@NoraMK Ајде...ама каде да бараме?? [/QUOTE] Nekoj ke ni kaže, ako ne ni se brza ke cekame, ako ni se brza ke platime, toa e. Drugo care nema
@ladystardust колку што ми кажувале докторите и тука не прават на мали цисти операции. Чекаат да стигне 5-6 цм па тогаш. Матичната се изненади кога виде дека ме оперирале а најголемата маса на јајникот е со пречник 3 цм, ама јас сум сосем друга дијагноза... Мислам дека и добро е што се нафаќаат да оперираат помали цисти поради тоа што баш за ендометриоза може да има и други жаришта, на мочен меур, на дебело црево, така да ме изненади што така ти реагирала... @Twins256 во МАНУ имаат многу добар персонал. Јави се и се ќе ти објаснат за тоа што ти треба. Барем од мое искуство е така. @Bejb15 од 19ти ден на циклус почнувам со терапија за снижување на естрогенот за да спречи да се случи предвремена овулација. Ова го боцкам и понатаму освен последната вечер пред пункција. Овие инјекции ми делуваат доста неубаво. Нервозна сум, ми се плаче, сакам да јадам и да си одмарам, лошо ми влијаат на расположение. Откога ќе добиеш циклус од втор или трети ден се почнува со ФСХ стимулација и се боцкаш со тоа до крај (и вечерта пред пункција). Вечерта пред пункција примаш стоп инјекција, сабајлето одиш и ти вадат јајце клетки. На 10ти ден ми правеа пункција, а во меѓувреме си одиш на ехо да ти измерат големина на фоликули. Кога ќе бидат доволна големина се става стоп инјекција и после таа инјекција за 40 саати отприлика треба да настапи овулација. После пункција 2-3 дена ми беше неудобно и требаше да си одмарам повише. За искуството со стимулација пишав и погоре. Јас бев на долг протокол, ова е само мое искуство, не значи дека кај секој ќе влијаат инјекциите исто.
Nekoj ke ni kaže, ako ne ni se brza ke cekame, ako ni se brza ke platime, toa e. Drugo care nema [/QUOTE] Jas kolku sto razbrav na Gak I na destska klinika se pravi kariotip na Gak bil poverodostoen a privatno vo Sistina. Na drugo mesto ne sum slusnala ako nekoj znae neka kaze, jas od January gledam termini I nema nikako a pistojano si se pridavat datum preku noc a se stoi crveno taka da ne mi e jasno kako taka. Ginekologot se ograduva jas da proverucam pa da I'm kazam koga
Jas kolku sto razbrav na Gak I na destska klinika se pravi kariotip na Gak bil poverodostoen a privatno vo Sistina. Na drugo mesto ne sum slusnala ako nekoj znae neka kaze, jas od January gledam termini I nema nikako a pistojano si se pridavat datum preku noc a se stoi crveno taka da ne mi e jasno kako taka. Ginekologot se ograduva jas da proverucam pa da I'm kazam koga[/QUOTE] Da, te razbiram.. Taka si e. Nisto, nie da vidime kako I sto, ako ne, lično da odime i da barame pa kako bide. Ili da se javuvame direktno tamu. Zbuneta sum.
Nekoj ke ni kaže, ako ne ni se brza ke cekame, ako ni se brza ke platime, toa e. Drugo care nema [/QUOTE] Хахаха..баш така... Еве @WarriorAngel (фала ти ) сподели искуство,па ке се јавам во Ману да прашам,мада вртев прееска не ми крена никој,ке бидам поупорна утре... Ке пишам штом добијам некое инфо... Поздрав и до @DTN и таа чека инфо за ова ...
Хахаха..баш така... Еве @WarriorAngel (фала ти ) сподели искуство,па ке се јавам во Ману да прашам,мада вртев прееска не ми крена никој,ке бидам поупорна утре... Ке пишам штом добијам некое инфо... Поздрав и до @DTN и таа чека инфо за ова ...[/QUOTE] A na Manu može i za trombofilija ili pogrešno razbrav?
Да мила тоа е најнормално и јас би сакала со анестезија ако би имала повеке фоликули. Јас зборувам за на природен циклус само за 1 фоликул,кај секој е индивидуално,еве вториот пат имав малце болка ама и тоа се трпеше. Кога бев со стимулации и кога ми извадија 6 јајце клетки најнормално дека бев со анњстезија. Ти многу си трпела.
@WarriorAngel Јасно, многу деликатна ствар е операција на јајник и секој случај индивидуално мора да се разгледува и тогаш да се одлучи, а во игра се повеќе фактори, меѓу кои најважни се степенот и типот на дијагнозата, возраста на пациентката, вредноста на АМХ пред операција и индикацијата за операцијата која е најчесто неможноста да се дојде до бременост по природен пат или после неколку неуспешни ин витро постапки. Друга ствар што е суштинска е што не смее, ама апсолутно не смее во никаква околност да се прави лапароскопија на јајници без проверка на АМХ, бидејќи огромна е веројатноста да се оштети здраво јајно ткиво, а тука гледам дека на тој најбитен фактор речиси сите доктори (со исклучок на еден, ајде нека се најмногу двајца) не обрнуваат внимание. Наидувам на многу искуства на девојки со оперирани цисти и ендометриоза на јајници по нашиве болници, а никој не им испитал АМХ претходно, и не само тоа, туку истите тие девојчиња немаат ни појма што е АМХ, зашто никој не им кажал дека таква операција може засекогаш тој резултат и параметар на резерви негативно да го алтерира. И за жал после такви интервенции се дешава на неполни 26 години да отидат кај специјалист за ин витро со АМХ 0.1. И што да направи после тој доктор? И затоа и беше категоричниот став на мојата докторка во земјава кај што живеам и апсолутно има право, иако и она на крај рече - во ред е, можеш да направиш лапаро, ама оди САМО кај многу искусен и добар оператор што ќе знае што да чепка а што не. Јас мислам дека сум се паднала кај најискусниот, па можам од тој аспект да бидам мирна Кај мене цистата е стварно премала и докторот отворено ми рече дека доколку е незгодно поставена и со нејзино отстранување има шанса да се оштети здраво јајно ткиво, и покрај мојот висок АМХ и резерви, дека нема да ја отстрани, туку ќе ја изгори, а секако ќе ги провери и среди сите други жаришта, матката и каналите, за да после го ослободи целиот пелвичен дел и да се намали инфламацијата со што би се зголемиле шансите за да затруднам дали по природен пат или со нов трансфер. Ама здраво јајно ткиво нема да чепка. И ова е прв пат во 5 години како одам кај него, да се согласи да ме оперира зашто веќе му се качив на глава, до сега беше и он категорично против операција П.С. Во МАНУ прават кариотип кај неплодни парови? Јас колку што знам, испитуваат само кариотип, односно аномалии на плодот во случај на спонтан абортус.
