со 40мил по обработка. Потоа Лазаревски ми предложи лапаро. Правев кај Тофовски и лапаро и хистеро. Инаеминација кај Тофовски, тој беше убеден дека со еден канал природно ќе останам. 5 години, што не поминав. Ама сега кога тргнав на ивф прв пат чувствувам таков спокој и верба. Ќе успееме сите. Матичниот ми рече, сите што доаѓаат не успеале само тие што се откажале. Господ е голем.
Jas koga napraviv inseminacija, isto kaj Kuzeska, so bemfola i clomid uspeavme po dve folikuli da napravime. I vtoriot pat, pred inseminacija ne me vide vopsto vo eho, i ispadna deka folikulot ne puknal voopsto, se pretvoril vo cista. Sto mene mnogu me razocara. I pari, i trud potrosiv za dzabe. Ne znam dali toa trebalo da se pregleda pred da pocneme so postapkata, ama mislam deka logicno cistata nema da sozdava bremenost i trebalo toa nekako da se vidi. Ne da se davat parite i posle od koga dobiv ciklus, da se primeti. Ne sum vo pozicija da kritikuvam nikogo, osobeno strucni luge kako doktorkata. Ama smetam deka mora da ima nekakvo objasnuvanje vo ovie slucai.
I jas nemam dijagnoza nikakva i se e vo red i so dvajcata no 10 godini niednas ne zabremeniv prirodno, 3ivf pozadi mene, edno neuspesno, edno zavrsi so gubenje srceva akcija, edno vanmatericno, ne placev koga gi izgubiv, znaev deka ne se moj i nesto ne e vo red shtom gi gubam, go ispitav ednoto i ispadna so sindrom, Gospod znae shto pravi drugarki, veruvajte vo nego samo, koga go pishal denot togas ke bide, ako ne bilo sudeno nema da bide i toa e toa. Koga ke se pomirite i ke ja prifatite Bozjata volja togas ke bide, odamna prestanav da mu se mesham vo planovite. Gospod e golem, chuda pravi!
@Bebe2021 фала за нервознава поддршка Кога почнав да читам ми се чинеше дека некој ми се дере во фаца па уште и ме искара дека сум незрела за годините, а и неблагодарна за јајце клетките ))). Имав една другарка што ако покажев слабост одма ми “маваше два шамара” и ме ставаше на место. Мислеше дека тоа е добар метод за освестување. Како и да е знам дека е добронамерно... нема да се убивам, само кризирам овие денови. Знаеме колку е зезнат овој пат и колку јаде неизвесноста. Фала за коментарот и посакувам само убави работи и весели моменти
Devojki, imam 4 dena sto komuniciram so edna klinika vo Turcija za IVF. Istrazuvav za uspeshni kliniki vo ova nasoka, i najdov edna koja bese vo nekolku gradovi vo Turcija, se vika Medicana Group. Najdov kontakt i mu pisav. Cenata za IVF postapkata so dolg protokol bese okolu 3000 evra zaedno so smestuvanje i prestoj, i inekcii. Sto spored mene e mnogu eftino, osobeno vo sporedba so nasite kliniki ovde (od prilika isti ceni se). Dali ima nekoja od vas nekoe info dali moze navistina da bide tolku? Zasto jas od tolku vozbuda uste ne mozam da poveruvam deka moze da bide tolku. Ve molam spodelete iskustvo (ako imate) i ve molam dadete mi mislenje dali vredi da idam tamu direktno. fala mnogu od napred
Ahahahah taka i jas se osekjav dodeka pishuvav ama nesakam luge shto se otkazuvaat od odma, sakam borci, sakam luge shto ke ostanat na noze i ke si kazat nemoze toa tolku pati da ne uspee kolku shto jas mozam da probuvam, sakam luge shto veruvaat vo Boga i vo negoviot pat i planovi, nishto nema slucajno more luge, se e zapisano vo univerzumot. Zimaj ajde test i prakjaj 2 crtki vamu odma da se raduvame site, a ako ne biva glavata gore i odime ponatamu.
И јас сум слушнала дека Турција е добра за оваа работа, а и сигурно прават ембрио биопсија што е исклучително важен дел од целата постапка и успешноста во голем процент зависи од квалитетот на ембрионот. Така жената нема да биде изложена на непотребни трансфери и психолошки ролеркостери. Слушнав дека и кај нас се подготвуваат да почнат со ембрио биопсија. За сумата не знам, може некој друг знае.