Zenickii, Da spodelam edna ubava vest so vas i da ve ohrabram!!! Dodeka odam po kliniki za mislenje i odberam doktor za ivf jas bremena sum bila. Denes imav zakazano kaj Trajkovski vo New Born. A denes mi e denot za dobivanje i on mi vika abe ti trudna da ne si nesto cudno mi e, nema sansi mu vikam imam nisko amh. Kje dobijam denes/ utre. On me natera test da napravam i da mu se javam. Covekot vo pravo bil. Utre kje proveram preku krv se nadevam se kje bide dobro Na site vi posakuvam sto poskoro da si gi vidite ovie dve crveni crticki Iskreno togas koga se otkazav deka kje bide nesto togas bidna bas kako sto procitav kaj mnogu drugi devojki. Od vas nauciv mnogu, raboti koi ni doktor nema trpenie da ti gi objasni, vie imavte da me procitate i da mi pisete. Nesebicno go prenesuvate svoeto iskustvo. Pravi lavici ste zeni hrabri❤️
@NoraMK @Twins256 @ladystardust Не прават Ману кариотип на парови. Како што спомна Лејди, аномалии на плод само.
Се мислев дали да пишам, ама ај ќе пишам. Терапија за снижување на естрогенот за да спречи предвремена овулација? Боцкање на ФСХ стимулација вечерта пред пункција? Вечерта пред пункција стоп инекција? Пункција на 10-ти ден? И подоле, стоп инјекција па овулација за 40 саати? Што ќе овулира тука? Мене тука нешто не ми е јасно
@NoraMK прават за тромбофилија, 450 со упат од матичен гинеколог. Но не боцкаат за крв, треба да си однесеш сама во епрувети. За абнормалии на плодови не сум испитувала, има на веб страната на лабораторијата информации за тоа ама најубаво прашај на бројот за да ти кажат што треба да направиш. @Nade-sunrise не знам од кај да почнам, мислам дека не згрешив ништо. И стварно не знам како не ти е јасно што ќе овулира тука Прво се боцкам декапептил. Декапептилот ги регулира хормоните за да не се случи предвремена овулација и правилно развивање на јајце клетките. Во меѓувреме на втор ден од циклус мерат естрадиол и ако е низок почнуваат со стимулација. После тоа се боцкам со гонал ф кој содржи ФСХ за формирање на повеќе јајце клетки. Значи декапептил се до ден пред пункција, секој ден. Гонал ф од втор ден од циклус се до вечерта пред пункција, секој ден. Стоп инјекција е за да телото почне да се припрема за овулација и после отприлика 40 саати се случува овулација. Но, ако се случи овулација ќе отидат јајце клетките и затоа со пункција ги вадат пред да се случи овулација. Денот пред пункција не примав декапептил, само гонал ф. Стоп инјекција примив во 11 вечер, наредниот ден околу 12 и нешто ги извадија јајце клетките. Дел беа убаво созреани, дел не беа па пробаа да ги созреат природно (го цитирам ембриологот), а една беше лоша.
За твојов протокол јас еве прв пат слушам. Фсх стимулација ден пред пункција, исто и стоп инекција ден пред пункција и пункција на 10 ден од цуклус. Кај кој доктор си?
@WarriorAngel еве, ќе те поправам и јас, малку си ги смешала работите и има право Наде да регаира, може да делува збунувачки за некои членки што немаат искуство. Декапептил не се прима да се намали естрогенот за да не дојде до овулација, напротив естрогенот треба од стимулациите што повеќе да расте и тоа е и целта за да се добијат повеќе јк. Декапептилот го блокира дејството на GnRH и со тоа намерата му е да го спречи пикот на ЛХ (LH surge) и следствено да ги намали шансите за предвремена овулација. Стоп инекција, односно hCG инекција не си примила вечерта пред пункција, туку 2 вечери пред пункција, односно на отприлика 36 саати пред пункција. Стимулации, односно Гонал Ф исто не си примала до вечерта пред пункција, туку си престанала да ги земаш една вечер пред стоп инекцијата. Вечерта пред пункција си примила единствено декапептил, повторно од причина да не дојде до предвремено пукање на фоликулите. ЕДИТ: Тоа е протоколот, без разлика дали се работи за долг или краток. Стоп инекција е секогаш на 36 часа, а пред да се прими стоп инекција се престанува со стимулации. Разликата меѓу долгиот и краткиот е што во долгиот една недела до десетина дена пред очекуваната менструација се почнува со супресија на јајниците (супрефакт).